Nuffnang Advertisement

Thursday, February 14, 2013

Sila hormat hak orang

Pepagi aku received email mengadu ada orang guna gambar anak aku...eh! knp diorang guna gambar anak aku ...apa kes? Lepas bukak FB tu baru aku tahu cite sebenarnya.

Cite dia macam ni.

Pasal Penderaan anak (sila click link ni). Bagus kau nak bagi orang keinsafan cite kat FB Fan Page ....tapi yang tak bagusnya kau gunakan gambar anak aku. Bagi orang yang selalu baca blog aku di mungkin tahu kisah anak aku kenapa tangan dia luka. Bagi orang tak tahu sangka aku parent yang kejam.

Mula2 aku ingat tak jadi masalah aku mintak dia delete secepat mungkin gambar anak aku....tetapi En Win tak puas hati gambar anak dia dipergunakan dan komen2 yang berikan sangat negatif "parent bodoh"..."parent tak sayang anak"..."parent tak bertangungjawab". Memang berasaplah telinga En Win. Pagi tadi jugak dia buat laporan polis.

Aku ingat marah En Win sampai setakat itu jer rupanya lepas dia buat laporan polis dia pergi pulak Pejabat Harian Metro suruh diorang buat liputan pasal orang tak bertanggungjawab ni.

En Win: Blh saya jumpa wartawan

Wartawan: Ya..knp Encik

En Win: Saya nak buat aduan pasal gambar anak saya diorang ambik dan cuba buat cerita tak benar. Ini gambar nya.

Wartawan: (macam teperanjat)...Ini anak Encik kita baru nak buat laporan polis pasal penderaan budak ni. nasib baik En datang


See menyusahkan aku tak?? kalau laki tak datang sini or tak buat laporan polis tak pasal aku kena tangkap pasal kes penderaan. Ini kerja giler namanya. Aku rasa orang ni mesti baca blog aku tu sbb dia jumpa gambar anak aku. Ni akak nak nasihat sikit....nak buat kerja baik or tulis benda baik tak ada siapa melarang TETAPI jgn aibkan orang. Allah tak suka. Kau nak dapatkan komen yang banyak tapi kau menyusahkan hidup orang lain.

36 comments:

betty fir'z said...

suke sukeeee je kan kak nak curi gamba..pasni letak watermark la..

laju jeee wartawan nak buat cerita..nasib baik en.win bertindak pantas :) thumbs up!

Irfa said...

Oh kes yg luka sinki jatuh tu ke?
Mmg x bertanggungjawab sapa yg buat citer tnpa usul peksa tu...

Irfa said...

Td dh komen tp masa tu blom bca kt fb
huh..menggelegak je baca komen -yg tk thu kisah sebenar.moga admin tu delete gmbr dan buat permintaan maaf secara terbuka

Norasiah Nasir said...

Elly, Aku dah tulis kat komen tu..kuang ajar..tak pasal2 kan..

geram aku..aku pembaca blog setia kau..aku tau korang layan anak mcm anak raja..sekali kes dera pulak..apakes..

nextime ally bubuh watermark besor skit..

eh..aku pulak emo..

aku tabik en Win..Dia seoarng bapa dan ketua keluarga yang sangat2 ohsem..untung ko elly..

Anonymous said...

hye kak elly.. sy salah seorang silent reader kak elly selama nie. honestly, sy memang sgt2 suka tgk life style kak elly. beshhh. then td, sy on fb tiba2 keluar kat news feed gmbr anak kak elly. adik. sy dalam hati terus cakap eh.. macam anak kak elly. *macam yer2 je kenal kak elly* . terkejut gak baca citer tuh . memang x bertanggungjawab diorang yg buat citer tuh.!!!!!! sy follower blog kak elly and know the truth.!!!!!!!! kak elly dan en win tlg SAMAN MALU jer org x bertanggungjawab tu. plis.!!!!!!!

strawberi said...

iskk..tkleh bukak fb plak..kalo tak dh komen jugak
yg upload satu..yg komen..ewahh...tatau ujung pangkal..main tembak je..saman sume skali..baru tau..wahh aku plak over

Anonymous said...

that good elly. some people just have nothing better to do, harap polis akan ambil tindakan atas org2 tak bertangungjawab tu.

saya pembaca blog elly dan saya tahu elly dan en win mmg sayang sangat kat anak2.

sally

Ina Khairina said...

ada terbuka fb tadi nampak budak yg tangan berbalut tu terus terdetik "mcm ank kak elly je"....sekali,mmg betul2 pun tu ank akak...

mmg kuaq ajaq sgt sapa yg curi gambaq adik tu,patut sgt la kalu nak saman malu pun!

Byzura Mj (By) said...

lahai. aku baru je baca orang post post. anak ko rupanya. tak perasan!JAHAT SUNGGUH! Dah orang pandang negatif. Sila bertindak!

Anonymous said...

elly, i tink u need to install watermark in all ur photos. also, kes mcm ni boleh hire lawyer and minta ganti rugi dari org yg buat cerita mcm tu kat fb. mmg tak bertangung jawab...even though u tak perlukan duit gantirugi, u stil kena saman ... duit saman tu boleh derma kat rumah anak yatim. org mcm ni kena di ajar...

Filla ~ Kasihs said...

Ok nak lawyer sila contact laki aku... kita saman je.. suka2 hati guna gambar anak orang.. kot iyer pon kan? mintak permission ke.. atau tulis gambar sekadar hiasan ke.. takpelah jugak.. ini main amik je.. pastu buat cerita..walaupon cerita tu untuk panduan atau teladan... tak boleh macam tu.. boleh beri bad impact kepada ko sekeluarga...

Aqmariss said...

kak, aku komen dah kat fb bodoh tu.. citer "bagi balik tangan ita" tu, citer zaman b4 wujud nye fb nih..

lepas tu, suka2 je cedok citer ntah dari mane, letak gambar anak akak n publish.. aku doakan moga dia bahagia kat dalam penjara.. boleh camtu??

myaishahhafiz said...

tu la sya pun ada baca cerita kat fb, bila tgk gambaq mcm kenal jer...

NenetPenne (NP) said...

eh orang tu kenapa? dah hilang akal ke apa?

SURIA AMANDA said...

ni kes org baru nak pandai buat blog/ pandai nak share citer kat fb ni..my gambar dari blog pun dah kena cilok...sound tepat tau plak remove..

momnsofea said...

Ya Allah.. ada jgk org cam nih..cam sy hari diorg emel dulu..tny setuju ke tak..

Lina Nazlina said...

Salam Elly.. Akak selalu mengikuti cerita terkini dlm blog Elly. Minat sgt termasuk blog kengkawan mcm Filla, Moon & D jugak, tiap2 hari tau jengok di blog..bila timbul citer gini, sian pulak..banyak2 bersabar ya..buat yg terbaik.

Intan ~ Nur Azlina said...

kak,
lepas ni kena buat watermark besar sikit supaya orang tak ambil kesempatan keatas gambar yang dipaparkan.

nurul ainaa anuar said...

Dorg jeles la tu kak elly,
anak2 kak elly kan comel2...

:)

farhani said...

alaaa kak elly tak letak link pulak.. baru nak baca... (kepochi) hehe.

farhani said...

alaaa kak elly tak letak link pulak.. baru nak baca... (kepochi) hehe.

erny firdaus said...

eiiii..jahat sungguh! Agak2lah kot iye pun..bagus tindakan report polis tu..biar ada akal sikit org yg buat keja tu...eiii..marah jugaklah, sabar yer elly n en win...

misskt said...

salam kak,,terkejut saya tgk gmbar adek kat fb ni...kompius jap,,cepat2 saya buke blog akak,,,tegok2 akak dah buat entry pasal tu.....mmg x bertanggungjawab orang yang tulis pasal adek tu,,,ape2 pun teruskan menulis yer kak...saya selalu x puas bace citer blog akak.hehehhe..dah ler cantik orgnyer...:)from teganu with love...

kebahagian abadi said...

bagus pun en win akak buat mcm tu..biar org yg bertanggungjawab tu kena tindakan yg seadilnya...suka2 hati nk menyusahkan hidup org...biar dia tanggung akibatnya....

cikPUAN einaYrah said...

salam kak elly.. patutlah kite rasa macam penah tengok gambar nih kat fb n macam kenal budak kecik tuh. tapi kite taklah komen kat situ.. anak kak elly rupe ye.. kalau kite pon kite report polis n saman malu. padan muka dia.. ada jugak org bodoh macam ni skrg..

liza a.k.a mamalove said...

sooo terkejut, ingat kan i yang buat salah tadi, sbb i ada letak link blog you at my blog...cuak kejap :D. bila dah baca betul2 baru faham...sabar k dan harap perkara ni tidak berpanjangan dan menyusahkan you n your family....take care ;)

Anonymous said...

Silent reader : It's very sad the FB page had used your photo to accompany their story..and it seems a religious background FB. It's so irony.. they wanted to tell and instill some 'moral' values but they are not showing a good examples. I was wondering why the FB have so many likes. Hmm....you have done the right thing.

Anonymous said...

huhu...dah agak...bila ada org share kesah sadiss tu ngan pic adik, terus terdetik ni gambar anak kak elly nih....sekali pagi ni En Win dah masuk paper daaa....... thumbs up!!! len kali beringat2 nak buat baik berpada2 - kpd pemilik fb itu

nurin nunu said...

alaaa kak elly diorg da delete ke cite tuu.. tk leh bkk punnn....

siti said...

citer report akak dh masuk dlm paper BH harini..

Anonymous said...

salam sis.....cerita pasal anak akak dh ade dlm paper BH kt ruang Nasional m/s 20.... gila laa si pemutar belit cerita tuu....saman je kak...sekeh skali!!

zarifahmr said...

semalam ternampak jugak dekat news feed. terkejut sangat sebab sewenangnya guna gambar anak akak, pulak tu kaitkan dengan penderaan. ish.


apa pun, tindakan suami akak tu betul.

Anonymous said...

aik, sudah takde la.. mesti dah takut ni terus di delete nya.. keji sungguh itu org kan!

mun

Cik Syida said...

kak Elly, kte dah baca pasal adik dekat harian metro.. kak elly.. nanti gambar letak water mark tau...

saman je kak.. :)

Madam Lala said...

serius bahaya... tolongla hormat hak org sikit.. main amikkkk jekkk!

Anonymous said...

https://www.facebook.com/shikinramli0202--kat fb ni yg ada gambar anak kak elly..smlm tgk ada yg share..asalnya dr fb ni..huhu