Nuffnang Advertisement

Friday, November 8, 2013

BBQ anak beranak jer....

Korang2 aku dah ada part time maid....suka3 habis kipas2 aku semua dia sental. Thanks kat reader yang introduce part time maid ni....baiknya awak. Hilang dah stress aku kalau tak balik jer muka aku tension sebab kena mop dan basuh toilet. Kalau tak dapat mop sebab ada kerja lain nanti aku stress samapikan leher aku tegang2 sebab tak dapat mop punya pasal...hahahaha bodoh2...eh! aku lah tu.
 
Hujung minggu hari tu lepas bekpes ngan FIL aku....petang agak free. Terus En Win marinated ayam, daging dan kambing kitaorang buat BBQ petang tu. En Win kalau makan bakar2 ni dia suka lah...aku pun suka tapi aku tak suka proses pembakaran dilakukan nanti satu rumah berasap lepas tu lantai macam melekit2. En Win kalau start memasak aku mmg pening kepala sebab segala tok nenek barang kat dapur semua dia keluarkan...kain lap ada lah dekat 10 helai dia guna. Bila dia ambik kain lap di tinggalkan entah mana2 bila tak dapat cari dia keluarkan yang satu lagi. Itu belum segala sos semua dia gunakan lepas tu penutup botol bersepah2....kang kalau aku tegur merajuk. Lantak lah dah biasa...mmg sah2 dia yang masak aku yang penat.
 
 
 
 
Disebabkan dia yang masak hari tu...bukan main berkobar2....aku dah cakap awal2 start bakar kul 6pm jer lah tak ada panas sangat lagipun nak makan kita2 jer tak banyak pun sekejap jer masak tu nanti....eh! degil pukul 4pm dah start panaskan arang....panas terik tu bang...kau tu dah lah hitam kang jadi dayang senandung pulak laki aku....bila masa pulak helang nak sambar kulit tu bagi putih balik...degil betul!!
 
 
 
Takpe2 hitam pun sayang I tetap menggunung tinggi
 
 
 
Ayam ngan Sosej
 
 
 
Daging dan kambing
 
 
 
Aku kerja kat dapur jer lah goreng cucur badak dengan Kuih kacang hijau tu. Tetiba macam teringin nak makan nasi sempat masak dua lauk.
 
 
 
Aku mmg duduk dalam rumah jer lah...semua tingkap ngan pintu aku tutup tak bagi asap masuk...anak aku keluar masuk pun mulut aku dah bebel2...hahaha giler betul aku ni...makan nak asap tak nak!!
 
 
 
Amboi nak pinggang ramping lah tu...aku tengok jer lah nak gelek tak berapa pandai...asal letak jer jatuh kebawah...dari aku jadi bahan gelak baik tengok jer lah. Laki aku kalau bahan kan aku no 1....kadang2 sampai aku malas nak layan...kutuk giler kaw2 punya. Lepas tu anak semua combined kena kan aku sekali...lantak korang lah lagi korang bahan kan aku...lagi sedap aku tidur. Sekarang pulak En Win dah ada keek bahaya dowh....habis gambar aku tidur gambar aku makan habis semua dia rakamnya....eh! kau jgn bang!!
 
 
 
Terror sangat bakar ni...ini betul2 terbakar makanan ni
 
 
 
Tengah makan2 tgk abah ngan mak datang rumah...langkah kanan blh join sekali makan.
 
 
 
Nasib baik aku masak Asam Pedas. See bini lagi terror kan...hahaha
 
 
 
Ini mmg sayur peberet aku. Aku mmg suka terung...lagi satu bendi. Kat fridge dua benda ni mesti ada...bendi tu kalau aku malas masak aku rebus jer cicah ngan sambal belacan.
 

9 comments:

nasaoji said...

duhai kakak..telan liuq pulak tgk terung tuh!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

perangai En Win 2 x 5 ngan perangai husband akak tu, Elly.. kikiki..

Ct Nadeyah said...

Kelakarlah ayst ko dahlah hitam kang jd dayang senandung.hahaha....

Anonymous said...

Hai Elly..i'm your silent reader..suka baca blog Elly ni.

Anonymous said...

salam
actually kan..makan bakar bakar ni tak elok. sbb carcinogen terhasil.
best tip masak lah ayam bertulang etc dlm pre heated oven. then only quickly grill. so daging masak sampai ke tulang. tapi luar tak hangus.
no bacteria.. n less carcinogen.
sausage rebus dulu then grill..
wasalam

Aty_Fared said...

Seronoknyer bbq depan umah... seronok ngan anak beranak... :)

Anonymous said...

hari2 saya baca blog kak elly,lebih kurang pengikut setia la,,mlm sabtu ahri tue siap sy mimpi ikut kak elly g bercuti salam2 ngn kak elly n kak elly layan saya baik sangt heeee jumpa dlm mimpi pown bole...hope 1 hari dpt juma face to face :)

Hani said...

Assalam elly
hehehehe lama jd silent reader ni baru muncul. memang nak terkencing baca entry. mcm bercakap depan2 je heheheheh ko memang kelakar kak
rumah kak tu popular dlm drama tv selalu kuar kan.
lagi satu masakan. mmg sedap je nampak gaya pastu mcm sy je suka pedas.
terung tu mmg sedap goreng bercili. lagi apa? nanti komen lagi lah hehe

salam kenal
hani

nadz_teyn said...

Salam Kak Elly,

Saya silent reader akak..
haritu sy pegi karaoke lagu Ratuku-Awie, model perempuan dia sebijik macam akak..tp bila tengok lama2,baru nampak lain..ke mmg akak? hehe..