Nuffnang Advertisement

Tuesday, May 28, 2013

Pekerja zaman sekarang!!

Aku kalau En Win ajak keluar minum malam2....aku dah tahu ni mesti ada masalah. En Win ni nampak jer garang tapi kalau ada masalah laju2 jer luahan perasaan kat aku. Tak semua lelaki suka luahkan perasaan atau masalah kat isteri tapi En Win orang yang sangat manja....apa2 masalah mesti cari aku. Bila dah duduk kedai mamak dia akan luahkan segalannya.



Kalau dia tak dapat marah staff dia akan call aku and marah2 aku kenapa staff dia buat perangai. So aku dah masak sangat dengan perangai En Win..... tadah jer telinga dengar dia mengadu atau marah2. Dalam perniagaan stress kadang2 over the limit so aku tak boleh cepat melatah kalau dia balik muka bonyok aku akan biarkan dia tidur dulu and bila bangun slowly aku akan tanya.



Lately ni staff buat banyak masalah ...sorry lah kalau aku kutuk budak2 melayu zaman sekarang. Sometimes kita bagi peluang diorang bekerja sbb kita nak bantu bangsa kita sendiri...tapi diorang tak pernah  hargai. Tak pernah ada rasa nak baiki diri. Aku dulu dapat jer kerja esok dah fikir nak bangun pukul berapa, dah tahu berapa duit kena sediakan setiap hari, dah gosok baju awal2....tapi budak sekarang terlalu manja. Kerja lebih masa sikit esok tak larat bangun, ada masalah jer tak datang kerja, susah bangun pagi, bila call tak angkat2. Laki aku pulak risau takut apa2 terjadi sampaikan nak diorang datang bekerja sanggup call suruh pekerja dia bangun dan remind kerja apa kena buat. Aku pulak yang angin....mana tanggungjawab korang sebagai pekerja....ada masalah besar macam mana pun korang kena ada tanggungjawab terhadap company sebab korang terima gaji setiap bulan. Benda2 remeh macam ni buat kitaorang stress. Puas dah nasihat dengarnyer 2 hari jer lepas tu buat perangai balik. En Win dan aku mmg suka bagi peluang kat budak2 belajar dan perbaiki diri sebab dulu kitaorang nak sampai tahap macam ni susah jangan cakaplah menangis dalam hati jer tiap2 malam fikir macam mana nak bayar hutang dan settledkan bil tertunggak . Usia semakin lanjut orang luar cuma blh bagi nasihat tapi korang kena lah berusaha. Ini tak larat jer tak yah pergi kerja...nak orang jer faham situasi korang tapi korang pernah faham ker kedudukan syarikat. Pelik aku budak2 melayu sekarang baik lelaki atau perempuan semua sama perangai PEMALAS!!



Belum lagi driver lorry memanjang jer terlajak tidur, tak angkat phone, tak hantar barang customer. Sakit tak jantung korang dengar...kesian aku tengok En Win stress menjawab dengan customer. So aku rasa benda ni semua menggangu perjalanan company kami. Semalam kitaorang ambik keputusan buang semua pekerja. Rasa dah fade up nak bagi diorang peluang lagi. Diorang nak kita faham masalah diorang tapi diorang tak pernah fikir macam mana company nak bergerak maju bila korang semua buat masalah.



Pergggghhh rasa lega...selega2 nya bila semua dah tak ada. Release kepala otak aku dengan En Win. Sekarang cuma 3 orang jer bekerja kat company...kitaorang akan ambik staff baru. No more bagi2 muka kali ni...silap jer aku bagi warning. Tak ada masa nak berlembut lagi. Buat pening kepala jer...baik dengan orang tapi orang tak hargai pun. Malas dah nak berlembut...kalau rasa tak nak kerja korang boleh berhenti jangan susahkan kehidupan orang lain. Zaman sekarang pekerjaan bukan senang nak dapat...apa tah lagi kalau korang tak ada kelulusan pelajaran tinggi...jadi bila orang bagi peluang buat elok2. Bukan susah pun bangun pukul 8.00 pagi pukul 5.00 petang korang dah boleh balik. Lepas tu nak tidur ker, nak merayap ker pergilah tak ada orang nak kacau atau halang. Janji kerja semua siap. Tolong lah bangkit dari dunia angan2, dunia pemalas, dunia malas nak bangun pagi tak ada siapa yang boleh mengubahnya kecuali diri korang sendiri. Kalau rasa nak maju berubahlah wahai bangsaku..........

16 comments:

Irfa said...

NAK KOMEN LEBIH TAKUT ADA YG SENTAP
MMG BAB PERANGAI SUSAH BANGKIT TIDO ADALAH MENDE PALING STRES BAGI AKU..
TIDO MATI ORG KATA,KALAU DH KAWIN NANTI AKAN SUSAHKAN BINI JD ALARM CLOCK

Rini GZ trip1304 said...

sokong seratus juta kali!

Nour Fieza said...

walaupun saya bukan bos, hanya pekerja biase, tapi kadang2 tgk rakan2 kerja pun sama gak...

Kadang2 sedih utk diorg...Kalau betul kerja x sesuai ke hape ke, bgtau la nak berhenti siap2..Jgn menyusahkan org...

Sebab melibatkan semua org...Kadang2 sian gak tgk bos dpt staff cmni...

annapeje said...

nk komen jugak hehe budak2 zaman skrg mmg camtue blajar mls keje nk senang keje sng pon mls haihhh pastu x der komitmen langsung

MrS KeNey said...

Betull...bdk zaman skrg ni manje lebih..klu tak keje xpe, mak bapak ada blh bg duit...susah nk ajar, marah ckit je, lari...huhhh....

nana said...

hahaha....laki saya pun pening dgn pekerja. semua benda nak remind 100x. belum kerja dah nak advance. arghhh strees aku. advance keje jalan takpe. ni dah petang baru nak mula. dia taktau permit kerja kul 10am sampai 4pm je. masa lain takleh kaco jalan jem. karang dpt makian pengguna jln raya pulak buat keje time org pegi blk keje. dah kalau kul 2-3pm baru nak mula kira keje sehari 1-2 jam je. tapi nak gaji penuh sehari. keje patut siap seminggu dia amik masa sampai sebulan. patut la ramai businessman sakit jantung sakit jiwa. mati pun kena heart attack. bukan sebab pening dgn pesaing tapi pening dgn pekerja.

Anonymous said...

ye..budak zaman sekarang gaji nk besar keje dlm ekon tapi buat keje x tahu bila bos bebel ckp bos bla bla bla bla..sbb tu ramai org amik pekerja asing..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Sori if my 2 sen words hurts any bodi here...kbykn pkrja muda zmn skrg (sy keja gomen) so phm2 la kn...staf2 baru ni terlebi mkn bersuap..any thing nak kna suap..x mo keja lbi..x mo brusaha lbi..ibarat nya..suru buat kuih donut smpi ke pencen la kuih donut tu shj dia pndai dn mau buat..lps tu brkira krja..dia bt job A knp c anu tak buat job A mcm dia...apa ke hal la bdk zmn skrg ni..educated sijil mabeles sda rasa diri tu hebat...dah kra 3/4 thn still mngaku "sy masi baru"...blm ada pglmn yg byk...woiiii yg tu bkn lg baru..yg tu alasan mengelak bt job susah...gerammmmm sgttttt....sori kpd yg trasa sy just mnumpang utk meluah kn perasaan..

Anonymous said...

Saya tak sokong mana mana pihak but sebagai majikan kepada pekerja, atleast kita kena tolong diorang. tolong diorang berubah menjadi seorang yg berdisiplin terhadap kerja. bukan cara mcm nii..

org mcm ni lah yang akan kebelakang dek tak ditolong dinasihati..

saya sbgai bos kekadang ada juga pekerja saya yang mcm pekerja en win tu. tapi saya dah bagi motivasi baik punyaa, alhamdulillah berubah... Pekerja mcm ni, kita kena tolong elly :) Sy just cakap jeeeee.. setiap org ada pandangan masing2 huhuhu peace...

Anonymous said...

sangat sangat sangat sangat sangat setuju.!.!.!.!.!!.....saya yg tak malu mengaku bos pada anak melayu memang setuju....kalau ditegur merajuk....kalau diajar kata pandai dah?kalu di marah merajuk. tegur habis lembut pun salah jugak.cakap nge kucing pun pun kucing boleh paham....haiyeeeerrrrrrrr...ini kalu budak mmelayu baca...marah la tu....bos sakit kepala tak tahu.advance ambik sampai hujung bulan?bulan depan pun ada...suruh wak kerja,lembab cam kure kure

Anonymous said...

salam.mmg btol 100% cakap.elly.budak2 melayu skrg PEMALAS...sy salah sorang majikan yg slalu sakit kpala dgn perangai pekerja.maaf sy ckap.sy bkn nk kutuk bangsa tpi ini adlh lumrah khidupan.kenapa kami ambil pkerja warga asing kerana mereka amanah bertanggungjawab atas kerja yg diamanhkan ke atas dorang.budak2 melayu skrg nk kerja dalam aircond tp gaji nak
tinggi...tpiii kelulusan sampai UPSR pun ada.demand.kawasan sy nie bnyk anak2 muda melayu menggangur.bila bg peluang kerja xpernah pun dapat baik.kesimpulanya jgn salahkan ibu mengandung.huhuhu

aleen avril said...

kita nk keje gn kak elly bole tak....ekekekk

Anonymous said...

saya setuju kak..ayah sya pn kta mcm tu...

Atie said...

Pekerja yg merugikan syarikat tak boleh simpan..ramai lagi org lain yg nak bekerja, nak ubah or naik taraf kehidupan..heran jugak aku zaman la ni yg serba mencabar, semuanya perlukan duit tapi masih ada lagi org yg MALAS bekerja:(

intandayani said...

entry yg bgus kak Elly...tah bila la bangsa kita ni nak berubah..bangga dgn En Win sbb masih de majikan yg camni yg nak tolong bangsa sendiri..

Anonymous said...

kalo saya dpt keje n dpt b0s yg baik mcm akak nih k0mpem sy keje Bagus2..sy keje sebelum ni..b0s suma ok kejap je..bila lama keje..gaji yg spatutnya awal bulan..d0rg delay smpai 15hb pun bkira nak bg.. Alasan nya sy bl0m kawen xda tanggungan anak2..lewat2 pun xpa..tp sy pn nak guna duit jgk..dah la sy keje slalu lebi masa..sy abis keje kul 6 tp kul 7.30mlm baru sy balik..walau yg OT tu xda gaji tp rasa kesian nk tinggal bos sorg2 handle cust0mer bila staff suma balik..n dia pnah janji..3bulan keje dia akan up gaji sy..tp alasan nya..x b0le up sbb sy sorg je yg rajin tetap x da makna jgk..kena smua staff rajin baru dia up gaji.kdg2 trfikir.apa kna mengena dgn sy.staff lain ada anak slalu EL bila anak sakit..tu dia x suka..n yg last dia bhenti kan sy tanpa gaji gara2 sy MC dua hari sbb tangan sy kena 7 jahitan..terkena serpihan kaca..tu pun sy g jumpa d0rg..d0rg da tgk luka2 sy..mebi d0rg anggap sy akan amek masa yg lama utk bt0l2 pulih.so dia bhentikan.gaji last sy smpai skg dia x Bg..sy pun malas nk mintak. Biar lah dia makan duit yg dr tulang empat kerat sy tu..parents sy pun x bg sy meminta2..hope sy jumpa majikan yg spt akak nih suatu hari nnt..yg sentiasa bg peluang pd pekeja..mmg org naek lemak kalo kita byk bg peluang tp kalo d0rg masih x berubah.mmg la akak berhak nk pecat dia..cukup la kan bg peluang skali dua..