Nuffnang Advertisement

Friday, July 12, 2013

Buka puasa - Day 2

Amboi....bukan main...orang nak tunjuk gambar lauk berbuka aku pun nak jugak tak nak kalah. Padahal balik2 itu jer yang aku masak. Asal lupa bahan dalam masakan jer laju2 tengok resepi....hahaha. Cita2 bulan puasa ni bukan main nak masak nasi minyak lah, nasi tomato lah...hahaha korang tunggu je lah jadi ker tak aku buat nanti.
 
Dulu2 aku mmg tak konpiden masak2 ni...sendiri rasa sendiri cuak...apa yang kurang ni, garam cukup ker nak tambah lagi ker, berapa lama betul2 masak ni...fuh tahap konpiden sangat lah rendah. Tapi aku cuba gak masak tiap2 hari...anak2 start puji, En Win makan tambah 2 pinggan...muka senyum jer bila lauk licin. Sah! sedap lah tu....hahaha. Tapi nak hidangkan kat orang luar aku tak berani lagi...kang bila makan muka orang tu kerut2...lepas tu macam lambat jer nak habiskan nasi tu...konpem muka aku kebas sebab malu....hahaha.
 
En Win: Sedap Ma...yang u takut sangat nak masak bagi orang makan kenapa?
 
Aku: Tak berani Pa...masak untuk u, keluarga I dan Mak u boleh lah. Kalau untuk orang luar tak berani I...giler malu kan diri sendiri...hahaha.
 
Ntah aku kalau masak untuk kasi orang lain rasa macam tak konpiden...elok tiap2 hari lauk aku lazat...tapi bila orang tengah tunggu lauk aku terus masin pulak sebab mengelabah punya pasal. Jadi kita masak untuk keluarga jer lah..tak berani nak tunjuk terror depan orang ramai lagi....hahaha.
 
Semalam permintaan Yaya nak makan Gulai Lemak Ayam, Adik...Ayam goreng Kunyit....En Win nak makan Asam pedas. Tapi untuk En Win aku tukar masak sambal ikan bilis...malas aku nak masak dua kuah sekali...hari ni I masak kan u punya asam pedas ya. Budak2 nak makan Daging Kicap..ok! bahan semua dah siap beli....nanti aku riak kan gambar lauk lagi...hahaha. Itu pun tak berani nak tangkap gambar lauk depan En Win...nanti dia jelingkan aku. Dia tak ada semalam laju2 aku snap gambar . Bini u blogger ok...harus kena ada bahan nak cite tiap2 hari...aaauuuww!
 
 
 
 
Kurma kena di dahulukan.
 
 
 
 
Gulai Lemak Ayam...tapi tak berapa power sebab cili padi aku tak boleh letak banyak2...budak2 tak tahan pedas.
 
 
 
Sambal Ikan bilis
 
 
 
 
Ikan bulus dan ayam goreng
 
 
 
Ulam...kacang botol. Ingat nak buat sambal belacan tapi malas pulak nak tumbuk menumbuk.
 
Itu jer lauk yang sempat masak.
 
Pagi tadi kan aku kejutkan Yaya...bangun sahur. "Yaya bangun sayang...sahur". Dia bangun sambil bukak seluar....aku tanya "Yaya nak pergi mana"...."Sahur lah"....."habis kenapa bukak seluar"....lepas tu dia pandang jer muka aku tarik balik seluar tu. Nasib baik aku yang kejut kan...kalau En Win...pengsan!!!
 
 
 
 
 

13 comments:

mama leen said...

hadoi la wak la yaya ni...

Nurhayati Mohd said...

Hahaha. .mengigau sampai camtu sekali yaya yer .
Elly..apa2pun tahniah sebab u rajin masak..air tangan itu tu penting...sedap tak sedap belakang kira :)

Irfa said...

kacang botol pun snap gak ye,wpun takde sambal belacan.blogger gitulah kan?

kelakar lah yaya

Fatonah Rahim said...

haha..

Anak saya pon macm tu kak.
Gerak sahur, mamai bukak baju nak pegi tandas..
Dah ngape plak...?

Nak mandi pegi sekolah kata yer..

Haru... kul 5pg nk pegi sekolah... :)

Mimy Hamid said...

kah kah yaya mengigau gitu

Zura Lee said...

hahaahahaa motip bukak sluar dek..?

Jojet said...

hahahahahahahaha..igt kn sy sorg je ngigau bila mak kejut sahur! yaya lg hebat! buka seluar nk pegi mana, siap jwb sahur..tp akak punya gulai ayam nampak sedappp sgt kak!

Aien said...

Dah betul tu elly..teruskan usaha murni utk kerap memasak sebab nanti bila anak anak dah biasa dgn air tangan kita, bila besar derang akan cakap mama derang punye masakanlah yg sedap dlm dunia....lagipun practise make perfectkan...klu x perfect pun takde cikgu nk rotan..hi.hi..
Sure hubby u makin sayang sbb bini dahla cantik..pandai plak ikat perut dia..ni pandangan ikhlas tau..

intandayani said...

Compelte set la kalo selera sy tu..tp cam K.elly gak kalau lemak ayam mesti nak pedas sket baru tak rase muak lauk tu.

miszdilla said...

teringat mase kecik-kecik berpuasa dulu bile tgk yaya...hahahah

do visit --> http://miszdillamt.blogspot.com/

Anonymous said...

2 hari ramadhan saya khatam blog sis ni. :) ada gelak, ada tawa, ada kata2 semangat dan bermacam lagi. i like your stail . And sekarang the way you do menjadi inspirasi saya (terutama di dalam bahagian perniagaan).

Take care, selamat berbuka puasa and keep a good writing sis. :)

*anne*

peej said...

ok bukak seluar lawak. tetiba sangat.
nampak sedap je weyh. nanti jamu a aku n filla.
tapi ku faham perasaan mu.
aku pun rasa aku masak ok. tapi nak jamu orang macam segan je.
tapi pernah la jamu teman rapat n sedara.
tapi nak jamu orang sembarangan tak berani lagi la

eby.safiah salehuddin said...

Hahaha shian Yaya sure masih dlm mimpi lg tapi mampu pulak nak jawab sahur! ingat masa kecik-kecik mak kejut sahur macam perangai pelik keluar.

btw masak lemak ayam tu nampak sedap *telanailio*