Nuffnang Advertisement

Wednesday, January 30, 2013

Masak

Aku ni kalau nak masak ikut mood...kalau mood rajin aku datang sebelum masuk office kul 7.30 pagi aku dah gi pasar Taman Tun. Lepas tu seminggu makan kat rumah balik rumah bukan main kelentung kelentang masak  kat dapur. TAPI bila datang mood malas aku pukul 4pm jer aku call laki aku :-

"Pa lauk kat rumah dah tak ada"....."Pa hari ni banyak kerja tak larat nak masak"..."Pa kepala pening"...."Pa hari ni biar i belanja makan ya". Kadang2 En Win buat tak layan jer alasan aku "Takpe u masak satu lauk pun i makan"....."u goreng mee je lah"....."Kalau lauk tak ada u singgah Giant beli gaks".

Kadang tu awal2 dah set kat kepala hari ni malas masak... ingat nak beli jer lauk kat kedai tapi bila sampai rumah tak sampai hati pulak bila teringatkan budak2....belum masuk rumah diorg dah jerit kat luar "mama masak apa hari ni?".

Bangun seawal 6pagi...kerja sampai 5.30 ptg. Sampai rumah kul 6pm itu pun kalau tak jem terus tukar uniform masak....lepas masak nak kena cuci periuk, mop dapur, basuh itu ini. Lepas makan kena kemas lagi...sambung lagi basuh baju sekolah....settled semua baru mandi. Lepas mandi tgk pulak budak2 punya homework...settled. Lepas tu sambung prepare baju sekolah utk esok...masuk siap2 dlm kereta. Hmmm...kerja mmg x habis2 kan.  Bila masa nak tengok TV...tak ada ok!!! Kalau makan kedai kan senang order...makan...bayar tak lah letih sangat kan!! Tapi tak boleh selalu ok not good.

Semalam mood pemalas masak datang balik....call En Win bagi alasan sakit kepala....muahahaha tapi betul sakit kepala tak tifu tau. "Ok ma hari ni u rehat biar i masak"...wah! tanjat boboi. "Thank you pa". Amboi bukan main manja kau ya....ber thank you bagai.



Bukan selalu terjadi. Tapi aku tetap letih bila En Win masak semua sudip, periuk dia keluar kan. Aku jugak yang kena kemas. Tapi aku diam kan jer lah...kang membebel dia tinggalkan semua benda kat situ siap nak jawab.


Keluar sekali 3 kicap....masak wantan mee katanya. Bila En Win masak aku kena duduk tepi kena bagi moral support...nyampah ngadakan.


Fish ball soup...pandai nyerrrrr


Relaks....potong sayur dgn gunting. Belasah jer lah.


Rebus Sayur...hebat u Pa.


Tadaa...lupa laks nak tangkat gambar. Meh! kita bagi tepukan gemuruh kat En Win sbb dia sanggup masak hari ni...demi isteri tercinta. Aaaauuuwww.

Lepas makan ada pesanan dari En Win...hahahaha

"Esok I pergi pasar Pudu beli lauk....tak ada alasan lauk tak ada ya"

Ayat Pedas nampak....letih tak Pa....letih kan mcm tu lah I rasa hari2.

Tapi sedap lah Wantan Mee U...esok buat lagi boleh....hahaha


9 comments:

NenetPenne (NP) said...

i pun tak masak... sib baik sorang... bukan malas tapi penat..penat nak kemas dapur dan segala mala....

nurlita rustam said...

Me too..malas masak..nasib hubby jenis tak makan heavy bila petang..hee hee..teh tarik roti bakar ckup tuk hubby sampai sok pagi..hahahaha..:))))...

nurlita rustam said...

Me too malas masak..sib baik hubby jenis tak makan heavy bila dinner..cukup roti bakar dan teh tarik sampai sok pagi..hahahahaha..senang acik!..:))..

Irfa said...

lelaki kalau masak dapur mesti kecah punya ;).kita pulak memasak smbil mengemas tu pasal penat

tp tepukan gemuruh utk en win
bertuah elly

mi$$ Wh@teveR said...

Haha. Bila suami masuk dapur..
Pengajaran yg sgt bermakna wani penah dapat dlm 2 3 minggu lepas bila husband ofer diri nk masakkan char kuey teaw.

Pengajarannya, never let him enter my kitchen anymore. Yg pening btmabah pening, yg penat jd double penat. Kena kemaskan hasil 'kenjahan' beliau.
Sekarang kalo xlarat, wani buat mcm kak elly je, "B, jom dating kat luaq arini". Hihihi

alinrose said...

Ohh no kalau suami masuk dapor abislaaa mcm tongkang lecah kekekeke

Anonymous said...

Hi u pi pasar Taman tun ya...patut la mcm pernah nmpk u masa dekat nak raya puasa tahun lepas kot....nak tegur segan nmpk mcm sombong.......

momnsofea said...

... i pun buat taktik cam jgk nasib hubby i ada elaun bulanan utk mmkn save skt..

Sufi Al-Arshadiy said...

Kadang kita ni bkn penat nk masak, penat nk ngemas tu yg lebih. Selagi berminyak dapur selagi tu hati x tenang nak relax2...