Nuffnang Advertisement

Thursday, July 11, 2013

Sahur

Ingat lagi  dulu2 time sahur aku tak yah pun bangun pepagi prepare barang nak masak untuk sahur. Semua tu mak aku yang buat..sebab tugas aku adalah membasuh pinggan selepas makan. Tengah2 tidur terbau ikan masin ...lepas tu bau ayam goreng...enak bangat...gigih betul mak aku masak pukul 4 pagi. Bangun2 semua dah tersedia...siap air kopi lagi mak aku buatkan. Waktu ni mak aku akan sediakan semua makanan permintaan anak2. Belum lagi time buka puasa aku enam beradik  permintaan makanan semua berlainan....mak aku ni melayan jer kerenah anak2 dia.
 
Cuba sekarang kalau anak2 aku mintak macam2 mau berasap telinga aku....eh! ya ker? mak mana yang sampai hati nak kecewa kan anak2 kan. Macam hari ni...Yaya nak makan Gulai Lemak Ayam, Adik dan makan Ayam goreng Kunyit, En Win nak makan Asam Pedas...so korang ingat aku sampai hati ker tak masak...kena gagah kan jugak...dengan alasan kesian diorang berpuasa. Aku ni siapa lah nak kesian kan!!!
 
Yang belum kawin tu baik korang enjoy cukup2....lepas kawin jangan harap dapat kangkang depan TV. Kang baru nak duduk teringat kain tak lipat lagi...baju sekolah tak berus lagi...belum lagi nak fikir  menu nak masak. Tu sebab rambut aku cepat tumbuh uban jadi sebelum puasa meh lah kita colour rambut...hahahahah!!
 
 
 
 
Cantik tak KakTon!! Tanjat laki aku bila balik rambut bini dah colour merah...I suka ok!!!
 
 
First day puasa aku bangun kul 4.30 pagi....tak lah masak macam mak aku buat dulu2...perangat kan lauk malam tadi jer. Nasi kena masak...sebab anak2 aku tak suka makan nasi yang panaskan...ngada korang kan.
 
 
 
Malam tu aku masak nasi lemak so ada balance sambal tumis...jadi lah.
 
 
 
Budak2 gorengkan ayam
 
 
 
 
Nasi panas2 makan ngan telur mata letak kicap kat atas...2 pinggan aku  bedal.
 
 
 
 
En Win menjaga kesihatan....makan oat jer. Elok lah jugak...sekarang dah makin gemuk aku tengok laki aku ni. Nampak sangat bini u ni rajin masak.....haktuiii.
 
 
 
So far senang kejut kan budak2 ni. Tahun lepas mencabar sikit berapa kali panggil tak bangun2. Sudahnya adegan tarik menarik....belum lagi tidur atas meja. Tahun ni dah besar agaknya.
 
 
 
 
Adik dah kuat kan...makin halus lah nko nak.
 
 
 
 
Yaya...fussy sikit kalau soal makan...tak ada lauk kegemaran dia atas meja...mula cebik2 mulut. Aku tampar kang!!
 
 
 
Waktu ni aku rasa orang gaji sangat2 diperlukan.  Senanglah sikit lepas makan boleh naik bilik. Ini semua orang naik atas tidur aku kat dapur sibuk membasuh pinggan lagi. Kuali guna sampai 4...giler wei macam master chef gaya aku ni!! Belum lagi mop lantai...aku ni kurang selesa sikit kalau pijak lantai berminyak.
 
 
 
Belum lagi lap dapur...nyampah tau. Nyampah2 pun kena gaks buat....bangun pukul 4.30 pagi....pukul 6 pagi baru habis. Mmg tak tidur lah jawapnya. Tapi bukan selalu kan sebulan jer pun. Aku kan suka puasa...aku kan over bila raya...hahaha jadi tak ada hal lah...
 
 
 

13 comments:

linda said...

Bagus k.elly..rajin btul..

Filla said...

hahahahah sengih aku baca.... betul lah.. masa muda, ada mak yang masak.. turun tinggal ngap je.. tolong basuh pinggan je.. lepas dah kawin, terus mimpi ngeri.. hahahahah.. kena bangun masak kul 4 pagi? mcm tak pecaya ok.. tapi demi anak dan laki.. gagah jugaklah.. pastu kalau tak makan ko siap eh... selamat berpuasa elly and family ;)

Miss Moon said...

kannnnnn tew la penat jadi mak ...baru paham cam na mak mak kita dulu

masak satu hal ..mengemas satu hal ...

slamat berposer lalink ..

wah kak tonnnnnnn merah gitewwwwwww

Capt Lalok said...

part rambut merah oklah..tp awat style mcm tu..ngengada ko elly..hahaha

bagus elly..nak jadi ibu n isteri mithali bukan senag ken..

selamat berpuasa elly n family..

Anonymous said...

perangai sebijik mak sy. lps msk mst kena lap dapur and mop lantai.. hehe..

Jojet said...

akak, mmg semua suka mkn telur mata kicap banjir ek?hehe..sy mkn lauk tu sahur pertama! sahur ke dua smlm sy masak sardin, hehehe

Adams Ayens said...

Wahhh Rajinnye sis elly macak kann.. samala dgn fmly kite sis..nak nasi paneh jee...cantik dapo ek..tpi kite slalu ibu yg macakkan..

sis nk promo oat lingzhi..sedap produk zhulian..

nak info ek..?

intandayani said...

betul lah pas kawin ni sume sendiri kene buat.tap smpi sekarang pepagi mesti mak saya akan call kejutkan...hehe

Farra said...

Rambut cantik auwwwww

Farra said...

Rambut cantik kerlasss kak ton auww

cikji said...

perghhh rajin sungguh k'elly.sampai 4bijik kuali guna utk sahur tuh.kalau utk berbuka maunya 8bijik eh kak,hihi

Anonymous said...

Kenapa tak guna kuali goreng ayam tu buat goreng telur. Jimat satu kuali

Irfa said...

aku konsep 1 kuali utk semua :)
rajin x aku?hihi