Nuffnang Advertisement

Tuesday, July 16, 2013

Buka Puasa - Day 6

Bertemu lagi dalam acara tunjuk2 masakan...hahaha. Bolehlah eksyen baru puasa ke 6...masih gigih berperang didapur. Tunggu puasa ke 20 esok...berasap ker tidak dapur aku ni. Entah2 goreng mee jer nanti.
 
 Sebelum  aku cite lebih lanjut pasal lauk berbuka aku nak complaint sikit harga bahan kering dan bahan basah kat pasar. Huissshhh....giler mahal dah sekarang. Kat rumah ada lagi ayam just nak buat penambahan beli lah setengah ekor.....RM9.80 tanjat aku. Melampau betul harga ayam sekarang ni....pandai ya naik harga time puasa. Singgah pulak kedai ikan....ambik 6 ekor ikan bulus RM15.00, apa ni...sedap tekak je letak harga. Beli pulak daging batang pinang 1/2 kilo....RM5.80. Bukan ker pasar patut lagi murah dari korang beli kat Jusco atau Giant. Ini aku rasa Giant lagi murah ok. Singgah pulak beli anak udang kering...sebab kalau masak sayur tambah sikit anak udang kering barulah terangkat. Adalah segemgam kot aku ambik....RM12.00 ya....Lap peluh jap. Udang Rimau sekilo RM24.00. Dulu kalau bawak RM50.00 macam2 dapat sekarang bawa RM100 pun rasa macam tak cukup. Mintak lah kerajaan pantau2 sikit harga...anak2 aku dah lah demand tinggi hari2 nak makan ayam seminggu 2 ekor dah tentu....pitam ok!!
 
Semalam dah set kat kepala nak masak nasi ayam...senang kerja tak yah masak macam2 lauk. Tengah dalam perjalanan nak balik rumah En Win call kata tak sempat ambik budak2 balik sekolah. Aku tengok jam dah pukul 4.15 sampai rumah kang 4.30pm. Budak balik kul 5.30pm sempat ker nak masak ni...sah jalan jem...harus sampai rumah kang kul 6.30pm jer. Ok takpe laju2 bawak keta sampai rumah tak sempat salin baju kerja terus bersilat kat dapur... masak nasi, masak sup dan sambal cili...sambal kicap tak sempat dah nak masak time ambik budak.
 
Dalam perjalanan nampak ayam golek...berhenti sebab ayam tak masak lagi...takut tak sempat aku beli seekor ayam golek....RM20.00.....ya ampun sekali lagi nak pitam. Duit sekarang keluar macam air jer. Bulan Puasa dan Raya ni mesti selalu over budget. Boss cepatlah sikit bagi bonus....aku dah pokai ni!! Memang jem giler aku sampai rumah dekat pukul 7.00 jer sebab kena ambik En Win lagi kat tempat simpan lorry...cian laki I kerja keras sekarang ni.
 
 
 
Sayur2an....pelengkap menu. Cewah!!
 
 
 
Ayam Golek yang buat aku sama tergolek bila dengar harga
 
 
 
Sambal Cili
 
 
 
Nasi Ayam
 
 
Sup
 
 
Alhamdulillah...selesai puasa ke 6
 
 

16 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

memang tergolek + menonggeng sekali.. betullah bulan puasa je mesti over bajet kak

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

memang tergolek + menonggeng sekali.. betullah bulan puasa je mesti over bajet kak

Filla said...

kan? apa yang mahal sangat.. aku gi pasar putrajaya aritu.. beli ayam.. sekor RM16.. tecekik ahkak..

Shafinas Hanum Mohd Yusoff said...

baru je hubs citer ayam golek jual kat param rm20...huihh..cekik darah

Irfa said...

apa kata kita boikot makan ayam?
aku rasa mesti rega akan turun nanti

Wanie Warniee said...

ui kat tempat sy nilai lg mahal ayam golek sekor rm23

Rinna said...

Memang mahal laa barang2 skrg nie.. abis nak wat cam na ...nak makan kena laa beli jugakkan..

intandayani said...

Memang pun..Nak pegi beli barang skrg pun rase takut je..Kalau dapat pamplet Carrefour tengok harga lauk basah murah lelaju je pegi beli..Memang tak sanggup nak beli kat pasar lagi

intandayani said...

Kak Elly bile nak kongsi resepi?Sambal nasi ayam tu nampak sedap..

Fazleyatul Aini said...

mahalnya kak elly ayam golek 20 hengget ? telan air lioq teruih huhu

momnsofea said...

mmg ...mahal..harga ayam tu tlg lah pantau sikit ...ada smp rm 9.00..nasi tu cam sedap jee

suri said...

Harga aym golek mmg standart rm20@rm19.dkt kg sy kt gerik nun pun rm20 jugak sekor.sb dorang beli aym pun sekor dh 17@18 inggt.kos bhn perap lg..arang lg..okay dah tu rm20tu..asal sodapp sudah kann hihi

Yoolanda Climini said...

Beli yang dah siap masak mahal...beli yang basah pun mahal...makan telor dgn ikan masin je la...sekor ayam I beli haritu 19 ringgit siap I jerit kt tokey ayam tu

Yoolanda Climini said...

Ayam udang sotong segala memang dah mahal...jgn harap lah boleh save duit belanja bulan puasa ni...smlm I beli cucur udang sekeping 3 ringgit ! Hamik kau dah ambik so x kan nk letak balik

Anonymous said...

kat umah tak berani nak ngomel2 pasal harga ayam mahal sbb takut lajuuuuu je ada org nyampuk "ha..undilah BN lagi"..heheh..tak pasal2 plak :)

Alin Marlini said...

ayam dah naik harga tu yg bergolek2 harganya..hehehe