Nuffnang Advertisement

Monday, October 28, 2013

Budget tahunan...

Actually ada banyak nak cite...tapi akak busy sikit ngan kerja office. Kang aku cite sekerat korang nak pukul aku....hahahaha.
 
Sejak harga minyak dah naik mmg terasa betul perbelanjaan meningkat. Dulu isi minyak seminggu sekali....sekarang dua kali minggu . En Win dah lah kejam....U punya kereta u bayar ...I punya kereta  I  bayar. Tapi bila nak keluar muka selamba jer pakai keta aku dengan alasan kereta aku kat luar senang jalan terus....eh! boleh ya reason macam tu.
 
Dah lah bulan ni mengada kena bayar service keta dekat seribu lebih....lepas tu ada pulak benda kat dalam tu rosak kena top up lagi 500 lebih....tensi aku. Rasa penat kerja tak habis....hujung bulan bila dah  bayar sana sini....tinggal ciput jer. Giler betul lah sekarang harga semua dah naik...memang terasa betul. Nasib baik bercuti ni aku dah lama book...kalau tak memang aku cancel.
 
Tahun depan perbelanjaan rasanya lagi meningkat kot...pening aku nak pusing sana sini...En Win bukan peduli....dia tahu bagi duit jer....bab budget dan pengurusan kewangan semua aku kena uruskan. Tang mana aku nak kurangkan kan pun aku tak tahu. Sekarang ni pun dah kurang makan luar, beli handbeg, beli baju....jalan2 shopping mall pun dah tak ada sangat. Kalau makan kat luar pun make sure kalau betul2 teringan...tapi lepak kopi2 tu selalu lah.
 
Korang mesti tak percaya aku dah buat budget 2014....benda ni mmg aku praktik kan sejak umur aku 25 tahun dulu...aku kena follow budget tu tapi kadang2 terlari lah jugak...tapi macam mana pun aku akan ikut guide line yang aku buat. Contoh...aku akan list perbelanjaan bulanan seperti duit kereta, duit rumah, duit api, duit pasar, duit saving dll (perbelanjaan asas).... lepas tu bahagi kan kepada dua (contoh RM5000 so aku  akan bayar RM2500 En Win akan bayar RM2500)....balance gaji setiap bulan baru aku guna untuk beli handbeg ker atau baju tapi kalau bulan tu aku tak beli aku akan simpan dalam tabung percutian. Duit perniagaan aku dengan En Win tak akan usik sampai hujung tahun....kalau ada keuntungun baru bahagi kepada dua. Untuk tahun 2014 ada sedikit penambahan budget untuk pelajaran anak2....dan duit untuk maid...so kena pikir tang mana pulak aku nak kena kurangkan.
 
Pening kan korang...buat lah budget macam mana pun mesti terlari jugak budget tu...itu lah pentingnya bila kita ada guide line....so makesure list yang korang buat tu korang ikut dan bayar....jgn sekali2 mengelat bayar...bila tertungguk nanti susah. Aku mmg dari dulu tak pakai credit card....sebab aku tahu aku tak boleh tahan nafsu bila pakai credit card so aku ngan En Win prefer bayar cash dari guna credit card...bagi aku credit card ni menyusahkan hidup. Satu lagi make sure korang kena ke tepikan duit emergency tak kisah lah RM 50.00 atau RM100.00 kalau tak guna ketepikan. Nanti kalau ada apa2 senang tak yah pinjam2 kat orang.
 
Hujung tahun ni lagi lah banyak perbelanjaan ...barangan sekolah anak2...duit bercuti....duit itu....duit ini. So apa yang aku buat guna duit saving dulu...bila dapat interest dari ASB aku akan masukan balik kedalam saving. Duit ni kalau korang tak pandai pusing2 mmg laju lah habisnya. Dah macam air rasanya...sekali duduk makan sah2 dah terbang RM50.00. Ini tengok budget sendiri untuk 2014 pun kepala aku dah pening...kang tunjuk kat En Win sah2 pergaduhan akan  berlaku. Nasib aku ada perniagaan sendiri....boleh lah top up sana sini. Aku rasa sekarang ni korang tak boleh buat satu pekerjaan....kalau rasa nak kehidupan lebih selesa  kena ada extra income. So sesiapa ada kepandaian seperti buat cake...sila lah gunakan kepandaian tu untuk penambahan pendapatan ya. Jgn simpan2 kepandaian tu kat rumah jer.
 
Tahun depan aku buat pemotongan bahagian percutian....cuti dalam Malaysia jer kot sampai Yaya habis UPSR....sebab budget percutian kena masuk dalam kos tuisyen Yaya pulak. Budget barangan bahan mentah pun dikurangkan...hahahaha....satu lagi budget baju raya pun dikurangkan...ini tak tahu boleh ikut ke tidak sebab shopping untuk budak2 pun setahun sekali. Tapi cuba lah kalau  boleh....tapi macam tak boleh jer...hahaha. Bil api pun kena kurangkan...melampau korang ya 24 jam nak aircond...macam omputih pulak nak duduk dalam sejuk jer.
 
Akak tak boleh  nak membebel panjang...kerja sedang menanti...ini cuci mata sikit gambar lauk yang akak nak riak kan....hahahahah
 
Chow....
 
 
 
Kari Ketam
 
 
Sambal Ikan Bilis
 
 
Ayam Goreng Kunyit
 
 
 
Sambal Daging
 
 
 
Spaghetti
 
 
 
 
Kurma Ayam

10 comments:

IdaShazana said...

kena buat jugak la... dah tercekik rasanya ni

Anonymous said...

xpe kak~ thn dpn kan thn mlawat m'sia hehe

QASEEH HATIKU QASEEH said...

tips jimat kan bil letrik..cabut semua plug2 brg letrik slps guna..jgn di off kn shj..sbb arus eletrik stil jln ckit2..

iya la..rasa duit skrg mcm g pasar 100 pn x cukup..itu baru mkn 4 org anak branak..itu pn kira msk jrg2..selang seli dgn megi ..mkn luar..cuba klu hari2 masak dr brekpes lunch dinner..agak2 10kg beras seminggu pn x cukup..nak bt part tym apa nya..balik kerja pn da penat..klu buat 2 in 1..otak jd lari ckit ..x konsentret plk..urmmm...bersyukur la dgn apa yg ada..sy cuma sng kn ati dgn membayangkan org lain yg lagi susah dr saya..dan lagi jauh beza dr saya..klu tidak..mau nya sy susah hati 24/7 memikir kan bajet..hihi..kannn...

Anonymous said...

kak elly pakai iphone kan...cer gune application EEBA...sesangat membantu utk manage budget...

anna hashim said...

apa yang kak elly cakap ni saya setuju 200%..semuanya benar2 belaka...saya belum kawen tp saya ada tanggungan iaitu mak n adik yg masik bersekolah..tahun depan adik saya da form 1..huhuhuu mcm2 benda nak kena fikir..duit tu, duit ni..semua skali la........tp insyaallah, saya percaya rezeki tu ada dimana mana...amin :)
semoga akak terus success :)

kissz said...

kakkkkk
ko memang tauuuu
dera ai!
dah la ngidam ketam tauuu tauu tauuu..
seksa tgk kari pekat tuuu..
haihhh la kak ellyyyy!

holiday?
takpe... boley lagi tuu..
PD pon okay kannnn =)

peej said...

betul betul betul.
dulu isi minyak rm50+ je.
now dah rm70.
pastu perasan harga makan semua dah naik.
ok la tu kalau sekali makan jalan rm50.
aku rasa macam lebih.
so either kena rajinkan diri masak or makan gerai2 je la.

tu la kena disiplinkan diri kan.
aku so far simpanan bulanan buat.
tapi tu la kemain hari tu berjanji duit ad nak simpan asb. tapi tak buat2 gak.
tau2 lesap je. gagaga,

hoih stress pikirkan.
laki aku sama macam laki kau.
dia tau bg duit je.
tapi kita yang pening2 pikir nak cukupkan.

εïзmummyHazaεïз said...

Budget... uuhuhiihuuh... anak 4+2 dah ni. Sesak napas

strawberi said...

seronok baca kak elly membebel..wpun byk btolnya..terasa cam mak2 tgh bg tazkirah kt anak yg baru nk berumahtangga :p

wahida said...

betul elly..saya pon dah start buat bajet utk 2014. anak nak UPSR tahun depan..tusyen..kem la segala bagai dah tentu ada untuk die. Saya pon cut percutian tahun depan. Selalu awal tahun sekali akhir tahun sekali..kali ni cume akhir tahun je lepas anak habis UPSR. belum kire perbelanjaan anak nak sekolah lagi...syukur gak melabur dalam ASB..dividen tu mmg sangat membantu..kita wife ni dah ibarat jadi akauntan nak urus sana sini duit tu kan..hehe