Nuffnang Advertisement

Wednesday, December 5, 2012

Cake

Cuti sekolah ni hari2 anak aku menyanyi kat lubang telinga ni ajak buat cake.

Yaya: Mama....mak orang lain semua pandai buat cake kenapa mama tak pandai buat cake?

Aku: Bukan mama tak pandai mama tak ada masa nak buat dengan beli barang (tetap jaga maruah depan anak2)

Ahad lepas gi beli barang dapur terus anak aku sound "mama jom beli barang cake...kita boleh buat sama2".

Matilah uolls...aku manalah tahu buat cake. Cake machine tu pun aku tak ada...bukan tu jer dulang ayak tepung tu pun tak pernah beli. Oven kat rumah bukan main besar tapi sejak pindah tak pakai2 pun. Asal kotor jer lap. Gamaknya jadi perhiasan jer lah tak pun jadi tempat simpan lauk je lah.

Mungkin sebab aku tak suka makan cake kot jadi tak berminat pun nak cuba buat. Dulu waktu sekolah kan ada ERT (ekonomi rumah tangga) tingkatan 3 tak silap aku. Waktu exam kitaorang kena buat cup cake dengan kuih ketayap. Beriya2 aku praktis kat rumah ngan mak aku buat kuih ketayap tapi cup cake aku tgk2 jer resepi macam terror bebenor. Hujung2 waktu exam cup cake aku bantat....orang lain punya elok jer naik tembam....cake aku kuncup kedalam...hahahaha vavi betul. Apalagi kena kutuk kaw2 lah kat sekolah. Cikgu sampai tak terkata....40 orang pelajar cuma aku sorang jer cake bantat.

Cikgu: Adakah kamu memukul telur didalam tepung dengan betul? kenapa boleh menjadi begini.

Aku: Saya buat ikut resepi cikgu

Cikgu: Saya tidak dapat memberi markah kepada kamu. Tetapi saya cuma boleh memberi markah kebersihan sahaja kepada kamu.

Nak cakap aku gagal lah tu. Tapi kuih ketayap aku sedap...hahahaha.

Cikgu: Bagus kuih ketayap kamu seperti yg dimahukan

Aku: (senyum tersimpul malu)

Sejak kejadian itu aku mmg bersumpah tak akan buat cake lagi. Macam fobia malu giler2. Mau tak malu aku sorang jer bantat. Sampai sekarang kena kutuk wei!!

Tapi....demi anak2 aku kena belajar balik. Hahahah...belajar cara guna oven dulu. Banyak benor butang nya. Next baru beli alatan dan bahan2 cake. Korang ni kan!!!! terpaksa lah mak kau ni ha cari buku resepi buat cake pulak. Camno sayang anak....kenalah buat. Hotmama buat class buat cake boleh...I orang pertama register class u.

4 comments:

Anonymous said...

Hi Elly,

Ada resipi kek yg tak perlu guna alat putar kek. cuba google. biasanya kek yg guna corn oil or mazola oil boleh kacau dgn garfu or hand whisk saja. agak senang nak buat.

Sally

saly said...

elly ape susah,beli je premix cake, cake ape ko nak?choc?vanila?stoberi? red velvet pun ade. xpayah guna mixer ke ape, campur air, minyak ngan telur je, kacau sket pastu bakar.siap. pegi kedai jual barang buat kek skarang.. haha.. klu fail jugak,xtau la aku.hehehe...

Miss Moon said...

Elly nko masuk kedai bake with yen ke mana mana mmg ada jual tepung segera ...nko cuma pecah kan telo n campo minyak je ...then masuk bekas n bakar dalam oven .

So senang tak la nko nak kena timbang n ayak tepung semer tew bagai ......

bila siap terus kuar kek cam chef ....

semer ada ...butter cake ...choc cake ...muffin pun banyak hokey ........

tapi kalau pegi jgn bawak anak anak pilih bahan kang jenuh semer duk nak cawan cupcake yg maha maha kiut tew .......

kadang kat supermaret pun ada siap dah dlm kotak tew ...follow je instruction....misti tak silap pnyer

hOtMaMa said...

Kannnn! Hahahaha.. nanti aku buat kelas utk ko sekali dng kak senduk.. kompem terus jd kelas huru hara.. hahaha