Nuffnang Advertisement

Tuesday, November 12, 2013

Baking Cake

"Eh...tak pergi lagi Dak Elly ni...cite kobar2 macam nak gi besok"...korang ngumpat aku kan....aku dengar...semalam 18 kali aku tergigit lidah....hahahaha. Kalau masih up entry maknanya I belum berangakat lagi...cite kena gempak...pergi tak pergi belakang kira...hahaha
 
Aku ni kalau korang suruh masak...InsyaAllah aku boleh belajar dan boleh buat. Tapi kalau korang suruh aku buat cake....buat cookies mmg aku tak minat. Ini semua salah mak aku...eh! boleh ker salah kan mak...boleh jer kan...hahaha. Mak aku mmg terror masak tapi part cookies dengan cake2 dia tak minat langsung. Minum petang mmg makan kuih tak ada cake coklat ni ya...that way aku very the kampong...hahaha.
 
Minat aku bukan kearah cake2 ni....nak timbang2....kacau2 gula...pecahkan telur aku rasa macam leceh...plus aku banggang sikit nak guna kan oven...hahaha. Senang beli jer kot...dalam keluarga aku yang terror buat cake cuma Kak Long aku sorang jer...yang lain semua bangang macam aku jugak..haha.
 
Anak2 aku dah lama merengek2 suh aku buat cake...mmg tak ada lah kan. Puas diorang pujuk aku...aku buat dek jer. Dah berapa kali diorang merayu suh beli bahan cake...tapi aku ignore kan. Diorang macam tak caya yang mak dia sebanggang itu....hahaha. Mmg menjadi kesukaan anak aku bila waktu lapang suka bebenor layan you tube cara2 buat cup cake lah....coklat cake lah. Minat bebenor diorang ni.
 
Puas diorang pujuk aku tak jalan...maka aduan dibuat ke ayahanda tercinta....hahaha. Amboi bukan main laki aku siap beli cake mixer, telur, gula icing, bekas cake tu (entah apa nama aku bukan tau sangat), krim lah...macam2 lah...lengkap lah nak buat sebijik cake.
 
Hari Sabtu kan Kak Ton gi buat rambut....tanpa membuang masa berkencah lah tiga beranak tu didapur. Asal buat jer snap gambar hantar kat aku....cute jer kan. Mak colour rambut anak ngan laki buat cake...hahaha
 
 
 
 
Untuk permulaan ok lah kan!!
 
 
 
Amboi terror ni...hahaha
 
 
 
Gebu jer naik kat oven tu...
 
 
 
Percubaan pertama tak menjadi...cake retak seribu dalam tak masak. Lepas tu whatapp aku tanya kena jadi macam tu...Eh! dah giler ker tanya aku. Aku kalau buat tak naik2 cake tu agaknya.
 
 
 
En Win tak puas hati cuba buat kali kedua
 
 
 
Tadaaaa.....hahahah. YES!! kali ni menjadi. Waktu snap gambar hantar kat aku...aku pulak senyum2 tanda bangga punya suami dan anak pandai masak cake...hahaha
 
 
 
 
Waktu aku sampai rumah bukan main hidangkan dengan Teh O panas. Yupe memang sedap ...pujian diberikan. "Pa pandai u masak cake"....tengok kaki lah. Kenapa lak nak  tengok kaki....giler!!
 
 
 

12 comments:

strawberi said...

kak elly...maybe kan yg 1st tu..maybe dorg tak panaskan oven dlu..tu psl kek tak masak...mesti lps buat kek..baru on oven..n terus masuk kek..haha...mmg kurang masaklaa..2nd time tu..sbb oven dh panas..ble dorg masukkan...jadiklah..patutnya.. oven panaskan masa start pukul telur lg..ataupun 10 minit sblm masukkan kek..biakan oven panas dllu..hehe..neway..good effort..caiyokk

Anonymous said...

perut papa lagi naik dari kek.... opsss lariii.... hehehehe

annapeje said...

hebat hehehe rajin plak tue untung bini dia haha

Anonymous said...

suka baca blog elly..kadang2 tu tertawa sendiri...salam perkenalan...

Anonymous said...

beruntung kak elly dapat suami yg serba boleh ni..boleh harap sgt.en win mmg terbaek!!!

Anonymous said...

Salam. Dalam kek tak masak mungkin sebab masa pukul gula ngan telur tu tak betul2 kembang. lepas tu masukkan tepung tu sikit2. Jangan tuang sekaligus

ryna said...

lawak lah kak ely nie.. suke baca blog akk :D

Anonymous said...

Elly, apasal la en win tu rajin nau lyn anak2. Untung elly. Anak cun, elly cun n hb ok. Pandai wat cake.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

mesti bakat & minat nak buat cake tu tumpahnya dari En Win, terbaekkklahhh!!

p/s Elly, meh akak ajar Elly buat kek yg paling senang dalam dunia tapi sedap sampai tak ingat dunia, mahu ka???

Filla said...

hahaha.. memang gempak ko kan.. mak datin sangat.. gi buat rambut.. pastu balik siap plak hidang kek ngan teh o... hahahahha.. aku nak paksa radie lah buat kek utk aku jugak hahahah

mrs kayrul said...

tabik spring kat en win...satu kek tak masak tetap x putus asa mencuba untuk buat kek kedua...untung kak elly dapat suami dan anak2 yg pandai wat kek...ehhh

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Rajin papa melayan anak2 dara eh.. hbs kek pertama tu buang ke kak