Nuffnang Advertisement

Thursday, January 31, 2013

Teman Sehidup Semati...

Hahaha...layan lah emo aku dua tiga hari ni...tajuk entry bukan main hebat....sayu jer bunyi kan.

Aku ni jenis cepat stress...masalah kecil pun aku boleh pikir sampai seharian. Tetapi aku tak suka share masalah aku dengan orang. Depan orang aku ceria jer macam tak ada masalah dan aku tak suka orang tahu aku ada masalah. Cuma En Win jer tempat aku mengadu. Rasa selesa jer kongsi dengan suami...kalau aku cite masalah bodoh pun disorang jer gelak. Cuba kalau cite kat kawan2 mmg jadi bahan umpatan kan "Apa lah Si Elly masalah kecik pun nak kecoh".

Tahun ni 11 tahun aku berkawin dengan En Win tak pernah sekali pun aku atau En Win mengadu hal rumah tangga kami kat family. Rasa macam malu tak blh handle keluarga sendiri. Macam mana gaduh besar sekali pun kat rumah...makan tetap bersama...tidur tetap pegang tangan. Bertekak ni bagai nak rak...keluar jer bilik buat mcm tak ada apa2 berlaku....sendiri pujuk hati masing2. Kalau sesiapa salah mengaku jer kan tak payah nak ego sangat kata laki bini.

Sejak En Win decide berhenti kerja dan berniaga....aku pulak decide bekerja sambil berniaga kehidupan telah bertukar menjadi super busy. Penat jangan cakap lah...tapi untuk kesenangan keluarga kena korban masa bersama. Sekarang lagi busy sbb En Win dah buka company Transportation (Lorry). Handle segala permindahan dan pengangkutan (itu nanti2 aku cite ya). Lagi lah masa bersama kami terhad. Malam selalunya kami akan berkumpul makan...pukul 9 malam jer En Win sibuk ngan paper work aku sibuk ngan sibuk melayan budak2. En Win akan akan sibuk mengadap computer sampai 2 atau 3 pagi. Kesian laki I...

Alhamdullilah we alwiz support each others. En Win ni jenis suka bercerita dan aku kena jadi pendengar yang baik. Sambil buat kerja mulut kang membebel cite pasal masalah pekerja, masalah enjin lorry, masalah customer...aku angguk kan jer lah bukan aku paham pun pasal lorry ni sangat.

Hujung minggu selalunya bila budak2 dah tidur aku ngan En Win akan keluar berdua...lepak minum mamak, tgk live and borak2 dari hati ke hati...cewah!!. Apa nak buat, apa yang tak puas hati, kongsi berita gembira, kongsi berita sedih, kongsi segalanya. Kita kena bercomunicate kalau kau pendam aku pun pendam sampai bila hidup nak ceria.

"Pa i dah tak larat lah buat kerja rumah...nak ambik maid boleh"

"Kalau rasa mampu bayar...ambiklah. Tapi i tak selesa kalau ada orang lain kat rumah"

Maknanya apa...jawapan nya tak suka. So jgnlah pulak nko marah2 so cuba fikir cara lain...ambik maid yang datang pagi balik petang...aku happy dia pun happy. Dulu mula2 kawin asal gaduh merajuk masuk bilik sekarang kalau gaduh rasa tak payah gaduhlah buat bazir air liur jer kan...betul tak??



Sabtu lepas gi tgk live band dekat Rum Jungle Bukit Bintang...ceria2 kan diri...goyang2 kan badan rasa hilang stress dan penat bekerja selama seminggu. Kami mmg suka menari satu terapi minda aku rasa....hahaha. Kau pusing aku pusing kau gelek aku gelek. Kitaorang mmg enjoy music siapa kata dah kawin dah ada anak tak boleh enjoy...boleh jer tapi make sure dengan laki korang lah ya. Tapi bukan lah tiap2 minggu 3 bulan sekali kami akan keluar utk enjoy kan diri. Selebihnya dengan anak2.



Our 2nd paberet. Foot and body massage. Sebulan sekali mesti aku ngan En Win akan luangkan masa utk picit2 badan ni.  Manja kan diri dapat jugak rehatkan badan.



Aku tak cakap....kami bagus...kami sempurna. Kami masih mencari keserasian. Tipu kalau aku kata tak pernah bergaduh tapi kami cuba control agak masalah tu tak berpanjang. Bila perkawinan sudah terikat jangan sekali2 cuba robohkan....sebesar mana dosa dan kesalahan yang dilakukan jgn terus menghukum cuba bagi peluang kedua. Fikir anak2 fikir kebahagian yang kita pernah kecapi. Dalam rumahtangga sesekali ombak besar akan melanda. Akak nak bagi nasihat fikir sebelum membuat keputusan. Takut dengar kes penceraian anak2 muda zaman sekarang.

Alhamdullilah beri jodoh terbaik utk aku...dan aku kena berpegang kena amanah ini. Moga kekal hingga ke akhir hayat...amin.

 Dialah teman sehidup semati aku...


22 comments:

NenetPenne (NP) said...

dah lama tak pergi Rum Jungle...dekat 2 tahun jugak laaa....

tak semua perkahwinan tu kekal.. kadang2 laki ni, depan kita je tak ada apa2...tup2 ada betina lain...tup2 kena cerai tanpa sebab... entahlah...

all the best for you elly..

Anonymous said...

Pasangan yg best! Terbaik la kak elly..yg saya nampak..akak jenis 'famili 1st!!':)

kukukata.blogspot.com said...

sweet jer uols nih...

PASANGAN GAY BERSAMA DENGAN ANAK-ANAK MEREKA

illa said...

nasihat terbaik :)

erny firdaus said...

Alhamdulillah...better that way, nak tunggang terbalik pun dgn hubby saja...biarle org nak kata apa..huhuhuhu...communication truly important, dah tua2 pun harus romantik2..xgitu.. ;p

erny firdaus said...

Alhamdulillah...gitulah spatutnya, ye x, husband can b our top best frenzz..at least tunggang langgang pun berdua jerk..and agreed, communication is the best tools for relationship....romantik2 hingga ke tua... ahaks! ;p

cik gObu said...

bagus utk dijadikan panduan ni

Anonymous said...

sis all the best for u..
mtk copy ayat last tu nak post kat fb..hihi

Anonymous said...

sis mintak share ayat akhir tu..tq

nurul said...

kak elly....en win ada lori utk pindah rumah ke ape? bape tan punye? kalo lori pasir ade tak? lori hantu? yg permit dan takde permit. ade lori bape bijik? kalo ade keje luar selangor KL boleh tak?

nak mintak full quotation camne?

nurul said...

kak elly....en win ada lori utk pindah rumah ke ape? bape tan punye? kalo lori pasir ade tak? lori hantu? yg permit dan takde permit. ade lori bape bijik? kalo ade keje luar selangor KL boleh tak?

nak mintak full quotation camne?

Irfa said...

suka tengok ko dn en win
semoga mahligai cinta korang kekal hingga hujung nyawa

Tijah said...

Kami masih mencari keserasian.

Suka ayat ni...

Jan@Afzan said...

amin.. moga dipanjangkan jodoh hingga akhir hayat.

Jan masih mencari keserasian, baru 3tahun pun, muda lagi usia rumahtangga berbanding elly ;D

terima kasih atas nasihat.;D

Elly said...

Annoy: Nak share boleh jer

Nurul: Give me ur email

Amin utk doa korang semua...thanks ya

mrs kayrul said...

secocok...suka tengok aksi kak elly dan en win..romantik forever

alinrose said...

Semoga sukses selalu kak...chaiyokk sama2 la kita sume

Gadis Kurma said...

suka sgt baca blog kakelly.. seriously mula2 baca mcm xsuka. dlm hati, apa benda lah ahkakk sorg ni mepek.. tp bila slalu baca setiap entri kakelly, rasa mcm seronok pulak. ayat kakelly yg klaka. anak2 yg cantik. suuuuka sgt perancangan keluarga kakelly. how i wish i can be exactly like u, siss..

bila baca pasal entri ni, rasa mcm best sgt.. apa2 pun, harap hubungan kakelly n incik win bkekalan sehingga ke akhir hayat. nak share post ni kat fb lahhh... :))

Miss Moon said...

aku doakan nko ngan win bahagia sampai ke hujung nyawa ...gitew cam tajuk movie kan

yup sedangkan lidah lagi tergeget nih kan plak teman sekatil ekekkekekek

best la entry ni ....ai likeeeeee

kissz said...

How sweetttt.. kak elly.. i doakn u bhgia ;)

Anonymous said...

lovely couple...sama cantik sama padan n anak2 lak comel..moga bahagia berkekalan hingga hujung nyawa..amin

Cik Puan Rara said...

rasa terharu lah bc entry motivation utk sy.