Nuffnang Advertisement

Tuesday, October 16, 2012

Pavia and Verona


Salah info...belum lagi cite Vanice ptg tu baru kitaorang bertolak. Pagi tu kitaoang check out dari hotel Turin dan bertolak ke Verona

Pgi tu kitaorang visit "Cistercian Abbey di Pavia". Tempat ni tempat ulamak Christian mendalami agama dan buat peterjemahan Bible. Contoh macam kita orang Malaysia kalau nak mendalami agama tempatnya di Universiti Azhar.



Waktu ni pukul 8 pagi.


Ambik angin sekejap sebelum masuk.


"Cistercian Abey" dah tiada penghuni lagi yang tinggal disini cuma beberapa Paderi sahaja utk menunggu pelancong yang datang dan memberi keterangan serba sedikit tentang sejarah di situ. Kami cuma dibenarkan mengambil gambar di luar sahaja. Kami tidak dibenarkan pengambil gambar didalam Cistercian  Abey ini. Tapi korang tak terkata aku dengan kecantikan didalam tempat ini...diorang betul2 menghambakan diri utk agama mereka. Ukiran sangat cantik dan terdetik kesedaran kami waktu itu. Tiba2 jadi sayu kerana mereka benar2 menghabiskan usia dan tenaga utk tuhan mereka. Kenapa tidak aku!!! sempat bagi ceramah utk anak2 disitu...



Cistercian Abey ini dibina oleh seorang jutawan di France. Permintaan jutawan ini mereka hanya minta disemadikan disini bila tiba ajal mereka nanti. Tetapi hajat mereka tidak kesampaian....suami jutawan ni meninggal di penjara France dan isteri nya meninggal di Rome. Ulama2 ni bersepakat membina tugu suami isteri ini utk dijadikan kenangan dan tanda terima kasih mereka.



Masa diambil utk membina Cisteriab Abbey bukan setahun dua yer korang tapi beratus tahun. Didalam tempat ni penuh dengan ukiran Gambar Nabi2...orang yang mengukir sampai jadi butalah sebab nak habiskan ukiran di dinding dan diceiling. Sayang tak dapat tangkap gambar disini. Tak tahu kenapa aku laki bini mcm hati tersentap dan sayu tengok perjuangan mereka utk agama. Berdoa banyak agar aku dapat contohi mereka menghambakan diri utk tuhan ya satu Allah S.W.T



Kat tempat ni banyak aku dapat terapkan pengajaran utk anak2.



Tempat ni mempunyai beratus bilik ...satu ulamak satu bilik. Mereka tidak dibenarkan bercakap atau berbual kecuali pada waktu makan sahaja. Siang malam kerja mereka utk mencari dan mendalami agama mereka utk disebarkan kepada sesiapa yang menganuti Christian.





Taman ini khas disediakan utk mereka berjalan2 dan utk mendapatkan inpirasi dan merehatkan kepala. Mereka yang duduk disini tidak dibenarkan berkawin dan mengadakan hubungan dengan dunia luar.



Ok dah dengar sejarah...jom melawat tempat lain pulak


Roman Arena!!




Tempat ni biasa jer...mcm stadium lama tak masuk dalam pun just melawat tempat kawasan ni jer.



Kitaorang decide kali ni tak nak ikut group jalan2 malas nak dengar sejarah...haha giler pemalas sbb waktu tu aku ngan En Win dah nampak tempat shopping.



Pandai anak mama tangkap gamber *clap3*



Semua anak2 ketepi mama nak tangkap gambar sorang2. Baju peplum tu wei!! trend terkini katanya....hahaha



Kat sini agak panas...so boleh lah korang sexy2 sikit


Sebelum shopping kita makan dulu... "Pa..Yaya tak nak pizza....Yaya nak mee goreng" hahaha macam mana nak cari tu!!



Restaurant ni pun cantik! terus peluk


"Pa kita ambik gambar jgn pandang camera...ala2 candid...ahaks!!



Ucuk acin mama....good girl lah u.


Tak dapar beli bergambar jer lah.


Ini juga orang...jgn tertipu.



Aku suka tempat shopping kat Europe ni tak ada pun shopping complex besar2 mcm KLCC semua kedai2 kecik2 kat lorong2, building lama2 nampak unik jer.



Sempat rembat Sunglasses! Actually aku cari sunglasses yg frame warna putih tapi tak jumpa...hitam pun hitam lah...kang laki aku ubah pikiran terus tak dapat. Baik sambar cepat2.



Tak shopping apa pun...just jalan2. Mahal bangat kita cuba tgk kat Vanice nanti.


Tunggu group utk meneruskan perjalanan ke Vanice!!! hoyeeeeeeee....


10 comments:

Melati said...

(Berdoa banyak agar aku dapat contohi mereka menghambakan diri utk tuhan ya satu Allah s.a.w.) kak elly.. i m one of ur reader.. nih nk bg tau sket.. sorry ea.. tp untuk kebaikan kita bersama.. typing error..
(Allah S.W.T)
thank you :-) happy reading ur blog..

hamba Allah said...

ada sedikit kesilapan.. Allah S.W.T. bukan S.A.W

Elly said...

Thank uolls i dah tukar...tak perasan sbb selalu tulis Nabi Muhamad s.a.w

Anonymous said...

kak elly nak tnye sket boleh..
suar hitam yg kak elly pakai tu legging ke?? nmpak lawa terletak jer.. boleh share kt mne kak elly beli suar tu?? TQQQQ ..

naniey.... said...

kak elly cantik la flat kak elly..kasut k.elly xjual ke..:D

naniey.... said...
This comment has been removed by the author.
Elly said...

Anony: Legging tu kak elly beli kat zara

Naniey:kasut tu tak jual laling

Chooyaya! said...

aaaaaaa.... tu dekat depan lv tu, i was there! kenangan sangat kan? tp sama mcm nko. amek gambar jer, msuk tak pon.

Anonymous said...

kak elly brp yer harga legging tu?? die jenis yg mcm mne?? nak beli sejibik mcm akak punye tu.. huhu TQ

Anonymous said...

Elly, cantik lah yr new sunglass..brand apa ya elly...nak jgk..huhuhu...