Nuffnang Advertisement

Friday, August 30, 2013

Kisah dolu2



Ramai lah email mintak aku citekan tentang kehidupan aku dolu2 masa kawin. Macam mana aku harungi hidup...pergghh ini kalau majalah 3 baca konpem aku kena panggil interview...hahaha. Bak kata Filla aku ni dah lah pelupa pekak pulak tu...siot kau kan kalau bagi peluang ngata aku bukan main nko ya. Siap kau tunggu giliran kau nanti.

Tak banyak yang aku ingat...tapi janji bila baca jangan ngumpat kata riak lah....reka cite lah....ini semua benar belaka ya. Aku kawin ngan En Win masa umur aku 25 tahun dan waktu tu En Win 28 tahun. Tiga bulan selepas berkawin aku mengandung. Kedudukan kewangan pada waktu tu tak berapa bagus...aku tinggal dengan inlaw sebab kalau duduk rumah sendiri rasanya tak cukup kot nak tampung kehidupan. Kenderaan waktu tu motor jer...scooter itupun beli second hand. Gaji waktu tu kalau tak silap aku RM1300 ...tolak duit makan, duit tambang bus, duit bagi mak dan abah, bayar hutang credit card, duit ASB rasanya balance tinggal dalam RM150.00 kot. En Win pulak kena bayar benda lain dan balance pun tinggal nyawa2 ikan. Pernah sekali tu kalau tak silap usia kandungan aku 8 bulan duit dalam poket tinggal puluh2 ringgit jer tapi waktu tu kena buat check up kat hospital....risau jgn cakap lah tapi aku ngan En Win cuba diam kan diri....nak pinjam kat orang malu takut orang mengata "tulah nak mengandung tapi duit tak ada". Tapikan Allah tu sentiasa ada...sedang aku jalan2 ngan En Win kitaorang terjumpa wallet dan dalam wallet tu ada RM130.00. Tengok kiri kanan tak ada orang...ic pun tak ada cuma wallet dan duit jer. En Win ambik duit tu terus bawak aku gi check up...korang tahu tak bil klinik tu sama dengan duit yang aku jumpa tadi RM130.00....Ya Allah tak terkata aku...syukur alhamdullilah.

Nasib kitaorang sama walaupun selepas melahirkan anak...waktu tak terfikir langsung nak cari kerja tambahan. Tapi orang kata rezeki anak sentiasa ada....lepas melahirkan Yaya En Win di naikkan pangkat dan kehidupan kami sedikit berubah. Dari motor kami dah mampu pakai kancil. 2 tahun selepas tu hidup kami merundung kembali sebab selepas melahirkan anak banyak duit nak digunakan...mungkin jugak waktu tu aku tak pandai nak buat budget...apa yang orang beli semua aku nak belikan untuk Yaya...by end of the day sampai keta kena tarik sebab tak bayar 3 bulan...beli susu Yaya pun kena jimat2 kan duit....tertekan sangat...setiap hari bergaduh pasal duit tak cukup...duduk pulak dengan inlaw rasa malu sesangat sebab tak dapat membantu diorang. Aku pulak kena membantu mak ngan abah sbb waktu tu adik2 aku masih bersekolah dan memerlukan perbelanjaan yang banyak. Stress sangat....time makan aku cuma mampu beli roti...kawan2 tanya cakap diet. Kalau ingat kan balik rasa macam nak menangis meraung. Kami tak pernah bercuti...itupun sekali jer waktu Yaya umur setahun aku bawak gi Genting Highland. Mungkin waktu tu aku ngan En Win masih muda dan masih belum matang.... jalan belum terbuka lagi untuk kami. Tapi pengalaman banyak mengajar kami.

Dalam susah2 aku disahkan mengandung anak kedua....aku berhenti kerja sbb dapat offer bukak butik pengantin. Tapi perniagaan tak maju dan butik terpaksa ditutup sewaktu usia kandungan aku mencecah 7 bulan. Ini bermakna cuma En Win jer bekerja pada waktu itu.....korang bayangkan dengan aku mengandung, kena tanggung Yaya, perbelanjaan hospital. Orang lain mengandung cantik2 jer pakai baju....aku seluar lusuh duduk kat rumah. Apa yang MIL aku sediakan itulah aku makan...tak terbalas rasanya budi keluarga inlaw aku. En Win masih berusia gigih.

Selepas melahirkan anak kedua....kehidupan kami amat susah....korang tahu tak aku berpantang cuma 30 hari jer....dengan badan yang tak berapa kuat lagi aku gagahkan mencari kerja...alhamdullilah aku diterima menjadi temporary secretary di company aku bekerja sekarang. Pergi kerja dengan masih barut diperut dan berstokin. Perggg...giler kehidupan aku dulu. Pa u ingat tak....hidup kita susahkan!!

Setelah puas bersabar Allah telah tunjukan jalan kepada kami...En Win pulak dapat offer bekerja di Brunei demi kesenangan keluarga aku terpaksa berpisah dengan En Win selama setahun. Rindu jangan cakap lah...tapi kami sekeluarga terpaksa bertahan. Yaya selalu deman kerinduan. Aku pula telah diterima sebagai permanent staff kat company yang aku bekerja sekarang ni. Alhamdullilah kehidupan semakin selesa dan dapat tinggal dirumah sendiri. Setahun En Win bekerja di Brunei tapi disebabkan kerinduan yang tak dapat dibendung En Win pulang demi keluarga dan disinilah bermulanya semangat kami untuk berniaga. Siang malam bekerja tanpa berhenti....belum lagi pengalaman kami di Negeri China....tak mampu naik teksi terpaksa naik motor tapi duduk berasingan...kalau lah orang bawak aku lari...pengsan aku.Jatuh bangun dalam perniagaan ditipu itu part yang lain aku citekan nanti. Siang aku bekerja malam tolong En Win berniaga. Dugaan aku waktu tu hanya tuhan jer tahu. Penat jangan cakap lah.....tapi tgk muka anak2 semangat tu datang. Dari peniaga kami menjadi pemborong. Dari meniaga di Down town kami mampu membuka 3 kedai di Sungei Wang. Tapi itu cite dulu sekarang kami dah tak berniaga baju lagi kami cuba cari kehidupan yang lebih selesa ....langkah kami semakin luas atas bantuan rakan2.

Aku tak tahu macam mana nak akhiri cite ni sebab terlalu banyak dugaan yang kami lalui. Tapi alhamdullilah semangat kami masih kuat dan kami masih gigih bekerja. Aku masih membantu En Win menjalankan perniagaan transportation dan aku harap kami akan berjaya. Kehidupan aku semakin selesa sekarang....aku dah boleh bercuti ketempat2 yang aku inginkan....aku dapat membantu emak, abah dan keluarga inlaw. Syukur Alhamdullilah.

37 comments:

Norma NML said...

Seronok baca kisah Elly n husband...mempunyai semangat yg kuat dan family always become yr 1st priority..good luck to Elly n husband..semoga yr family sentiasa dirahmati Allah s.w.t..

Anonymous said...

Saya nie silent readers Elly..sy pun mcm elly jgk..alhamdunillah berkat kesabaran..skg kehidupan sy pun dah selesa..sy doakan Elly dan family sentiasa diberkati oleh-Nya

strawberi said...

cam tak sangka pulak..kuat semangat korg..jatuh bangun bersama..no wonder korg sgt hargai masa bersama..sbb korg dh rasa susah dlu...harap2 en win tk lupa kluarga ble dh senang..hihi..gurau2 je kak...
syukur pd Allah swt atas segala rezeki

Anonymous said...

Walaupun dalam keadaan susah, Elly tetap beri duit bantuan pada mak abah, itu lah Allah beri rezeki semula pada Elly.

Kalau kita tak kedekut dengan keluarga terutama ibubapa, memang Allah tunjukkan jalan.

Bravo..tak ramai anak melayu yang suka berniaga :)

Watie Shaharin said...

Elly,
Ya Allah.. sebak aku baca perjalanan hidup ko dgn en win.. sbb bila baca blog ko ni.. aku selalu ckp dgn hati. untung elly dgn keluarga sbb hidup mewah.. dpt gi oversea.. dpt beli beg mahai.. masa tu aku rasa mcm aku ni hidup susah sgt.. teringin hidup mcm ko.. Tapi bila baca ni.. aku jadi sedih giller ni.. sehebat itu dugaan yg ko dgn en win kena lalui kan.. kasih sayang korg sgt2 teruji.. Alhamdulillah skrg korg dah mampu hidup senang.. Nak peluk sikit leh?? huhuhuh
@WatieShaharin

makcik tempe said...

Allah SWT tak pernah menguji hambanya diluar batas kemampuan hambanya . Pahit, manis ,masin, masam hidup ,itu semua dah menjadi sebahagian dari episod hidup yang telah dan akan kita lalui. Pengalaman mengajar kita untuk lebih menghargai kehidupan kita seterusnya InsyaAllah

MamaAliya said...

syukur alhamdulillah...semoga keluarga kak elly sentiasa dimurahkan rezeki. nanti jangan lupa cerita pengalaman akak berniaga. jatuh bangun dan ditipu ok.

huda.nh said...

well done elly.... cerita kita hampir sama... penah kereta ditarik... tapi rasanya dugaan elly lebih berat.. salute sgt.. so now u deserve what u are supposed to have.. apa pun jgn lupa panjat kan syukur kepada DIA yer.. sama2 kita ingat mengingati... insyaallah... semoga dilimpahi rezeki halal yg berpanjangan... utk elly, saya dan seluruh saudara seislam kita.. aminn

yusmy boutique said...

sedih saya bc kisah kak elly..sampai nangis..harap bole kongsi cerita pengalaman berniaga..

Anonymous said...

Kak Elly sedih bace kisah kak elly ni, tp saye lg sedih sbb saye skang tgh melalui frasa susah itu..tgh sarat preggy anak kedua, tp saye sorg yg bekerja, hubby dh setahun x dpt2 keja since ofis dia shutdown, nk deliver 2 bln lebih je lg tp brg2 baby apepn x beli lg..brg2 yg lame dulu saye dh sedekahkan kt org sbb x sgka akan jd susah bertimpa2 mcm ni kan..saya pn x putus2 berdoa n berharap agar suami saya segera dpt keja lain yet sampai arini still x nampak jln lg..tp saye bersyukur sgt2 sbb my family sgt2 membantu n prihatin..mase raya br2 ni pn mmg kami xde budget nk blk kg n not even nk beli baju raya tp makcik-pakcik n adik-badik n mak ayah saya sume membantu sikit sorg alhamdulillah..keta now dh 4 bln x byr tp saya tawakal je..mcm2 sgt dugaan yg terpaksa ditempuhi n sumtimes saya rase mcm gives up jgk..tp saya kuatkan hati pk i'allah adelah rezeki anak2 kami nnt..saya still tgh study part-time pursuing degree saya n hopefully by nxt yr bile dh graduate nnt akan terbuka pintu rezeki yg lebih luas buat saya n anak2 n suami i'allah..both parents saya stay dgn saya, krn dorg ade dgn saya saye rase kuat sket tp tule x kn sume menda nk mengharapkn bantuan org kan..tertekan mmg x usah ckplah, airmata mmg sentiase mengalir tp apekan daya, maybe ni dugaan n ujian yg Allah dh tentukan utk saya dan suami..paling menyedihkn family side suami plak x abis2 menghina, mengutuk n mencaci kite org bknnye nk menolong..if ckp nnt kate mengungkit..fyi suami saya menanggung ke 4-4 adik2 dia study tp disebabkan saya bkn kakak ipar pilihan dorg, so since saya dh suami bertunang mmg adik2 dia benci n buat bermacam2 cara utk pisahkan kami until now..dorg x putus asa lg utk memisahkan kami..dr fb, blog, twitter n sampailah dorg sggp membomohkn kami suami isteri agar bercerai-berai..mmg busuk giler hati dorg tp Allah tu maha kaya n maha pengasih kami masih mampu bertahan sampai arini evendo mcm2 dugaan menimpa, mungkin saya masih br dialam rumahtangga br je berusia 4yrs++ dan perjalanan masih jauh..semoga saya tabah menghadapi sumenye ini, dan semoga Allah permudahkan segala2nye utk saya dan suami, aammiinnn...

yusmy boutique said...

seronok bc kisah kak elly, sedih sgt...sampai nangis saya...kalau boleh kongsi lah cerita pengalaman berniaga..

Nurul Nadila said...

alhamdulillah kak elly....
seronok baca kisah kak elly.seriously buat sy lg semangat :)

Anonymous said...

Disini saya ingin mengucapkan terima kasih bebanyak pada en jin n wife yg telah menebas semak dan membuka jalan pada kami di china...terima kasih jugak pada en nooraffendy from mantrade guangzhou, en joe@ ahmad hilmi dari taman cheras indah, en anaz fattal dari fattal group guangzhou, en saiful bakthiar dari al-shazi collection, en man dari styloreng dari wakaf che yeh yg telah menambahkan pengetahuan kami di guangzhou....pada yg lain terima kasih jasa uolls tak dapat kami balas....win

Anonymous said...

dlu silent reader skng dh jd staff..hehehe..br je abg win abis cite psl ni kt ktorg..skali k.elly upkan entry ni..

setiap entry k.elly adalah semangat tuk merubah nasib family sd..thanks k.elly..

strawberi said...

maaf ckp cik anon eh..ade mslh kesihatan ke suami tk kije...sedara saya..asben dia kije dellivery dominos...gaji dpt jugak dkt 2k sebulan...rasanya byk kije boleh buat..tp kalo ade mslh kesihatan atau mslh lain yg sy xtau..maaflah..sekadar bertanya..byk2 saba ye

nuui said...

Dari 1-3 Ramadhan saya habis membaca blog sis Elly.

Dan terus terang saya cakap, Kak Elly punya kehidupan sekarang menjadi pembakar semangat saya. :)

Kehidupan saya pun lebih kurang akak juga. :) Skrg meniaga kecik2 di uptown dan ada kedai seketul di Giant. Dan harap selepas ini boleh menjadi seperti Kak Elly sekeluarga. Doa kan saya yea.

*insyaAllah jika dapat ruang, ingin ketemu kak elly*

-anne-

Byzura Mj (By) said...

thanks kak, cerita kan. moga penjadi panduan.

nuui said...

Dari 1-3 ramadhan saya membaca secara marathon kesemua entry kakelly.

Dan ada beberapa entry kakelly, dalam hati saya akan cakap 'eh macam life wa'.

Dan dari situ saya terus membaca. Dan semakin banyak membaca, makin banyak semangat yg saya dapat,.

Dan saya juga share sikit2 kisah dan penjalanan kak elly ini kepada partner saya.

saya ckp 'life kakak and husb ni sama mcm kita'.

Teruskan menulis dan memberi semangat kepada kami semua.

Tahniah Kak elly.

Mengimpikan perjalanan kami berjaya seperti kak elly juga.

*satu hari saya nak jumpa kak elly*.

-anne-

Taty Hasbi said...

Salam..mcm tak puas plak bca entry kali ni.mcm ada samting yg tak lengkapt diceritakan..mcm ada yg trtinggal..hope akak bole cerita dgn panjang lebar pasni yer.. hehe...BTW,suka tgk akak dan anak2..

Liyana said...

Cerita yg penuh iktibar...thanks kak elly sudi berkongsi pengalaman hidup dgn blog readers! Kagum kat akak & en win, no wonder kasih syg both of u sentiasa bertambah everyday sbb dr dulu susah & senang bersama =)

Anonymous said...

cik puan strawberry,

sbb blum ade rezeki suami saya kot, dh mcm2 keja suami saya apply dia bknnye xde qualification pn, job mkt skang bknnye bagus sgt n mmg susah nk dpt keja..pendekkn cite blum sampai lg rezeki dia..ade jgk dia buat freelance n kami amik tempahan crepe n pavlova etc..thanks for ur concern..if nk cite in details lg, saya kena buat blog mcm u n kak elly la gamaknye, but i dun have enuf time for blogging, utk bace2 n skadar blog walking tu bolehla sesambil dr ofis ni..maklumla saye ni bekerja makan gaji cum part-time student cum housewife n mummy...apepn semoga dipermudahkan segalanya utk kami sekeluarga, aammiinnn...

Nadia said...

Alhamdulillah murah rezeki Kak Elly. Maybe sbb tak pernah lupa bantu parents. Tgk Kak Elly happy go lucky tak tau pulak rupanya besar dugaan. Cerita ni jadi inspirasi saya jugak utk work hard. semoga Kak Elly sekeluarga sentiasa bahagia dan murah rezeki. Ameen :)

MAMALOVEYOU said...

u bertuah elly...en win berusaha nak majukan diri dan keluarga.... nasib i jer yang tak berubah2, 14 tahun dah... you doakan i murah rezeki ya utk anak2... :( sedih baca citer you. Seronok tgk life you skrg ....

annapeje said...

Alhamdulillah syukur...igtkan kita jer susah tp ada org lain lg susah dr kita

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

orang yang berusaha tanpa jemu, pasti ada balasan nya dari Allah swt. teruskan fikir positif rezeki ada di mana2 & 9 dari 10 datang nya dari berniaga ..

Irfa said...

tq elly sbb sudi kongsi cerita
insya Allah klu hidup aku dh sukses nnt boleh la aku blog kan
kisah aku pulak.hihi.skrg belum boleh lg

shuweet said...

huhu..thanks for sharing...seronok baca citer kak elly...i still have longggggggggg way to go..maklum la baru 3 tahun kawin...anak pun lom ade..kewangan pun leh tahan sempit kekadang..hehe..

Anonymous said...

sis elly... bila bc cite sis ni mcm pembakar semangat pulak.. dgn kos hidup yg tinggi skg ni.. sy dah usia 24 tp still blaja..n xder ape2 harta lg.rase mcm nk berbiaga lps bc cita ni..rase mcm nak tingkatkan taraf hidup ni tanpa bergantung kat sape2..

betullah Rasullullah s.a.w bersabda "salah satu punca rezeki adalah perniagaan" (xtahu lah betol ke x, tp lbh krg mcm g2lah bunyiknyer).(ikma)

intandayani said...

Serap lah semangat K.Elly & En Win dalam diri ni..hehe..tp memang tak pernah sangka K.Elly pernah lalui semua ni

Anonymous said...

Kagum dgn cara kak elly yg cool. Tak sombong. Suka senyum. Dan paling best tak hipo. Keep it up kak.

MISS DIVA said...

betul la org ckp, kalau kt ingt mak ayah rezeki mmg sentiasa ada. sy bangga dengan akak ni. walaupun nampak brutla tp bab keluarga, mak ayah akak mmg tip top..sy doakan akak semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan bahagia bersama keluarga. akak adalah idola sy sejak sy mula2 baca blog akak lg. gud luck kak

Anonymous said...

kehidupan kita sama..tapi saya pon bersyukur ade lagi mak ayah yang sama2 membantu kehidpuan saya dan suami..tak terbalas jasa mak abah...saya selalu pegang kata2 seorang ustaz..berbakti pada ibu bapa pembuka jalan rezeki yang luas..saya percaya..wallaupon la kadang2 saya cume dpt bagi mak abah duit bawah 50 tapi saya tak pernah skip..tetap hulur walaupon sikit..insya allah...selagai mak ayah ade..esok bila diorang dah takde siape lagi tempat kita berbakti kan :)

Anonymous said...

Kesimpulan yg dpt sy bt melalui cite akk ni..pentingnye jaga org tua..susah2 pn masih bantu keluarga akk...itu lah namanya berkat...inlaw pn akk jaga keluarga sndr pn k.elly jaga...maka allah jaga pula keluarga akk dgn baik..n disusuli dgn rezeki melimpah ruah slps bersusah payah menempuh hidup yg susah...bagus kak elly..awk mmg pembakar semangat sy!♥♡♥♡♥♡
-whitemores-

Sue said...

Kagum akak ngan Elly, Allah akan menguji hambanya terlebih dahulu sebelum di angkat darjat nya.... alhamdulillah Elly dan Win dah berjaya melalui fasa tu. Akak jugak pernah melalui fasa2 begitu dalam hidup dan memang betul anak2 sentiasa menjadi pembakar semangat

hOtMaMa said...

nyah.. naper ujung2 aku bc macam skema sngt ayat ko.. haha.. tp mmg salute la.. korang laki bini mmg gigih.. kagum aku.. :)

Miss Moon said...

aku suka entry nko elly and aku rasa kagum ngan semangat nko ngan win

aku siap citer bersunguh2 pasal entry nko neh kat sutan .

sapa sangka kita ingat dia tew mmg kaya dr azali rupanya dia pun pnah susah tau ...tapi sebab dia org rajin tgk ...skrg nih dia dah senang

ha cam tew ....cuba nko banyangkan muka aku time tgh bercerita kat pak sutan hahahha

safiah yusof said...

kak elly,

sy br bc previous blog kak elly smpi cni...yg latest sume dah baca dah..part tajuk kali ni mmg betul2 kena pada keadaan sy sekarang..mmg buntu sgt,nk meniaga xde pengalaman,xde modal n xde skil.poket jd cam sekarang ni pun sbb silap percaturan kewangan ms bujang dulu..sekarang anak baru sorg tp poket kami cuma tebal paling lama pun, 3hari lps gaji je..settle bayar semua bil, yuran n hutang, tgl brape je dlm poket..barang dapur pun kena cut cost..tinggal untuk duit minyk kereta je...sekarang ni pun dlm poket ade rm10 je,nk mkn pun xtau lah..bila xde duit ni,mood pun kelaut..kerja tp kepala kusut fikir mn nk cari duit, balik rumah,moody je..tgk muka anak, rasa bersalah sbb xcukup sempurna kehidupan ni utk dia..kak elly, bole bg sy tips mcm mn nk truskan hidup agar boleh jd cam kak elly x?ramai org yg sy kenal,stelah sy bc blog kak elly,mmg kak elly la inspirasi sy skarang ni..cuma sy sy masih buntu xtau how to move on :(