Nuffnang Advertisement

Sunday, August 28, 2011

Selamat Hari Raya uolls.......

Selamat Hari Raya uolls..... Saya & family menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa, meyinggung perasaan sewaktu membaca blog ku ini secara sengaja dan tidak sengaja. Begitu jugak utk kawan2 dan sedara mara yang jauh dan dekat sekali lagi memohon ampun dan maaf dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.

I pun begitu juga memaafkan uolls dengan rela hati......buang yang keruh kita ambik yang jernih. kosong2 ok!

Bagi yang pulang ke kampung berhati-hati dijalan raya.....ingatlah keluarga tersayang. Blog ini akan berehat seketika kerana tuan blog ingin beraya sakan.....saya akan mati dipukul En Win jika di hari raya masih menghadap blog.



Sekali lagi

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN

DARI
ELLY, EN WIN, DANEA & AMEERA

Thursday, August 25, 2011

Rambut lagi......

Hari tu sebelum puasa aku kan ada colour rambut......colour dia ok aku suka sbb tak ada over sangat. Tapi cina tu pandai2 gi potong rambut aku dia kata trim sikit bagi nampak lagi cantik. Tak ada makna nyer ok dia gi potong apa fesyen ntah rambut aku jadi kejang. So setiap kali aku nak gi office atau jalan2 kena blow dulu rambut baru kejang tu hilang. Aku dah lah tak tahu blow sendiri....harus kena pergi kedai. Melayang RM25.00 sekali blow. Tak mampu ok....kalau tak blow terpaksa ikat. So hari ni aku decide gi buat balik rambut.....seumur hidup aku tak pernah perm rambut....so cina tu ckp utk menghilang kejang rambut tu aku kena buat curl (supaya nampak natural). Lantaklah.....aku berani kan diri cuba buat kelainan kali ni.


Dah macam duduk Angkasa Lepas aku rasa...... benda ni dipanggil seramic perm. Seramic pun boleh lah jangan tiles sudah.


Hasil nyer
















malu lah














1, 2

















3







Ta daaaaa...... aku pun tak tahu nak ckp ok ker tidak sbb ini first time buat perm. Lantak lah dari kejang baik gulung. Lepas raya confirm aku luruskan balik

Wednesday, August 24, 2011

Bapa Mithali......

Hari ni mood nak puji En Win.....ialah tak kan korang pulak yang puji laki aku harus ada makna tersembunyi kalau korang yg puji. En Win mmg seorang ayah yang baik dia suka betul melayan kerenah anak. Aku kalau gi holiday berhari2 pun tak risau tinggalkan bawah jagaan En Win. Pernah dulu dia kerja kat Brunei selama setahun dia sanggup balik dan berhenti kerja sbb tak boleh tanggung rindu dgn anak2 dia. Bila berckp ngan aku kat telepon biasa jer......bila borak ngan anak berjam2. Anak aku yang pertama tu sampai pelajaran dia drop habis.... tak ada semangat nak gi sekolah. Aku jangan cakap lah kurus kering sbb kat sini semua aku kena handle sorang2.

Both of my dotter mmg rapat giler ngan En Win.....bukan ckp diorg x rapat dgn aku cuma aku ni kat rumah garang sikit so diorg tak berani sangat. Kalau dua2 lembut nanti tak hormat pulak. Both of them kalau dapat exam result ngan En Win diorg tak takut nak tunjuk dgn aku kalau result tak berapa bagus cakap suara perlahan jer. Tak ada lah sepanjang masa aku garang....kalau time berlajar ngan rumah bersepah jer suara aku macam petir....yang lain lantak korang lah.

Hari tu ada bincang2 ngan En Win nak tambah anak lagi sorang tahun depan....lepas tu tutup kilang terus. Doakan yer supaya hajat tercapai....kalau blh nak anak lelaki ada tips tak uolls......





Dengan father pun En Win rapat giler.....jln gi mana2 mesti pimpin tangan .....sweetkan. Mintak2 aku dapat anak lelaki mcm perangai laki aku jugak....ambik berat teramat sgt kat parent. En Win ngan bapak dia mmg rapat waktu gi Brunei dulu sampai FIL aku jatuh sakit. So terpaksa lah En Win bawak dia duduk sekali kat sana.....Alahai baik nyer u darling (wah puji husband melambung tak ingat). Pasal semua ni lah I sayang kat u sangat..

Buka Puasa day 23 - Adik ipar belanja!!

Kenapa lah bulan puasa ni nafsu aku membuak2 makan tak ingat dunia.....dagu dah double chin, muka dah tembam, babat dah buncit, peha dah lebar......lepas tu berdiri depan cermin "pa i dah kurus kan (sedap kan hati)......"mmg kurus ma....mcm victoria bekam". Venchi tau.

Semalam acara makan lagi adik ipar belanja.....gi makan seafood. Tangan laju jer sumbat makanana dalam mulut tapi hati asyik cakap ini last aku makan nasi.....esok diet. Tak ada makna nyer ok.....nampak nasi niat aku terus pudar. Budget nak kurus bulan puasa nan do lah jawab nyer.

BBQ chicken

Siakap Sweet Lemon.... Ya Allah sedap nyer. Ikan ni depan muka aku pulak tu. Asap2 dia laju jer masuk lubang hidung aku.....adalah dekat 10 kali telan air liur sementara tunggu nak berbuka.

Tom Yam campur....perghhhh terangkat wa cakap lu.

Kangkung  belacan.....paberat adik ipar aku

Udang masak tepung......

Asparagus belacan.....paberat aku

Lala kam heong....TERBAIK


Jom kita lihat apa terjadi lepas 30 minit.....



Licin OK.......

Terima kasih tuan rumah..... I lap u lah

Tuesday, August 23, 2011

Mood Raya sulah latang......

Lately ni kalau aku sampai rumah mesti pasang lagu raya kuat2 lepas tu aku joint sekali menyanyi.....sambil masak....kena lagu joget terjongkit2 bahu aku ikut irama. Jiran sebelah rumah aku kena lah terima hakikat yang dia berjiran dgn perempuan giler perasan suara sedap.

Lagu raya yang aku paling suka Mamat (ku pohon restu ayah bonda)......fuh!! aku kalau menyanyi lagu ni feeling habis....sampai bercucuran lah air mata...."duhai bonda....duhai ayahanda dengarlah rayuan anakanda" perggghhh nampak sangat macam banyak dosa. Kalau on d way balik kampung dengar pulak lagu Uji Rashid & Hail Amir......sah2 aku akan berduet ngan laki aku. Waktu tu feeling nak Raya memuncak uolls.

Hujung minggu hari tu sibuk anak2 aku suruh beli kan kad raya.....nak bagi kat cikgu kata nyer. Ok layan jer lah aku dulu2 pun macam tu gaks.....kalau tulis kad raya kat kawan2 harap pembalasan kalau tak balas next year jgn harap dapat kad dari aku lagi....

"pecah kaca pecah gelas sudah baca harap balas"
"pecah kaca pecah tong sudah baca harap gantung"

Ayat ni confirmed ada kat kad raya aku.....kalau tak faham jugak tak tahu lah aku. Bila dapat kad raya asyik kira jer siapa punya paling banyak.....kalau kau dapat banyak kau glamer lah.


Bersungguh2 ni tulis kad raya.....siap suruh aku beli magic colour lagi. Bestkan jadi kanak2.

Ingat lagi dulu Kad Raya 30 sen jer sekarang wa cakap lu RM2.50 "terperanjat boboi".

Malam main bunga api pulak......



Seronok kan...... i mmg suka raya uolls.....

Monday, August 22, 2011

Buka Puasa dgn Blogger2 fofular.......

Sabtu lepas "Green Apple" arrange buka puasa dekat De Palma Shah Alam utk blogger2 fofular. Aku nak jugak berasa fofular macam diorg so laju2 confirm joint. Ada lah dekat 20 orang yg joint buka puasa ni. Actually semua yang joint ni aku tak kenal kecuali Filla. Tapi disbb kan aku rasa kitaorg ni satu kepala suka mengarut kat blog jadi aku rasa blh ngam kot....itu yang joint buka puasa ni.

So petang tu....kena berkumpul kat lobby pukul 6.30pm.....wah punya lah tak sabar 6.15pm aku dah sampai tapi malas nak keluar kereta dulu kang orang kata gelojoh laks. Aku keluar awal dari rumah sbb takut tersesat.....tengok senang laks....laju jer sampai. Pukul 6.30pm aku nampak "Green Apple" dah sampai.....gi tegur ngan confident

Aku: U Di kan??
Di : Yupe.....siapa ni?
Aku: Elly
Di: Ok2.....ni voucher u yer Irra.

Aku mamai ker Di yang mamai.....Irra pun Irra lantak lah janji kenal. Lepas tu Filla laks sampai...... terus datang kat aku....

Filla: Kau ada plastik tak.....anak aku buat hal laks
Aku: Apa pasal pulak gi Hotel ni aku kena bawak plastik

Ishh minah brutal ni.....lepas tu kehulur kehilir cari plastik. Ini first time aku gi buka puasa ramai giler..... no table kitaorang pun 147 & 148 table paling belakang sekali. Lantak lah janji makan. Dalam pukul 7.00 pm semua blogger sampai.....aku duduk sebelah Filla. Masing2 pandang each other tak berani nak tergur....kau senyum kat aku.....aku senyum kat kau balik.

Lepas jer makan dalam pukul 8.00pm baru masing2 segar......baru nak datang dekat2 suai kenal. Apa nama blog u.....Elly Wonderland (hahahaha....serius malu siot nama blog mcm kanak2 rebena). Aku dari kecik mmg suka berangan tu yg letak nama Wonderland. Masing2 dah keluar camera tangkap gambar each other....yg jual produk pun ada. Satu kelemahan blogger2 aku rasa tak boleh tgk camera.....laju jer nak joint.


 Filla n dotter .....Comel giler. Filla! balik tangan aku sakit sebelah ko....dukung anak kau. Berpeluh aku satu badan tapi buat muka ala2 tak ada hal......dlm hati bila minah ni nak habis makan. Hahahahaha.

Filla & Green Apple....

Sorry uolls....tak ingat nama.....tapi kita dah geng kan! Semua slim kan....







Ini bukan blogger yer.....baru buat tajuk lepas tu delete balik. Lepas tu biarkan bertahun2 blog tu.

Me & Zura

We all bersurai dalam pukul 10pm sbb Di sibuk nak tgk cerekarama...... Good Job Di next time buat lagi yer.

Friday, August 19, 2011

DaneaDani Boutique.....

Apa ni ada cili kat gigi.....gi cuci uolls ni kan bulan puasa....kot yer nak makan pun jangan sampai i nampak. Hello uolls Selamat Berpuasa utk hari yang ke-19. Wah! ucapan macam banyak peminat....padahal balik2 aku yang baca....sendiri punya blog. Di bulan Ramadhan ni i busy uolls....berniaga baju tidur tapi tak dapat nak jual kat blog sbb dah habis dijual....Alhamdulillah macam goreng pisang panas. Mana lagi tolong En Win dikedai.....alhamdullilah rezeki di bulan Ramadhan.

Ni nak habaq mai....kalau u uolls bershopping di Lot 10 ker, Sungei Wang ker.....singgah2 kan lah diri tu diboutique Daneadani di Bukit Bintang Plaza.....cakap jer u ni peminat I harus diskaun akan diberi....(wah perasan diva lagi). Saja jer gurau nak gembira kan hati yg tengah kelaparan ni.

Singgah yer uolls....ada pakaian lelaki, wanita, kasut wanita, beg lelaki.....harus korang kelihtan jelita nanti di Hari Raya. Bila uolls pakai jer baju I terus muka uolls jadi bersinar.....uolls akan kelihatan seperti "Superstar"....macam pakej beli baju dapat jadi Superstar. Hahahahah

Kenapa nama kedai ni DaneaDani? I boleh dgr soalan ni dalam hati uolls. Ok2 bagi tidak menghampakan I jawab sekarang. Danea nama anak yang pertama. Dani nama anak I yang kedua. Jadi bila digabungkan jadilah DaneaDani. Mengapa tak letak nama I? sbb nyer En Win dengki tak nak wife dia fofular.

Jangan lupa singgah yer.....



Model kedai DaneaDani.... En Win tetap nak interprem kat belakang tu.


Confirm anda akan kelihatan tampan bila memakai pakaian ini.


Baju wanita.....dia ala2 PB. Kalau pakai terus kelihatan langsing

Jeans jenama terkini....


Wah! beli baju dapat paper beg jugak (hahahaha). Itu alamat kedai I......jemput datang.

Tuesday, August 16, 2011

Kucing Kurap menyusahkan hidup aku!!! Duit melayang uolls.....

En Win selalunyer tengahari dia akan balik rumah berehat jap.... so En Win akan buka semua tingakp dan pintu supaya angin masuk kata nyer. Haritu dia tak sedar kucing kurap sudah masuk dalam rumah uolls baik punya landing atas sofa....aku rasa En Win tak perasan dia terus keluar dan kunci pintu.

Aku balik kerja petang bukak jer pintu nampak kucing kurap penuh luka dan kotor giler babi landing kat sofa. Apa lagi ambik penyapu terus halau keluar. Buka sofa tu punya cover terus cuci. Satu malam tu anak aku cakap badan dia gatal....so aku letak lah mopiko....esok bertambah banyak....hambik kau bukak baju tgk banyak bintat2. Terus gi doktor kulit.

Doktor tgk jer badan anak aku dia kata anak aku terkena kutu kucing. Terus aku teringat kucing kurap yg masuk rumah aku.....according to d doctor....kutu kucing ni akan melekat kat sofa dan akan terbang kat badan manusia.....lepas tu bila dia kenyang dia akan duduk balik di tilam atau bantal yg ada kat rumah. Ya Allah geli nyer aku dengar. So doktor bagi anak aku ubat sapu nak ubat gatal.

Sampai jer rumah terus aku check sofa2 dan tilam.....tak nampak pulak. Agaknyer kutu tu marah kot aku kacau dia.....esok nyer tgk kaki aku digigit habis berbintat. Buruk kaki I uolls.....macam mana nak raya ni tak leh lah pakai short.

Hari ni aku ngan laku aku cuti panggil pest control datang rumah melayang RM180.00 lepas pest control settled panggil org cuci sofa dan tilam....sedut segala benda kat dalam tu....melayang RM350.00. Satu family gi Hamman sental badan sbb rasa geli nak mampus melayang RM350.00. Duduk hotel sbb nak bagi semua benda kat rumah tu kering dah melayang 300.00. Satu family gi jap antibiotik RM120.00. Pasal kucing kurap tu we all habis RM1300.00 vavi punya kucing....siap ko aku jumpa aku buang ko jauh2.

Kedegilan laki aku AKA En Win

En Win ni mmg degil...... sakit jiwa aku cakap benda yang sama setiap hari lama2 aku dah fade up dan biarkan jer...

1. Pa malam ni u gi kedai jgn naik motor hujan jalan licin. Dia jawab ok tapi dari dalam rumah aku boleh dengar bunyi motor. Degil kan ttp tak nak ikut ckp bini. Alasan malas hujan2 mesti jem.

2. Pa....jgn hisap rokok banyak sangat....u tak sayang ker anak ngan bini U. Kalau I mati u lah senang rumah dapat, kereta dapat, EPF dapat.....eeeeee sakit hati uolls

3.Jgn makan banyak sangat pa....nanti u gemuk tak cantik. Biarlah I dah ada bini....dah ada anak nak gemuk2 lah....

Banyak lagi uolls.....kedegilan teramat lah menyakitkan hati. Itulah En Win dia kalau tak kacau aku satu hari tak sah.....ada jer benda buat aku mengamuk.......

Cuba uolls tgk "Laundry basket" ni jarak tak jauhkan ttp seluar kat luar basket. Tangan cacat ker Pa.....atau mata u tak nampak. Bila aku bebel dia jawab balik.... orang nak tua mmg suka bercakap.

Kalau aku bebel 1 hari jer dia berubah lepas tu buat balik...... atas basket pulak.....susah sangat ker buka basket tu dan masukkan.....benda lain tau pulak kau masuk yer. Geram kan uolls

Ini lagi sakit jiwa.....apa salah jer sangkut terus. Bila aku bising jawapan dia senang jer.....apa guna I ada bini kalau tak boleh bermanja dan buatkan. Ala2 comel nyer ayat power U....buat I terasa diri ini sangatlah penting. Venchi3....agaknyer aku tak perasan kot masa berkawan.....tangan sebelah laki aku pendek agak nyer tu sbb tak boleh sangkut towel tu.

Eeeeeeee.....geram tak uolls. Sah2 dalam mangkuk tu banyak kunci. Apa salah masuk kan jer kunci tu dlm mangkuk....tak kat tepi mangkuk jugak dia letak. Itu belum lagi dia letak lighter, wallet, duit....kemon lah pa tu kan tempat kunci.


Benda2 kecik macam ni lah buat aku letih....dah lah balik kerja terkejar2 nak masak.....itupun belum lagi anak aku combined buat sepah. Kemas bilik luar bersepah, kemas luar dalam bilik bersepah. Dia kalau aku membebel....anak beranak gelak kan aku tak pun dia bawak budak2 lari gi kedai.

Nak buat macam mana uolls itulah suami kesayangan hamba....terima seadanyer. Tapi  tak apa pa.....u malas dari segi ni tapi u rajin dari segi lagi. Especially jaga anak2....ambik sekolah, layan kerenah anak2 dan senang disuruh tak banyak tanya. I Lap U lah...... I kuat membebel ker Pa??????? hahahahahaha

Friday, August 12, 2011

Buka Puasa Day - 12

Konon bulan puasa ni niat sambil berpuasa nak diet sekali. Tak ada makna nyer....asyik mencekik jer kerja aku. Kalau kat rumah makan nasi 2 pinggan tu belum lagi balance2 nasi kat pinggan anak aku....aku habis kan jugak....sayang buang nasi kata nyer. Nak pulak aku penat memasak harus lauk tu aku habis kan.... maklum lah masakan aku kan sedap.

Hari tu buka puasa kat Concorde aku boleh duduk kat situ dari kul 7pm sampai kul 10pm jap2 aku ambik lauk, jap2 aku ambil dessert.....aku gi berak jap lepas tu sambung balik makan. Semalam kat KLGCC melantak lagi laksa lah, mee rebus lah, satay lagi.....fuh giler makan tak ingat.

Sah baju raya aku tak muat......sekejap jer aku boleh pakai skinny jeans dua minggu selepas tu boleh masuk takat peha jer....bukak pelan2 simpan balik dalam almari.....kalau En Win nampak harus aku kena gelak 3 malam berturut-turut. Sekejap jer insaf lepas nampak makanan aku lupa daratan balik. Lepas tu dalam hati confirmed aku cakap "ini last aku makan....esok pagi janji tak nak makan banyak.....aku kena diet". Kelemahan aku nasi dan lauk kampung mmg x pandang kiri kanan.....western ni tak masok tekak aku. Nak pulak kalau ada Patin Tempoyak....perggggghhhh air liur aku dah terkena keyboard ni.

Dulu aku tak macam ni......semenjak aku berkerja kat Yasmin Holdings kawan pulak dgn org2 yang suka makan......terjebak aku. Sebelum joint company ni berat aku 45 - 47kg sekarang ni 53kg (hambik kau). We all sanggup lunch time drive gi Ikan Bakar belakang Istana lah, Gi Sogo cari nasi minang, steamboat lah....mana tak gemuk.

Pagi tadi aku terbayang ketam & ikan pulak.....terus ajak En Win makan luar. Nasib baik dia ok!! We all makan kat Abdullah Chin Seafood meletup sedap sambil menjilat jari kaki....


Azan jer aku terkam satay dulu....giler kau sambil tunggu waktu berbuka aku terbau asap2 satay ni masuk celah2 hidung aku.....


Singapore meehoon

Chinese Fried Rice

Tak tahu nama ikan ni....sbb En Win yang pilih "Deep Fried soya sauce".

Kangkung belacan.....ttp melayu walaupun mkn lauk cina.


Crab Dry Chili.....sedapnyer

Puas hati aku dapat makan semua ni.....separuh jalan makan boleh bangun bukak butang seluar sambung balik makan. Buruk perangai kan. Macam aku sorang jer berpuasa kat dunia ni.....sekejap jer insaf nampak makanan lupa kesusahan....lepas dah kenyang melantak baru insaf balik....boleh ker macam tu. Tak ada makna nyer nak jelita di pagi raya kalau muka dah bulat, perut dah buncit, peha dah membengkak. Jadi elakkan lah berdiri dekat dgn org kurus....harus kau nampak hodoh. Berdiri disebelah org yang berbadan mcm syanie tu.....harus kau nampak jelita kan.



Apa yg terkebil2 kopek ketam tu....guna gigi sudah......