Nuffnang Advertisement

Wednesday, November 27, 2013

Tokyo - Day 2...Disneyland

Moshi...Moshi (ayat itu jer aku tahun kan)
 
Day 2 hari untuk anak2...sebelum pergi pun diorang dah search kat internet dekat berpuluh2 kali  lepas tu report balik kat aku apa yang best kat Disneyland Tokyo.
 
Kalau korang suruh aku compare Disneyland yang paling best diantara Disneyland Hong Kong, Disneyland Tokyo, Movie World (Gold Coast) or Universal Studio (Singapore) aku rasa tak ada beza kot semuanya sama...cuma kelainan Disneyland Tokyo tempat dia besar giler. Kitaorang boleh duduk kat sana dari pukul 10 pagi sampai 10 malam pun tak habis2 lagi main.
 
Tapi kan banyak2 tempat yang paling cantik dan paling terbaik aku rasa kat DisneySea Tokyo...itu esok aku cerita. Best sesangat....canggih2.
 
 
 
Seawal pagi anak2 aku dah bangun...tapi sebenarnya untuk pengetahuan korang aku yang paling excited tapi aku cover supaya tak  nampak sangat kejakunan nya...hahaha. Aku membesar dengan cartoon Donald Duck, Mickey Mouse harus lah teruja kan.
 
Seperti yang aku kasi tau semalam hotel aku ada shuttle bus untuk hantar ke train yang terus masuk ke Disneyland...so tak yah pening2 nak fikir transportation. 15 minutes sekali bas akan muncul depan hotel.
 
 
 
Dua minggu sebelum bertolak ke Disneyland dan Disneysea aku dah beli online ticket awal2. Kebaikan online ticket ni korang dapat VIP Pass...tak yah beratur boleh terus dapat main..tapi aku kan perempuan melayu mudah lupa....aku boleh tak ingat pasal VIP Pass ni tak pasal2 kena beratur  beramai2 dekat 1 jam untuk main satu permainan yang hanya pusing2 selama 3 minit. Nasib baik En Win terperasan...maka kata kejian diberikan kepada ku. Venchi tau.....
 
 
 
Info:
 
 
Aku beli Multi Day Passport untuk 2 hari. Hari Sabtu Ticket untuk ke Disneyland dan hari Ahad untuk ke Disneysea. Dia ada macam2 jenis tiket untuk korang pergi waktu malam sahaja pun ada...korang boleh refer dekat website yang aku bagi tu
 
Harga untuk 2 hari (Disneyland dan Disneysea)
 
Adult 18 above : RM325.00
Junior (12-17 tahun) : RM285.00
Child (4-11 tahun) : RM225.00
 
 
 
Belum masuk lagi dah melambak karekter cartoon kat luar ni...sambut kedatangan kitaorang.
 
 
 
Eh! apahal kaki aku jadi macam tu...hahaha. Tapi kan nyampah kat anak2 aku ni...orang nak tangkap gambar banyak lagi...dia sibuk nak masuk tak sabar bebenor...mak kau nak verangan peluk2 orang cartoon ni pun tak dapat. "Tak yah lah Ma...Mama kan dah besar"
 
 
 
Tokyo Disneyland....Yahooooooo
 
 
 
Memang ramai giler...mula2 masuk aku terperanjat giler...eh asal ramai sangat ni....semua sudut ada orang...pening sekejap aku tengok....ini mau panjang giler kalau beratur nak main dan makan. Tapi kan nasib baik ada VIP pass yang aku lupa guna tu...hahaha. Tapi orang Jepun ni bagus sesangat...walaupun ramai system diorang laju giler...lepas tu tak berebut2 semua ikut peraturan....kerja lambat pun akan menjadi cepat.
 
 
 
 Us!!
 
 
Mungkin kalau aku pilih hari biasa tak seramai ni kot. Kenapa aku pilih hujung minggu??? of course ada sebab....sebabnya weekend jer ada pertunjukan bunga api dan kereta berhiasa yang cantik sesangat...kalau korang pilih hari biasa benda yang aku sebut tadi semua takda...korang cuma datang untuk bermain jer lah.
 
 
 
Bekpes dulu...itupun budak2 tak senang duduk...excited nak main sampai tak nak makan.
 
 
 
Gertak sikit....licin pulak korang makan ya...
 
 
 
En Win gi ambik map tengok show2 yang diorang sediakan...dan mana tempat yang nak tuju dulu
 
 
 
Kiddos!!
 
 
 
Diorang sibuk nak main aku sibuk nak bergambar....mmg angin lah budak2 tu...hahaha
 
 
 
Adik!!
 
 
Game pertama yang aku lupa menggunakan pass...beratur hamper 45 minit untuk naik boat ni.
 
 
 
Sebijik sama dengan Disneyland Hong Kong
 
 
 
Lepas tahu kewujudan pass tu mmg tak dapat lah nak bergambar sangat...semua torlancat excited nak main. Satu jer yang aku perasan tentang Disneyland Tokyo ni diorang mementingkan keselamatan jadi permainan macam Roller Coaster yang merbahaya...yang tinggi dan terbalik2 tu tak ada. Frust giler Yaya...sebab budak kurus ni  hati kering sikit...lagi banyak terbalik lagi dia suka.
 
 
 
Show start lagi 1 jam diorang dah melepak kat jalan raya chop tempat. giler prepare betul...siap bawak tikar sendiri dari rumah. Oh Ya....Disney kat Tokyo ni  tak berapa strict sangat...diorang check beg gitu2 jer...aku rasa kalau korang bawak makanan luar kemungkinan besar akan lepas...boleh safe budget sikit kan...sebab makanan kat dalam ni mmg mahal
 
 
 
Nampak sangat orang luar duduk tanpa alas...hahaha
 
 
 
Kat belakang tu siap tidur dulu sementara tunggu show nak bermula...giler tabah diorang ni bukan tak boleh tunggu next show ada jer lagi show yang sama kan
 
 
 
Amboi...dah macam Mickey Mouse nko Dik.
 
 
 
Show start.....
 
 
 
 
 
 
Happy face
 
 
 
 
Show habis sambung main lagi....kaki dah sakit  giler waktu ni tapi bertahan supaya tidak dikutuk suami dan anak2...hahaha
 
 
 
 Ok dialog dah habis....korang cuci mata jer lah tengok gambar ya...
 
 
 
 
 
Cute jer...sampan pun share naik ramai.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aku sangat bernasib baik sebab anak2 tak nak beli barang2 mainan dan accessories kat dalam Dineyland ni....diorang tengok gitu2 jer...tak bersuara pun mintak beli...aku pulak kesian...betul ker diorang tak nak atau diorang takut dengan aku....hahaha. Aku tanya gaks banyak kali kalau setakat pen or file cartoon tu boleh lah aku beli...tapi diorang tetap tak nak..bagus ini anak ya. 
 
 
 
Pakai untuk bergambar jer lah lepas tu letak balik...
 
 
 
Sekejap betul masa berlalu...tahu2 dah malam...tengok karenah anak2...ketawa gembira rasa seronok sangat. Tak apa lah susah payah cari duit pun untuk anak2. Melihat anak gembira hilang rasa penat selama ni.
 
 
 
Me and Hubby.
 
 
 
Cantikan bekas pop corn ini....ini pun diorang tak mintak En Win yang belikan...kesian kat budak2 katanya. I bila u nak kesian....hahaha
 
 
 
Cantik sangat Tokyo Disneyland...besar giler...sehari macam tak cukup
 
 
 
Show ni mmg cantik giler...berbaloi rasanya tunggu sampai malam....cantik sangat2
 
 
 
 
Habis show ni kitaorang sambung lagi main....kaki mak ni rasa nak patah...
 
 
 
Hampir kul 11 baru kitaorang keluar dari tempat ni...lebih 12 jam ya...pengsan aku!!
 
 
 
Kenangan yang tak mungkin dilupakan.... korang jugak datang sini nanti ya..
 
 
Entry esok tempat yang paling best dan sangat2 cantik....DISNEYSEA TOKYO...tungggguuuu

15 comments:

Anonymous said...

best nya akak..p jejalan....happy family <3

~~AzaLea~~ said...

Disneyland Tokyo memang best!

Kat cni mmg tak bape strict.. Saya masuk sini siap bawak bekal ayam masak merah n kangkung tumis.. hehehehehe

Anonymous said...

bila kak elly up entry je terus xsabar nak tunggu entry seterusnya...sukalah ngk family kak elly..anak2 cute..mama dia jelita..papa dia hensem :)anugerah dari Allah

Anonymous said...

kakkkkk

xsabar nak tungguuuuu

Anonymous said...

bila nya pergi movie world?

Elly said...

movie world i pergi tahun 2009

ZalinZalina said...

Kak ina suka bila Elly update tiap2 hari..seminggu elly tak update rasa lama sangat..he he.. best info awak holiday ni :)

linda said...

bestnye K.elly..sy pun teringin nak pegi..

Aku said...

Babe, giler best tgk gambar2 kau. Aku pulak yg rasa teruja nk pegi Disneyworld walaupun xde anak. huhuhu

Anonymous said...

kak..nnt last entry update kos ek..nk start simpn duit dalam tabung lah..huhuhu..

Irfa said...

agaknya lebih kurang sama kot disneyland seluruh dunia, satu tokey gamaknya ;)
masa aku gi disneyland paris pun diorang x strict sgt check bag..kami siap makan nasi himpit ngan sambal bilis dlm tu..sejuk, biasala asik lapar je.nak makan makanan dlm tu rasa was-was pulak,lagipun rega mahal..huhu

Anonymous said...

Akak, link website tu tak dapat buka. Akak tertinggal 'o' kat resort tu hehe http://www.tokyodisneyresort.jp/en/

Anonymous said...

kak..sape yang baju pink bergambar skali tu?
translator ke?

No one said...

kak elly, comfortable x jalan2 lama2 pakai Dr Mart tu?

Unknown said...


Slama ni jd silent reader ja. Ntah la mcm mn blh suka bca blog k. Elly ni.