Nuffnang Advertisement

Wednesday, October 2, 2013

Luahan hati wanita

Korang tau kan hidup aku ceria...susah nak sedih2 ni. Nak pulak kalau ngan laki aku mmg tak ada masa nak bersedih atau stress.  Tapi yang buat aku stress adalah orang sekeliling....penuh dengan dunia kegatalan dan hiprokrit.

Aku rasa masalah aku ni....sering dialami oleh perempuan diluar sana....yang mempunyai kelebihan dibadan masing2. Cuma kita tidak dapat elakan kerana ini anugerah dari tuhan. Apa yang nak aku tulis ni aku harap korang bersikap positif dan terbuka....contoh Allah bagi kita kelebihan dibahagian Payu Dara....kelihatan besar dan menonjol...tak tahu nak tutup macam mana.....pakailah baju macam besar pun tapi bahagian tu tetap menonjol....

Sebelum aku bercerita lebih lanjut haters....please think positif....tujuan aku up ni entry untuk mewakili wanita yang mempunyai masalah ini tapi tak tahu mana nak luahan ternasuk diri aku....kalau setakat nak nasihat suruh pakai tudung....padan muka siapa suruh seksi...sila ketepikan dulu. Aku dan wanita diluar sana tahu limit kami. Giler ker aku nak gi kerja pakai seksi2...nak timbul2 kan benda yang tak sepatutunya. Aku isteri orang ya....aku tahu macam mana nak jaga air muka suami aku. Bukan orang seksi jer kena kacau ya...orang yang pakai tudung kadang kena benda yang sama macam aku.

Berbalik pada cerita asal tadi....aku cukup tak selesa kalau orang lelaki pandang aku atas bawah...nak pulak satu part tu mata dia akan berhenti...lepas tu nak jadi bahan2 joke. Aku macam....Hello!! cuba kalau orang buat bini kau macam tu kau marah tak? Tapi memandangkan aku tak boleh nak melazer sangat aku balik jadi stress yang tahap melampau. Vavi betul lah....aku cukup tak tahan kalau orang yang tak pandai hormat wanita ni. Respect very important...Sekali sekala nak melawak boleh lah tapi kalau asyik benda yang sama jadi topic jadi bahan....ini  boleh mendatangkan marah. Ada juga kadang2 aku buat muka marah...tak layan...tapi macam tak faham bahasa pulak. Bukan aku tak pernah melazer banyak kali ya...tapi makin lama makin melampau pulak aku tengok.

Aku luahkan ni secara general....aku mewakili wanita2 yang sama menerima nasib macam aku. Korang ingat tak stress setiap kali pakai baju fikir 80 kali nampak menonjol tak bahagian tu....tapi nak buat macam mana mmg tak  boleh nak dielakan. So bila korang berdepan dengan "lelaki" mata akan sentiasa kearah tu....nak pulak yang lelaki mulut tak ada insurance....mmg selamba badak akan tegur. "Power lah kau punya"."Ini boleh jadi bahan waktu mandi nanti".... Stress kan....kehidupan jadi tak selesa....bila berjalan semua mata akan tertumpu kearah itu. Kalau tengah berjalan dengan suami ok lah jugak....ini kalau jalan sorang2....nak pulak kalau waktu hujan kena berlari2 anak....lagi lah mata tertumpu kat situ...ishhhhh susah  betulkan.

So pesanan yang aku nak sampaikan untuk kaum lelaki diluar sana. PLEASE.....PLEASE......PLEASE.....RESPECT kaum wanita. Kami tidak selesa dan malu...  nak pulak bagi yang telah berkawin dan mempunyai anak. Ingat lah isteri dan anak anda jika orang pelakuan benda yang sama adakah anda berasa selesa. Fitrah lelaki memang akan pandang2 tempat yang menonjol....pandang lah secara sorok2...hahaha....kalau boleh cuba lah elakan. Waktu bercakap cuba pandang tepat ke arah muka...bukan kearah yang tidak sepatutnya...ya!! ADA FAHAM!!

*Aku rasa entry ni untuk wanita yang berbadan besar jugak...mesti korang pun rasa tak selesa kalau orang asyik pandang sambil berbisik2. Please lah belajar respect orang...kita tak mintak jadi macam ni ya*

47 comments:

strawberi said...

k.elly..org laki ni..ckp cemana pun..dh mmg camtu prangai dorg...mmg takleh dinasihat pun..lagi kita ckp..lagi dibuatnya..lagi stress..

Anonymous said...

..sometime you should lucky have those beautiful asset yg dah ready stock kat situ.. most woman spend so much money utk 'naik'kan asset yg mmg tak pernah ade.. u should proud having those asset.. yup!.. i'm a men i like watching yr sexy asset..not only u..but, woman with extra asset yg cantik.. sometime, we don't realize our notty eyes stare at your tempting curve..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

thanks Kak Elly wat n3 yang macam ni :)..... sy setuju!

*Mrsfarahzaki * said...

farah pun pena buat luahan pasal ni last year http://oktizarvia.blogspot.com/2012/06/mata-orang-lelaki.html (: malu laaaaaaaaaa...

IdaShazana said...

Itu lah lelaki..macam le tak de tempat lain nk tgk

Anonymous said...

thank k.elly..agree...melalui..merasa.. memahami..

Anonymous said...

Mmg mata diorg mcm tu kot. Sy bertudng..pkai tudung pun cb lbuhkn nk ttp bhgn tu..tp klu bjln llki ttp tgk..

Anonymous said...

Klu dh dasar xrespect org tu, wpun dh cover elok pakai jubah ngn tudung labuh, dorg leh wat imagination sendiri. Sy yg category 'flat' ni pun sllu kne bhn.

Anonymous said...

Some people... Correct your grammar please... 'you should lucky...???' what kinda English is that. Cakap melayu sudah. Well Elly, you should be proud with your sexy tatas. If it happens in the office, please report to HR for sexual harassment.

owner of a lovely heart said...

Saya ingat saya sorang je ada masalah nak sorok bahagian tu..sebab mmg dianugerahkan 'extra'..bila baca entry ni..baru tau ada orang lain yang boleh geng..:)

Anonymous said...

Lelaki ni mmg mcm tu la kak elly.Sy pakai tdung n mmg ttup dada but still bila berjln laki akan still pndg.mmg tak selesa T___T

ct nadeyah said...

Mmg xtau hormat lgsg...klu bertdung pn still nmpk jgk

Mazlina Mat Rabi said...

Hurm...Saya g keje pakai tudung tutup dada, (sebab hubby tak suka saya pakai tudung senteng) tau-tau ada student lelaki berani call cakap suka tengok boobs saya. Kalau dah gatal, tudung litup mana pun boleh kena gangguan gak

SoNice said...

salam kak elly..
perilaku mcm ni bolehlah dikatakan sebagai sex harrasment..kalau sipelaku tu rakan sekerja saya rasa kak elly boleh buat laporan kepada ketua bahagian utk diambil tindakan.
kalau si pelaku jenis tak mkn saman, nasihat saya cuma satu iaitu ambik cili padi dan tonyoh ke dlm bijik matanya tatkala matanya tak berkedip melihat ke arah 'itu'.nescaya saya percaya manusia itu pasti tobat nasuha lepas tu..

kak elly, jgn stress ye..jemput singgah ke blog sy www.sonice2010.blogspot.com yang pastinya penuh gambar2 ceria dan kalerful..cuci2 mata gitu..

p/s: sy suka je baca blog kak elly ni..kelakor ahaha

Wanita Cup D said...

Saya sejak zaman sekolah lagi dh stress.
Yg ejek budak kelas, sama jantina. Siap fitnah, pandai bf ramas sampai besar?
Blk nangis tp tak mengadu dekat ibu cos malu. Malu ketet besar. Sampai kena raba dgn Abg sendiri pun saya tak mampu nak cerita kat ibu. Saya malu. Sampai sekarang ibu tak tau. Kat tempat keje, driver boss pun suka tenung sengih gatal siap ejek dgn manager. Saya ambil keputusan berenti keje tp saya sempat cakap kat driver dan manager yg ini adalah sexual harassment. Tapi saya tak mengadu kat boss, sebab saya malu.
Saya syukur ketet mcm ni..tak payah pakai padding kat bra pun! Tapi apakan daya, manusia dah memperkenalkan ketet sebagai simbol seks.

Kena Raba dah byk Kali. Tak pakai sexy pun. Sekarang saya pakai baju big size sbb tgh trend pakai loose loose ni. Dan saya pernah jerkah pakcik yg tenung dada saya sambil senyum gatal dekat shopping mall. Saya jerit, tua nak mampos tak sedar diri! Sampai isteri dia kat kedai emas terus keluar tgk. Saya rasa puas!

Kalau dulu, saya berani speak my mind, saya takkan ditindas. So Kak Elly dan teman senasib, speak your mind! And be proud of what we have!

Sorry panjang komen

Ummialyaanas said...

assalam..

Bab ni mcm xde solution kan..kalau dpt jalan smbl cucuk mata dorang tu mst best kan..hihi..

farhani said...

betul sgt kak elly.. sy pon mengalami masalah macam tu.. padahal ni dah pakai tudung ni.. tutup dada siap.. tapi still orang tgk.. pungkoq ayam betul...

Anonymous said...

maaf ckp lah kak elly.sbb tu islam ckp tutup aurat..bukan balut aurat.cuba kak elly tgk org yg berpurdah..baju jubah seme kaler gelap (lansung tak menarik perhatian). baju jubah longgar2 bukan mcm pesen sekarang ikut body. islam tu indah..sbb tu kalau kita ikut cara menutup aurat yg betul kompem xkn ada masalah ni.percayalah..xde niat nak kutuk kak elly. tapi..cuba fikir fikirkan

Anonymous said...

Sangat setuju dgn k.elly. Mmg stress especially bila kene dgn kwn2 sndiri apetah lagi officemate! Im having the same problem.Nak beli bju pun susah. Some people might find it lucky for us yg ade asset mcm ni.But believe me only those yg ada will understand how it feels.When it became a dirt joke. humiliation all the way. Segannye.

cik gObu said...

masalah yg sama
and ini lah reason nya kenapa ku tukar dr pejabat lama

sakit jiwa

Anonymous said...

Slm k.elly,sy pn mengalami keadaan yg sm..huhu..kadang2 de kwn 1 opis duk gurau2 ckp gunung kinabalu la gunung tahan la..and sekarang pakai tudung pn rs xselesa,mmg kena labuhkan but still rs xconfiden coz dorang still akan pandang2.tambah2 sekarang sy peknen memang lg terserlah la..huhu..nak pakai baju pun pening nak pilih,serba tak kena..

Azziah Nawawi said...

same problem!! tapi seb baik xpenah lagi la kena kacau, kena raba tu smua. org tgk, errm buat donno jelah. kena kutuk kena perli ke apa blm lagi. maybe org tak berani. takat kwn2 perempuan tu blh trima lagi sbb masing2 ada cara tersendiri.kadang2 terpikir mcm malu pun ada, tapi bl tgk org yg flat tu, rasa bangga pun ada. hahahah.. seb baik hubby ok je. buat tak tau jelah bl ada perasaan mcm2 dtg dlm kepala otak ni. pikir itu kelebihan yg kita ada compare tu org lain. mmg la agak susah bl nak beli baju yg trendy2 sket, nak berfesyen lebih2 sket sbb kang ketara, tapi bnyk lagi pilihan yg kit ada. kadang2 tak paham gak, ada yg dah tau ada kelebihan tu, masih nak pakai ketat2. but, itu pilihan masing2 kan? maybe diorg selesa. kalau saya, saya prefer yg longgar dan ianya lebih selesa. so, kurang la sket tumpuan org tu ye dok?
to k.elly, sabar yeh. buat tak tau jek. klau ada yg mulut longkang, jerkah je skali tgk apa jadi. duk sibuk sgt kan hal org?. haaaaaa... hehe

Anonymous said...

hye kak elly, tgerak plak nk komen..
dulu mase blom kawen,sy keje kt comp swasta, mmg keje sy kene pegi ke bank, time keje situ pon sy bbju kurung n btudung... tiap kali pegi bank,kene jgk kcau dgn guard kt bank..byk kali kene smpai xselesa, sy teus ngadu dgn bos, then boss terus jumpe manager bank buat report..guard india tu trus kene bhentikn keje..huhuuu
bila kak elly post entry nie...sy trus scroll balik tgk gmbr2 kak elly, pd sy kak elly nmpk mcm biase je..sy xperasan pon besar..hee,
sy g keje btudung bbju kurung, tp klu keluar jln,sy mmg freehair.. kkdg pikir jgk psl bju mane yg sesuai nk pakai..huh.. kkdg kt mall sy suka pgang tgn suami bhimpit jln ngn dia,ade llki lalu sng nk cover sikit..haha..tp kkdg llaki mmg da gatal,sorok cemane pon dia ttap pndg jgk..huh!

Capt Lalok said...

hi elly, thanks up entri ini.Aku ada nasi lemak besor.aku pakai tudung, tapi jejantan tetap pandang kat situ..aku pakai tudung tutup dada tau! pun pandang kat area situ jugak.Kalau aku bawak motor aku akan pakai sweater tebal or wind breaker,tetapi jejantan tetap tgk..sesilih pandang hok tu dulu.gila! bukan nak tayang..tapi tutup mcmana pun ttp nmpk..bkn jantan saje..pompuan pun sama.nak buat mcmana pemberian Allah.tapi mereka ni tak faham.nak kata tayang..aku dah tutup dgn tudung labuh dah...aku bukan pakai tudung fareeda tu yer..nasib lah..

kengkadang..jejantan yang tgk siap buat muka sengih..aku sumpah je..sumpah jadi kopek anjing..hahaaha

Nadila azhar said...

betul tue kak elly..hal camnie sebanarnya penyumbang stress kita kaum wanita..

Anonymous said...

Saya bukan haters ye..saya selalu baca blog elly ni..apapun kita mmg kena kembali ke ajaran islam yg sebenar. Menutup aurat itu mmg wajib..islam itu indah elly..sedangkan semasa memakai pakaian pun diajar doa supaya apa yg kita pakai itu tidak mendatangkan riak atau malu..tutuplah aurat..sekurang-kurangnya kurang dosa suami yg menanggung..

Mimy Hamid said...

betu la la elly..aku ni badan besar breast besar...alahai...

nor hayati abdul halim said...

yang kecik di kata kecik..apa, pn xdak,yg ada pn kata gak..dh 2 cmna...sya pn sma gak kak,slalu org ckp apa pn xdak..cian laki hang..hei mulut2 xdak insurans...kurang2nya aku ada laki n xjd ank dara tua mcm hang... =)

Sha said...

Saya pun aset boleh tahan!
Kena kutuk, puji, sexual harassment tu pernahlah.
Saya pakai baju yg loose kat dada.
Baju baby T pakai kat rumah je.
Sekarang pakai tudung , labuhkan kat bahagian dada but ada je yg memerhati.
Bangga ada asset besar? Rasa biasa je kot..bangga kalau sihat, takda penyakit. Aset mengkal, masak ranum ni byk sumbangkan kpd sakit belakang.
Letih gak bwk. Berat. Hahaha

Bunga Rampai said...

Setuju Elly! Dulu saya memang stress bila orang selalu highlight, tapi sekarang tidak lagi. Malu of course ada.
Take the jokes lightly. But if they cross the line, maybe boleh sound diorang balik. seriously lepas tu diorang takkan berani cakap dah (at least depan-depan). However, if it's too serious, I think a complaint to HR is in order.
But satu benda yang memang daripada dulu saya buat, I avoid eye contacts with strangers kalau berjalan-jalan.
Try to wear something that nips at the waist, but not tight.
Take care, don't stress too much. Sebab stress tak dapat nak selesaikan masalah manusia-manusia yang kurang respect ini :)

NenetPenne (NP) said...

lelaki mcm tu adalah sengal...
just imagine kalau adik pompuan depa atau kakak depa atau isteri depa atau mak depa diperlakukan sebegitu??

mesti marah kan???

Anonymous said...

assalammualaikum..

saya juga bukan haters. saya suka sebenarnya tengok fmly kak elly, bahagia je. memang seronok tengok keluarga bahagia ni, nampak kasih sayang tu kuat.
tapi sedih bila tengok cara hidup agak kebaratan. tutuplah aurat. memang susah kalau tak biasa, tapi semua tu alah bisa tegal biasa. mula la dengan tak pakai seksi dulu, pastu mula la pakai baju tangan panjang, pastu mulalah berhijab. insyallah..islam tu mudah untuk diamalkan. hidup pun insyallah akan lebih tenang. cuba yang terbaik ye,saya pun masih belajar dan tak sempurna..maaf kalau terkasar. saya dokan kak elly sekeluarga bahagia selamanya dan bertemu di jannah nanti.. moga kita sama-sama bahagia ye kak.. wassalam..

Anonymous said...

i think org melayu je yg suka mcm ni.nagging mcm dia malaikat dan otak kotor.
mcm perangai org arab.

SyafiqahSabri said...

Asslama Kak elly..
Mungkin dah smpai masa kita berubah.. wanita yg menjaga aurat lebih di hormati.. org tak kan brni nak ckp bukan2 dgn kita.. Alhamdullilah..sy rsa sgt selamat dr pandangan lelaki dan lebih dihormati..
in sya Allah.. klo kita bertudung menutup dada seperti suruhan dlm Islam akan membuatkan kita lebih terjaga dan selamat..Allah tahu apa yg baik utk hamba Nya.. muga kita sama2 dpt hidayahNya.. #muhasabah diri

Girl said...

Nak komen suruh tutup aurat, you can email elly directly bukan bagi komen jadi anon.
Memang tutup aurat tu wajib n jd kewajipan kita menegur sesama Muslim tapi jangan sampai memalukan. Setiap orang ada melakukan kesilapan dan dosa. Nak nasihat, banyak cara lagi. Ni mengaku bkn haters tp suka baca blog elly sbb family kasih syg lah apa lah tp at the same time ckp dia mcm kebaratan. Awak boleh email her cakap personally bukan cara mcm ni!
She needs guidance!
Manusia nak berdakwah, gunalah identiti sendiri bukan sorok identiti jd anon!
Elly, I know u keje pakai baju loose..i followed yr instagram..after this you try pakai shawl cover your chest OK?if your colleagues but Hal lagi, report saja!

Anonymous said...

saya SR Elly..ble bab asset ni diluahkn.. sya pun mengalami masalah yg sama. bkn hnya kat sini kt madinah pun sya trauma ada pengalaman ble pk arab kt sna suka suki sntuh pggung dn perut smbil tenguk ketet..siap mnta izin abh mk nk nikah dgn sya walau saya dh adasuami! walaupun muka biasa, pakai jubah longgar dan tudung labuh.. kdg2 sya agk takut kalau keluar sorang2, takut dgn mata2 yg memandang..

ryna purple said...

salam kak ely,
setuju giler ngan entry kali nie, setuju sgt2 dgn kak ely.. rimas lemas menyampah meluat pada lelaki2 yg dok pandang tang tu, ada sekali berselisih dengan sekor bangla dia dok pandang tk berkedip kat tang tu, sy jerkah terus dia kak ely, la nie kena lantang sikit bersuara kak ely, asyik jd mangsa seksual je.. benci

Anonymous said...

saya pn selalu sgt kne smpi rasa nk nangis je bila laki buat kita cmni...langsung xhormat..

Anonymous said...

Salam. Baca entry kak Elly & komen2..pakai baju longgar dah, pakai tudung tutup dada dah tapi tetap tak dapat halang drpd sexual harassment ni. Macam sampai kat jalan buntu, seolah-olah tak ada penyelesaian : memang dah takdir 'asset' kita size XXL & lelaki memang fitrahnya GATAL, walaupun dia seorang Imam (cth) dan kita pakai jubah bertudung labuh (cth). Titik. Tamat.

Tapi tak sebenarnya. Sebab mula-mula sekali kita kena tanya diri sendiri, pandang cermin : tudung ni menutup aurat kita tak? Ikut garis panduan dlm Quran tak? Cukup tebal tak materialnya? Menarik perhatian tak warna dan fesyennya? Sebab tu ada kes perempuan berpurdah pun belum tentu dia tutup aurat. Nauzubillah min zalik :(

Dan lagi satu, paling penting ni..kita ni sebagai perempuan (isteri orang lebih-lebih lagi) jaga ikhtilat tak? Mengikut pengalaman saya, kalau kita jaga ikhtilat, pergaulan antara lelaki perempuan bukan mahram..insya-Allah takkan ada seorang lelaki pun akan berani biadap dgn kita walaupun sekadar dgn kata-kata gurauan. Tak perlu susah payah jadi garang atau sombong. Hanya jaga aurat dan ikhtilat bila berada dlm masyarakat. Insya-Allah.

Dan pada akhirnya kalau kita dah jaga aurat dan ikhtilat, jaga mata dah ni tetapi tetap ada lelaki tak dapat mengawal mata, tindakan & nafsunya, kita dah berlepas diri drpd dosa itu. Inilah jalan panduan drpd Islam. Dan mengikut jalan ini adalah penyelesaian terbaik yg telah Allah SWT berikan utk selamatkan kita semua. Wallahua'lam.

Semoga komen ini menjadi 'satu ayat yg di sampaikan' spt perintah Rasulullah SAW, insya-Allah :)

P/s : opss! Kerana entry kak Elly ini terbuka, semua orang boleh baca..saya rasa ianya juga perlukan komen secara terbuka. Ya, supaya semuaa orang boleh baca dan mendapat manfaatnya. Dan mungkin solusi kepada masalah org lain. Kan? Siapalah kita ni nak anggap komen terbuka adalah tanda tak ikhlas dan niatnya adalah utk menyindir? Allah SWT sahajalah yg tahu niat setiap hambanya. Kita ni takkan tau. Dan semoga entry-komen ni jadi satu usaha penyebaran ilmu dan jalan utk org lain dapat hidayah, insya-Allah. Tak ada point pun sama ada pakai anonymous atau tak, janji tak ada ayat yg memaki hamun kan? Itu dah membuktikan ianya bukan drpd seorang haters. Kadang2 org yg kita anggap bff pun tak akan memberi komen 'jujur' utk bantu kita. Rendahkan ego, berhenti tunding jari menyalahkan orang lain dan bersangka baiklah. Tak semua teguran di beri kerana dengki dan iri hati. Pokok pangkalnya diri kita sendiri sbb di akhirnya kita akan melaluinya seorang diri. Bermulalah hijrah utk buktikan kita sayang pada diri sendiri. Peace.

Love u kak Elly :)
Zurina Omar

Iza said...

Hairan betul, kenapa orang suka tekankan perempuan kena tutup aurat, tapi jarang dengar lelaki kena tundukkan pandangan. padahal dua2 pun perintah tuhan. kalau lelaki tundukkan pandangan, tak timbul masalah dah-bertudung-tutup-dada-pun-lelaki-pandang. sedih tengok perempuan sahaja yang kena tanggung malu la apa la, padahal lelaki pun patut ada malu, malu nak tengok perempuan.

Anonymous said...

Sebelum kita suruh org berubah kita sdiri perlu berubah...jgn slhkn org lain..

Girl said...

Zurina Omar,
What a lovely name!
Kan senang nak address nama pengomen selain daripada anon!

Inshaa Allah, kita doakan Elly berubah ke arah yang lebih baik.

Islam itu indah.
Islam itu memberi peluang.
Islam itu tidak mengasari.

Silent reader je said...

Salam kak elly.. nasib pompuan yg ada aset yg tak perlu pakai bra push up memang mcm ni kan.. saya dulu penah cakap kat mak klu xde t**ek kan best.. boleh lari2 lompat2..hehehe.. tapi tu mmg fitrah lelaki,yg bonjol tu la depa syok nk tengok cuma kita je la yg kena pandai nk cover mcm mana..klu nk kuar umah kena try 2 3 helai baju, stress rasanya.. jom sama2 kita tuka penampilan demi menjaga maruah suami dan keluarga..
akak kena beli spray lada tu klu ada mata jantan yg gatal nak mampos kasi spray je mata dia tu...

Anonymous said...


Hahaha i siap googled "cara kecikkan boobies", pnah jgk smp terpengaruh nk beli cream utk kecikkan boobs
tp xbrani takot nnt jd brest cancer plak. slalu xconfident with myself and rasa gemok even though berat i 50kg. Rasa sgt xselesa, berat and saket belakang. Bila buka bra ja rasa besttttt gilaaaaa

zukamira hambali said...

Sy pun lalui keadaan.yg sama ngn kak Elly... Sntiasa d beri lebih "perhatian " dkat part tu... Xdaya dah saya nk sedeh.. Ni kurniaan Allah.. Tp sbg manusia... Sy ttap ada prsaan rndah diri bila d jadikan bahan.. Bukan kaum lelaki je.. Malah kaum pmpuan pun..suka bahan... Jdkn asset sy sb. gurauan..kekadang mlmpau.. Sekali skala xpe.. Kalo selalu.. Fkir x prsaan kita cmna.. Hmm

zukamira hambali said...

Sy pun selalu d bahan... Palaling sedeh.. Bukan saje kqum adam,malah kaum hawa pun sama.. Kekadang down sgt.. Nila joke bnde tu,sy rasa sy oun ada prsaan.. Kawan2 ppuan pun kdg2 jdikan bahan utk kata smpai puas hati.. Sy msih belum brkahwin.. Sy malu.. Sy brtudung.. Tp xmmpu nk srok.. Kurniaan allah.. Hnm

Heiladies Co. said...

Salam Puan..

dapatkan GENIE BRA pada harga berbaloi-baloi..bra yang sangat selesa. Tak rugi memilikinya..jemput singgah heiladies13.blogspot.com