Nuffnang Advertisement

Wednesday, July 3, 2013

Puting Beliung - Part 2



Merajuk hati aku ni tak hilang2 lah pulak...rasa macam marah bebenor kat anak2. Sepanjang kat office aku selawat banyak2 bagi jiwa tenang sikit. Petang tadi bila diorang balik sekolah aku biarkan diaorang mandi dan makan dulu. Dah rehat dalam 1/2 jam aku panggil anak2 duduk depan aku.

Aku : Sekarang Yaya cakap ngan Mama...apa yang Yaya marah sangat kat mama

Dia diam tak nak jawab sambil geleng kepala

Aku: Cakaplah...mama nak dengar mama tak marah mama cuma nak tahu jer

Yaya: Yaya letih lah mama...asyik kena berlajar jer....lepas tu bila buat kerja mama asyik panggil nama Yaya jer.

Ok. Yaya sekolah sampai rumah pukul 7.00 pm. Mama bagi rehat sampai pukul 9pm lepas tu baru buat homework sekolah or homework tuisyen sampai kul 10.30pm. Maknanya Yaya berlajar 1 jam 1/2 jer lepas tu Yaya nak tengok you tube ker, nak main ker, buat video ker pernah tak mama marah. Mama cuma mintak 1 jam 1/2 jer  bukan untuk mama tapi ini semua untuk masa depan Yaya. Mama tak dapat apa pun sebab yang senang besok bukan mama tapi Yaya. Kata nak jadi designer kena lah belajar rajin2....mana ada designer pemalas. Ini bila mama suruh buat latihan buat cepat2 tulisan jadi buruk sebab apa nak siap cepat pun mama tak tahu....kelam kabut tak habis-habis. Yaya dah besar patut dah tahu cara nak displin kam diri...ok pukul 9pm aku kena buat kerja sekolah....lepas settled semua baru aku boleh main. Boleh tak jadi macam tu. Ini bukan mama cakap pasal Yaya jer adik pun kena ingat sama.

Kelas tuisyen cuma seminggu 2 kali selama 2 jam. Yaya yang selalu cakap tak faham bila cikgu ajar...nak tanya cikgu malu. Ok mama carikan cikgu tuisyen yang datang rumah boleh ajar Yaya ngan adik one by one...boleh tanya cikgu kalau tak faham. Itupun Yaya buat muka malas. Tanggungjawab Yaya cuma belajar jer sayang. Because of tuisyen your result now improve a lot. Happy tak bila cikgu cakap haritu Yaya dah meningkat....dapat duduk kelas terbaik. Itu jer mama ngan papa harap kan dari Yaya. Gembira dan bangga tau bila mama dengar cikgu cakap macam tu.

Kelas piano...siapa yang mintak kat Papa nak masuk kelas piano. Siapa janji akan gi kelas tak nak ponteng. Papa ni nak anak pandai sampai beli organ untuk Yaya ngan adik berlatih. Tapi bila nak gi kelas ada jer alasan....bila mama bising....bila mama marah cakap mama tak sayang...mama tak faham.

Kerja rumah...Yaya dah besar Yaya kena belajar buat kerja2 rumah...esok kalau pergi rumah orang boleh ringan2 kan tulang tu sikit. Tolong mama tu dapat pahala tau. Tuhan sayang orang yang selalu ikut dan bantu mama. Bilik tu kena kemas selalu jangan harapkan mama...nampak lantai kotor sapu...nampak sampah kat lantai angkat....lepas makan cuci pinggan...lap meja...susah ker? tak kan...dapat pahala lagi adalah.

Start from now mama tak dengar alasan ni semua...penat ker malas ker...mama dah tak dengar. Mama nak Yaya berjanji sekarang Yaya nak berubah. Yaya tak nak malas2 lagi...JANJI

Yaya & adik : JANJI...Mama

Ok come and hug me....mama sayang Yaya ngan Adik, Sayang sangat2....

Yaya: Sorry Mama...Yaya janji tak buat lagi

Adik: Sorry Mama.....adik sayang mama.

Ok drama untuk hari ni telah pun selesai......



Biasa dia tuuuuu....


9 comments:

Nurhayati Mohd said...

Alahai touchingnya..gitu lah elly kita dgn anak2 ni..kesabaran kena tinggi..Insyaallah berjaya dunia dan akhirat..

Irfa said...

marah tanda sayang ;)

Jojet said...

akak nih selalu buat sy sebak..tahan je air mata melimpah, kat opis ni kak!! hahahaha..akak x nangis ke masa marah?

3LiN4 said...

Assalammualaikum kak elly...

ada 1 kata2 ibu sy yg sy masih pegang n xkn penah lupa... dulu sy pun malas gak nak tlg ibu tp 1hari ibu minta sy amik kn remote tv yg 1depa jarak ngan ibu. i said ahh... dekat je ngan ibu.itupun nak suruh amikkn ke? then ibu jawab... SEMENTARA IBU MASIH ADA NI LAH ADIK BOLEH FREE2 JE DPT PAHALA. TOLONG IBU AMIKKN REMOTE. NNT IBU DH XDE.DH XDE PAHALA FREE2... after that sy akan buat je ape yg ibu suruh.kata2 tu mmg berkesan kpd sy mungkin krn sy terlalu menyayangi ibu... cuba kak elly say that to ur daughter... mn tahu mereka pun akan ingat kata2 tu... tq

Izzan Y Rosdin said...

aduh kak.. akk nie buat ai nak nangis lah...

mrs kayrul said...

Marah2 sayang tue...bagus la yaya dan adik dengar cakap mama

yatie said...

bila baca posting..ni haih teringat kat diri sendiri kalau marah anak. dialognye hampir sama. tapi apa pun marah tanda sayang kan.kita nak yg terbaik utk mereka

Nieda ramly said...

biasaah bila dah ada anak sedang membesar...anak lelaki lain pula peelnya

Chooyaya! said...

tetiba aku mengalir air mata. hahahahah