Nuffnang Advertisement

Wednesday, July 24, 2013

Kalau berhutang sila lah bayar ya...



Amboi tajuk menusuk di kalbu. Aku ngan En Win ada satu perangai yang cepat sangat kesian dan simpati kat orang. Kadang2 kitaorang selalu ingatkan sesama sendiri jangan kesian kat orang nanti diorang pijak kepala kita. Tapi yet benda yang sama tetap kitaorang lakukan.
 
Aku ngan En Win kalau bulan tu ada rezeki lebih dan tetiba  pulak ada orang nak pinjam bolehlah aku bagi itupun ikut kemampuan kitaorang. Tapi jangan lah asyik bergantung jer kat kitaorang, Tak ada duit jer muka kitaorang yang korang cari dulu. Kau kerja aku pun kerja...cuma nasib aku baik sikit kot sebab kerja lebih masa jadi lebih lah sikit pendapatan kami. Korang pun kena lah buat benda yang sama gaks...berusaha dan pandai2 lah menyimpan. Aku tak bermaksud nak riak disini....semasa senang beringat2 lah jgn lah membazir. Bila time tak ada duit pandai jer korang cari aku. Frust sangat ok...aku ngan En Win macam orang giler cari duit siang malam bekerja. Pusing sana pusing sini nak cukupkan bayar gaji pekerja. Korang senang2 jer nak pinjam.
 
Waktu pinjam janji mengunung "Hujung bulan saya dapat duit saya bayar". Tapi bila hujung bulan batang hidung pun tak nampak. No. telefon aku pun korang lupa. Apa ni??? sakit hati ok susah2 cari duit bagi korang pinjam tapi bila tiba masanya semua buat bodoh jer.
 
Bulan puasa ni tak baik marah2...tapi korang dah buat kesabaran aku meletup. Bila aku mintak cakap tak ada duit tapi aku dengar cerita bukan main beli macam2...tukar perabot...beli kereta....shopping sakan ya. Hutang orang kau buat2 lupa.
 
Aku ni bukan jenis yang suka call mintak korang bayar balik duit aku...bagi aku korang hutang korang kena lah bayar. Tak payah nak tunggu orang tanya baru nak bayar. Hutang bank tau pulak korang takut...cepat bayar....hutang sesama manusia korang buat bodoh jer. Pernah terjadi satu kes aku dah tak boleh tahan sebab dah nak setahun dia tak bayar hutang aku. Berani kan diri call dan tanya...nampak tak ayat aku berani kan diri tanya...sebab aku mmg malu nak mintak duit aku balik...aku tak tahu macam mana nak tanya...sebab aku bukan jenis orang yang minta2 ni...kau hutang kau pandai lah bayar. Kau tak segan ker tengok muka aku dan kau tahu yang kau berhutang dengan aku. Sambung balik cite tadi aku berani kan diri tanya mana duit aku....setan betul boleh pulak dia jawab "Eh! ada ya akak hutang Elly". Ya Rabbi nak gugur jantung aku...amount bukan sikit ya dia pinjam....boleh pulak buat2 lupa. Kita bagi pinjam ngan kawan2 ni manalah ada surat perjanjian ker apa...base on trust jer lah. Tapi bila trust ini lah jadinya.
 
Mulai sekarang saya berjanji tidak akan memberi sesiapa pinjam duit lagi...biarlah orang nak cakap aku kedekut...orang nak mengata aku....janji aku tak sakit. Kalau korang  lupa dengan pinjaman yang korang buat...takpe lupakan terus je lah. Itu je lah sekali korang boleh pinjam ya.
 
Lega ok dapat lepaskan....bagi yang terasa saya mintak maaf ya!! Aku tak pandai bercakap tapi aku cuma pandai menulis.....
 
Bye....peace no war...eh! tetiba....

19 comments:

Rohani Hashim said...

kak...hehe rsnya kebykan org pun xpndai kot nk mintak hutang ni. so far sy xpernah lagi bg pinjam yg lebih 500 tu. sbb risau kes gini lah. tp kurang dr 500 pun totap terasa oiii... apatah lagi kalau lebih kan.

Anonymous said...

akak , buat je surat perjanjian senang sikit urusan dan lebih sistematik ...orang yang berhutang ni memang liat nk bayar hutang..saya pon pernah terkena

zurayusoff said...

mengimbau kisah lalu....husband pernah kasi org pinjam duit...banyak jugak la.dalam rm25k tanpa ada hitam putih..base on trust je sbb kawan baik katanyaaaa...sampai skang nan hado dibayar.dulu mungkin husband tak berapa kisah sgt.mungkin pada ketika itu duit "masyuk"(broker hartanah).tp hidup ibarat roda,bukan selalunya kita akan senang.ada masanya kita akan dibawah juga..

Anonymous said...

betui-betui, jgn pinjamkan duit, unless accident ke atau isu nyawa , yg nak tukar kain langsir beli sofa tu sume just spesis malas tapi nafsu berlebih

Ms. Wanniey said...

haha... arwah ayah sy pon jenis cam gini... suka sgt bagi kwn2 pinjam duit.. tapi dlm banyak2 kes yg ni sy paling igt sbb jiran terdekat.. Arwah ayah bg pinjam motor... da la mamat ni pinjam motor ayah sy... dia ilangkan pulak... (tp jiran sy yg lain syak mamat ni jual motor ayah sy)... motor tu da la ayah sy baru beli 2-3 bln... pas tu ayah sy xciden... motor x der paper... tapi kaki ayah sy tercabut kat bghn engsel trus smpi sudah ayah sy x leh naik motor... tu yg ayah sy bagi mamat tu pinjam alasannyer kesian biar senang budak tu gi belajar (budak tu kolej islam )

Pas motor tu ilang... budak tu bagi tau ayah sy dgn ayat yang tak der tanda-tanda nak ganti balik pon... pas tu family dia pulak datang tau aper diorg cakap "da hilang tu da la... buat apa nak ganti-ganti kan..."

so sampai ke arwah da meninggal budak tu x der pon ganti balik motor ayah sy yg hilang...

gitu la kisah nyer...

tapi rasanyer arwah ayah sy da halalkan duit2 semua kawan-kawan dia pinjam... motor yg ilang sbb 2-3 bln sebelum dia pergi dia ada cakap x per la... da bukan rezeki... motif dia ckp cam tu sbb sy ngan adik2 sy bising r... dia suka sgt bg duit kat kekwn tapi kawan x pulang kan... even dia tgh sakit ada jer yg datang tebalkan muka nak pinjam duit.... ko mampu???

NenetPenne (NP) said...

its normal elly...its normal
kita yang memberi hutang ni pulak yang malu nak pi mintak hutang sedangkan yagn berhutang buat muka bodohhhh jer... hoihhhh...

tu pasal i tak akan bagi hutang atau bagi pinjam duit kat sesiapa...mcm u jugaklah..lantak lah orang nak kata kedekut ke apa...

masa nak berhutang, muka kemain lagi sedih, bulan bintang berjanji nak bayar tapi bila time nak bayar?? heh sendiri mau ingat laa kan... tak per...hutang kalau tak dihalalkan, merasalah kat akhirat nanti...

linalucx said...

betul tu..ada sorng kawan saya ni.
masa nk pinjam cakap ayah sakit la..mak sakit la...kereta rosak..rumah terbakar la.kereta terbakar la.saya ni baik sangat kot...bagi la pinjam...
masa orang susah kite tolong, mungkin masa kite susah nnti orang tolong kite.bayar sikit2 pn jadi la.
saya dapat tau.makan dekat hotel 5 bintang ada duit plak, g bercuti ada duit plak.nak mintak kutip utang pn rase segan.macam kite pula yang berhutang.
kononnyer nnti projek berjuta2 masuk,niat nak bayar lebih la.tapi hampeh...erm....sape yang pandai janji tapi mungkir janji. tanggung la dekat akhirat. tak leh lari mane pn....

Anonymous said...

Hahaha suka ayat kak elly. "Setan betul". Tapi memang.. Yang berhutang ni memang lupa yg dia berhutang. Yang pemiutang pulak segan nak mintak duit dia balik. Sepatutnya dia kena ingat! Bukan mcm lupakan kulit. Ingat, hutang WAJIB dibayar !

Akal yang panjang said...

Sabarlah kiteeee... hmm

Anonymous said...

mustahil juga orang boleh lupa pasal hutang ni kan? tp yela..blm dapat tu mmg janji macam2..bila da dapat rasa2 cam nak elak sj dari bayar hutang. Ingat dulu punya cerita..sy pernah beli kain dengan cara hutang. janji dapt gaji bayar. Blm sempat gaji sy da masuk maktab perguruan. dlm hati sy..tak pyhla bayar sb kami pn mungkin payah nak jumpa hehe..Tahun demi tahun, mmg sy tak bayar ttp hati sy tak tenang. sentiasa ingat pasal hutang tu. slps enam tahun..sy cal kakak tmpt sy berhutang tu nak byr hutang. siapa sangka dia masih simpan buku hutang sy dn beritahu hutang sy rm60.00. sy minta no akaun n bank in duit dia. alhamdulillah baru rasa lega.

Anonymous said...

mustahil juga orang boleh lupa pasal hutang ni kan? tp yela..blm dapat tu mmg janji macam2..bila da dapat rasa2 cam nak elak sj dari bayar hutang. Ingat dulu punya cerita..sy pernah beli kain dengan cara hutang. janji dapt gaji bayar. Blm sempat gaji sy da masuk maktab perguruan. dlm hati sy..tak pyhla bayar sb kami pn mungkin payah nak jumpa hehe..Tahun demi tahun, mmg sy tak bayar ttp hati sy tak tenang. sentiasa ingat pasal hutang tu. slps enam tahun..sy cal kakak tmpt sy berhutang tu nak byr hutang. siapa sangka dia masih simpan buku hutang sy dn beritahu hutang sy rm60.00. sy minta no akaun n bank in duit dia. alhamdulillah baru rasa lega.

peej said...

tak pun lepas ni orang nak pinjam sila buat hitam putih weyh.
siap buat interest. baru la along. hhuhu.
tp betul la. abis tu pinjam laju. nak bayar setahun. kiwok.
simpan asb pun dpt interest ok.

laila74 said...

Saya nk citer gak pasal ada sorang akak cleaner kt office hubby..tetiba dia dtg office saya mintak pinjaam rm100.. dia bwak satu kertas pink*cam surat nk potong elekbrik tu...siap nangis2 konon masa nk bayar bil tu ..dompet cicir..singgah bank tmpt kerje saya nk pinjam...saya pun x der duit time tu...sanggup kuar asb bg dia sbb dok sian kt anak dia nk belajar bergelap..pas 2..3 bulan x nmpak baya.ng...saya call x jwb...saya tercerita kt jiran dia...rupanta mmg kaku klentong...siap suka tipu dompet terbakar masa bakar sampah le ..memacam....satu ari tu aku terserempak dia aku bancuh ...ckp x halal duit tu...geram sbb suka menipu..lepas setahun dia bayar ngan muka masam....

Anonymous said...

Elly, i like it bery bery much you cakap 'setan betul'. I dah beberapa kali kena dgn pelesit cmni. Nak pinjam bukan main terhegeh hegeh, last dia buat mcm kita yg hutang depa, mana aku tak hangin satu badan! Buka cerita fb nak pi holiday london segala macam, hutang buat dek jer!!!

strawberi said...

tu la kan...org dtg nk pnjm ngan kita..kemain manis mulut..dh dpt duit..buat2 tk kenal kita..pastu kita nk mntk..kita pulak yg pikir 4-5 kali sblm mintak..dah mcm kita pulak yg nak berhutang...kdg geram ngan diri sndiri..sbb suka kesain ngan org..org pulak..pandai giler reka citer mcm2..ble nk pinjam duit...kan best kalo bleh wat hati batu je...iskkk

Anonymous said...

kak elly, bape kali dah ko janji xnak bg pinjam lg..nape bg lagiiii...hadoiii...adat org meminjam nie mmg payah nak bayar, kalau dah muka tebal sampai boleh meminjam duit kat org, x mustahil dia boleh buat 2x muka tebal taknak bayar hutang plak. ***napetibaakuygemo

MiszNoRuL said...

sy pn ade org utang dgn sy..rm100 je tp rasa kesian sbb tk bagi..bile dh dapat duit tu dia hilang tk dapat nk call..dg cite beli camera dslr yg baru..penipu sgt...tp tkpe la sy halalkan..semoga tuhan memberkati dia..hahaha...

sebut pasal hutang ni..sy gerammmmmm sgt dgn sumone kawan mak ni...anak tk lahir lagi (mase tu pregnant)..dia boleh pinjam duit mak sbb nk beli stroller..last2 anak tu sekarang dh besar dh boleh bejalan ape rasanya dh 3tahun tkde 1sen pn dia bayar lagi..acanerr??? nk mintak suh dia taja stroller anak sy la nnt boleh? geram kan..ade jugaklah jenis yg camnie...

nextime kak, buat perjanjian hitam putih..biar kertas sekeping pun yg cakap AKU JANJI BAYAR DUIT KAU LUMP SUM /ANSURAN.. pastu dia sign ..n akak sign..hahahaha...

Anonymous said...

saya pun xreti nak mintak duit saya yang diaorang pinjam.. even rm50 pun.. duit tu hasil kerja saya! kadang2 mcm xredha je duit saya yg diaorg pinjam... :(

makcik tempe said...

ramai yang mcm tu. kat opis cik ina ni pun ada mcm tu,malas nak kira berapa yang dia dah pinjam. tup tup masa dia nak berhenti dia boleh cakap "banyak juga saya hutang awak nanti ada duit saya bayar ye" cam mana tu sedangkan hari tu hari akhir dia bekerja. cik ina tak tahu nak cakap apa cuma cik ina cakap lebih baik u tak payah sebut nanti saya jadi tak ikhlas. ha ha ha geramkan dengan manusia unik mcm ni.