Nuffnang Advertisement

Wednesday, June 6, 2012

Guangzhou - Day 2

Kalau semalam (day 1) kat Guangzhou aku sibuk cari kasut dan aksesori .... Day 2 pulak aku sibuk cari pakaian untuk lelaki dan perempuan. Malam tu aku balik hotel dalam pukul 2 pagi jer. Day 2 aku terpaksa bangun seawal 8 pagi utk pergi kedai wholesale pakaian yg beroperasi pukul 10 pagi.

Utk pengetahuan korang...bekpes yg halal kat guangzhou agak sukar sikit nak cari sbb makanan islam hanya beroperasi tengahari sahaja. So aku kan pemalas nak bawak bekal makanan jadi berlaparlah sampai tengahari. Cuma minum air kopi kat hotel lepas tu kitaorang gerak mulakan tugas mencari barang.



Macam ni lah suasana tempat wholesale tapi bahagian dalam aku tak dapat nak show kat korang sbb polis dia tak bagi...No No No. Itupun ada jugak aku curik2. Dasar degil kan.




Kalau korang boraong banyak orang2 ni akan standby utk packing kan barang utk korang so senang naik kargo nanti. Upah tak adalah mahal dalam RM20.00 .



Kalau korang malas nak pegang barang time shopping upah jer diorang tolong bawak kan.



Utk pengetahuan korang tempat wholesale ni korang tak boleh beli satu paling sikit pun kena borong 6 ataupun 12 barang.



Suka3...trend terkini kalau kat KLCC melambak korang boleh tengok rantai besi ni. Apalagi aku pun angkut lah.



Suasana kat dalam tempat wholesale. Keluarkan laju2 camera dari beg tangkap cepat2.....hahahaha. Rasa nak muntah pun ada bila tengok baju kiri kanan belum lagi diorag tarik kau suruh beli. Madam cheap...cheap2.



Aku borong skirt yang kembang setaman tu. Cantik warna dia. Sesuai dengan orang yang bertudung. Kalau pakai nampak ayu gitu. Palazo kembang2 semangkuk pun aku angkut.




Wah! Siap jadi model lagi. Waktu aku cuba baju ni...alu suruh En Win ambik kan gambar tiba2 melambak pulak org tangkap gambar aku guna phone. Mesti diorang ingat artis dari Hong Kong....muahahahaha. Quality baju ni sangat selesa...ala2 ZARA pun ada gak!




Settled kat tempat barangan perempuan dalam pukul 1pm jer. Tanpa membuang masa packed barang bagi kat mamat cino tadi. Next... ambik teksi gi tempat wholesale lelaki pulak. Barang utk kedai En Wi. Yang ambik ni semua utk stock hari Raya.



Rasa nak pengsan dari pagi tak makan. Singgah jap tempat makan melantak sambil tangan gigil2 sebab kelaparan.



Yummy!!!



Akhirnya dapat juga seluar lelaki yg colour2. Kita bagi trendy sikit tahun ni. Ada berani!!!



Sempat jugak shopping utk diri sendiri dan anak2.



Suka En Win dapat cari apa yang dia nak. Semoga berjaya yer Darling!!!.



Waktu ni aku mmg dah keletihan. Dah tak larat berdiri. En Win kehulur kehilir aku duduk jer kat bangku kecik ni.



Pukul 5 petang baru dapat makan nasi. Rasa nak tadah tangan tinggi2 kat depan kedai tu bila jumpa makanan islam. Aku kan kampung mesti nasi gak aku cari.






Terbaik!!

Lepas makan balik hotel mandi2...rehat2 dalam 2 jam lepas tu keluar balik cari benda baru kat Guangzhou ni. Jalan punya jalan sudah terjumpa ini mesin idea sudah mari boleh buat duit sampingan.



Ice Cream Machine. Kalau ada birthday party ker, Sure heboh ker, exhibition ker letak jer machine ni mari kita berniaga ice cream. Benda2 macam ni budak2 kalau nampak mesti laju lari kat machine ni kan. Korang rasa ok tak??



Ok2 ada bakat Pa.



Kalau jual ice cream kena ada pop corn kan!!!



Jalan punya jalan dah pukul 11 malam waktu ni. Rasa nak patah kaki aku. Dah macam cino busuk aku tengok diri aku ni. Kakak aku dah macam perempuan Filipine.



Pukul 12 malam jer baru dapat makan dinner. Laki aku ni selagi urusan tak selesai jgn harap dapat makan. Aku pengsan kat kedai tu agak nya pun dia buat tak tahu.



Hambek kau..paling besar punya aku order!


Kuah ni rasa ni macam sos bolognese...sedap korang.

Esok aku sambung lagi day 3 yer.

8 comments:

Anonymous said...

suka t-shirt ed hardy tu..kedai en win kat mana kak?nk g rembat..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Ya Allah, rambang mata saya tengok kak!! Belum pergi lagi.. semoga bisnes akak dan suami berjaya tahun ni :)

Irfa said...

aku igt nak gi la kedai ko elly nak cari skirt kembang tu ;)

Baby Aniza said...

elly, kedai kat mana?or nk jual online?nk beli la blouse kotak2 tgn kembang tu :)

cik gObu said...

dear bg lah tips
atau bg nama tempat nk carik baju pompuan murah2 apa nama
baju lelaki apa nama
sbb plan nk kesana gak nie

Elly said...

Anoy - Laling itu bukan Ed Hardy. Tapi Ikan Koi T Shirt latest design

Yana: Thanks Yana

Irfa: Meh! datang Danau

Baby Aniza: Just email me nanti i hantar gambar skirt kembang setaman tu. Ada macam2 Colour

Cik Gobu - Email me nanti i give u more details

CiQ TieY said...

ai berkenan beg u tu...tak jual ker :)

Anonymous said...

askum kak elly, first time bce blog kak elly, mula2 tebaca pasl oyster then gali2 lg ad pulk tbce psl akk buat bisness brg dr guanzou tu.. sy ika, ad la tgh plan kecil2 lan nk berniage tp step x tau nk mcm mne .. niat hti nk jugk ke sane sbb au brg murah2 akk bole share x tips2 nk shopping borong sakan kt sane then nnti mhl x charge cargo tu nk bwk blik mlaysia... ni email ika, tika_aziq@yahoo.com.my