Nuffnang Advertisement

Wednesday, February 29, 2012

Tak pandai tapi buat2 pandai.....

Aku ni muka jer nampak macam bijak.... muka macam tahu macam2 benda.....padahal satu benda pun aku tak tahu....Muahahahaha. Eksyen jer lebih muka konpiden tak agak2.  Contoh macam....

1. Kalau gi swimming pool...korang ingat aku terror ker. Tangan jer kuak lentang....bukan main libas kekiri kanan padahal dalam air aku berjalan. Kalau orang tengok dari atas mesti ingat aku terror giler.

2. Pergi pasar....bukan nyer aku kenal sangat jenis ikan. Setakat kembung, pari, ikan merah, bawal tu boleh lah. Cuba kalau korang suruh aku beli jenahak ker patin ker mmg aku balik rumah aku cakap kat mak aku ikan tu dah habis. Kalau nak potong ayam pun macam tu gaks "potong kecik yer bang"....terpulang lah kat org tu nak potong kecik mana pun janji senang masuk mulut. Tapi waktu membeli dan memilih sesuatu benda tu bukan main berlagak macam Master Chef habis mata2 ikan tu aku terbeliak kan.

3. Kalau gi restoran mewah...agak2 aku tak tahu sebut makanan kat menu tu....aku tunjuk jer "This want please" tapi muka konpiden macam selalu makan jer binatang tu. Malu konon nak tanya...hujung2 rupanya sayur rumput...makan lah sampai kenyang.

4.  Bawak kereta bukan main terror...langgar sana, langgar sini. Tapi bila orang tanya pasal kereta satu benda pun aku tak tahu. Bila orang cerita aku punya angguk macam paham bebenor lah. "Really...so kena tukar lah".....sebenarnya apa yang dia suruh tukar tu pun aku tak tahu....muahahahaha.

5. IT.....lagi lah aku lembab. Orang dah berzaman guna Ipad aku baru nak start....lepas tu bangga tak agak2. Kadang2 anak aku Yaya lagi terror. Bila aku tahu sesuatu benda aku punya berlagak ajar orang....siap dalam hati mengata lagi...apa ker lembab benda senang pun tak faham.

6. Aku ni jenis orang yang malas nak ambik tahu nak pulak benda yang remeh2 ni. Korang pakai lah hanphone canggih depan aku....bukan aku pedulik pun sbb aku tak tahu pun itu phone yg paling latest. Nak pulak kalau aku lepak ngan group yg giler gadget2 ni....lagi satu benda pun aku tak faham tapi muka aku tetap konpiden macam terror...."betul2 itu paling latest kan tapi tak banyak orang pakai lagi sbb mahal". Padahal rupa benda tu pun aku tak tahu macam mana.

7. Ini mmg kepantangan En Win....aku kalau beli sesuatu barang yang canggih2 tak suka bertanya....sebab aku takut penjual tu tak faham soalan aku dan aku pun tak tahu soalan apa nak tanya. Bila aku balik lepas tu tak tahu guna aku melenting kat En Win sbb kenapa dia pun tak pandai.....hahahahahahaha.

8. Aku suka beli novel tapi aku kurang suka membeli magazine....jadi selalu latest2 produk kecantikan aku agak ketinggalan sedikit. Jadi kalau kawan2 aku cerita pasal latest sesuatu produk mula lah aku melopong. Tapi muka tetap konpiden. Balik cepat2 key in nama produk tu....barulah aku tahu rupanya pewangi pepek.

9. Ini memang kelemahan aku paling ketara...Filla ko mesti tahu kan. Tak pandai bagi arahan tunjuk jalan. Tapi nak jugak explain kat orang. Bila orang tu tak faham aku rasa nak mengamuk kata orang tu  lembab....padahal aku yang lembab.

10. Artis Hollywood ker Bollywood ker bukan nya aku kenal sangat....kan aku dah cakap aku malas nak ambik tahu benda remeh2 ni....bila kawan2 bercerita mula lah mata aku terkedip-kedip. Tapi muka ttp konpiden macam kenal. "Betul2 body dia cun kan".

Kesimpulan nya ....janganlah kita menunjukan kebodohan kita di depan orang sbb benda2 macam ni lah orang akan pijak kepala kita....level of konpiden kena sentiasa ada supaya korang tak dipandang rendah nanti. Jadi tak salah berlagak macam aku ni.....tak tahu tapi pura2 tahu. Muahahahahaha.

3 comments:

haliqdiaz said...

slm kak..love ur blog..sempoi je..before this i'm just ur silent reader..but now da active blog..brula dpt follow..hehe..if i get married..nk jad vogue cm akak jgk..;p ank da besar tp ttp vogue..i like..hehe..till then..xx

http://haliqdiaz.blogspot.com/

QASEEH HATIKU QASEEH said...

I like 100x...
Hahaha.
Sebijik mcm yg sy selalu buat...
D latest edition yg sy bt bli hp gal note...
Tp....sumpah..hampagas....2days sy x tau nak tekan apa utl jwb kol in.....hahaha

IdaShazana said...

lagi bagus dari terang2 mmg nampak tak pandai,,,cemana nak cover?