Nuffnang Advertisement

Tuesday, April 24, 2012

Ubat Perancang....

Last week gi hospital lagi buat check up....scan isi perut utk konpem kan sekali lagi semua nyer dah clear. Alhamdullilah....so far so good. So doktor tanya bila aku nak start mengandung....sbb penyakit Endo ni kalau mengandung dia akan mengecut. Kalau tak mengandung kemungkinan besar ia akan tumbuh dan aktif kembali. Takut tak dengar!! Penyakit ni mmg nak suruh aku beranak 10 agaknya....rezeki2!!

Disebabkan aku baru lepas operation badan belum cukup pulih sepenuhnya....aku ngan En Win decide utk mengandung tahun depan jer. So doktor nasihat aku makan pil perancang sbb pil ni pun dapat membantu mengecutkan Endo ni. Aku tak boleh rancang sendiri tanpa makan apa2 ubat sbb Endo ni akan bergerak aktif semula. Lagi satu doktor nasihatkan aku supaya jgn stress sbb penyakit ni suka hinggap kat org2 yang suka berfikir dan stress tak tentu hala.

Itulah perangai aku sebenarnya....pasal kain tak lipat pun aku boleh stress. Aku suka fikir sesuatu kerja sampai kadang2 tak boleh tidur. Nasib baik aku tak jadi Menteri kalau tak 10 kali kot aku kena potong perut.....hahahahaha. Aku suka ketawa aku suka buat orang ketawa tapi dalam happy2 sebenarnya otak aku selalu pikir benda lain....lepas tu tetiba aku tension. Aku suka fikir future...apa aku nak jadi dalam masa 5 tahun lagi. En Win selalu kata aku giler...."ma kita pikir tahun ni punya hal yg u nak fikir 5 tahun akan datang buat apa".  Jadi sekarang bila aku start fikir atau stress sesuatu benda aku akan sematkan kat kepala otak aku ni "jangan fikir nanti ada benda dlm perut marah dan akan meletup bila2 masa". nampak macam mujarab tektik ni.

Penyakit ni mmg betul beri aku kesedaran utk mengutamakan kesihatan, jaga pemakanan kalau tak aku belasah makan ikut tekak aku jer....cili padi kalau tak ada tak boleh makan. Minum air sejuk jer tak main panas2 ni. Sekarang teguk lah air suam 24jam. Inilah manusiakan kena bagi kesedaran sikit baru berubah. Syukur Tuhan memberi kesedaran utk aku.


So sekarang ini lah rutin aku tiap2 hari makan pil.


Ada pesanan sikit : Kepada reader yang kerja asyik caci maki aku cukup2 lah...kalau rasa tak suka blog ni jangan baca...aku tak paksa pun ko baca. Siap tanya sama ada En Win agama hindu ker Islam....ko siapa nak tanya soalan macam tu?. Allah sengaja turun kan aku bala sebab aku tak tutup aurat. Sedap mulut kau kan...kalau perangai kau tu elok sangat kau tak kutuk orang macam tu....nasihat elok2...insyaAllah orang terima. Nampak sangat ko suka aku sebenarnya tapi dalam hati ko ada tersemat rasa cemburu itu yang 24jam baca dan cuba cari kesalahan aku. Bila dapat kutuk kau rasa puas sbb dapat sakitkan hati aku. Tapi aku macam ni jugak.....tak tergugat langsung. Tapi kalau ko rasa caci maki ni jer dapat menyedarkan aku....ok lah aku terima....suka hatilah Labu.

23 comments:

si cokelattte said...

agama hindu? walawe... pelik2 pulak reader ko ye kak..

besa la tu khen... da sakit baru nk jage.. sy rase sume org mcm tu.. hehehehe...

bek2 jage mkn... jgn nk ngelat ye.. nnti dlm perot tu marah n meletop.. hahahahah

Irfa said...

abis tu makan pil perancang apa?
saya makan pil jugak tapi perasan badan naik lepas makan pil.huhu

sapa yg benci tapi rindu tu?tak malu sungguh la..

Whoohuu! said...

I sukaaaa sangat statement last sekali.... awwwwwww

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Ee..tak baiknya cakap orang macam tu. Tegur secara baik. Bukan judge orang secara melulu. Get well soon Elly. Btw, jangan miss makan ubat ok.

Anonymous said...

babe...I actually your silent readers..suka sgt baca kisah2 you...lantak pi lah diaorg nak ckp apakan...yg penting u and your family happy........

Anonymous said...

babe...I actually your silent readers..suka sgt baca kisah2 you...lantak pi lah diaorg nak ckp apakan...yg penting u and your family happy........

faizal panjang said...

kak elly saya bru rancang nk paki IUD tp bila dgr k.elly dpt kancer tu terus x jadi nk pakai tu sbb pakai IUD ker kak??

Anonymous said...

kak elly saya bru rancang nk paki IUD tp bila dgr k.elly dpt kancer tu terus x jadi nk pakai tu sbb pakai IUD ker kak??

Anonymous said...

ermmm...pemikiran manusia yg ala2 "PPRT" ni mmg xleh layan..diorg ni penuh dgn hasad dengki+jeles+busuk hati..xberbaloi nak layan...i suka je baca ur blog, sbb i suka tgk org hepi, bahagia..;-)

~~AzaLea~~ said...

kak, sy pun pernah gak ade reader yg bg komen ntah pape... kalau nak nasihat, buatlah cara yg sopan ckit.. lantak pi lah kan diaorg..

Anyway, tak sbr nak tgk baby baru... mesti tomey...

Anonymous said...

Kak Elly cantek manis,

I'm your silent reader yg hari2 tak lps bc your blog nie.

P.e.r.s.e.t.a.n.k.a.n sj org2 yg bgtu. Nampak sgt, j.e.l.e.z nyer.

Anyway, akak, rs2 ubat perancang tu nanti akan buat akak tampak makin gebu. Bersediala.

Hehe, anyway, take care !

mummy alisha said...

sabar yea kakak comey...

Anonymous said...

Sabarla elly
Org yg mengutuk tu mmg xde manner.
Saya x pnh miss baca blog elly. Best

Anonymous said...

org yg dengki tu jeles gamaknye kot sbb kak elly kt ni da famous..ekekek..sabo jelah kak oii...jge diri..jgn lupe mkn ubt..

JMR said...

jgn stress2..hidup kena enjoy!:-)

Anonymous said...

Hi Elly,

I am a silent reader.Love to read your blog.

Wish you a speedy recovery. Pls ignore readers who leave bad comments. You can actually trace them by tracing their IP address, then maybe report them to the authority.

Sally

Anonymous said...

saya pong silent reader cik elly....

pg mampus semua tu!!!

jgn ko x update blog udah...

aku ni menunggu entry baru naik letih...

da la aku kje bosan...


rajin2 update blog... chaiyokkk elly

yatiyahya said...

hai elly...rasanya this is not such way to advice people...byk cara lagi....get well soon! :)

Anonymous said...

hai k.elly,
saya pn silent reader gak.tiap2 ari bkk nk tgk entry tbaru.
k.elly xyah layan la ngn org cmtu.org yg camtu sebenarnye xleh tgk n xsenang duduk klu tgk org lain senang n happy2 ni,ade je yang xkne.
k.elly layan je blog k.elly ni dgn senang hati.k.elly n family happy saya pn happy jer bace.

-zara

Mamavouge said...

Hai slamat berkenalsn..kite baru je jumpe blog rly..by the wsy sbar n jgn lyn sgt pe org kt...buat stress je..take care..

ibuhebat said...

tak payah amik port komen2 mcm tu..
jaga kesihatan tu k..

damia hannah said...

elly i suka baca your blog.. get well soon

Anonymous said...

1st time baca blog u.... then nmpak gmbo hubby u pakai rantai... gelang..emas..ermmmmm (seyes tringat citer tanah kubur tu) jgn marah ek...