Nuffnang Advertisement

Thursday, August 29, 2013

Doakan semua selamat ya....

Rasa lama bebenor tak update blog...padahal baru 2 hari jer pun. Blog ni dah sebati jer dalam jiwa aku bila tak update rasa lain bebenor. Rasa macam kekurangan seuatu...cewah!!
 
Minggu ni aku memang sangat2 busy. Yaya tengah exam week, En Win outstation baru semalam balik...jadi banyak benda aku kena handle. Lagipun dah hujung bulan banyak benda kena bayar so terlari sana sini lah sikit.
 
FIL aku AKA bapak En Win tak berapa sihat minggu ni. Seminggu lepas raya FIL aku kena demam panas....tak lalu makan....bagi nasi dua suap jer dia makan...cuba bagi roti makan secubit jer.  Bila tak makan tenaga tak ada...badan lemah....mata tak lalu nak bukak. Risau sangat...korang tau lah orang tua2 mana nak pergi hospital...pujuk lah macam manapun dia keras jer badan tak bagi kita angkat. Panggil doctor datang rumah dia kata father in law aku terlalu lemah sebab tak makan terpaksa gak bawak gi hospital...sugar level dah naik tinggi...jantung pun ada problem sikit. Ya Allah risau kita orang sekeluarga waktu dengar tu.
 
Makin hari makin teruk keadaan FIL aku....dari makan tak nak makan langsung...panggil nama pun dia tak menyahut lagi...so decide panggil ambulan datang rumah....bawak juga dia gi hospital. Tak boleh nak biarkan dan tak boleh sangat nak dengar cakap dia lagi.
 
 
 
First time ambulan datang rumah....hati rasa sayu lah pulak.
 
 
 
Terpaksa jugak bawak gi hospital walaupun tahu orang tua2 ni mana suka duduk hospital takut sangat dengan jarum. Bukan orang tu jer aku pun takut ya.  Asal nurse datang jer hati aku dah debar2.
 
 
 
Diorang terus check sugar level FIL aku...very2 high 31.5 (tinggi sesangat). Rupanya selama ni bila bagi bapak mertua aku makan ubat dia buang bawah katil. MIL aku kena duduk depan dia baru FIL aku makan
 
 
 
Takpe ya Pa demi kebaikan you.
 
 
 
Alhamdullilah dah nampak semakin segar...sugar level pun dah boleh control. Tapi bila dia sedar habis kitaorang sekeluarga dijeling nya sebab pandai2 bawak dia masuk ward. Semua muka selamba badak jer buat tak tahu. FIL bising2 kitaorang diamkan jer..adik ipar aku siap kena warning "siap kau aku keluar nanti"....hahahaha habis lah kau Shira.
 
Semoga Papa cepat semua ya....
 

11 comments:

Kak Jah said...

InsyaAllah semoga FIL akak cepat sembuh...

Cerita sedih akak masih nak buat lawak lg!! Tergelak saya...hihi

Capt Lalok said...

biasa la elly, dulu arwah ayah aku pun mcm tu jugak.degil.Tapi elly orang tua ni..bila sakit cepat2 htr pi hospital.biar lah dia marah..kalau mrh pun sekejap je..ko bg anak2 ko pujuk..elok la..atuk dgn cucu lain..dr kita anak2 ni.So aku doakan FIL cepat sembuh..kalau dia bising ko angguk je.

take care.

Rai Ourkizuna said...

ya allah..bahayanya.. kak.. kalau demam tak selera makan bagus buat sup ayam. reneh ayam 2-3 jam ke, pakai pressure cooker ke.. tapi saya tak pasti lah apply tidak utk orang ada masalah kencing manis dengan jantung.. ye lah. mereka kan kena berhati2 sikit dalam pemakanan.. kena tanya doktor jugak la..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

sama macam bapa mertua sy kak, punya liat nak pergi hospital. kata nya taknak menyusahkan anak2, kalau ajal dah sampai berubat macam mana pun pergi jua. sentap dengar ! semoga FIL akak dikurniakan kesihatan yang baik semula.. insyaallah

Jumria Alimuddin said...

Salam..
Semoga FIL pn, sembuh seperti sediakala...org tua2 memang mcm tu...mama saya pn mcm tu...klu kita yg sakit mcm halilintar dia paksa kita g hospital...tp klu dia yg sakit, paksa mcm mana pn dia buat xtau jak :)

miss shuwa said...

semoga Ayah kak elly cpat sembuh..amin

Filla said...

smoga atok cepat sembuh.. aminnn..

Anonymous said...

sedihnya tgk ayah en.win.. semoga cpt sembuh.. org tua mmg mcm neh, sorok ubat semua laa.. mcm kite kecik2 dulu.. cpt sembuh kay..

linda said...

Kene ada alat utk cek sugar level tu kt rumah regularly elly... amik reading b4 dan after makan... so that bole pantau dari rumah terus. Sugar level terlalu tinggi @ terlalu rendah mmg bahaya... nenek & arwah atok kita pnh kene mcm tu

mamabeauty said...

semoga cepat sihat your FIL

boleh cuba bagi vivix sesudu sehari
-mamabeauty.blogspot.com-

intandayani said...

Sempat lagi sound adik en Win tu..Hehe..cepat sembuh ye atok..tapikan kalau sorang family memeber sakit mesti sume pun rase sakit kan?