Nuffnang Advertisement

Tuesday, July 9, 2013

Pencarian Baju Raya akhirnya berjaya dilaksanakan

Nampak tak tajuk aku panjang kat atas tu....itu tanda puas hati bebenor...selagi tak dapat cari aku runsing...sebab aku sangat2 pemalas nak keluar bila bulan puasa. Korang percaya tak aku dah 2 tahun tak beli makanan kat bazaar ramadhan, last year tak buka kat luar pun....kalau makan kat luar pun lepas orang berbuka jer dalam pukul 9 malam ini atas sebab malas nak berebut2 dan tersekat kat jem. jadi aku akan makesure anak2 punya baju settled sebelum puasa.
 
2 bulan sebelum puasa aku dah siap2 beli kain buat baju kurung untuk aku dan anak2. Sebulan sebelum puasa dah siap beli baju ready made untuk aku pakai raya kedua sampai ketiga...hahaha melampau sangat kan. Aku ngan En Win mmg over sikit kalau hari raya...dari raya pertama sampai raya ketiga En Win mmg suka pakai baju melayu. So baju melayu jer kena ada 3 pasang. En Win pulak sempoi sampai menyusahkan aku..... dia tak nak tahu colour apa aku beli atau pilih asalkan bila dia nak pakai baju dah siap tersedia. Sangat2 mengada ok!!!
 
 Baju kurung dan baju melayu semua dah siap....sekarang kat dobi hantar untuk cuci. Ok masalah selesai. Baju jalan budak2 last week kitaorang pergi cari. Aku kan terkenal dengan sikap permalas nak round dari satu kedai ke satu kedai jadi untuk memudahkan hidup semua orang kita pergi Starhill Debenhams jer lah ada sale 50% - 70%.
 
Kenapa aku suka Debenhams sbb baju dia ala2 orang dewasa sikit.....tapi versi kanak2. Cantik jer ada legging tribal, ada legging askar...suka3. En Win pilihkan utk Adik aku pilihkan untuk Yaya. "Ok Pa kita berpecah sekarang....jap lagi jumpa kat fitting room".
 
So far anak aku tak ada masalah apa yang aku pilih di angguk jer....tapi bila dia angguk aku pulak yang angin. "Yaya ni cantik tak"...angguk...."Yaya suka tak yang ni"....angguk....."Yaya colour ni mama suka lah"...angguk. Eh! apa budak ni tak ada bantahan langsung. Nko jangan angguk2....esok tak pakai tak berkenan....siap!!
 
Sekali bila jumpa kat fitting room aku tengok bakul trolley baju adik penuh...banyak giler!! Rupanya En Win layan jer anak dia pilih..."Pa adik suka yang ni"....ok...."Pa adik nak Skirt"....ok...."Pa adik nak dress"....ok. Dah satu kerja pulak aku kena pilih balik...tak boleh harap langsung lah laki aku ni....terbakar ok! nasib belum puasa kalau puasa...aku dah...tak2 aku bersabar dengan penuh senyuman.
 
Dalam masa 1 jam selesai semua...tinggal nak beli kasut jer. Itu next week lah....
 
 
 
Bila dah beli semua rasa lega...tanggungjawab sudah dijalankan. Selalu aku tak harap En Win bayar sorang...dia pun ada tanggungjawab lain kan. Jadi kitaorang selalu bahagi kepada dua...aku bayar baju untuk Yaya dia bayar baju adik.
 
Kuih Raya, baju mak ngan abah, barang basah untuk masak raya nanti untuk In Law dan mak aku semua aku akan sediakan. En Win akan pulak akan prepare duit raya, duit open house, barang2 rumah dan benda2 extra yang nak beli last minute nanti.
 
 
 
Adik yang over...ingat kitaorang jutawan agaknya. Asal berkenan jer masuk dalam bakul...asal suka jer masuk dalam bakul. Kena jeling ngan aku sekali terus letak balik. Biasa dia tuuuuu....
 
 
 
 
Yaya....citarasa dia sama dengan aku. Sekarang semua kasut aku dia boleh pakai...hari tu ada hati nak pergi jalan pakai kasut tinggi 3 inchi....Eh! budak ni dah melampau agaknya...jgn over ya. Itu belum buka almari beg aku...."Mama ni nanti kasi Yaya yer"...aku tak jawab tapi bagi jelingan maut...hahahah! kedekut giler ngan anak2. Tak boleh ya...beg ni kesayangan mama....tengok boleh pegang jangan!!.
 
 
 
 
Semalam sambung cari kasut kat KLCC. Sorang 2 pasang...memasing kaki dah panjang. Semua kasut dah ketat. Satu kasut simpan untuk raya satu lagi korang boleh pakai. Sian aku tengok...mak bapak buakn main vogue ....anak2 pakai selipar jer...hahaha. Beli kat Parkson ada sale 50%.
 
Sempat gaks beli jeans Guess semalam.... tengah sale....dari dulu aku mmg suka cutting jeans kat guess....so belian dah berakhir semalam. No more singgah2 kedai baju lagi....sebab iman aku tak kuat bila tengok baju budak2. Budget untuk raya anak2 dah cukup. Next turn Mak ngan Abah pulak....tungguuuuuu....
 
 

3 comments:

Jojet said...

nnt sy ada anak, pon nk shopping awal2, klw x..lelah! boleh jd ponteng pose! hahahaha

Liza Razak said...

wahhh..bestnya..dah prepare & shopping bj raya..saya belum prepare apa2 pun lg..nampak gaya bln puasa nanti br nak prepare semua :)

mrs kayrul said...

baru separuh baju raya beli..mak bapak dah settle tinggal baju anak2 je lagi..nampaknya puasa nie kena angkut semua shopping la...