Nuffnang Advertisement

Thursday, September 19, 2013

Pasar...

Inilah kerja orang perempuan tak habis2....ada jer kerja kena buat. Dari A sampai Z semua tanggungjawab wanita....semua benda kita kena pikir. Itu yang kadang2 sampai pelupa tahap gaban sebab macam2 input kena letak kat kepala otak ni sampai pakai baju semalam pun aku tak ingat colour apa aku pakai...fuh kronik2! Nak pikir lauk apa nak masak....nak pikir bahan ada ke tidak...nak pikir lauk anak2...ini boleh mendatangkan ketensionan (ada ke ayat tu).
 
Hari ni nak up entry pasar pulak sbb idea canggih2 dah kehabisan...hahaha. Pasar pun pasar lah janji entry meletop...muahahaha. Seminggu aku kena pergi pasar 2 kali. Satu kali beli barang2 kat Pasar....satu lagi beli kat Giant dekat2 rumah. Mesti ada jer yang tak cukup...nak kata masak hari2 tak jugak tapi macam mana boleh habis pun aku tak tahu...haha
 
Memang peruntukan RM100.00 setiap minggu...barang dah mahal sekarang. Tahu2 bawak RM100.00 balance tinggal RM2.00 jer...melampau betul harga barang sekarang ni. Aku masak mmg laju kadang2 bila aku letak gambar kat IG or facebook orang jadi heran kenapa aku masak laju bebenor....dalam sejam 3 lauk aku boleh masak. Tulah korang tak tahu aku terror sebenarnya....kiri kanan tangan bekerja...hahaha. Nak tahu tak macam mana aku boleh buat kerja dengan pantas....jawapanya ialah.....
 
 
 
Tadaa.....aku beli barang yang dah siap blend. Jadi balik rumah tinggal tumis jer.
 
 
 
Aku mmg berterima kasih kat aunty ni sebab menyenangkan kerja aku. Cuma cili jer aku blend sendiri yang lain aunty ni tolong blend kan. Contoh aku nak masak Ayam sambal...just keluarkan ayam dari fridge...ambik cili yang aku dah mesin untuk stock seminggu...ambik bawang aunty ni dah boleh start menumis. Kalau kari lagi senang kerja aku cuma potong bawang besar dan kentang jer....yang lain semua dah blend. Mana tak laju kerja aku!!
 
 
 
Aku akan suruh aunty ni pack dlm bekas macam ni. Bawang merah, bawang putih, Halia, Serai, Lengkuas, Cili Padi, dan kunyit hidup. Lepas tu boleh simpan seminggu or dua minggu dalam fridge.
 
 
 
Ada bawang putih yang dah siap potong dadu2...lagi senang kalau nak tumis sambal
 
 
 
Halia
 
 
Bawang dah kopek pun ada....bagus aunty ni kan!!
 
Tadi pagi sempat gi pasar sat....sampai opis kul 7.00....dalam kul 7.30 aku zasss jap gi pasar Taman Tun sempatlah borong ikan, ayam dan udang. Seronok beli kat pasar ni Ikan semua nampak segar2.
 
 
 
Beli Ikan Merah dan Bawal Hitam hari ni. Ikan Merah nak masak Asam Pedas....Ikan bawal masak kari kot.
 
 
 
Tadi beli setengah ekor ikan merah....RM28.00 amboi mana duit tak laju habis.
 
 
 
Udang ingat nak masak sambal kering2 tu....leleh air liur.
 
 
 
Singgah beli sayur gaks tadi...beli bendi, terung, halia, daun kari, daun kesum, bunga kantan. Perghhh dah tahap master chef ni...hahaha
 
 
 
Settled untuk minggu ni.
 
Hari ni ingat nak masak Kari Ikan masin (kurau) tadi beli dalam 3 keping ikan kurau masin kat pasar...lepas tu lawan kan kari dengan sambal ikan bilis kentang. Sayur bendi rebus. Peghhh konpem 2 pinggang....malam repeat lagi makan.
 
 
Dah beli2... balik kang kena pack satu2.....aku suka portion kan bahan2 mentah senang nak masak. Kalau seekor ayam aku akan bahagikan kepada 4 bekas. Setiap kali nak masak keluarkan satu bekas jadi tak ada lah aku kena cairkan bahan2 mentah tu banyak kali nanti kemanisan dia hilang....petua mak aku lah.
 
 
 
Contoh macam ni lah....
 
semalam mood rajin masak banyak lauk sikit....laki pun terperanjat. Ok itu jer nak cite pasal pasar...hahaha
 

38 comments:

mama tisya said...

senang kalo asingkn siap2 tp kena byk bekas la kn utk simpan dlm fridge...bahan tumis tu mmg senang siapkn awal2..blk trus tumis je

mamashikin said...

alahai kat sini takde pun bahan2 yg dah siap blend..
ohh boleh amik idea cara kak elly simpan lauk tu..biasanya saya letak satu bekas terus pastu kena cairkan bnyak kali..huhu

sara82 said...

akak thanks... dapat idea dah..walaupun saya duk umah tak keja tp keja saya rasa cam kelam kabut je,ngan anak kecik lagi... so saya nak tiru akak portion2 dlm bekas kecik2 tu sangat bagus idea tu :)

anna hashim said...

brilliant kak elly..x terfikir pun nak buat mcm kak elly..mmg mudah tuuuuu..mudah sgt2...
:) boleh kita tiru cara kak elly :)

Anonymous said...

Elly,kat mana aunty jual bwg, halia blend nie, kat pasar tmn tun jugak ker?

Lis Malisa said...

Alaaaaa..... napa akak x letak price kt harga rempah ratus sy dh siap blend tu.... sy nk wat business ni.... hihihihi... Mmg senanglah mcm tu... kt meru xde kot....

areeda shahadan said...

teruja tengok bahan2 blend tu...nk cari gak la..btw thanx for the tips...buat portion utk masak..then rendam yg nk masak jk...x perlu rendam semua...best2 !!!

thanx kak

areeda shahadan said...
This comment has been removed by the author.
annapeje said...

neh pasar taman tun kan hehe

Irfa said...

oh ini le petuanya :)
baek punya petua
aku mmg pesen blend bawang stok sminggu,cili giling beli dlm plastik tu je

Mammy Zayed said...

dengan rasminya hari nie dah khatam baca satu blog akak! sampai naik juling mata dan muntah darah dibuatnya tapi best ar! i loike! keep on blogging :)

Filla said...

best gila pasar tu.. ko dah vogue2 tetiba lari gi pasar kan.. tebaeekkkkkk!!! hahah

All About AnaYna said...

Tengok kerajinan akak sopim n masak ni terus rase semangat berkobar2 nak masak2 jugak.ngehngeh..

Capt Lalok said...

elly, yang ko beli siap blend tu..tak basi ke or masam ke..berapa lama leh tahan ..maksud aku jangka hayat benda2 blend tu..

kat tmpt aku tak canggih takde lagi jual mcm tu..semua kena blend sendiri..suh aunty tu bukak cawangan kat sini lah..hahahaaaa

sdp benor ketam tu.

idea asingkan bahan tu ok jugak selama ini aku hantam satu bekas je..

Anonymous said...

bagus idea aunty tu bisnes, sng kan org nk msk..lg2 bg wife yg bkerja..
mak sy pon ajar asingkan ayam ikan mcm mak kak elly tu..xla ilang kemanisan ayamnye..bezanya sy masukkan dlm plastik aje,bkn bekas tpperware tu..hee,dlm plastik jimat ruang beku

-neraz_hashim

Elly said...

Capt Lalok : So far ok jer tak ada pulak masam...boleh bertahan 2 minggu

saidatul maria said...

good tips aaa... lepas ni kena cari bekas kecik2 tu aaa buat sendiri pack siap2 ... thanks a lot elly

zean anuar said...

saya pon buat the same thing...

pastu dok memekak kat laki ckp nanti menantu pon i nk ajar mcm ni...haha...

Cik Cammy Lia said...

ooo mcm tu eh..byk la bekas kena ad dlm peti ais tu.huhu

intandayani said...

Sempat lagi Kak Elly pegi pasar..Masuk opis tak bau hanyir ke?hehe

Jan@Afzan said...

akak memang rajin masak, wlupun bahan dah siap sedia.. Tapi saya rasa akak memang rajin lah, dan pandai masak..

salwana nordin @ che'wa said...

wahhh byk info dan idea dr kak elly arini :)

Didi Kar said...

Wahh mmg cpt keje memasak bila bahan asas dah siap tersedia... ini kalau time nak mula masak baru nak kopek2 bawang bagai.. mmg lah lama hehehe..dgn nak pk2 berapa bijik eh nak kopek..

Anonymous said...

Femesss aunty liza...elly ko da try rempah rendang blend dia .kengkawan kagum beb tetiba terel merendangg..hehhe

Anonymous said...

akak pasar tu kat mana? wajib inform ni..hopefully dkt la area wangsa maju ukay perdana tu...

nama saya katy cat...hahaha said...

kak elly... d manakan lokasi aunty yang rajin tu... boleh senangkan keja memasak.. hope kak elly sudi share lokasi kedai aunty tue... thanks.. muaahhh~

nama saya katy cat...hahaha said...

kak elly... d manakan lokasi aunty yang rajin tu... boleh senangkan keja memasak.. hope kak elly sudi share lokasi kedai aunty tue... thanks.. muaahhh~

Anonymous said...

Hi nk inform bout bawang kisar rasanya xbaik consume bawang after few hour cz bwang Akan kluarkan Sejenis racun so bwang mesti consume instantly

Anonymous said...

Hi nk inform bout bawang kisar rasanya xbaik consume bawang after few hour cz bwang Akan kluarkan Sejenis racun so bwang mesti consume instantly

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Oooo ni lah petua nya ye.. bagus2 boleh tiru ni

Anonymous said...

pasar kat mne tue kak yg ade jual semua bhn2 masakan yg dh siap blend tue..leh la cari lps nie...mmg sgt2 sng..

Anonymous said...

pasar kat mne tue kak yg ade jual semua bhn2 masakan yg dh siap blend tue..leh la cari lps nie...mmg sgt2 sng..

Fiza Rauf said...

Aik gi pasar tmn tun gak.ke? Awat tk penah nmpk... hihihi ai keje plaza vads... mmg selalu bli brg basah kat pasar tmn tun sb nmpk sgt fresh... bab harga tolal tepi asalkan hati puas bila masak bahan fresh ni feeling dia len mcm sket kan... hihihi

Anonymous said...

Salam Elly, tadi ada org post kat fb i about penderaan! Its look like your daughter (yg adik)nak kena potong tangan....ala ala en win yg pukul anak la konon....do you know abut this?

shuweet said...

pasar mana yang ade jual bende2 dah siap blend nih?? nak jugak lah..info pls heheh

Anonymous said...

hai sista..miss the moment together gether pegi pasar ttdi ngan sis liza

Elly said...

Uolls: Tempat yg jual bahan2 blend ni kat Pasar Taman Tun

LilYofDaPond said...

akak, yg bahan mentah tu, kene rendam air baru beku kan ke?thnx for sharing