Nuffnang Advertisement

Tuesday, September 10, 2013

Simpton OCD

Hari tu ada terbaca blog Suraya Sulatin pasal penyakit OCD ni (boleh clik dan baca kat sini Simpton OCD ). Parah jugak rupanya penyakit ni...hahahaha. Tapi tak ada parah sangat pun cuma otak korang akan rasa sakit dan letih sebab pikir benda2 yang remeh temeh. Jadi bila otak letih badan akan menjadi letih dan jiwa akan menjadi kacau...tu yang tetiba jadi perempuan giler membebel sorang2 lepas tu En Win dan anak2 pandang jer aku...hahahaha.

Bagi yang malas nak clik meh aku terangkan sikit...Penyakit OCD ni penyakit yang nak sentiasa benda2 kemas dan cantik. Walaupun badan dah letih tak boleh bangun but korang still nak buat jugak untuk puaskan hati sendiri.

Contoh macam aku....kat office aku dah set kat kepala balik kang nak masak, lepas tu basuh kain, basuh toilet...nantikan sepanjang perjalanan aku asyik fikir benda tu jer...korang borak lah ngan aku...cite lah benda2 menarik tapi kat kepala aku tetap fikir benda yang aku dah set tadi. En Win kenkadang sampai fade up sebab dia punya baik bercerita ingat aku dengar tapi malam kang aku tanya balik soalan yang sama....hahaha "Ma bukan ker dalam keta I dah cite tadi". "Ya ker?? tak ada pun" .... Hahaha. Ok part one habis....

Sampai rumah aku sempat masak dan basuh baju tapi aku tak sempat cuci toilet mungkin sebab keletihan aku tak sempat buat ataupun aku terpaksa buat kerja2 lain. Bila aku tak sempat buat benda yang dah set kat kepala hati aku jadi tak tenteram....itu yang sanggup  bangun memalam buta nak selesaikan tugas membasuh toilet.

En Win selalu nasihatkan aku suruh bersikap cool sikit jgn semua benda nak cantik dan kemas jer....kalau rasa badan tu letih biarkan esok2 boleh sambung buat. Kalau tak larat masak boleh makan luar....kalau tak larat cuci toilet buat bila u larat. Tapi tak tahu lah penyakit bodoh ni dah melekat kat badan aku.....itu yang sambil buat sambil air mata bercucuran sebab kepenatan.

Kadang2 kan korang sampai urat leher aku ni tegang sebab nak jugak buat walaupun nak kepenatan tahap dewa. Ada juga En Win tolong2 buat kerja rumah tapi aku tetap tak puas hati. Contoh aku suruh dia tolong cuci toilet lepas tu tak sampai 15 minit dia cakap dah siap....Eh! apa pasal cepat sangat....nanti aku masuk pelan2 check toilet tu....hahahaha. Lepas tu kalau aku tak puas hati aku cuci balik guna berus sabut sental lantai dengan tangan sambil mulut bebel2.

Kadang2 rimas kat diri sendiri...sebab hidup dalam kepenatan....tengah tengok tv nampak habuk kat cabinet tv...padahal boleh jer ignore....buat hujung minggu. Tapi tetap ambik sebaldi air dengan kain nak lap jugak cabinet tu. Lepas tu katalah aku baru sapu lantai...tetiba nampak anak2 aku makan biskut sambil berjalan2....nanti mulut aku bebel2...tangan laju jer ambik penyapu sapu  balik satu rumah...ishhh bodoh betul lah penyakit ni!!.

Bila baca entry Suraya ni jadi takut lah pulak "Bila badan kita penat jantung pump terlalu laju or kalau tak cukup rehat boleh jadik low blood prerssure....nanti penyakit lain senang nak hinggap" Ishhh tak boleh jadi ni....kena bertolak ansur sikit ngan badan....tak boleh nak push2...kena buat ikut kemampuan badan kita. Lantak lah rumah bersepah janji happy kan...."Bang lepas ni u tidur berteman kan habuk ya....I is takut kalau tetiba sakit jantung" Bini u nak rehatkan minda mulai hari ni....malam ni makan luar jom.!!...hahahaa


17 comments:

nurul said...

hah...nasib la laki i yg ada penyakit tu. pantang betul dia tgk umah sepah atau habuk2. tgn dia pantas sungguh pegang penyapu. tapi bab lain nasib dia blh tolerate. bab cuci toilet tu mmg i malas nak suruh dia. sental toilet mcm sental bontot baby je. daki semua ada lagi. mmg aku la yg sental toilet guna berus sabut tu guna tgn sambil berjujuran air mata. bkn nangis sbb kena buat tu. cuma penat tapi kena buat jugak. kalau tak sakit mata sakit hati nengoknye. alamak bab toilet i ada penyakit tu la haha.

natashacherahim said...

kalo mkn luar tu aku percaya ko kak...mmg bleh buat..t part lain..mmg takleh caye...nnti ttp gak akan wat keje2 sental toilet...sapu mop lantai n bla bla...mak aku pn mcm tu kak...so paham sgt dh ngn mereka2 yg terkena simtom ocd nih..

hikhikhik

saboo jer lah

memeibubu said...

hi kak elly. sy silent reader akak..
dah lame dah ikot.. klu nak taw.. penah satu ari abeskan smua akak nyer entry tanpa satu pon tertinggal.
so.. kli ni rase mcam nak komen...
betolla kak.. saya pon ade problem mcam akak.. sampai kengkadang nek hantu ngn laki sendiri..padahal die tak buat salah pon.. Ya Allah.. jauhkan aku dari penyakit OCD.. *sambil tadah tangan*
malam karg datg balik penyakit OCD tu.. hahaaha

yusmy boutique said...

la..kak elly, penyakit kita sama...memang penat pun kalau ada penyakit ni, kalau x buat, hati x tenteram, smapai termimpi mimpi...hehehee

Anonymous said...

ini hater u ckp, mmg i simpati, get a maid service ler and train ur kids bersih2 sikit, get that hand held power vacuum utk dorang senang sambil mkn biskut boleh vacum haha. or beli saje air cleaner pasang satu kat corner2, spray dust free kat perabot nanti tak hinggap la habuk, or tutup pintu tingkap saje...haha, but klu nak tensionkan diri pasal habuk2 sampai sakit, ur anak2, laki kan susah.

Zana said...

grrr...grrrr...aku pun samalah elly..hahaha..kepantangan nampak benda bila dh kemas pastu ada yg tolong sepahkan...hahaha...asyik nk menjeling n berkaca je mata..rasa mcm org x tau ke kepenatan melanda buat pembersihan itu????grrr...

Anonymous said...

Salam...wow, ingat saya je yg berfikiran gitew. Kalu somi tolong buatkan pun rasa cam tak up to the standard lak. Tapi alhamdullilah saya dah mellow down sikit sebab rasa cam rugi je masa ngan anak2 n somi terbuang camtu je sbb asyik fikir nak wat keja umah je....end of the day, diri sendiri yg tension..now I'm more relax n can enjoy my day with d family.hihihi

Irfa said...

pompuan mmg suka jd superwomen
semua benda nak buat sekaligus,pastu bila penat..mula la meroyan

elly..aku cakap dgn diri sendiri ye tp tumpang kotak komen ko.boleh gitu?

peej said...

aku bab mengemas tak ocd sangat la.
tapi aku takleh tengok benda takda di tempat sepatutnya.
senget sikit mata aku dah sakit.
aku dah susun begitu, tetiba laki aku ubah sikit.
nanti aku laju je betulkan.
i is cannotttt.

June said...

Salam,saya pun silent reader kak elly,memang la kebanyakkan org p'puan mcm ni tambah2 kalau pernah tggl sendiri sama ada pernah ddk asrama or rumah sewa sebelum kawin..walaupun penat mesti nak buat juga...hu3 ;(

farahdiana said...

kak, saya yg x kawen lg pun ada sindrom tu.dpt anak sedara yg tgh lasak mmg daripada pagi hingga ke diorg tido la kemas dan sapu rumah

Anonymous said...

ya allah baru tau yg i ni ocd...mop,penyapu,berus adalah bff i selama ni :(

Atie said...

sy pun mcm Elly..last month doc cakap ada low blood pressure pulak..apa nak buat dah tanggungjawab:)..

Ilya Melissa said...

salam kak elly, sy tggl dgn org ocd ni. Masalahnya, sy kena hormat kat dia..tp hari2 sakit hati dgn ocd dia tu..part bebel tu xbleh tahann..hehe. Sy plak jenis rilek2 suka last2 minit..haduh2..

ceywie ku said...

dulu2 saya pun mcm tu gak. tapi bila anak dah empat ni tak kuasa dah nak layan penyakit tu. letih gila nak mengemas 24 jam, tambah2 kita pun kerja. nangis jer la dlm hati bila tengok diorg sepah-sepahkan barang. time diorg tido baru la blh kemas bagai. ;-)

kha said...

baru tau ni satu penyakit..letih sungguhlah dgn simpton OCD ni..huhuhu..slm saya mc sbb cerry berry..tapi tetap jugak buat semua kerja rumah, siap mop bagai

Anonymous said...

salam kak elly..
sy rasa ramai yg dh salah faham pasal OCD ni.
Actually OCD bkn nya bila kite x buat something, kite akan asik fikir benda tu je or rasa x senang duduk selagi x buat or x puas hati bile org lain buat x sama mcm kite buat.

OCD ni maksudnya bila kite dh buat something, tp kite rasa mcm was-was.

Contoh mudah, sblm keluar rumah, kite off lampu. Tp bila dah kt pagar rumah, kite cam was-was, eh, td aku dh switch off ke blom lampu?.

Then, kite masuk balik umah utk check, padahal kite dh off.

Lagi parah, kalo dh smpi ofis, kite dok teringt pasal lampu td. Kalo org yg ade OCD ni, dia sanggup balik semata-mata nk check dh off ke blom.

Contoh lain, kite cuci tgn. Kite dh cuci, tp hati kite dok kata, eh x bersih lg kot tgn ni.. So, kite cuci lg.

OCD ni kalo nk tau simptom dia, kite bleh detect bile kite selalu buat sesuatu benda tu berulang-ulang sebab was-was. (Repetitive behaviour).

Bahaya OCD ni sbb dia akan buat kita over paranoid.

Harap kak elly fhm la ape yg sy tulis ni.Hehehe..

Ni based on pyschology class yg saya amik masa kat U dlu.