Nuffnang Advertisement

Monday, August 26, 2013

Aku yang dulu bukanlah yang sekarang - Tegar


Korang pernah tak dengar lagu budak kecik ni. First time aku dengar lagu ni aku suka sangat dengan melodi plus dia punya lirik best giler. Tapi puas aku cari siapa penyanyi lagu ni. Tak dapat2....bila aku tanya En Win "Pa u pernah dengar lagu satu budak ni" aku buat bunyi2 melodi tu...En Win tak tahu langsung ok "U nyanyi lagu apa ni...bunyi macam lagu India jer" kuang ajar cakap aku nyanyi lagu India susah payah aku keluarkan bunyi dia kutuk aku pulak.
 
Sampailah malam tadi...tengah baring2 aku dengar Adik tengah nyanyi lagu budak tu...melompat aku dari atas katil terus bergelek...(hahaha itu tifu). Ni aku attached keek anak aku waktu tengah nyanyi. En Win beriya bagi arahan bila kena nyanyi bila kena stop. Tapi yang menghairan kan aku lagi bila pulak anak aku dengar radio lagu Indon ni.
 
Korang dengar dulu anak aku nyanyi...kang habis dengar aku bagi lirik sekali kat korang...hahaha.
 
 

 
 
 

Aug 25, 2013 | Part2.... by ellyirfan on Keek.com
 
 
 
Kenapa aku suka sangat lagu....lagu ni mengisahkan seorang anak kecik yang dulunya pegemis tapi sekarang dah jadi kaya raya...disebabkan Allah menganugerahkan dia suara emas. See rezeki orang tetiba boleh melonjat naik. Jangan pandang hina orang tu miskin atau susah kita tak tahu yang satu hari orang tu akan lebih berjaya dari kita.
 
Aku mula2 kawin dengan En Win susah giler ok....sekarang pun tak lah senang sangat tapi cukup lah duit tu untuk tanggung kami sekeluarga...alhamdullilah. Dulu bila kita orang dapat gaji hujung bulan...duit habis bayar hutang. En Win balance tinggal RM150.00 aku tinggal RM50.00. Pertengahan bulan duit dah tak ada...nak mintak mak bapak malu...so tahan tekak jer lah. Pernah waktu tu aku mengandungkan Yaya teringin sangat nak makan roti canai....tak silap aku waktu dalam poket En Win cuma tinggal RM1.50. En Win tak sampai hati sebab waktu tu aku mengandung...pergi kedai Mamak order Roti Canai dan air kosong itupun aku dah happy. Benda2 macam ni buat aku dengan En Win lebih bersemangat...siang malam bekerja untuk kehidupan yang lebih selesa. Rezeki tu ada cuma kita kena usahakan....so bila dengar lagu budak ni aku mmg terkenang zaman aku ngan En Win susah dulu. Dugaan kitaorang jangan cakaplah....macam2...kereta kena tarik, nak beli susu anak pun aku kena menabung...sumpah aku tak tipu...itulah lah kehidupan aku dulu. Mak bapak aku mmg tak tahu aku susah dulu. Tak berani aku nak mengadu...jatuh pulak maruah laki aku nanti. Terima kasih gaks kat family in law aku bagi kitaorang duduk serumah waktu tu jadi beban tu tak lah terasa sangat .  Syukur sangat Allah bagi aku rezeki sekarang ni. Jadi pada sesiapa yang rasa korang susah korang kena tahu ada orang lebih susah lagi jadi kena banyak2 bersabar. Itulah pengalaman yang paling berharga untuk kami berdua...so bila hidup dah berubah kami akan sentiasa ingat waktu susah kami....Syukur ya Allah.
 
Jom kita tengok lirik budak kecik Tegar ni
 
Ku yang dulu bukanlah ku sekarang
dulu ditendang sekarang ku disayang
dulu dulu dulu ku menderita
serang aku bahagia
 
Cita2 ku menjadi orang kaya
dulu ku susah sekarang Alhamdullilah
bersyukur pada maha kuasa
memberi jalan untukmu semua
 
Hidupku dulunya seorang pengamen
Pulang malam selalu bawa uang recehan
mengejar cita2 paling mulia
membantu keluarga dirumah
 
Sekolah dulu ku tak punya biaya
terpaksa ku harus mencari nafkah
tetapi aku tak berputus asa
pasti kuasa yang memberi jalannya.
 

22 comments:

Watie Shaharin said...

Elly,
Aku pun suke btl lagu ni.. even muzik tu buat kita rasa nak bergelek.. tp lirik tu sgt bermakna kan.. sungguh bermotivasi aku dengar nyer..
@WatieShaharin

Julia Kartini said...

Selama nie sy silent reader ajer tp arini sy nk komen lpas baca kisah akk nie....sy suka cara akk, sy nk jdkan akk role model agar sy selalu kuat dan cekal mcm akk sbb x ramai org yg nk kongsi kisah susah diblog tp akk siap citer semua, yg pasti umpama akk ckp perlukan usaha utk berjaya...tq akk

Lylis said...

ermm..same ler kita..dulu anak nk mkn mdc mak & apak nye nengok ajer.. huu..tp klu kita usaha & rajin in sha allah..rezeki tu ada.. cheers!

nurul harnani said...

lagu ni memang best. rasa nak nagis kadang2 bile imbau kisah lama.

p/s kisah sis pun rasa mcm buat mata bergenang2. adoiyaaiii

salam ukhuwah dari nanie utk sis :)

Nurul Nadila said...

Kisah kak elly baru kawen tu same dan serupa dengan saya.
Bezanya saya sedang lalui semua tu sedangkan akak dah berjaya.
You are really inspired me kak elly.
tenkiuu

intandayani said...

Kak Elly saje je tau nk wat air mata ni meleleh..Sy pun rse ape yg akak pernah rase dlu tu.Eh tak boleh la nk tulis lagi..Nak nangis

MAMALOVEYOU said...

kalauyang tak nak berubah langsung tu camner :(

zullaiha zee said...

mula-mula tgok video saya tercari- cari mana adik. rupanya kat tepi meja bulat tu. kecik bebenor.comel je duduk mcm tu. hahaha

zullaiha zee said...

kak, mula-mula tgok video sy tak perasan pun adik duduk kat tepi meja tu. kecik bebenor. comel jee duduk mcm tu. ahahaha

Irfa said...

macam tak percaya ko dan en win jugak penah lalui zaman susah.berkat usaha keras dgn izin Allah korang dah boleh senang lenang atas titik peluh selama ini.kagum aku.go elly go

εïзmummyHazaεïз said...

My son pon suke sgt2 lagu nih.. :)

mama tisya said...

mmg best lagu ni..suka dgr..dr penyanyi tepi jln die jd femes dh skarang

Anonymous said...

lagu ni berdasarkan kisah benar budak tu...dulu dia pengemis pastu masuk macam indonesia got talent ke mender ntah terus femes.

Anonymous said...

Kisah kak elly ni xubah mcm sy suami isteru..kereta ditarik..mcm mne ssh struggle byr hutang...butik tpaksa ditutup sbb mcm2 tekanan kewangan.bru skrg rse lega skt tp masih berusaha keras utk maju n cb cr kehidupan yg selesa mcm kak elly...xpayah kaya raya ckp je dgn kehidupan yg selesa...thx akk makin byk sy baca kisah hidup akk dlm blog ni...makin bersemangat sy nk terus sukses mcm akk...
-whitemores-

Anonymous said...

hahaha.... tengok keek ada budak nyanyi, ingatkan memang tegar yang nyanyi. rupanya ada budak lain yang nyanyi, memang xnampak...

Anonymous said...

sebak saya baca bila kak elly kata dlm poket en win ada rm1.50,tp nak mkn roti canai..sedih..tapi bila tgk skrg ni..alhamdulillah sgt..

Anonymous said...

rase cam ada lagi lirik dia. sbb dengar dia nyanyi ada sebut "DAPUR RAKAMAN". sini takde pulok.

Anonymous said...

Kak Elly, sedih bace kisah akak ni sbb same dgn ape yg saya tgh been thru skang..akak dh melepasi stage tu..hurmm ntahle kak, sumtimes saya gives up jgk..tp selalu pujuk hati agar sabar n tabah sbb ade lg org lain yg lebih susah..tp bile dugaan bertimpa2 ni jd hopeless jgkla..dulu mase mula2 kawin bile saye 1st preggy, alahan teruk so quit keja..so hutang jd byk sbb cdt card sume x dpt nk byr..bile saye dh mula keja kami diuji lg bile ofis hubby shutdown business then 1yrs plus until now hubby x dpt keja lain..n saye sorg keja n tanggung sumenye..diuji lg bile saya disahkan hamil 2nd baby after 3yrs++..semoga Allah permudahkanlah segala urusan saye, aamminnn..semoga saya pn akan success n senang mcm kak elly n family, aammiinn...

Anonymous said...

Kak Elly, sedih bace kisah akak ni sbb same dgn ape yg saya tgh been thru skang..akak dh melepasi stage tu..hurmm ntahle kak, sumtimes saya gives up jgk..tp selalu pujuk hati agar sabar n tabah sbb ade lg org lain yg lebih susah..tp bile dugaan bertimpa2 ni jd hopeless jgkla..dulu mase mula2 kawin bile saye 1st preggy, alahan teruk so quit keja..so hutang jd byk sbb cdt card sume x dpt nk byr..bile saye dh mula keja kami diuji lg bile ofis hubby shutdown business then 1yrs plus until now hubby x dpt keja lain..n saye sorg keja n tanggung sumenye..diuji lg bile saya disahkan hamil 2nd baby after 3yrs++..semoga Allah permudahkanlah segala urusan saye, aamminnn..semoga saya pn akan success n senang mcm kak elly n family, aammiinn...

Fiza Abdul Rahman said...

Sama lah kak elly...saya 5 thn yg lepas.. Susah gak.. Blh dikatakan hari2 gaduh ngan suami sebab nak mkn n g keje pun x da duit..tgh bulan je duit kering.. Pernah gak x mkn kat opis.. Bila org ajak g mkn kata puasa... Tapi sejak saya tinggal berdekatan dgn opis iaitu dok kuarters.. Hushband lak naik gaji.. Alhamdullilah kehidupan kami x mcm dulu... Skrg pun tgh berjinak2 niaga online.. Buka kedai di uptown.. Alhamdullilah tuhan memberi rezeki pada kami sekeluarga..

P/s: tumpang iklan blh kak elly.. Blog niaga online saya http://seribaiduricollections.blogspot.com sudi2 lah singgah ye

Nur_cahayamataku said...

kak elly, saya selalu dgr lagu ni kat radio, tapi dengar gitu2 jer...sebab nak tangkap lirik dia tu agak susah sikit. hehe nasib akak share lirik lagu...

tak pe kak, bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian.. hehe

Cik Cammy Lia said...

sis, blh x share cmne sis blh berjaya mcm skrg..sy rasa hidup sy skrg mcm hidup sis dulu..dpt gaji hbs byr hutang.xsmpt tgh bulan dh kial2 pk nak cri wang kat mn..nak tahu cmne sis blh naik jadi mcm skrg. please..sbb sy skrg xtahu nak mula mcm mane..kdg2 rsa fed up..kalo x keberatan blh emel di milahilas0605@gmail.com. TQ sis.