Nuffnang Advertisement

Monday, January 9, 2012

First Day School

Kembali bersiaran (tetap terasa diri seperti pengacara Nona). Rinduuuuu....rindu serindu rindu nyaaaaaa.....namun engkau tak mengerti (nyanyi ikut cara kumpulan spoon penuh dengan mendayu2)

Rindu nyer nak menulis...tapi takde kesempatan. Now....everything dah settled.....back to normal routine. Nak cite kat korang First Day persekolahan Adik ngan Yaya. Matilah orang dah seminggu sekolah aku baru nak cite first day....hahahahaha

Adik sekolah pagi....Yaya sekolah petang. Pukul 6 pagi aku dah bangun.....mandi cepat2 kecuali kalau ada acara malam....baru lama sikit kena cuci rambut.....muahahahahaha. 6.20am sediakan sarapan....kesian budak kenit kang lapar laks kat sekolah...6.30am kejut kan budak kenit...siapkan pukul 6.45am bekpes. Pukul 7am hantar gi Sekolah.

Adik ok tak nangis....tapi yang nangis mak nyer....tak tahu kenapa aku yang over. Hari pertama aku boleh bertahan tak menangis....masuk hari ketiga aku mmg sedih. Hari ketiga ibu bapa tidak dibenarkan teman kan anak2 lagi pada waktu rehat. Aku ngan En Win intai tepi tiang.....nampak dia keluar ngan kawan2....duduk sama2 tapi yang buat aku sedih....kawan2 dia berborak sesama sendiri.....sorang pun tak peduli kat anak aku sbb anak aku tak akan bercakap selagi orang tu tak mulakan dulu....dia macam mak dia jugak....diva harap orang tegur. Adik tak peramah.....so kawan2 macam ignore dia. So boleh nampak dari jauh mata dia terkebil2 cari aku....waktu ni mmg kesian dia pandang jer kawan dia berborak2. Lepas makan kawan dia pergi macam tu jer tinggal kan anak aku. Sedih giler.....dia duduk jer sorang2 kat kantin. Tak sanggup aku tengok....menitik-nitik air mata aku....angin jer En Win ngan aku. Biar ahhhhhh. Rasa waktu tu nak buat drama hindustan pun ada gaks....nak lari kat dia dan peluk kuat2. Tapi En Win tak bagi dia kata biar budak tu belajar berdikari....kejam sesanggat.


Ala tomei2....tapi hari pertama kasut dah kotor.

Perhimpunan....perbezaan ketinggian yang amat ketara. (Waktu ni orentasi 30/12/2011)

Firsr Day school 4/1/2012. Nasib baik ada geng kenit.

Kantin sekolah.


Orang sibuk perhimpunan.....dia sibuk makan. Dengan alasan nak rasa sambal dia pedas ker tak? Tapi kan aku rasa makanan kat kantin sekolah d best kan......semua sedap jer nampak.

Adik dalam kelas...harus duduk depan....kang tak nampak pulak papan hitam


Mama harap adik lepas ni ramai kawan yer sayang....mungkin mula2 jer dia malu.....esok2 jangan mama ko ni kena panggil kat Sekolah sudah....sbb anak asyik berborak jer.

Habis sekolah pukul 1 pm.....sampai jer kat rumah bukak baju terus makan. Lepas makan.....mandi terus pengsan.




Now turn Yaya pulak.....sehari sebelum sekolah bukak boleh nampak Yaya tak excited langsung. Dia tak biasa sekolah campur...sekolah lama semua perempuan. Yaya ni pun aku risau gaks tak pandai berkawan....aku pulak x boleh tengok anak aku sorang2. Aku suka tgk diorg aktif. Sekolah lama pun dia cuma ada 3 orang jer yang rapat....asal rehat jer gi Library....mana lah nak ada kawan macam ni. Ishhh...mama tak suka lah....cuba berani sikit bercakap. Macam mana nak buat yer korang....nak bagi berani. Tapi kalau kat rumah mulut dia berdua jer dengar....bergaduh terjerit2. Kat Sekolah macam tikus.

Macam2 aktiviti aku masukkan..... nak bagi diaorang berdua ni berani.....sama gaks....Kelas ballet....kelas art....kawan 2 ketol jer...itu pu kalau org tegur baru dia cakap. Kalau tak diam sampai balik. Kenapa lah tak ikut perangai mak ko ni yg gedik tak bertempat....kan senang.

First Day school....muka tension.


Intai waktu rehat....selamba jer dia keluar sorang2. Waktu aku gi settled kan kemasukan kelas Yaya...aku siap pergi jumpa kawan yang duduk sebelah anak aku tu...."kawan ngan anak auntie yer...dia baru masuk sekolah....tak ada kawan lagi". Budak tu pun heran pandang jer muka aku. Geram aku kat Yaya bukan dia nak pandang waktu aku cakap ngan kawan dia.....boleh laks buat muka sombong. Hambek ko rehat tak ada kawan. Aku pulak beriya-iya mintak no. telefon kawan dia...takut apa2 hal senang tanya budak tu...dia boleh buat tak tahu jer.

Asal balik sekolah jer soalan aku kat Yaya ngan adik.....dah ramai kawan tak?.
Adik: Ada.....sorang nama dia kasih
Yaya: Ada...tapi Yaya malas nak borak lah mama

Lantak korang lah....pandai2 lah korang nak hidup.


Yang penting belajar ranjin2 yer nak. Mak bapak ko ni bukan nyer kaya....tak ada harta pun nak bagi. So apa yang kitaorang boleh beri dan sediakan cuma perlajaran yang cukup utk korang sampai besar nanti. Lepas tu pandai2 lah korang cari harta sendiri. Belajar setinggi yang mungkin...Insyallah selagi kudrat kitaorang berdua ni kuat untuk mencari duit....korang berdua berlajar setinggi yang korang berdua mahu kan. Mak ngan bapak ko ni tak mengharap kan balasan dari korang berdua...cukup menjadi anak yang berguna dan menyenangkan hati kitaorang itu pun dah cukup mengembirakan kitaorang.



Bila 3 hari duduk rumah....macam terus terfkir nak berhenti kerja....dah jadi mak mithali jaga anak2....sediakan makanan yang cukup utk diorang....siapkan diorang....hantar pergi dan ambik kat sekolah....hantar kelas tuition, kelas aktiviti.....tak payah mengharap kan orang lain. Tapi kalau mak ko ni tak bekerja tak cukup pulak....kesian pulak En Win berhempas pulas cari duit sorang2. Takpe....esok2 dah kaya aku berhenti lah....bila yek???

5 comments:

Irfa said...

alahai..sedih la aku baca citer ko ni elly.anak sulung aku skolah kat kg mulai tahun ni..mgkin smapi upsr skolah sana..2 tahun la..

mak aku call pagi tadi katanya 'kakak takde kawan..bukan org xnak kawan ngan dia tapi dia yang pendiam sgt'mak aku cakap lagi'sikit pun tak ambik perangai mak dia (aku la tu)huhu..

sawaNiLa said...

Hi Elly...dah lama baca blog ni tapi malas nak taip komen.
Rasanya anak-anak I pun macam tuh..tak nak berkawan. senyap je. tapi bila balik rumah pot pet plak. camna nak buat dorang pot pet kat sekolah n ramai kawan ek?

Miss Moon said...

wah aku tak sangka nko pun berhati tau fu fa elly ....hhahahaha

eish asal anak nko berlawanan ngan nko ke dia org pemalu ikut laki nko ...eh laki nko pemalu ke ...

hahahhahahah ....suka la baca entry nehhhhhhhhhh

Elly said...

Irfa: susah hati kan anak tak ada kawan ker kita yg over diorg tak kisah pun.

SawaNila: Betul balik rumah diorg lah Hero...ckp sepatah....dijawab balik berpatah-patah.

Moon: Sebenarnya aku pemalu tau kau jer tak perasan...muahahaha.

Filla ~ Kasihs said...

elly, weh aku nak nangis bila ko citer adik sorang-sorang kat kantin.. aku ni kan emosi lebih.. baru dengar ko citer nak mengalir air mato den.. heheh..
pastu eh aku mcm ko lah..haha.. kecoh tanya kawan anak kat sebelah tu.. kita memang becok kan? anak lekkkk jer... pemalu.. aku rasa kalau mak tak tau malu.. mmg anak2 pemalu lah.. kalau mak pemalu, anak2 tak malu.. mana ko nak?