Nuffnang Advertisement

Thursday, July 26, 2012

Rindu tabiat aku...

Sejak aku kawin dan ada anak ni banyak tabiat or kegemaran aku terpaksa aku tinggal kan. Aku pun tak tahu apa yang aku sibuk kan sangat sampai benda2 ni semua aku tak dapat buat.

1. Dulu dalam sebulan aku akan beli tiga novel sekali...tapi sekarang pegang pun tak dapat. Melambak dalam laci novel baru tapi semua aku tak sempat baca lagi

2. Majalah hiburan pun macam tu gak aku beli tapi tak sempat baca.

3. Window shopping sorang2. Tak ada makna ok asal aku pakai baju cantik jer anak aku dah bising nak ikut

4. Colour rambut. Dulu 3 bulan sekali aku mesti gi colour rambut. Sekarang setahun sekali pun susah

5. Facial. Dulu sebulan sekali. Sekarang ni 3 bulan sekali pun belum tentu.

6.  Lepak ngan kawan pun dah jarang. Selalu buat plan lepas tu mesti diam macam tu jer. Memasing pun busy ngan anak2.

7. Make up. Aku dulu kalau gi kedai dekat pun rajin make up...sekarang asal dan jer muka aku keluar sampaikan En Win pun terperanjat kat bini dia sendiri.

8. Aku dulu rajin gi buat benda2 kecantikan ni macam padicure manicure, SPA, Massage tapi sekarang tak tahu kenapa macam tak ada masa utk tu semua. Apa yang aku buat ek sampai busy macam tu sekali!!

9. Dulu suka lepak2 ngan En Win dan anak2 waktu malam. Sekarang aku tahu lepas kul 10 jer kena tidur kan budak2 lepas dengan aku sekali hanyut dibuai mimpi.

10. Kalau dulu pergi kerja rajin tukar2 beg....sekarang setengah tahun pun pakai beg yang sama.

Banyak dah berubahkan...sekarang mmg x ada masa utk diri sendiri semuanya utk suami dan anak2. Jadual harian aku padat....pagi gi kerja, balik masak, mengemas, lepas tu kelam kabut hantar dan ambik anak tuisyen, tengok homework, prepare utk hari esok.

Hari Sabtu....pagi2 dah ke pasar tani, cuci baju dan kasut sekolah, masak, hantar anak2 kelas tambahan

Hari Ahad jer aku boleh berehat sebab aku akan habiskan semua kerja pada hari sabtu. Jadi hari Ahad jer lah hari aku bersama anak2 itupun kalau aku dengan En Win takde appointment. So bila masa aku nak buat rambut, bila masa aku nak buat facial cuba korang cite sikit.

Mungkin jugak bila dah semakin semakin matang dan semakin dewasa benda2 macam tu dah tak penting untuk aku. Apa yang ada kat kepala otak kerja keras cari duit lebih utk berikan keselesaan keluarga. kalau nak rehat...rehat cukup2 setahun sekali holiday lah puas2. Perasan tak kaum cina selalu ada tabiat macam ni kerja keras2 setahun sekali baru kita enjoy cuti puas2.

Tapi huhuhuhuhu......aku rindu nak buat semua tu balik.


7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

betullah kak, makin besar tanggungjawab, makin kurang masa untuk diri sendiri ..

mummy alisha said...

samalah kak... nak potong kuku pun tak sempat... hihi...

Hayati Rameli said...

k.elly,pinjam novel yg tak terbaca tu..muahaha..

salam perkenalan :)

deeja hunny said...

bz bee ;)

Halimaton Hanafee said...

tu ciri2 anak dah besar tu kak..sy anak kecik lagi ni..kaki pun tak sempat nak sental..huwaaa

Anonymous said...

kentut pon den x sempat

Anonymous said...

bila dh ada family..semua nya family first..nk buat camner..;))