Nuffnang Advertisement

Friday, March 1, 2013

Makan apa ker lagi!!


Gambar ni dah lama dalam draft aku peram kan...hari ni meh lah cuci mata tgk makanan2 yang dah selamat masuk dalam perut. Ada duit lebih kita makan kat luar...agak2 dah jemu dan duit semakin berkurangan kita masak kat rumah je lah.

Selalunya kalau aku balik kerja sampai rumah lambat dalam pukul 7 malam...confirmed makan luar sbb time tu budak2 dah balik sekolah tak sempat nak masak. Kalau aku balik awal dari kerja...mmg aku masak lah. Kesian budak2 kadang2 tak sempat tukar baju sekolah dah bising2 kata lapar.


Friday's the Curve


Puti Bungsu...Jalan Yap Kwan Seng. Makanan minang.



Bila dah jemu makan luar beli bahan mentah banyak2...stock utk seminggu. Ayam, daging Ikan, Udang mmg kena ada dalam senarai. Kadang2 sebelum masak aku kena termenung dulu pikir nak jadikan lauk apa...anak2 aku fussy sikit tak kena dengan tekak dia sah lauk tu tak terusik. Siapa yang habiskan...aku juga!!


Kari Ikan Bawal



Ayam Masak Cili


Ikan Bulus Goreng Ranggup. Goreng waktu budak2 nak mkn. Ikan makan waktu panas letak kicap kat nasi...konpem makan 2 pinggan.




Jemu makan rumah...kita makan balik kat kedai. Hahaha itu jer lah kerja aku laki bini.


Bosan makan nasi...goreng mee pulak. Goreng waktu nak mkn ...baru best panas2. Asap kepul2 keluar kat mulut.



Makan balik kat luar...Dim Sum



Esok masak balik...Udang Masak Petai



Masak Nasi Lemak


Dengan Ayam Goreng Ranggup


Next week aku riak kan lagi gambar lauk ya...suka tak suka tengok je lah!!

Itu jer nak cite hari ni...mood masih kelaut!!

16 comments:

kissz said...

Kalau tgk gmb mknn mesti la epyyyy *lompat bintang*

Anonymous said...

sis, sy tgh pegnen ni sy terliur btol ngn lauk2 yg akak msk tu..mak aiii...meleleh air liur...ikan bulus tu mmg superb sdp...

Cik Itie said...

I pun mcm tuh jemu makan kat rumah, cari kedai tomyam, kalo terasa nak makan banyak sangat masak sendiri kat rumah, memang sodaaaaapppppp

lavyiedaa.blogspot.com

Anonymous said...

Salam, Elly ikan Bulus tu apa? x pnah plak dengar or makan. Ke akak yang ketiggalan ketapi. Smalam baru kata MOODY skang dah ok ya. Lawak la Elly ni. Tu la akak dah agak, Elly ni Happy Go Lucky orangnya kalo moody moody ni kojap aje. Pastu ok. Elly akak suka masak, tapi kebanyakkannya masak kat kedai ler. Bukan apa malas nak mengemasnya he he he. Kak Rynn.

Anonymous said...

sedapnye tgk sambal potai n mee goreng tu, pandai ye u masak nyummm...nyumm

dila~noor said...

kak elly..cmne nk buat telur rebus cmtu ekk?yg tak berape msk kuning die tu..pastu elok je plak kat tengah

*matila..resipi telur rebus pun nk tnye*

^_^

dila~noor said...

kak elly,cmne nk bt telur rebus tu cmtu..kuning die tak brp masak kan?
pastu elok je btl2 kt tgh telur kuningnye..

*matila..resipi telur rebus pun nk tnye*

^_^

Anonymous said...

Wau, kelas masakan kau jah! Haha

Anonymous said...

Sis,dim sum tu nmpk yummy...leh tnya x?dim sum tu mkn kt kdai mne ek?

sharifah rosidah said...

Elly sama lah kita...lepas jemu masak kat rumah makan kat kedai...jemu kat kedai makan kat rumah pulak....ate aunty kan tinggal berdua je.

Anonymous said...

Sis,dim sum tu nmpk yummy....leh tau x ktne kedai ni? Thank you in advance :)

aZwAnIsHaMaZmAnShAh said...

kak elly,dimsum tu makan kat mana???leh g thu x???

aZwAnIsHaMaZmAnShAh said...

kak elly dimsum tu kat mana erk???
plzzzzzzzzzzzzzzz

Elly said...

Azwa: Hahah..mengidam lah tu!! Dimsum tu kat Sime Darby Mont Kiara.

Anony: Ikan bulus tu ikan kecik2 banyak jual kat pasar

Dila: Hahaha aku pun tak tahu macam mana blh jadi macam tu

Anonymous said...

kak elly mau tnya... makan dim sum tu kat mana yer??

My Love.. said...

akak...dimsum tu makan kat mana...hehehe