Nuffnang Advertisement

Saturday, December 31, 2011

Busy

Tuan belog sangat lah busy sekarang ni.....menguruskan benda akhir persekolahan anak2. Mana kena packing barang2 utk pindah lagi jadi masa tuan belog untuk menulis amatlah terhad. Hati membuak2 tapi asal nak ON computer....En Win menjeling macam aku nak keluar ngan jantan lain. Nanti I free....sambung lagi cite K.....

Bye2

Thursday, December 29, 2011

SKI

Lepas melawat Great Wall....kitaorang terus kan perjalanan ke tempat SKI. Dari Great Wall ketempat SKI ambil masa dalam 30 minute. Atas gunung....waktu ni mmg sejuk sangat adalah dalam -9. Muka dah mula pedih2 sbb kering sangat, separuh yang tak tahan sampai berdarah2 bibir. Kalau korang nak gi melawat tempat sejuk satu hari nanti.....aku nasihatkan jgn lupa bawak lotion banyak2. Kalau korang mandi makesure jangan pakai sabun kerana ini akan membuatkan kulit bertambah kering. Bila kering satu badan akan rasa gatal dan kalau korang garu itu yang blh sampai berdarah.

Nasib baik anak2 aku semua ok....cuma bibir agak kering....kat sini dah boleh nampak betapa bagusnya aku menjaga anak2....muahahahahaha.

SKI.....ini lah tempat yang anak2 aku nanti kan....bukan anak aku jer....semua yang berada dalam bas. Kitaorang bermalam kat sini....nasib baik cuma satu malam kalau tidak aku dah jadi snow man. Harga nak main SKI ni RM80 seorang selama 1 jam. Kalau nak orang ajar kena tambah lagi RM100.....so total RM180. Dewasa & kanak2 sama harga. Lantak lah bukan selalu boleh main pun....sekali seumur hidup....bayar pun bayar lah.


Waktu ni excited giler tanpa memikirkan samada diri ini dapat melakukan atau tidak!

Tengok anak happy.....puas hati aku


Korang sebenarnya main SKI susah.....ok! aku ingat main tolak2 jer kayu tu.....tak ada makna ok. Kaki tak boleh terkangkang kena buat bentuk A....kalau kaki bukak luas....confirmed korang jatuh tergolek2. Lepas tu badan kena bengkok....kalau tegak nanti kaki tak balance....jatuh lagi. Ko tak pening ker....nak tgk kaki....nak jaga badan sudah nyer aku asyik jatuh jer.

En Win belum start dah jatuh bergolek.....muahahahaha macam panda jatuh. Tukang ajar aku tu garang giler....nak menangis aku....asal kaki aku terkangkang jer dia jerit NO NO. Baru pandai sikit dia suruh aku naik tempat tinggi....serius aku takut giler....ada yang mati pulak ni kang. Kalau nak naik tempat atas tu korang kena naik escalator.....di sbbkan aku takut kaki mengigil2...mana nak jaga benda panjang kat kaki tu.....hambek ko berguling2 aku jatuh kat escalator mcm drama hindustan pun ada. Last2 aku menangis.....huahuahua. I don't want.....go back please. NO NO.....follow me. Matilah kaki gigil2.....aku dah tak peduli kat situ gak melalak....lantak lah.....I don't want....merayu2 mcm nak kena rogol pun ada gaks. Bila aku tengok keliling terkejut beruk aku anak aku teror giler....En Win yg jatuh tergolek tu pun laju jer kayuh.

Dah lah cina ni tak faham bahasa aku tak nak main pun dia paksa gak.....penat aku merayu ajak balik....last2 aku berdiri tegak macam kayu.....dia fade up tolak badan aku sampai hujung. Puas hati aku....ko degil kan aku tak nak ko paksa tolak lah ko badan aku sampai hujung!

Yaya tak jatuh langsung. Heran aku....mana ko berlajar nak...terror bebenor!


Adik pun terror.

En Win yang berlagak giler....ingat aku tak nampak seluar ko basah.....tapi tak mengaku jatuh

Ko tengok kaki aku terkangkang jugak....mana tak jatuh. Lepas tu melalak I don't want!!


Setakat berdiri boleh lah senyum.....suruh naik atas kaki gigil2. Tengok bahagian kaki....siapa yg paling terkangkang......aku kan!

Muka mula2 nak main....konpiden macam terror....hujung2 sedih. Tgk kaki lagi....masih terkangkang!


Setakat bergambar boleh lah.....bagusssss bayar RM180....hanya untuk tangkap gambar dan manjadi pelakon hindustan....golek2 harap Amir Khan selamat kan.


Akhirnya selesai....diorg semua main 1 jam....aku jer 20 minit. Lebih nyer I DON'T WANT.

Habis jer main SKI aku jadi bahan gelak.....shut up! Jangan harap malam ni u nak dekat2 dgn I.  Malam tu tak boleh tidur....pakai baju 4 lapis pun boleh rasa sejuk.....bayangkan atas gunung. Angin sejuk tu lagi kuat. Aku rasa -11 kot.

Macam biasa esok nya pukul 6 pagi kena bangun.....baru rasa badan sakit2 sbb jatuh semalam....tapi tak berani nak mengadu takut kena gelakan....SETAN!


Bye2......walaupun banyak kenangan pahit disini......hahahahaa tapi......I LIKE!

Day 3....esok yer. Ada benda terjadi dekat ADIK.....tunggu.

Day 2....Beijing

Aku dekat Beijing 5 hari 4 malam....jadi minggu ni blog aku pasal Beijing jer.... harap korang jangan muntah dengar cite aku dan gambar2 yang bajet artis ni....hahahahaha.

Hari kedua....jadual sangat lah padat.....seawal 6 pagi kitaorang dah bangun...pukul 6.30 pagi bekpes. Tak mandi ok.....satu hari satu kali jer mandi....sejuk melampau....air panas tidak membantu langsung. Bangun cuci muka, gosok gigi itu pun laju2....rasa macam kumur2 air batu. Pagi selalu nyer anak aku akan meragam sikit sbb tak tahan dgn air sejuk...paksa gak gosok gigi....itupun aku masak air campur ngan air sejuk baru diorg nak.

Satu benda aku rasa tak bagus nyer tentang Beijing di kalau korang pergi group.....korang diwajibkan melawat 10 tempat....inilah adalah Government Law.....so masa tu padat sikit....kalau korang pergi 4 hari 3 malam mmg tak sempat nak enjoy d trip.

Antara tempat2 yang mesti dilawati
1. Jade  2. Pearl  3. Crystal  4. Bird Nest  5. Tembikar  6. Kilang Tea  7. Ubatan China  8. Forbiden City  9. tempat SKI   10. Great Wall

Bagi aku semua ok.....dapat belajar banyak benda....dan tempat paling banyak aku borong kat ubatan cina (asli dari akar kayu)....cuma bagi budak2 diorang akan boring.



Bekpes pukul 6.30 pagi....semua muka bosan jer!



Tempat sejuk.....harus lapar....makan banyak anak aku....kalau kat rumah tak peduli langsung dgn roti. kat sini macam sedap sangat lah roti tu.


 Pagi2 nak pakai kan diorg baju pun ambik masa...mula2 kena pakai "long john" (supaya sejuk tak kena badan), t-shirt, sweater, Jacket tebal, topi, glove, tutup telinga, stokin 2 pasang sekali aku pakaikan (takut kaki sejuk). Tiba2 jadi gemuk anak aku....hahahah. Walaupun susah....tapi aku rasa enjoy buat semua ni....aku rasa satu pengalaman yang sangat berharga. So bila orang cite nanti pasal negara2 sejuk ni tak ada lah aku nampak bodoh sangat.


Waktu ni pukul 6.30 pagi....tapi dah terang giler. Malam pukul 7 dah gelap macam pukul 9 malam. Korang nampak tak muka aku macam sesuci embum pagi  *sila muntah darah*

Tak semua tempat yang aku lawat aku letak kan gambar kat sini....macam tu 10  hari 10 malam pun tak habis....sikit jer aku letak....nak tgk gambar penuh gi lah FB yer.

Jade...aku  beli satu set (maka niat x bershopping terbatal serta merta)


3 jer ikut....lagi 3 adik beradik tak dapat join.

Telinga lagi besar dari muka.

Me with kiddos

Kiddos with grandpa (hambek ko grandpa terus)

Mak...

Dengan harapan katak itu dapat membantu

Cium lah katak tu nak...mana tahu esok2 kawin ngan anak Raja....senang mak ko ni... Tak ada holiday China2 ni.....harus London

Ko mampu tangkap gambar sambil peluk batu....motip???

Havin so much fun!!!

Semua pokok dah togel....daun2 dah luruh.

Crystal.....x minat sangat



Macam Oshin

Nampak sedap....tapi x ada rasa...aku rasa aku tekak kampung lah....tu yang x boleh terima makanan lain


GREAT WALL

Cantik kan. Waktu ni on d way nak gi Great Wall

View super cantik....tenang jer.

Ishhh laki aku ni....selalu tau buat gambar jadi tak cantik!

Aaaauuuuwwww asal cantik jer peluk. Mak aku tak terkata. 

Ameera Danii

Yaya with Papa



Me & Yaya. Adik tak suka bergambar. Asal panggil jer lari. 

Aku lagi.....hahahahaha


Mak ngan Abah pun feeling romantik. I Like much2

Berlatar belakang kan Great Wall.....tinggi giler....aku naik suku pun x sampai. Tak larat ok! Cannot imagine macam mana rakyat dia bertungkus lumus buat Great Wall ni. According tour guide tu berjuta-juta rakyat dia mati waktu nak buat Great Wall ni.






Sayang Abah....




 Tengok Adik ni.....asal nak tangkap jer dia toleh kebelakang.




Pelakon drama...waktu ni ada shooting....muahahahaha

Next enrty pasal SKI pulak......tunggu.....

Tuesday, December 27, 2011

Day 1......Beijing

Uolls.....rindu I tak......aaaauuuuwwwwww. Pames bebenor lah ko yer nak orang rindu bagai.

Apa ni... Malaysia panas sangat....I tak biasa tau. I tak biasa pakai baju nipis2 ni....tak ada snow....i tak boleh lah hidup macam ni.....*PANGGGGGG lempang aku lapan puloh kali*.

I'm back.....uollls banyak giler gambar nak di riak kan kat korang....i sanggup tau berdiri dicelah pokok, berdiri atas gunung, duduk dalam gua semata2 dah tunjukan kat uolls keindahan di Beijing.

Yes!!! Beijing tempat yang sangat cantik....permandangan superb.....kota dia bersih giler kecuali toilet bau busuk....uwek! Makanan tak berapa sedap sangat nasib baik mak aku bawak bekal. Tapi tempat pelancongan dia tidak menghampakan.

Aku bertolak last week.....flight pukul 12.50 malam. Perjalanan mengambil masa selama 6 jam. Bagus...senang aku nak kawal anak2 dlm flight sikit.....sepanjang perjalanan diorang tidur....termasuk aku sekali terbonkang.


Excited korang yer....aku pun!

Sampai kat Airport pukul 10 malam....group check in ambik masa sikit. Total family aku yang join trip ni 11 orang. So korang boleh bayangkan macam mana kecoh nyer kitaorang kat airport ni.

Bapak aku muka macam cina kan.....kompen beli barang dapat harga murah. hahahaha



Kita orang sampai di Beijing dalam pukul 7 pagi...... sebelum sampai Pilot tu ada announce weather kat Beijing lebih kurang -7. Mampus aircond 16 Celcius pun dah kecut tetek aku ini -7. Kecut lah biji aku. Paling aku bimbing....mak ngan anak aku....sbb dua2 ada Asma. Uolls... ada benda terjadi kat anak aku pada hari ke 3 nanti aku story.

Sampai jer Airport.....Sejuk nak mampus.....air kencing aku dah jadi ais...keluar  air batu (itu tipu). Pakai kan anak2 baju 3 lapis, topi plus jaket. Lepas tu aku pulak bersiap....

Dah macam duduk eskimo anak aku ni!


Tunggu utk check in.....sorry tak larat nak keluar ambik gambar hotel. Tangan kebas ok....very d sejuk.

Day 1 tak banyak aktiviti....free and easy....so jln2 sekitar hotel jer

Sejuk hampir tak boleh bernafas.....telinga, hidung rasa keras jer....tapi good experience.


Hahahahah....bapak aku dah macam perompak aku tgk

Buah-buahan semua nampak fresh!





Waktu ni semua dah tak tahan....beli tutup telinga ni RMB10 dalam RM5 duit kita. Cute ada macam2 colour.



Ala2 cute nya anak mama....matilah puji anak sendiri.

Tempat wholesale...mmg murah. Tapi sebelum aku gi Beijing....awal2 dah pasang niat....TIDAK MAU SHOPPING! kita tunggu sampai akhir cerita....ada kah niat ini berjaya.



Lapar yer Bang....

Malam....nak gi tengok Show.




Makan dulu sebelum masuk panggung.....nasi dia tak berapa sedap macam pulut lembik pulak tu. Kebulur aku kat sana.....beli roti banyak2 makan dgn rendang ayam mak aku....setengah buku ok....aku melantak.

The best show aku pernah tgk.....aku rasa mesti korang pernah tgk kat TV.....yang badan boleh lipat2 masuk dalam tong tu. Lepas tu pusing2 kawan dia guna kaki jer.....giler terror lah. Show ni 1 jam.

Habis show terus balik hotel....sbb terlalu sejuk malam -8....ko mampu!

Merry Christmas!

Nanti sambung lagi Day 2 yer....