Nuffnang Advertisement

Tuesday, October 1, 2013

Ini yang buat aku risau....

 Aku tak berapa ingat.... rasanya minggu lepas kot....tengok berita jam 8 malam. Seorang remaja wanita berusia 12 tahun telah dirogol beramai-ramai. Walaupun perogol remaja tu dapat ditangkap tapi kekesalan sebagai ibu bapa aku rasa tak nak digambarkan dengan kata-kata.
 
Inilah buat aku risau tak tidur lena....zaman sekarang tak sama dengan zaman kita dulu2. Dulu2 aku umur 13 tahu naik bus sorang2 tak ada hal punyalah....setakat orang kacau2 bagi salam jer "Assalamualaikum tak jawab dosa".
 
Tapi zaman sekarang budak2 terdedah dengan dunia IT.....susah nak control.....bukannya korang boleh tahu dia chatting senyap2. Tau2 bila kena marah sikit dengan mak bapak lari dari rumah ikut jantan yang kononnya tempat mereka mengadu kasih.
 
Pemikiran budak zaman sekarang tak sama dengan budak2 zaman kita dulu. Dulu macam mana kena marah teruk or kena bantai kaw2 dengan hanger...paling kuat pun merajuk sehari jer....itupun aku tak berani buat....nanti lagi kena tambah sebatan aku. Pukul lah macam mana teruk sekali pun  tak pernah terniat nak lari dalam rumah...setakat maki2 dalam hati jer lah aku berani buat....hahahaha.
 
Ibu bapa zaman sekarang kena bersikap terbuka...tapi nak terbuka sangat pun tak boleh gaks nanti hilang pulak rasa hormat. Aku ni nampak jer moden tapi bila ajar anak tetap kolot....suka jerit2....marah2..hanger kat tangan tapi pukul tak pernah pun. En Win selalu tegur supaya aku cakap elok2 ngan anak....tapi aku tak boleh aku rasa kalau berlembut anak2 aku tak akan berubah....bagi pengajaran sikit biar diorang ingat sampai bila2.
 
Tapi banyak bahan yang aku baca....ibu bapa sekarang tak boleh menggunakan pendekatan yang macam tu lagi....bebel2....jerit2....semua dah tak boleh diguna pakai. Anak2 zaman sekarang korang kena pandai main dengan kata2....dalam nasihat tekankan sekali pengajaran. Cuba jadi pendengar yang baik untuk anak2....buat mereka seperti kawan agar mereka dapat berkongsi segala masalah. TAPIKAN aku baru jer dengar anak aku minat kat seorang lelaki hidung aku dah kembang2....rasa jantung dah terbakar...camne nak cakap lembut2 tu.
 
Bukan anak yang kena berubah...tapi ibubapa kot....tak boleh  nak gunakan pendekatan macam orang dulu2....kita pun kena guna pendekatan alam cyber agaknya. Apa yang anak minat kena kena sama2 support...cuba duduk dan joint aktiviti yang mereka lakukan....pantau dalam diam. Kalau ada facebook makesura korang tahu password diorang....makesure ambik tahu dengan siapa diorang berkawan tak kisah lah lelaki atau wanita. Pendekatan jangan lah nampak macam semua korang nak tahu semua korang nak sibuk tapi macam sambil2 borak santai sambil2 korek rahsia.
 
Benda ni nampak macam mudah kan tapi....masalahnya aku ya...sebab aku lebih selesa dengan ajaran orang dulu2....aku yang kena ubah bukan anak2. Diorang membesar dengan zaman IT so aku kena lah follow zaman tu... zaman nak tumbuk cili tenyeh kat mulut mmg tak boleh nak diguna pakai lagi....tapi itu lah pengajaran yang paling berkesan kan. Ini anak aku Yaya baru marah tak kemas rumah sikit .... 2 helai surat dia hantar kat aku. Pendekatan sekarang kena ubah....kita boleh surh diorang buat kerja tapi dengan pendekatan yang berbeza.
 
Ini minggu lepas punya paper aku beli....cite pasal kehilangan budak2 remaja
 
 
 
Anak dia lesap secara tiba2....ibu jadi hairan tak tahu punca anak menghilangkan diri.
 
 
 
Anak tak boleh terima teguran ibu lantas melarikan diri
 
 
 
Lari ikut teman lelaki....dan dikurung selama seminggu. Hampir menjadi pelacur. Bernasib baik dapat diselamatkan.
 
 
 
Ikut teman lelaki...sampai sekarang masih belum dijumpai
 
Apa macam???? risaukan.....tak tahu lah kalau benda ni terjadi....mintak lah dijauhkan. So marilah kita sama2 ubah kehidupan kita....pantau anak2....jangan leka......duduk dan selalu berbincang dengan anak. TAKUTTTTTT wei....anak aku dah semakin membesar....aku pulak bekerja nak pantau 24 jam tak mungkin akan terjadi sebab kita cepat terleka. Tengok anak2 ok kita biarkan mereka....padahal kita tak tahu apa yang mereka sedang sembunyikan.
 
 
 
 
Yaya....u better be a good girl. We love u so much.....apa2 masalah cakap ngan mama....kalau takut ngan mama cakap dengan papa....ya sayang.
 
 

12 comments:

Cabik Geronong said...

betul tu kak...memang risau sangat...tp bagi saya tak slaah pukul untuk bagi pengajaran untuk bagi maklumat apa yang diorang buat tu salah...tapi lepas buat gitu memang kena slow talk sebab apa kita buat macam tu...anak saya yang 7 tahun tu pun dah pandai minta saya ambik lambat sikit dari sekolah sebab nak beli aiskrim lah, nak main dengan kawan lah...saya cuba turutkan tapi still bukan setiap minggu...macam2 perangai budak sekarang ni...

chuya - the mother of A's said...

Haah tul. Ni br tgk video alang beez ngan fatin. Ya ampun... tgk fb dah kiss pp.. demmm... nasib hasben org terror it.. boleh snap apa yg kanak tulis kat fb.. kat pc.. tp camna la nak kawal semua.. haihhhh

Cik Cammy Lia said...

anak sis 2 2 cntk...mmg tkut la klo jd benda2 gni...ank2 zmn skrg len mcm ckit

annapeje said...

aaaa takotnya wpon x der anak dara ank teruna ker sama jerk cabaran nyer tetap dasyat zaman skrg neh ..kdg takot nk hadapi

zurayusoff said...

honestly...
anak2 elly memang cantek2..
bila dah cantek ni..mesti ramai peminat...lelagi si yaya tu
kemain cantek dia tu ...:)
bila dah ramai peminat,mula la kita ni sebagai makpaknya gelabah weii...
perasaan ni rasa tak best je..
jgnkan umur baya si yaya tu,anak saya ni ha yg baru 2 tahun lebih ni satu macam punya gedik kalo ngan dak lelaki....tampor kanggg.

Anonymous said...

macam ni lah kak elly.. update blog..saya suka..saya suka... ni tidak kalu up entry iklan x ada pun nak up entry sendiri.. saya bukan apa.. kitaorg reader nak baca apa yg blogger tulis.. bukan nya nak baca sgt entry iklan2 ni..nak buat entry iklan tu boleh tapi entry sendiri tu mesti ada... ada setengah blogger kalu ada entry iklan tunggu lah esok baru up entry sendiri... lepas tu kita reader scrooldown lah page dia.. sebab nak baca new entry.. nan hadooo .. entry semalam punya...buat macam kak filla.. dia buat ads kat bawah new entry dia.. dia dah tulis panjang lebar pasal dia.. kat bawah baru ads...

nurul asiken.apandi said...

betul tue sis..sy pn kalo susah nk guna pengajaran zaman moden nie...kalo nk marah mesti terus jadi tarzan...kalo ckp elok2 pn susah jgak..bdak2 zaman sekarang nie pandai menjawab jgak

linda said...

salam K.elly..sy suke cr k.elly..busy2 pun ingat kat anak lagi..

Anonymous said...

yaya tu cntik sgt kak.. ko kena jaga2 kak.. aku seriautgk budak sekarang kak.. bkn mcm zaman kite lg..harap yaya jd budak2 baik.. aminnnnn..

kak, ni salah satu cth blh tgk.. ko bukak fb ko kak then search alang beez.. ko tgk sndiri kak budak skrg..

T_T

Norma NML said...

Risau dgn anak2 skrg, wlaupun anak sya lelaki still risau kot dia terikut dgn pengaruh kawan, selau pesan kat dia jgn usik ppuan..mmg la skrg ni dia x suka ppuan...marah bila ckp psl gf tapi takut juga..masa dpn kita x tahu..nauzubillah..tak putus berdoa semoga dia jadi anak yg soleh..

peej said...

memang scary. raya hari tu kat fb ada budak lelaki umur dalam 10 tahun kot kemain gi cc ngan baju melayu lengkap. kau tau buat apa?
tgk porn siap melancap ok.
aku rasa baligh pun belum tu.
eeeeeeeiiii mmg menakutkan.

Aimi Laili said...

betul sis elly, kalau tengok parents kita dulu cara didik kitaorang memang lain dengan adik-adik . Dulu kemain garang, tapi sekarang dengan adik-adik kalau marah tu memang cakap berlapik-lapik, sebab taknak adik merajuk.

time sekarang,kitaorang yang akak-akak ni pulak take over, tak bagi adik-adik keluar kesana-kesini sendiri-sendiri, nak jumpa sesiapa pun kiteorang teman.kalau nak pergi mana-mana pun mesti teman.

kadang-kadang abah kiteorang bagi je, adik-adik ni pergi sendiri, tapi sebagai akak, rasa macam tak selamat adik-adik kitaorang ni jalan sendiri dekat dunia sekarnag ni. banyak benda jahat berlaku.scary.