Nuffnang Advertisement

Tuesday, April 30, 2013

Makan tetap no.1

Aku sekeluarga memang suka makan...dalam kepala ni tak ada benda yang aku fikir....mesti pasal makan. Kitaorang sanggup keluar rumah 80 laki semata2 nak cari makanan. Kadang2 aku boleh nampak muka guard tu menyampah sbb kena turun naik kan palang tu 80 kali...muahahaha.

Mulut kitaorang akan berhenti mengunyah pada pukul 1.30 pagi jer. Giler tak...tapi itulah keluarga aku. Bayangkan keluar rumah pukul 12.00 malam semata2 nak cari nasi lemak dan ayam goreng panas. Makan tak pandang kiri kanan...tapi bila tengok pinggan licin baru menyesal tapi tangan tengah gosok2 perut tanda puas hati...macam mana tu bak kata pepatah "tangisan dalam kegembiraan".

Mak aku dari dulu cop aku muka asyik kebuluran...sampai hati mak tuduh anak mu begitu. Tapi mmg betulkan asal balik rumah mak aku mesti tempat aku tuju dulu meja makan..laju2 jer bukak tudung saji lepas tu cari nasi. Sikit aku tak pedulikan En Win dan anak2 kat luar...pandai2 lah nanti mak aku hidangkan air nanti....muahahaha...jahat tak? Walaupun mak aku kadang2 cuma masak sup ikan merah jer itu pun aku boleh bantai nasi 2 pinggan....dah tahap kenyang sampai tak boleh sendawa baru aku keluar cari laki aku. "Pa u nak makan tak"......tau2 kepala aku kena ketuk jer dari belakang "kau makan tadi bukan ingat laki kau kan....dah mak dah hidangkan". Ala...En Win kalau balik rumah mak dia pun dia buat bodoh jer kat aku....sekarang rasakan....muahahaha.



Iklan sekejap tunjuk muka Somi dan anak.



Bila aku pakai spek ni...baru aku perasan muka aku sama ngan Yaya. Sama giler...cara dia senyum pun sama...takut aku....hahahaha. Muka sama takpe...tapi perangai jahat mak nko ni jgn di ikut...pening kepala bapak kau nanti.

Tapi kan yang paling sama giler suara Yaya...sebijik dowh....nak pulak waktu dia tengah marah adik..kadang2 aku sendiri tanjat sbb intonasi dan lengok suara sebijik suara aku...hahahaha.

Jom2 kita jalan2 cari makan!!


Sabtu bekpes dimsum dah jadi acara wajib. Bantai makan kadang2 sampai 15 set. Satu set ada 3 biji cuba korang kira...hahaha. Aku tanak kira sbb nampak sangat kuat makan.


Dulukan aku ingat lagi waktu En Win punya birthday dia request nak makan nasi ayam...tapi sedih sbb bini tak tahu masak. Sekarang cakap jer bila nak makan...I is terror....hahahaha.

Rupanya senang giler nak masak nasi ayam....cewah giler eksyen kau ya! aku dulu tengok resepi nasi ayam jer gerun sbb banyak bahan digunakan rupanya senang jer sekarang boleh masak sambil pejam mata jer hahaha #larisambillibasrambut#.

Jangan hina ayam aku...bukan hangus tapi terlebih kicap....aku tak kisah nak puji jugak ayam tu mmg sedap giler aku masak. Seekor licin anak beranak jer makan...sendiri masak sendiri cakap sedap. Hak aku lah kan...perap ayam ngan kicap pekat, kicap cair lepas tu letak madu....mehmehmeh terangkat kelazatannya....hahaha En Win sampai jilat pinggan (itu tifu).


Tak ingat bila...kat La Boca Pavillion. Italian food...bila makan kat sini teringat Rome. Bila lah dapat ke sana lagi kan.


Nachos, yang bulat macam roti tu sebenarnya pizza, garlic bread...dessert tak ingat nama tapi TERBAIK!!

Japanese Food, Cozy Corner, Italian Food.

Gambar asam pedas tu kat Cozy Corner Great Eastern Mall...lunch time sempat lari singgah kat sini. Bayangkan office aku kat Damansara tapi sanggup makan kat Ampang..giler tak tahap kebuluran aku. Eh! bukan aku sorang jer kawan aku pun sama. Janji ada makanan sedap kitaorang akan sampai. Aku dengan kawan aku Liza mmg penggila asam pedas....pernah sekali tu kitaorang pergi sampai ke Bagan Lalang cari Asam pedas...dapat makan baru puas hati.

Waktu ni dating ngan En Win makan kat Concorde Hotel...ingat nak makan steamboat tapi steamboat start pukul 11 jer...jadi terpaksa makan buffet. Terpaksa katanya...padahal suka jer


Takde kerja sementara tunggu En Win beli Mc Donald...makan lagi...hahaha


17 comments:

aimi laili said...

termasuk blog kak elly time lunch hour hahaha, perut menangis kelaparan. gambar makanan je semua. churos tu sedapnyaa

mama leen said...

napa en win nampak berisi... hehe.. banyak makan kot.. huhu.. :)

CikLily Putih said...

k elly, makan dimsum tu kan ner? nak pi gak.. baGitau ek

nurul shahrizan said...

mkn byk badan tak naik oklah...argh sgt jeles..

Anonymous said...

encem la en win ada misai n janggut sejemput... auwww...

#ampun kak elly..jgn marah..

Irfa said...

makan elly sementara ada slera dan nafsu makan//sakit kalu letak ayam sekor depan mata pun x lalu nak jeling

Anonymous said...

elly..masih ada org guna pic adik yg luka kat tgn tu.. dlm page Zizan Razak Artis Asia Paling Popular..

farhani said...

makan banyak pon still kurus.. jelesnyaaa.. huhu

farah liluniquecloset said...

Saya setuju "mkn tetap no. 1". X boleh hidup kalau x makan.hi hi hi

Jom singgah http://www.uniquecloset.com.my/

Anonymous said...

K.elly...kat mn nk mkn dimsum halal tu..ai peminat dimsumm..tgh mengidam nih!!,tolonnnn

ladyhermanas said...

Elly yang dessert tu churros kan?hehhe i pun suka churros ni

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

cikji said...

Mmg yaya kopipes k'elly 100%. K'elly junior.hihi

Elly said...

Ciklily : Dim Sum tu dekat simedarby

Anonymous said...

Kak elly,tgk muka husband akk teringat muka ex-husband sy...sebijik sme..

mrs kayrul said...

betul la muka yaya sebijik kak elly..adik pulak sebijik ngan en. win....

miss amiraeidora said...

akakkkk...bagi la tips kurussss....cane blh kurus even mkn tgh2 malam...hot mama plak tu....haha