Nuffnang Advertisement

Monday, July 8, 2013

Berkemas sebelum puasa....

Dulu sebelum aku kawin.....kami sekeluarga duduk sekali dengan atuk (kitaorang panggil atuk sebenarnya nenek). Jadi aku dah terikut-ikut dengan rutin harian yang atuk aku lakukan. Especially bila nak menjelang puasa or raya.
 
Selalunya seminggu sebelum puasa atuk aku akan start mengemas...cuci carpet, cuci langsir, buang benda2 tak berguna, kalau barang yang masih elok sedekah kan dekat orang yang memerlukan, kemas dapur, almari, cuci bekas kuih dan macam2 lagi. Jadi aku dah menjadi biasa dengan benda2 macam ni...kalau tak buat rasa macam tak puas hati macam rasa tak seronok nak menyambut puasa....hahaha.
 
Hari Sabtu lepas operasi mengemas pun bermula....membuang barang2 yang tak berguna. Aku kemas En Win tolong lap2 dan vacuum. Berhempas pulas aku laki bini berkemas...paling tension kemas bilik anak2....mainan yang dah tak ada kepala pun diorang simpan. Colour dah kontot pun simpan dalam laci. Itu belum lagi lirik lagu...bersepah2 atas meja. Aku buang dia print balik. Operasi bermula pukul 8 pagi dan selesai 1.00 tengahari...gigih betul laki bini.
 
 
 
Hari tu sempat pergi Ikea beli box untuk simpan barang2. Contoh box ni semua mainan aku susun kat dalam lepas tu letak bawak katil....kan dah kemas...senangkan. Selama ni tahan jer tgk benda sepah2. Main langgar jer...buat macam tak ada apa2 depan mata....sekali dua kali aku tegur....masuk tiga kali tak angkat juga aku terus buang dalam tong sampah. Baru kelam kabut korang nak kemas kan!!
 
 
 
Bilik pertama operasi...bilik Danea.  Banyak rahsia terbongkar....lipstick aku, eye shadow, diari semua aku jumpa dalam laci dia. Diari bukan main yer....asal aku marah jer ditulis, dapat kawan baru pun tulis, beli baju pun tulis...lantak lah asalkan jgn ada perkataan biopren kat dalam sudah.
 
Banyak baju rupanya yang dia tak tahu lipat dia sorok kan dalan tong buku tu....tak terkata ok!! lipat balik dengan senyuman jer lah. Ada yang kena ceramah lagi ni kang....hahaha
 
 
 
Ok dah cantik....dah sembur2 dengan minyak Wangi
 
next
 
 
 
Bilik Ameera.
 
Budak kecik ni punya bilik lagi pening. Satu beg ok colour pencil....mana dia kutip pun aku tak tahu. Belum lagi buku conteng yang dah tak boleh pakai pun dia simpan. Bila aku buang dia kutip balik dalam tong sampah. Getah rambut yang dah putus pun nak simpan...sayang harta anak aku ni...hahaha. Ini diorang tak ada senang aku jalankan operasi.
 
Buku cerita yang lama2 semua aku letak kat dalam box untuk diberikan kat library sekolah. Baju yang dah tak muat tapi elok lagi...letak tepi untuk bagi kat anak2 buah aku. Seluar jean yang elok lagi tapi sayang nak bagi kat orang aku hantar alter jadikan seluar pendek.
 
 
 
Done!!
 
 
Sedap mata memandang!!
 
 
 
 
Aku paling suka beli cadar dekat ikea...sedap jer aku rasa nya kain yang digunakan. Benda wajib beli setiap tahun. Aku bukan jenis yang suka beli cadar setiap bulan ataupun waktu sale...sebab aku malas nak berebut2. Jadi aku memang peruntukan setahun sekali beli 2 or 3 cadar terus untuk setiap bilik.
 
 
 
Gulung2 carpet hantar gi cuci...Raya boleh pasang balik.
 
 
 
 
Selesai 3 bilik kat atas...dah tukar cadar semua, lap tingkap bagai...sambung pulak berkemas kat hall. Lap dinding2 semua....tukar susun atur kerusi. Disini creative amat diperlukan...suka3.
 
 
 
Tukar alas meja....cewah!!!
 
 
 
Kemas dapur...buang segala benda sos2, tepung2 yang dah luput tarikh. Waktu beli bukan main berangan nak masak macam2 sudah nya sampai kesudah tak masak2. Kemas fridge lagi teruk sampai dan bercendawan tomato puri aku...hahaha. Rajin sangat lah tu!!
 
 
 
Ok dapur dah cantik....dah boleh sambut puasa dengan senang hati dan penuh keceriaan. Sebelum raya nanti kita berkemas lagi ya!!
 
 

28 comments:

Jojet said...

wahhhhhhh! pinjam kerajinan kak, pinjam, pinjammmmkannn!

Anonymous said...

cantinyanya rumah u elly...pandai you decorate..:)

Miss Moon said...

rajin nko mengemas elly

meh dtg umah aku tolong kemas vley takkkkkkkkk

mak tak larat mengemas skrg noksssss terus anak anak ngan bapak budak skalik bermaharajalela menyepahkan umahhhhhhh

Anonymous said...

saya suka semangat kemas rumah cam ni, tahun ni saya tak dapat nak laksanakn mcm tahun2 sebelum, sebab sibuk memanjang weekend tahun ni, tapi tiba rasa2 cam nak cuti esok kemas rumah, saya sgt jeles ok tgk rumah u, selamat berpuasa elly n family

strawberi said...

wahh..best..boleh masuk majalah anjung seri

Anonymous said...

akak mmg cantik rumah..

Irfa said...

lawa rumah ko elly ;)

Izzan Y Rosdin said...

cantik dapur kak... dapur ai cenonet jer...

Mazura Wahab said...

kak elly cantik la rumah akak. boleh x sy taw dekat area mne?

Adams Ayens said...

cantik laaa rumah akk..
rajin ngemas...
kat dapo pun tak byk barang ek..
sorok ek..?

liza♥aufa said...

lawanya rumah~~~

Anonymous said...

Umah kak elly lawa. Saya suka ngat baca blog kak elly sbb kak elly sumpah lawak gile bab! Haha..:D

Norhidayu Abdullah said...

akak,rajinnya kemas 1 rumah
kita ni kitchen je pun tak setel2 lg
huhuhu
sedut aura akak

Sarah said...

really nice. u hv great taste :)

hanisht said...

cantiknya rumah kak elly..memang betul berkemas..huhuhu..

farrah said...

Cantik sangat rumah, and kemas! Very simple, but very sweet deco. Serius cantik.

Miszyuyu said...

cantiknya umah kak ellyyy

cikji said...

cantiknya rumah k'elly. bekenan giler ngan cadar yaya n alas meja tu. iloikeeee

Puan Jiha said...

cantiknye rumah.... hehehe bah buang sos dan tepung dah expired tu sama lah hehehe

Jiha

mama leen said...

cantiknya bilik depa ni... :)

Sukma SuKkma said...

Rumah kak Elly mmg cantik dan modern dari stp penjuru..stp ruang digunakan dgn bijak..gitew..pandai btl deco :)

purpleryna said...

cantiknya rumah kak ely ,, kagum kejap...

Anonymous said...

cantik sgt rumah tu..jeles..

Anonymous said...

Cantiknya rumah..suka tgk

Anonymous said...

salam elly,
memang tradisi orang dulu dulu. spring cleqning sebelum puasa. so bila bulan puasa tak susah ..senang maintain sblm raya. sbb bulan puasa penat mana nak masak buat kuih terawikh qiamullail so that is the best.
arwah mak saya selalu basuh rumah sblm menjelang puasa.roll.all carpets,alih furniture .basuh the whole house siap cuci longkang porchsuma...pasang paip air cuci lantai terrazo mozek.skirting keliling basuh. kipas anging ceiling stand tingkap grill ssuma cuci. start puasa cuma does activities ramadan. minggu seblm
raya baru tukar cushion cover.langsir bersih(bukan baru).
bilik air tu memang toap minggu scrub but harinraya basuh kolah..haha but to be honest we all tak de yg kena asma etc. sbb abuk halus sawang suma cuci. on normal daily basis we hover n mop but tis is true spring cleaning.
dok luar negeri omputih buat spring cleaning menjelang cuaca berubah winter kepada spring. satu umah dicuci.thaw feeezer fridge cuci carpet basuh tukar langsir bersih cucintingkap bagai.
i guessed its agood cut off date for house keeping sbb winter berkepam suma. pada arwah mak its a.cut off date for each year sbb ramadan prep utk benda lain terawikh qiaamullail buatbkuih amik order. kitanya preplan activites.
what a memories.

mo
.

Malinda said...

cantik rumah ko elly berkenan akak tengok berseri2 bilik anak2 pon cantik...

Malinda said...

cantik rumah ko elly berkenan akak tengok berseri2 bilik anak2 pon cantik...

Anonymous said...

Kagum dgn cr kak elly...sy suka baca sbb setiap kali akk post entry positif mcm ni mesti lps tu sy follow ape akk bt..kira akk mmg sumber inspirasi sy utk jd lbh rajin,cantik n berjaya la...terus rse esok nk kas rumah jgk..tp mlm la siang puasa ;)