Nuffnang Advertisement

Monday, April 2, 2012

Persediaan sebelum operation....

Ko ingat ko nak kawin sampai ada persediaan bagai....hahahahaa. Harus korang kang dah terlentang tak boleh bangun nak buat apa pun tak dapat....En Win dah semestinya busy jaga anak2 aku pulak asyik suruh dia kesini kesana kesian pulak. Jadi persediaaan awal sangat lah penting.



Hari Sabtu lepas seawal 9 pagi aku dah kena gi Hospital ambik blood test result....nak pergi ni pun takut jugak....mintak2 tadi penyakit lain pulak yang di kesan. Kalau korang nak tahu aku pernah buat medial check up 5 tahun yang lalu....aku ni penakut jarum sikit jadi nak jumpa doktor mmg liat sikit jadi aku rasa ini lah pengajaran berharga buat aku. Lepas ni aku berjanji akan buat medical check up setahun sekali.


Alhamdullilah blood test aku semua nya ok....kecuali part ketumbuhan tu.


Aku operate pada hari Selasa jam 2 petang....doktor suruh admit pagi tu jer. Pagi Selasa tu dlm pukul 5 doktor suruh masuk kan air yang dlm botol kat bontot aku.....bagi cuci perut keluarkan segala taik2 yang ada. Hahahahahaha. Aku kena puasa start pukul 12 malam. Lagi satu tu pulak ialah sebijik pil dia suruh aku makan Isnin malam supaya aku dapat tidur. Normally siapa tahu dia nak operate keesokan harinya mesti tak boleh tidur sebab risau so doktor dah bagi aku awal2 ubat tidur bagi aku tenang sampai keesokkan hari nya. Takutttttt.....lah wei!



En Win hadiahkan aku sofa bed.....dia kata senang sikit aku nak baring depan tv. Kesian kat aku boring pulak nanti kalau asyik duduk dalam bilik. Thanks Pa....I Luv u so much. Pa jaga anak kita elok2 tau....u jangan lembut hati sangat nanti diorg bully u suruh beli macam2.

Petang tu sempat lagi pergi facial....rest kan kepala ni sikit.


Ahad lepas gi cari ubat2 tambahan untuk makan pulak. Pati ikan haruan "Polleney" supaya luka kat dalam cepat sembuh. Lepas operate nanti baru En Win beli ikan haruan buat sup boleh makan ngan nasi nanti.


Jelly Gamat....ini pun untuk cepat sembuhkan luka kat dalam. Pagi makan jelly gamat....mlm pati ikan haruan.


Sempat jugak beli novel....takut boring duduk rumah nanti boleh baca novel....boleh jiwang2 sikit.


"Silicon Plaster". Plaster ni sangat bagus untuk kegunaan orang yang operate. Tampal jer dekat bahagian yang luka lepas tu korang boleh mandi boleh pakai seluar tanpa rasa sakit kat bahagian luka tu. Agak mahal harga plaster ni tapi boleh simpan lama.



Sebelum pakai plaster tu lap2 sikit bahagian parut tu bagi bersih baru tampal plaster tu. Wei! aku dah start takut!!!


Beli "Grandmother panties". Panties besar supaya kalau pakai tak terkena kesan jahit tu.


Beli seluar palazo.....selesa sikit duduk rumah. Aku tak pandai pakai kain batik 24 jam asyik terlucut jer.


Beli dress jugak utk pakai waktu siang.....sebab kat rumah semua baju aku yang sendat2 banyak seluar pendek so tak sesuai nak pakai time2 macam ni.


Barang2 nak bawak gi hospital nanti semua aku dah pack kan dan letak tepi. Setiap kali aku pandang beg tu mesti rasa nak nangis.

Ok lah korang doakan aku supaya cepat sembuh dan mudah2an semua berjalan dengan lancar yer.

17 comments:

FIERA said...

Salam kak saya pun dah pernah buang endo kak, tapi sampai sekrang saya tak pregnant lagi, harap akak cepat sembuh ok.....banyak2 berdoa kepada Allah....

FIERA said...

Salam kak saya pun dah pernah buang endo kak, tapi sampai sekrang saya tak pregnant lagi, harap akak cepat sembuh ok.....banyak2 berdoa kepada Allah....

fiezachommel said...

Ge t well soon...sis

Filla ~ Kasihs said...

u're strong elly, don't worry..ko kan kewl? ilek jer.. jangan takut or stress! wish u luck, dan semoga semua dipermudahkan ye..

Whoohuu! said...

All the best.... jgn takut2 yaaa.

Irfa said...

elly..
ko bertuah sbb en Win memahami dan ambik berat pasal ko..so yang lain tu jgn fikir sgt okey..
moga cepat sembuh yer

marinahunny said...

semoga cpt sembuh ye... insyaallah semua selamat..

atiqah said...

chaiyokk kak elly...steady k...tak mau nangis2 k...u strong women..:)

Rinah said...

Dear sis Elly, semoga cepat sembuh dan selamat menjalani pembedahan.
Amin..

Anonymous said...

saye pun penah operate endo ni,tahun 2010 pada umur 22tahun..akak,saye nk pesan,jgn ambil gamat or haruan tu,mmg btol utk sembuhkan luke,tp luke yg bukan berkaitan ketumbuhan,haruan tu boleh besarkan ketumbuhan..n lg satu akak kene pantang mkn cendawan smp bile2,xkesah piza ke ape,bukan ketepikan tau,tp xleh lgsg mkn..saye ptong caesar tau..skg ni adela skit2 sakit tp kene usaha care alternatif jgk..gud luck kak

QASEEH HATIKU QASEEH said...

Ekceli dr pagi td nak komen..tp line opis kedekut sgt...ngeeee;)
yg betul...sy nak bagi tau sgt...
JGN mkn pati haruan or iksn haruan or gamats2 semua tu...plizzzzz....pnymbuhn luka x betuk....luka luaran shj yg akn nmpk baik tp dlmn NO...sy da czer 2x...nurse d klinik spezelis cni yg bg tau...lg satu akn bla ur mkn semua2 tu...luka operate akn timbul scar...haruan akn mnybbkn timbul isi d kulit cpt...n akn mnjd kn kesan luka d dlm tumbuh isi yg akn mnybbkn organ lain tumpang brsama...

pantang larang...jgn mkn isi ayam....bkin luka brnanah...mkn ikn yg x gtl...mcm ikn putih..or wat ever...tenggiri.....minum pati air kunyit pn baik...cmpur air asam jawa wit garam....kunyit mmg bgs utk luka dlmnn...jgn ambik kerap sgt...nnt rahim ur kecut...

telur2 pn x bole...if ur ssh nak gerak2...guna bengkung or girdle utk up kn perut ur spy lelemaks d perut x tindih luka jahitan...

if ur don mind google produk kington. .its about plasma hidup yg sda d gna d merata spital barat n rusia...sebagai rwtn alternatif dlm.prubatan...

anw...gud luck...dun wori..every thing wil b ok...
semuga operate brjln lncar n slmt semua nya....

Anonymous said...

Kak, jgn overdose ikan haruan/gamat.kebanyakan kwn sy yg makan tu byk2 nnt kat parut luka jadi killoid..cuba try google. Dr ckp kalau parut bcg kita tebal, chances parut tu nk jd mcm tu tinggi..dia gatal2 nnt.

sawaNiLa said...

Semoga cepat sembuh ye..

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Semoga dipermudahkan segalanya Elly!

aku nama nora said...

elly, be strong dear!!

Pretty Ryna said...

Salam kak elly...

InysaAllah...harap semuanya ok..semoga selamat semuanya..AMIN

Anonymous said...

AKAK... APA KHABARMU SEKARANG.. RINDU LA KAT BLOG AKAK... HARAPAKAK SIHAT YER... SILENT RIEADER MU... MUAH