Nuffnang Advertisement

Tuesday, October 29, 2013

Kenangan Indah di Petaling Jaya

 
Aku dulu kalau orang tanya "awak budak mana?"...nanti aku jawab dengan bangga "saya budak PJ". Dulu2 kalau korang cakap budak PJ memang dah terbayang muka balak2 dan awek2 yang cute dan cun....lepas tu mesti orang ingat anak2 orang kaya...hahahaha....sebab kat area PJ banyak rumah besar2....banyak rumah banglo....padahal aku duduk rumah kampong jer waktu tu tapi tetap  berlagak lah.
 
Aku duduk PJ adalah dekat 30 tahun...banyak giler kenangan kat sini....kau cakap ceruk mana daerah PJ ni semua dalam tangan aku jer. Banyak2 tempat aku rasa PJ paling best giler kot...tempat lepak2 semua best2. Sabtu lepas En Win ajak merayau kat PJ...Oh ya En Win orang PJ jugak. Lepas kawin dlm 5 tahun baru kita berpindah kat KL. Actually nak cari rumah kat kawasan PJ tapi tak ada rumah baru semua rumah lama2.
 
Berbalik pada cite tadi....Sabtu lepas En Win ajak lepak kat A&W...Petaling Jaya. The best A&W...kat sini lah kitaorang melepak bila balik sekolah....tempat melepak bila balik disco DV8 dan juga tempat bercinta. Asal nak ulangkaji pelajaran jer mesti gi A&W...padahal nak usha jantan cun2 kat sini. Bila nampak lelaki cun jer hati debar2...hahahaha bodoh betul.
 
Kat area A&W ada satu kelab nama dia Kelab Syabas. The only club yang ada swimming pool dan open tu public...lepas tu murah giler kot kalau nak swimming....tak silap aku RM1.50 rasanya. Teruja giler bila tahu ada swimmimg pool. Ingat lagi waktu tu darjah 6....aku nak sangat gi swimming kat situ tapi duit waktu ada RM2.00 jer. Tambang bas gi balik 60 sen maknanya kalau aku pergi gaks duit aku nak naik bus tak cukup lagi 10 sen...kawan aku yang nak ikut tu pun ada duit cukup2 gaks. Lantak lah tak peduli cukup tak cukup lain hal kita mandi dulu...hahaha. Dah lah mandi tak ada swimming suit...pakai jer lah baju singlet dengan short sekolah. Beriya2 berenang sampai kecut2. Bila dah habis mandi baru rasa takut...duit tak cukup macam mana nak naik bas. Kawan aku cilake sikit selamba dia tinggal kan aku sorang2 kat bus stop sbb dia kata nak kena balik sekarang nanti mak dia marah. Aku dah mati kutu kat situ...tapi aku kan drama queen....nampak orang ramai kat bus stop terus aku menangis gi kat sorang makcik tu "Makcik duit saya hilang tak cukup duit nak balik rumah...makcik boleh tolong saya" beriya2 aku nangis waktu tu....makcik tu murah hati terus bagi aku RM1.00....fuyoo terus balance duit beli ice cream...hahaha
 
 
 
 
Waktu lepak2 ngan En Win kat sini...macam2 cite keluar....inilah tempat percintaan kitaorang. Sekolah pun kat sini.....dulu sekolah famous kat PJ ni Sekolah La Salle, Sekolah Assunta, Sekolah Sri Aman, Sekolah Bukit Bintang, Sekolah Samad Dan Sekolah Taman Petaling. So kalau bercinta pun kena cari sekolah yang famous2 kat atas ni. Aku dulu sekolah Taman Petaling...En Win Sekolah La Salle tu yang naik bas sekolah sama terus jatuh hati....aaaaauuuuwww. Ini juga temapt pertama aku sambut birthday anak aku Yaya umur 1 tahun waktu tu.
 
Tusiyen yang paling populat waktu tu tak silap aku nama TI dekat sebelah KFC tu (PJ State)....tak tuisyen rugi wa cakap lu....sebab kat sini lah semua budak2 sekolah berkumpul...kat sini lah aku banyak dapat abang angkat...hahahaha. Abang angkat cun giler...tapi boring arrr jadik adik2....I nak jadi girlfriend lu sebenarnya....hahahahaha.
 
 
 
Gambar sekadar hiasan
 
Ada satu lagi tempat famous budak2 sekolah melepak...Jaya Seksyen 14 ada satu Mc Donald kat tepi jalan tu. Hari Jumaat mmg tempat budak2 berkumpul kat situ. Seronok wei...aku siap ada goup waktu tu "The Puple Heart"...hahahaha...nama tak blh blah.....kahkahkah. Tengah lepak2 ngan jantan tetiba bapak aku lalu...pucat muka aku...nasib baik bapak aku buat dek jer waktu tu.
 
Kat Seksyen 14 ni jugak ada satu food court fames ayam golek, sotong kangkung dan Satay. Bila bapak aku dapat gaji jer kitaorang adik beradik mesti ajak makan kat sini...belasah sampai 2 ekor...berpeluh bapak aku bayar...hahaha. Siapa orang PJ tak kenal Uncle ayam golek ni PJ murtad namanya ya.
 
 
 
Gambar hiasan yang kedua
 
Padahal aku nak melantak A&W kan tetiba teringat laksa kat Jalan 222.  Apa lagi tanpa membuangkan masa mari kita melantak lagi....
 
 
 
 
Kat sini semua makanan sedap2 belaka...Nasi Lemak bungkus, Sup Ayam, Laksa, Otak2...aku kalau sampai sini semua aku rembat. Jadi tak tentu arah semua aku nak belasah....tak sedar diri sekejap. Anak aku boring jer....biar arrrr.
 
 
 
Kedai sempoi tapi makanan lazat nak mampus.
 
Rindu giler kat PJ ni rasa macam nak cari rumah kat sini balik....bestnya.
 
 

20 comments:

Tengku Fauziana said...

selalu baca je blog ni..ni 1st komen..i pun duduk pee jay gak..
kedai jln 222 tu dekat dgn opis i..heheeehh..dulu pee jay duduk celah mana?

Anonymous said...

sy pun extpians kak....trgat kenangan kt mcd oldtown....asal jumaat je melepak ctu...

Anonymous said...

akak!!!akak sekolah taman petaling? smk(p)tp ke? jungle school tu? kalau betol...wahhhh akak ni senior saya lah rupanya???hahahaha...-silentreader-marinalindabiggs-

Anonymous said...

Assalam,

Akak Elly saya pun sekolah Taman Petaling, kiranya akak ni senior saya lah ye.. saya sek tahun 2000-02, lepas tu masuk asrama. kelas Orkid.

PJ memang best.. saya anak jati PJ, dah 27 tahun tinggal di PJ.. PJ = Lengkap segalanya.

Filla said...

DV8, A&W, 222.. semua tu tempat aku time belaja uitm.. kahkahkah.. nasib skrg dah insap..

Anonymous said...

haha kelakar giler citer ni.. walaupun elly ni nampak macam sosial kehidupanya ..so saya bukan haters saya doa yang baik2 utk elly sekeluarga.. yg saya respect ialah tulisan jujur dari hati..kelakar pulak tu sejak terbaca blog ni hari2 nak singgah .. bab tambang bas tak cukup tu saya ada experience sama..belanja sekolah saya dulu RM1 tambang pergi balik 40sen ..jd balance 60sen utk belanja dari sekolah pagi sampai sek agama.. namun selalunya bawa bekal..jd ada balance blh simpan tabung dan beli jajan .. jd 1 day saya lewat keluar kelas ..kwn2 dah naik bas dulu..jd saya tunggu bas lain.. kat bus stop saya main2 syilling tu ntah camna jatuh terselit kat celah papan bus stop tu jd x blh ambil ..dah panik sbb nak pinjam kawan x blh.. dan kalau saya naik bas mesti kena bayar dulu dan ada konduktor bas jd x blh elak mesti konduktur tu suruh turun kalau xda duit.. so saya tahan teksi.. sbb sya fikir kalau naik teksi kan kena bayar kemudian..jd saya naik lps tu bila turun minta pakcik tu turunkan saya terus jalan keluar mcm xda apa2 ... sbb rumah saya pun jauh lagi ke dlam kalau nak minta mak duit pun.. nasib baik pakcik tu x kejar, dia cuma mcm tercengang2 je sbb saya x bayar..dia pun paham kot saya xda duit time tu maklumlah budak sekolah darjah 4 time tu

nurin nunu said...

222 tu dlu kitaorg pggl power. sbb ade telor stgh masaak power. hahaahaha

nuui said...

lawak sungguh yang 'menangis di bustop' hahahha. lawak la kak elly ni....

Lawak spontan yang tidak di jangka-jangka. Keep a good writing sis. Update setiap hari please. :)

pinky said...

situ 222 ke kak?? hahhaha sll jgk lpk makan nasi lemak tp tak tau nama tempat...hahaha....

pinky said...

situ 222 ke kak?? hahhaha sll jgk lpk makan nasi lemak tp tak tau nama tempat...hahaha....

nurul said...

Hahaha. .Elly picadly *btl ke ejaan ni* tak ade kenangan ke....

peej said...

tak yah nak balik pj sangat.
nanti kita terpisah jauh susah nak session lepak n sessi jemput n hantar balik sambil kutuk cara driving kau.

lawak la. kau ni drama sejak kecik. tak suka kau. hahah

Anonymous said...

Salam k.elly,

Nk tanya PJ Old Town tu kt area mana? PJ lama..

Adliza Azilda said...

dulu keje kat a&w pj tu setahun. syif midnite. malam2 kul 2-3 pagi tu penuh la orang balik dr dv8 tu. ada mamat negro sanggup bagi duit, bunga suh ikut dia. mang tak la kan.. hahaha.. tapi duit amik juga... makan ramai-ramai ngan geng bila habis syif esok pagi.

Anonymous said...

Salam Elly,

hehe..cerita elly ini juga mengimbau kenangan saya..tak sangka elly satu sekolah dgn saya di petaling garden, cumanya saya dah habis form 5, elly baru nak masuk ...anyway, student petaling garden mmg rock kan..hehehe...

yati ghazali (silent reader)

Anonymous said...

Kak elly mesti penah mkn nasi kandar yg lazattttttt kat pj tu jgk kn???? Ermmm teringat plak! Nyums.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tak pernah komen tapi akak suka sangat baca apa yg Elly bebelkan.. hehe.. lepas tu nak komen sebab akak rasa macam pernah jugak makan kat situ..

:-)))))

cacah said...

tak tahu lah kalau duduk 30 tahun macam mana rindunya... saya duk situ dua tiga bulan pun suka suasana PJ tu, especially PJ Old Town, what a find!!
seronok baca cerita you elly :)

hugs!

suri said...

Kak kt jln 222www tu org pnggl mapley haha

juelee said...

Haha jaya seks 14 mcD tu mmg tempat lepak saya.. dlu sek sri aman... ari jumaat mmg lepak situ aje la hihi