Nuffnang Advertisement

Monday, March 18, 2013

Hobby Kiddos!!

Yaya dan adik mmg rapat so hobby pun sama...apa yang kakak buat mesti adik ngikut macam tu jugak sebaliknya. Selain menyanyi, menari dan membuat you tube diorang berdua ni minat melukis. Setiap kali pergi Giant mesti kena beli colour pencil..aku sampai dah tak terkata. Tengok jer diorang masukkan colour pencil dalam bakul.  Lantak lah asal kan korang senyap tak buat sepah buat lah apa korang nak buat. Menjaga budak berdua ni tak susah...cuma waktu mengajar jer aku jadi tarzan yang lain diorang boleh handle sendiri. Gaduh tu mmg selalu lah...bila aku tunjuk rotan jer dua2 senyap.

Kalau aku nampak diorang tutup pintu bilik itu maknanya diorang tengah buat you tube...so aku tak boleh bercakap or buat bising.  Ramai juga yang tgk video you tube tanya macam mana anak2 aku blh speaking london bukan main hebat lagi...hahaha aku pun tak tahu diorang seterror itu. 

Seawal umur diorang dua tahun setiap minggu aku akan belikan buku english utk diorang baca dan sampai sekarang aku masih praktik kan benda yang sama. Kalau diorang tak faham sesuatu perkataan diorang sendiri check dekat computer dan aku akan pastikan diorang baca buku yang aku belikan.

Aku jarang sekat minat diorang...buat lah apa yang korang suka asalkan tak langgar peraturan. Macam hari tu aku check you tube nampak Yaya nyanyi tapi pakai baju nampak pusat...so aku panggil dan nasihatkan Yaya keburukan yang akan terjadi kalau berpakaian macam ni...makesura dia faham AND u better delete gambar tu.

Kalau bulan tu ada ujian dan diaorang dapat score markah yang aku targetkan sebagai ganjaran aku beli lah CD  or mainan yang diorang suka...sbb aku tahu diorang pun need some space utk berehat. Takan nak belajar 24 jam kan . Weekday no ipad, no painting after school homework done baru blh tgk tv kalau nak tgk ipad pun aku bg 1/2 jam jer...but weekend aku bagi diorang kebebasan... buatlah apa yang korang suka...aku tak akan kacau or membebel. So time tulah melambak2 video you tube yang diorang buat dan kerja aku akan tolong updatekan hari2. 



Kalau dah penat berjoget dan menari ini yang diorang akan lakukan...buka ipad dan melukis pulak.



Cuba dapatkan idea dari you tube



Nak reka aksesori katanya..



Design baju


Antara design2 baju yang diorang buat. Aku pun tak pandai melukis macam ni so bila tgk anak2 pandai buat terus teruja.

Aku  mmg mengaku banyak berhabis duit utk beli barang dan permintaan anak2. TAPI aku gembira dapat lihat hasil dan kreativiti anak2. Aku dengan En Win mmg sentiasa support minat anak2 asalkan jgn membazir. Korang mintak sesuatu... papa n mama akan belikan tapi makesure ia berbaloi dengan duit yang kami keluarkan. Tapi jgn lah sampai melampau  sesuka hati jer nak mintak..ada budget jugak utk diorang. Kadang2 kena tunggu dua tiga bulan jugak baru kitaorang belikan.

Yaya n Ameera..Mama n Papa alwiz support both of you. Jgn takut dan malu2 nak mencuba. Buat apa sahaja yang korang rasa betul dan minat asal kan tidak melanggar peraturan....ok!! 



23 comments:

Cik Puan Rara said...

cantik gila lukisan,sy pon xleh lukis cm tu.hebat!

salwana nordin @ che'wa said...

cantiknya anak2 akak lukis..

seriously mmg berbakat!!!

mgkn dah besar nnt bole jd fashion designer..

galakkn jugak utk fesyen2 muslimah ye kak!

good job!!

Mimy Hamid said...

yaya n ameera lukis ke...omg....terbaek..macam pro la diorang..kagum aku wahal kiddos..

cik ara said...

SGT BERBAKAT MEREKA NI .. SY YANG UMUR 22 TAHUN PUN MACAM TAK MAMPU LAGI NAK MELUKIS SECANTIK YAYA N AMEERA .. SEMOGA ALLAH SENTIASA MELINDUNGI MEREKA NI .. GOOD LUCK YAYA N AMEERA ..

aziekz said...

Salam akak.....

Wow,,hebat..pndai lukis...kreatif plak tu....

Sepanjang saya ngajar..mmg ramai bdk bijak melukis..tp tak der la sekreatif...cm dah fasion designer...ada hrapan jd architecture,designer fasion...dan sewaktu...

Somel-somel Adliza Azilda said...

design baju kaler kuning tu sgt osem =)

monamie said...

Sweet mama, adorable kids :)

genuine1224 said...

cun oh lukisan diorg. kecik2 dah pandai.. bagus2

Anonymous said...

Elly bagus u encourage kreativiti anak2..parents i org2 yg serius n xminat seni, tp bab hobi anak2 tak pernah kedekut..kitorang adik beradik skarang boleh main musical instruments,art dll..tak la terer sangat but really it kept us off the streets n betul2 rapatkan hubungan keluarga.

Irfa said...

pandai dia melukis
kalau aku lukis org lidi bolehlah kot
hehe

Lis Malisa said...

Anak akk mmg bestlah..... Syukur sgtkan... Mesti blaja senang jer masuk... Pastukan kak sy respect dgn akk coz walaupon akk bz tp rumah akk tetap kemas n cantik teratur... Camna ye akk arrange masa ngemas masak jaga anak gi keje... Tak penat ke....? Sy yg suri rumah ni pon kadang2 umh mcm tongkang pecah.... Haiiissshhh

Lis Malisa said...

Anak akk mmg bestlah..... Syukur sgtkan... Mesti blaja senang jer masuk... Pastukan kak sy respect dgn akk coz walaupon akk bz tp rumah akk tetap kemas n cantik teratur... Camna ye akk arrange masa ngemas masak jaga anak gi keje... Tak penat ke....? Sy yg suri rumah ni pon kadang2 umh mcm tongkang pecah.... Haiiissshhh

IdaShazana said...

tertunduk malu ... mampu lukis orang lidi je

Akmal aqeyma said...

ada bakat la diaorang akak...bg support sepenuhnya...in sha allah berjaya,,,good luck yaya n ameera...

Akmal aqeyma said...

ada bakat diaorang akak...bagi support sepenuhnya in shaa allah berjaya,,,good luck yaya n ameera...

Anonymous said...

part lukis satu hal..part mengaler yg baju kuning tu..perghh kagum mak nak..memey cantik..kalah student fesyen designer..hehehe

-sueUtara-

Anonymous said...

untung yaya n ameera dpt mama papa yg support minat dorang..ada masuk art class ke?sangat2 berbakat :)

Anonymous said...

Salam, ya lah Elly pandainya derang melukis. Boleh jadi fashion designer. Derang ni ikut sape ya pandai melukis. Macam Elly kata, Elly x pandai sangat. May be papa dia kot or atuk nenek derang mempunyai kreativiti melukis. Ada hantar mereka g Art Class ke? Cantik mereka melukis. Anak akak kalo melukis2 ni memang kureng sikit.

ida said...

wahhh sangat kagum dengan bakat dorang..kita yang dah bangka ni pun payah nak lukis camtu, maybe kita tak granted with that skill..good work, u should keep on support minat dorang..at least they got hobby yang mana tau boleh jadi career mereka one day kan ...i ni support anak teruna yang sorang tu..tapi minat dia tetap game..frust jugak mulanya, tapi finally his dad dapat idea utk leburkan the pc , n asked him to install everything from A to Z so that he can play game, surprisngly, he manage to pasang sebiji pc tu, siap install balik all the games, which im impressed jugak... im sure, whatever yang dorang minat will encourage them to learn more n more -salam kenal...dah lama jadi silent reader hehehe...lama sngttt, tapi this time rasa nak comment sebab lukisan dorang sangat woww-

Miss Moon said...

weyyyy aku pun tak ley lukis cenggituuuuuuuuuuuu jelesssssssssssss ....vley tak tetiba nak jeles ngan bebudak ekekek

Mally said...

So talented...
Hugs for yaya & ameera....

sharifah rosidah said...

Ya budak budak sekarang kita tak boleh terlampau kongkong mereka juga perlukan ruang sendiri.....

Suka tengok lukisan yaya....cantik sangat.

A.I said...

Aku dh kebek2 youtube anak kau. cerdiknya dowang...kagum aku beb.