Nuffnang Advertisement

Tuesday, March 27, 2012

Bad News....I'm so sad

Macam mana nak start yek? I'm really sad now tapi kena luahkan bagi rasa beban ni ringan sikit. Hari ni genap 5 tahun aku pakai IUD dah masa untuk aku remove benda ni kat dalam perut aku. En Win decide tak payah pakai lagi sbb ada perancangan utk pregnant tahun depan.

Gambar sebelum kami dapat tahu bad news! En Win gembira sbb aku akan pregnant lagi aku tengah takut giler.


Tiba giliran aku untuk berjumpa ngan doktor seperti biasa aku memang takut kalau benda2 yang masuk dalam pepek ni....tangan dah seram sejuk. After explain ngan doktor kata kitaorang nak remove IUD....doktor suruh aku baring dan kangkang macam nak beranak tu....tak sampai 10 saat benda tu dah berjaya dikeluarkan.

So doktor continue dengan pap smear pulak. After semua tu selesai dilakukan last sekali doktor scan perut utk melihat sama ada perut aku clear atau tidak....kat sinilah bad news itu diketahui. YaAllah....aku ada ketumbuhan di dalam perut dan benda itu semakin membesar. Mula2 aku ingat fibroids tapi according to the doktor ini bukan fibroids tapi lebih merbahaya penyakit ini di panggil "Endometrosis".



Penyakit ni dah stage ke 4 dan semakin membesar. Kalau korang nampak arrow yang dalam gambar tu...itulah besarnya ketumbuhan yang berada kat perut aku.

Doktor bagi penerangan secara terperinci tentang ketumbuhan ni tapi kalau korang nak tahu lebih details kalau aku kuat nanti aku akan ceritakan. Doktor suggest aku buat operation secepat mungkin. Kalau aku nak mengandung lagi doktor akan remove ketumbuhan itu saja dan keburukannya ketumbuhan ini akan membesar semula dan lama kelamaan ini boleh mengakibatkan cancer.

Cadangan kedua doktor suruh aku buang semua termasuk peranakan aku supaya ketumbuhan ini tak akan tumbuh di dalam perut aku lagi. Ini  bermakna aku tak boleh mengandung and no period anymore. Ya allah....tak terkata aku laki bini....berat sungguh dugaan mu Ya Allah.

Aku diminta membuat operation pada selasa depan dan aku suami isteri masih tidak boleh berfikir jalan terbaik untuk kami berdua.

Harap korang doakan aku supaya diberi kekuatan utk menghadapi dugaan ini. Sebagai wanita ini keputusan yang amat berat utk aku lakukan. Membuang peranakan terasa diri ini bukan wanita yang sempurna lagi. YaAllah.....Ya Allah.....Ya Allah.

33 comments:

Anonymous said...

AKAK... SAYA DOAKAN SEMUA NYA SELAMAT.. SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAHNYA

Anonymous said...

Kak Elly,

Tkjut sgt2 dgr psl hal ni.

Hope fully kak Elly & hasben dpt buat keputusan terbaek.

Sabar yer Kak Elly.

Sincere:
Your silent reader.

pretty said...

omg... semoga u tabah dgn dugaan ni elly... i doakan yg terbaik utk u... i yg baca ni pun sedih, ni kan pulak u... sabar banyak2 ye...

nnnana said...

kak,sedih dengar citer akak...
istikharah yer kak...
insyaALLAH,ada lah jwpnnya...

p/s:org doakan akak and family yang terbaik yer...ameen

Irfa said...

elly..
ko masih mampu menulis mcm takde apa2.aku yg baca pulak rasa seram sejuk..aku sgt terkejut baca en3 ni.aku harap ada jalan penyelesaiannya..YaAllah selamatkan Elly dr penyakit yg merbahaya.amin

Ina Khairina said...

ya Allah k.elly,terkejutnya dengar...mmg betul2 berat ujian utk k.elly ni
apa2 pun saya doakan k.elly diberi kekuatan n semoga segala2nya pulih spt biasa...

asyrafsuleiman said...

kak elly,sabar ya kak. mungkin ada hikmah yg terjadi disebalik perkara ni.. kuatkan semangat!. semoga semuanya berjalan lancar dan selamat.. kuatkan semangat! =)

IdaShazana said...

semoga segalanya selamat

Filla ~ Kasihs said...

ellyyy.. sabar ye.. ada hikmahnya, discuss dengan husband and doctor apa yang terbaik ko buat k? Allah dah bagi petunjuk untuk ko remove IUD tu dan jumpa pulak benda lain.. bersyukur... jangan takut dear, apa2 call aku yeh elly, aku sedia membantu.. be strong!!

~~AzaLea~~ said...

kak, terkejut giler baca entri akak ni.. hope akak kuat utk hadapi dugaan ni...

anyway, sblm ni akak tak de rasa ape2 skt ke kat perut?

Anonymous said...

akak, saya baru je buat operation yang sama sebulan lepas..mula2 saspek apendix but it cyst actually..so saya buat 2 operation..2 minggu lepas pegi check up..then doc suggest amik injection selama 6 bulan untuk kecutkan rahim n elakkan cyst naik balik...effect injection 2 insomnia, rambut gugur, tak period 6 bulan, mood swing..kire pre-monopouse...if bulan 9 ni cyst 2 ada balik(which is kemungkinan besar akan ada) kena buat 2nd operation n ganggu sistem peranakan..im 26 tak kawen lagi...prasaan saya??sumpah sedih tak terkata...tapi 2 bahagian saya..akak try 2nd option..pegi specialist yang lain ke untuk double confirm..jangan sedih ok sis..u can do it..

-min-

Anonymous said...

akak, saya baru je buat operation yang sama sebulan lepas..mula2 saspek apendix but it cyst actually..so saya buat 2 operation..2 minggu lepas pegi check up..then doc suggest amik injection selama 6 bulan untuk kecutkan rahim n elakkan cyst naik balik...effect injection 2 insomnia, rambut gugur, tak period 6 bulan, mood swing..kire pre-monopouse...if bulan 9 ni cyst 2 ada balik(which is kemungkinan besar akan ada) kena buat 2nd operation n ganggu sistem peranakan..im 26 tak kawen lagi...prasaan saya??sumpah sedih tak terkata...tapi 2 bahagian saya..akak try 2nd option..pegi specialist yang lain ke untuk double confirm..jangan sedih ok sis..u can do it..

-min-

Whoohuu! said...

Buat keputusan yang terbaik k.

huda.nh said...

Allahuakbar...tak terkata saya bila baca entry ni...sebak pun yer... semoga diermudahkan NYA..amin..

si cokelattte said...

kak elly... ya allah.. tuhan sedang uji.. mcm min ckp cube untuk jumpe specialis lain.. untuk double confirm. sy doa ynag baik2 untuk keluarga kak elly.. amin ya rabbal alamin..

Adam Rayyan bin Mohd Firdaus said...

Yakinlah bahawa, Allah tidak akan memberi dugaan dan ujian pada hambanya di luar kemampuan hambanya itu sendiri.

Adam Rayyan bin Mohd Firdaus said...

Yakinlah bahawa, Allah tidak akan memberi dugaan dan ujian pada hambanya di luar kemampuan hambanya itu sendiri..

miSsMawar... said...

sis, i cadangkan u go for second opinion... i masa pregnantkan first dotter ada cyst.. n doc cdgkan removekan the cyst while i was pregnant 4 mths along.. waktu tu mmg menggelabah sbb doc kata kene removekan cyst tu kalau tak takut dia pecah n kalau dia pecah boleh bahayakan baby... doc dh siapkan date utk operation... tp i refuse.. i pg second opinion n doc n to cut it short dia kata xyah operate.. sakit jer terus dtg ER... so, allhamdulillah i bersalin czer n diorang removekan cyst tu terus...

lagi satu u can google opinion2 dlm internet ni.. it helps too... moga2 tuhan permudahkan segala galanya utk u n ur family.. insya allah.. amin

Anonymous said...

Akak,

I'm strongly suggest akak cari doktor for 2nd opinion. Hope this help. Be strong ya kak

thinkingaboutme said...

Be strong..semoga semuanya selamat.

Anonymous said...

Hi
Saya bukan nak takut2 kan elly ye.
Elly checkup tu kat swasta ke?
Cuba minta pandangan Doc gomen plak.
Tgk dowang ckp cemane...
Or mintak pandangan 2-3 org doc yang lain...baru decide

Anonymous said...

Elly - me dah nak nangis baca kau punya entry this time.. Sheddeyynnyerr walaupun tadi masa kita makan at Japanese restaurant, semua termasuk kau lupa diri jap... I doakan you cepat sembuh ok darling..

Anonymous said...

slm kak elly...
sy pn sedih jgak dgr berita ni.
tp harap akak lbh kuat lg...
n sbr byk2 k...
insyaAllah everything will be fine.

sy ni medical student.
dgn ilmu yg xseberapa... nk share sikit la apa yg sy tau psl endometriosis ni.

endometriosis ni bkn kes yg jarang... klu ikut research,kes ni dh semakin byk skrg.tp sebab/punca penyakit ni blum dpt dikenalpasti...

biasany org yg ada endometriosis ni selalu senggugut teruk,sakit perut,period dia agk 'lain mcm' la.

mmg untuk treatment ada option surgery n hormon.tp dlm kes akak kn dia pnya size tu dh besar.so kena operate utk buang cpt2 sbb takut dia rupture kt dlm tu nnt lg mslh.so sy rs eloklah akak bt operation tu.

tp utk hysterectomy (operation utk buang rahim) tu sy rs belum lg la kak.jgn risau psl jd kanser tu.endometriosis mmg menyebabkan BERTAMBAH risiko utk dpt kanser rahim.tp bukan PASTI! akak muda lg... klu buang rahim nnt kena byk penyakit lain pulak boleh jd.sbb hormon estrogen dlm bdn dh xde... bleh jd osteoporosis,mslh jantung.

cuba la dulu kak.buang cyst tu je dulu.mak sy n cousin sy pn ada endometriosis ni dulu.pengalaman mak sy tu,dia bt "laparoscopy" je.bukan operation yg belah perut tu x.laparoscopy ni... dia tebuk lubang sikit je... then dia masukkan alat2 bedah utk buang cyststu ke dalam.so nnt luka operation tu kecik je.cpt baik.skrg mak sy dh ok pn kak.operation tu dh lbh sepuluh tahun dlu kot klu xsalah.xde kanser,ok je.xpyh buang rahim pn.

tp,lps buang cyst tu nnt akak bt scan slalu n kita monitor.klu dia cpt jd blk,nmpak mcm agresif... baru la pikir yg lain2.

n ada doctors yg suggest kt patient suruh mengandung tau kak... sbb... bila kita ambik terapi hormon tu... dia utk stopkn period.sbb,bila kita xperiod... cyst tu xtumbuh/xmmbesar la.sama mcm klu kita mengandung,mmg period akn stop.so in a way,myb kali ni akak gi jumpa doctor sbb plan nk mengandung tp sebenarnya Tuhan mmg betul2 nak suruh akak mengandung kn!=)

jgn sedih kak.insyaAllah.sy doakn akak.hrp sy pnye comment ni bleh la bg akak rse ok sket erk...=)

elok jgak akak try jmpa pakar2 sakit puan yg lain n mintak pandangan.tu lbh bagus la kak=)

slm

Anonymous said...

Dear kak elly,
I know ur strong! Insya Allah, semua akan ok. Keep a positive mind okeh. You are tough. We all pray for you. Semua ni ada hikmahnya. Percayalah, Allah tak akan duga perkara yang kita tak mampu tanggung.

Anonymous said...

boleh try for 2nd opinion with Dato Dr Colin Lee or Dr Leong...kt tpt saya banyak mrk buat laparotomy ..siap patients dr indon dtg lg utk bt prosedur tsb..

Dr Colin xpraktis di tropicana lg..dia ada tpt sendiri boleh ke

Alpha Women Specialist Clinic
No 25-31 Jalan PJU 5/6,
Dataran Sunway, Kota Damansara
landmark : berdekatan Giant KD..

map boleh google ke http://alphaspecialist.com



Dataran Sunway

atiqah said...

kak elly...ooo kak elly...
sy tahu pedih untuk akak terima tapi cuba akak positif kan diri akak..akak masih ada suami yang sygkan akak...akak ada 2cahayamata yg cantik...kalau itu ketentuan akak kena buang rahim...akak terima lah dengan redha...percayalah kak Allah itu tak menguji hambanya tanpa suka2...sebab Dia tahu akak mampu...mungkin kalau akak tak buang IUD itu mungkin akak tak tahu akak ada ketumbuhan dalam perut itu..setiap yg terjadi ada jalan cerita nya yg kita sendiri tidak tahu apa kesudahan nya...dan akak tak boleh merasa rendah diri bila dah tiada peranakan..sebab akak dh ada 2orang cahayamata...percayalah kak menjadi seorang ibu amat diingini seorang wanita dimuka bumi Allah ini...dan akak menjadi orang yang bertuah sebab Allah kurniakan 2orang cahayamata buat akak dan en win.....dan Allah mungkin mahu akak berehat..dan insyallah sy thu en win mesti akan faham situasi ini...akak jangan putus asa dalam hidup ini k..

Anonymous said...

elly,

i baru terjumpa blog u ni
and baru start baca last week
suka tengok u and ur family
so happy.

but, entry ni memang so so sad.
sabar eh elly.
semoga u and ur husband dapat buat keputusan yg paling terbaik :).

Pn. Zana said...

Be strong yer. May be boleh try dulu 1st choice tu..take care!

C!kpuanmuda® said...

ya Allah... semoga ko tabah elly.. aku doakan yang terbaik untuk ko sekeluarga..

banyakkan bersabar :(

Rinah said...

Dear sis Elly, tabahkan hati! InsyaAllah semuanya akan baik. saya doakan yang terbaik untuk sis Elly & family.

Nuyuu said...

Semoga Akak tabah..
Mungkin ada hikmah disebalik semua ni..be strong kak..

Anonymous said...

be strong k.elly

Panggil saya Z.I.H.A.N said...

As salam,

Perkara yg pernah terjadi pada sy sebulan yg lepas, sy kene operate buang kandungan di luar rahim, jumpa pakar dlm masa 10minit terus masuk wad,malam tu jugak kene operate, tiada pilihan..perasaan time tu hanya tuhan yg tahu, byk2 bersabar k.elly, ade hikmah disebaliknya, akak ingat tuhan, tuhan ingat kita..insyaallah, sy doakan akak cepat sembuh, byk berehat dan jaga pemakanan..