Nuffnang Advertisement

Wednesday, October 24, 2012

Day 8 - Ferara & Bologna


Matilah entry tak habis2 lagi...hahaha. Aku dah muntah hijau ni tapi nak kena habiskan jugak sebelum ingatan aku hilang.

Day 8 - teruskan perjalanan lagi ke Ferara pulak. Pagi tu check out pukul 8.00 pagi...sedih giler nak tinggalkan Vanice. Yaya..."papa kenapa tak tinggal sini lama2 tempat ni best"....Iyolah nak tunggu mak kau ni bukak kilang cop duit lepas tu nak tinggal berapa lama pun boleh. Tapi korang Vanice ni mmg cantik giler korang tak akan jumpa tempat macam ni kat mana2.... relaks jer lepas tu semua benda cantik, semua benda nampak classic, semua benda nampak romantik...bestkan!!


Ferara

Sebuah pekan kecil...kalau kat Malaysia macam negeri Perak lah. Tapi banyak2 tempat yang kitaorang pergi En Win paling suka tempat ni....kenapa yek???jap gi aku cerita




Omputih ni mmg rajin melayan anak aku...sampai nak jadikan cucu angkat. Sila kan!! jgn seminngu kau call aku suruh ambik balik budak2 ni...sbb anak aku mmg pandai berpura2 depan orang tapi sebalik nya...YaRabbi.

 


Aku tak ingat samada kat belakang ni Church or Castle. Kitaorang tak masuk melawat tengok dari luar jer.


Motel ni comel jer kan tapi harga mahal. Semalam Euro 120 cuba korang darab 4....hahaha


Pekan ni pun nampak cool...sedap jer mata memandang.


*Aku dah kehilangan ayat tak tahu apa nak tulis...tgk jer lah gambar"


Kuih tradisional orang kat sana...semua manis2

 

Itu dia!!! Ini lah salah satu sebab kenapa En Win suka tempat ni. Barangan kat sini mmg murah...harga dari Euro 1 - Euro 30. Marilah bershopping dengan hati yang gumbira!!


Kasut!!



Bila murah macam ni...aku jadi tak keruan...mata jadi rambang...semua boot cantik. By end of the day aku tak beli apa pun sbb kelam kabut punya pasal sampai tak boleh buat keputusan. En Win kata aku bodoh sombong....biar arrrrr.



Bodoh2 aku pun kau peluk jugak kan!! Dekat tempat ni sempatlah beli barang2 utk family nak beli kat shopping complex tak mampu rasanya. Ini jer aku mampu marilah kita kongsi bersama kan!! Janji Iklas...kannnnn!


Baju kerja cuma Euro 10.




Euro 1 utk t-shirt basahan dirumah tapi made in Italy!! kelassss kau


Gelabah tak ingat...berpusing2 kepala aku cari barang. Mari kita keluarkan list nama adik beradik dan nama kengkawan. Kalau korang baca redha jer lagi aku beli kat sini...ingatttt MADE IN ITALY...hahaha
Diorang bagi masa utk shopping selama 2 jam...ishhh apa kejap sangat....baru jalan sekerat dah kena patah balik....ini yg nyampah ikut package. Tapi aku laki bini tak fedulik selamba badak jer lambar 1/2 jam...berbulu jer omputih tu tunggu dlm bus...hahaha ada aku kesah!!


Selesai shopping perjalanan di teruskan ke BOLOGNA. Dari Ferara ke Bologna mengambil masa 1 1/2jam dan kitaorang sempat membuta di dalam bus.




Pekan dia sama denga Ferara tapi kat sini semua kedai bukan macam kat Ferara tadi jual lambak2. So cuci mata jer lah. Kat Europe ni aku perasan banyak artis jalanan. Cool jer tiup trumpet tengah2 jalan raya...kalau kau Malaysia kena duduk dan bayar baru boleh dengar muzik2 macam ni.


Bandar Bologna. Kat sini banyak building2 lama yang penuh dgn sejarah. Disebabkan aku malas nak dengar tour guide tu berckp jadi aku tgk2 jer lah...angguk2 jer kepala. En Win sorang jer dengar lepas tu bila aku suruh ceritakan balik...dia kata tak tahu. Malas lah tu nak cerita...nak pandai sorang lah tu.


Selamba jer lepak tengah2 panas...


Tau Pa itu kedai LV


Aku colour blocking kan anak2 aku hari ni!!


Aku pulak putih sesuci embun pagi....haktuiiiii!!


Orang cari tempat panas....aku cari tempat tak ada matahari.


Lazatnya!!!


Nak kutuk lah tu.....
Korang aku dah kehilangan ayat...tgh  blur ni....korang tgk je lah gambar!!! bolehkan...






Ingat nak tapau cherry makan kat bilik sekali tanya 1/2 kilo Euro17....ok fine kita letak balik sambil telan air liur.



Akhirnya....setelah 8 hari di Europe berjaya jumpa kedai Asian Food...mari kita belasah bebanyak.


Aku siap promote kat omputih makan kat kedai ni...mcm bangga jer jumpa Asia food.

Utk pengetahuan korang nasi kat atas ni bukan aku punya tetapi di order oleh En Win...."pa kalau dah kampung tu mengaku jer lah".


Akhirnya permintaan anak2 nak mkn mee goreng dapat di tunaikan. Makan yer nak!!!

esok sambung ke Asisi pulak....lagi 2 entry jer nak abis sabar yer korang.


9 comments:

Irfa said...

seronok jumpa nasi goreng kat negara orang ;)

genuine1224 said...

kak, gambar ngan en.win tu kena print.. cantik tuu..

farhani said...

kak, kalau tak keberatan boleh tak tahu anggaran bajet untuk pergi itali sorang berapa? teringin juga nak gi bercuti kat europe lepas kahwin nnt.. huhu

farhani said...

kak, kalau tak keberatan boleh tak bagitahu anggaran bajet nak pergi itali untuk sorang berapa? teringin juga nak bercuti kat europe lepas kahwin nnt.. huhu

Cik Happy binti Hebat (Cik M) said...

sandal incik win chantek!!

chemso said...

Nampak u kat grandlexis hari ni...betol ke u?????

Elly said...

Farhani: insyaAllah habis entry Europe ni I akan buat costing n budget ya... Haha itupun kalau rajin

Chemso: I lah tu.... Nape x tegur

chemso said...

elly..i selalu baca entry u...lepas u join fidily dgn D. u nampak kurus gila kat luar....dlm blog nampak cam besar jer. hehehe. i nampak u masa tgh q nak naik buggy...

madonna said...

eii kak,ko x geti2 ker nk hapdet selalu blog ko ni?aku tetiap ari bukak tggu entry bru ko..menyampah aku nengok kalo xde.ko bole rajin sikit x????..aku nk lempang ko laju2 smbil ckp I l lap u kakkk ..