Nuffnang Advertisement

Friday, January 13, 2012

Renovation....plus stress

Awal2 tahun tak suka lah stress2 ni....hidup mesti ceria barulah nampak muda remaja. Tapi tak dapat di elakan tetap lah akak ko ni stress.....over budget over ok!

Sepatutnya kitaorang pindah ke rumah baru hujung tahun haritu....tapi di sebabkan beberapa perkara tidak dapat di elakkan maka terpaksa lah di tunda sehingga hujung bulan satu or pertengahan bulan dua. Status renovation dah dekat 70% siap....itu tak jadi masalah.

Tetapi yang menjadi masalahnya....huhuhuhuhu..... rupanya banyak penambahan yang kecik2 sehingga dia menjadi besar. Contoh: korang dah budget nak buat curtain dalam RM1000 tapi bila sampai kat kedai curatain....tgk2 banyak benda2 yang cantik dan ada pernambahan aksesori yang mesti korang beli.....benda2 macam ni lah yang membuatkan kos harga meningkat sehingga menjadi RM2000. Itu baru curtain belum masuk lagi aksesori toilet, aksesori kitchen, lampu2.....huhuhuhu stress2. Hujung minggu haritu pilih tiles.....of course mata nampak yang cantik jer.....pun terover jugak. Sungguh jahat napsu ni. Tukar gate....pakai yang auto dah pilih2 harga dah cun rupanya itu harga gate jer tak masuk mesin moto gate tu lagi. Ko meng Arrrrrr.

Since budak2 dah start sekolah baru.....so in law berpindah... duduk sekali ngan aku sekarang.  Rumah aku mmg sempit giler kotak sana sini barang aku campur ngan barang in law. Kesian kat diorang baju pun x tahu nak letak mana.....nak pakai ambik dalam beg dulu. Sekarang dah kemas sikit2 letak dalam kotak.....tapi still kena letak dalam rumah gaks.....fuh! memang stress tengok rumah jadi kelam kabut macam ni. Semalam gi visit rumah diorg tengah pasang tiles and wardrobes. Minggu depan kitchen cabinet. Kalau x ada apa2 harap hujung bulan ni boleh pindah....tapi aku rasa mesti pertengahan bulan 2. Nasihat aku kalau korang nak pindah sok2 kalau buat budget extra kan dalam RM10K - RM15K mesti terover punya lah. Mesti ada jer lah korang nak buat nanti....percaya lah.


Area dining aku...lampu belum pilih lagi. Huhuhuhu


kitchen area

Area belakang rumah....Pa perut tu cover sikit.


Bahagian depan.

Hall....dalam kotak tu tiles

Permandangan dari atas

Tengah pasang auto gate....eh! cina ni....ko ingat ko artis tunjuk peace bagai. Kena pasang awal kilang dia tutup 2 minggu sempena CNY nanti.


Beli toilet aksesori....mana tak over budget....shower bukan main nak yg turun macam air hujan. Maklumlah kecik2 dulu tak puas main hujan. Laki bini sama jer bila pilih barang perasan duit berkepok dalam poket tak agak2.....lepas tu stress


Ini semua napsu ok! Siapa tak nak rumah cantik kan....kalau korang ada duit lebih apa salah nya. Paling penting sebelum korang buat sesuatu atau membeli sesuatu benda...perbincangan amatlah mustahak. Jangan bertekak atau menyesal di kemudian hari. Tipu lah kalau aku cakap aku tak bergaduh ngan En Win....dia suka macam ni ....tapi dari mata aku tak cantik pulak....kat sini korang kena lah bertolak ansur sikit. Jangan ko nak menang jer....sebab rumah bersama.

Tak sabar nya dah pindahhhhhhhh.

6 comments:

Irfa said...

takpelah..kalau mampu apa salahnya.
dapat rumah idaman..sonotnya

pretty said...

hi, i silent reader, x sangkat u bakal jiran... u dekat SU2 kan... Welcome to SG...

qasqas said...

cantik r umh ko kak...tgk luar baru..mesti dlm nanti tantek nye...apa pun banyaknya duit nak guna...aduhai dkt 10k..tanjat ok..hahaha

Elly said...

pretty: Jiran yer...hahaha nanti jgn lupa kalau bulan puasa hantar kuih tau.

pretty said...

Hehehe... kuih tunjuk-tunjuk la ye...

pretty said...

Hehehe... kuih tunjuk-tunjuk la ye...