Nuffnang Advertisement

Thursday, March 31, 2011

Masak.....

Uolls.....i dah berubah. I dah jadi isteri yang solehah. I dah masak uolls.....dah 2 minggu i masak.....setiap hari. I pun tak tahu kenapa mood i suka memasak pulak lately ni. Walaupun tak sedap i cuba uolls. Balik jer dari kerja dlm pukul 6.00pm terus tukar baju.....pakai apron uolls. Pukul 7pm dah settle....cepatkan. Selalu nyer tak ada lah masak banyak2....laut for my kids, sayur & apa2 kuah. I sanggup mengorbankan cerita Kejora & Bintang yg bodoh tu.....demi menjadi Isteri yang mithali. Terima kasih banyak2 lah kepada Lisa pasar Taman Tun tu kerana memudahkan kerja i uolls. I beli semua yg dah tersedia......bawang putih, bawang merah, cili, halia, lengkuas, serai semua dah blende. Ikan bilis dah berkopek. Tu sebab i masak laju tak payah nak giling2 or keluarkan blender. Pandai kan i.

En Win & anak2 sampai rumah dalam pukul 7pm.....sampai jer suruh dulu budak2 tu mandi dalam pukul 8pm we all makan. I kembang uolls kalau laut yg i masak habis licin....rasa bangga uolls. Makna nyer sedap lah tu. Walaupun kadang2 termasin, terhangus tapi En Win tetap makan uolls. Dua minggu duit we all jimat. Ialah kalau makan kedai confirmed kena RM20 - RM30. Lagipun we all kena kumpul duit utk renovate rumah.....tu sbb i sanggup masak uolls demi mendapat rumah yg cantik.

Bila rumah dah cantik I pun kena cantik jugak kan oulls.... tak ada lah bila keluar rumah org ingat I maid.... malu lah I. Dah 4 hari....I tak makan nasi uolls. Just ratah laut2 &  makan roti jer. I diet uolls. En Win pun I control sekali tak bagi makan nasi. So kalau gi holiday hujung tahun boleh lah pakai 2 piece kat tepi pantai (angan2 dari dulu). This year angan2 nak gi London nak main salji....nak baling salji kat En Win, nak pakai coat bulu2, nak pakai boots tapi disebabkan dah beli rumah....saving dah licin pegi Fraser Hill jer lah jawabnyer. Janji sejuk uolls. Nanti kita sambung lagi.... boss garang ku dah masuk office.

Tuesday, March 29, 2011

Tambah anak.....

Satu malam tu aku borak2 ngan En Win atas katil sambil geli2 (hahaha....x adalah).  Tiba2 En Win suara kan nak tambah anak satu lagi. I terkejut uolls....lalu jatuh tergolek dari katil. "Mama...next month u cabut IUD yer...kita buat anak tahun ni"." Kalau boleh kita cuba dapat kan anak lelaki" (ingat aku machine ker masuk kan syiling 20 sen lepas tu tekan butang anak lelaki).  I tercekik uolls....lidah ku kelu. Lalu dgn perasaan yg aku cuba tenangkan walaupun jantung aku rasa nak meletup.... aku terus memulakan alasan2 yg patut diberikan. Aku bukan tak nak anak tapi belum masa nyer lagi....antara sebab2 nyer :-


1. Kesian kat Mak & Bapak mertua aku....diorg dah tua. Bagi lah diorg menikmati hari tu diorg dgn tenang.
2. Nak ambik maid mahal giler babi.....nak hantar nursery aku x suka. So tunggu budget ok baru blh ambik maid.
3. Aku akan mengandung tapi bukan sekarang.....may be lagi 2 tahun after everything settle.
4. Lagi pun bagi lah aku rehat2 dulu....bagi lah dua orang anak aku tu besar sikit
5. Holiday pun senang x payah bawak botol susu....makan pun senang suruh diorg duduk & order jer
6. Aku tak ready lagi.....malas nak bangun malam2.


Sebenar nyer dua orang pun dah cukup untuk aku....tapi don't worry darling!! I akan mengandung lagi tapi bukan sekarang. Bagi perniagaan kita stabil dulu....biar kita pindah rumah baru dulu..... settle anak2 punya penukaran sekolah dulu....budget semua dah ok......baru kita fikirkan pasal anak satu lagi. Mmg anak tu rezeki....tapi kalau kau tak bersedia dari segi mental & fizikal tak guna jugak. Banyak benda tak settle by end of the day dapat anak tapi kau laki bini asyik bergaduh jer. Nak terima orang baru dalam keluarga bukan nyer senang ..... perbelanjaan bukannyer sikit. Itu semua kena ambik kira.....zaman sekarang tak ada benda yang murah....semua nyer duit.


Aku memang tak sanggup jaga anak ramai2.....aku tahu limit dan tahap kemalasan aku. Setakat dua or tiga orang boleh lah aku handle tapi lebih dari itu rasa nyer tidak. Aku respect orang yg boleh jaga anak sampai 4 - 5 orang. Confirmed kalau anak ramai aku tak boleh bergaya.....tak boleh keluar & enjoy2 ngan kawan2. Nak tunggu diorg besar lagi 5 tahun waktu tu aku dah tua.....so aku rasa rugi sebab aku dah sia2 kan waktu muda aku (mesti korang kata aku zalim & tak ada hati perut). Tapi aku peduli apa....aku ada alasan aku sendiri. Aku sangat sayangkan keluarga aku.....aku sangat sayang diri aku. So aku kena balance kan kedua-dua nyer. Kalau  24 jam aku busy jaga anak2....badan letih....mesti aku x ada masa nak layan laki aku, nak manjakan diri aku, nak bercuti berdua jgn harap lah tak akan nak tinggal kan anak ramai2 tu kat rumah mak mertua aku.


Aku tak nak jadi macam mak aku asyik jaga anak jer....diri sendiri diabaikan. Buat semua benda demi anak2. Dah tua baru nak rehat....tapi bila ajak jalan dah tak larat. Sekarang jaga cucu pulak....so bila masa utk diri sendiri.....tak ada kan?. Lelaki ni kan jahat sikit....bila bini dah comot dan asyik membebel kat rumah sebab penat....confirmed diaorg keluar. Konon nak tenangkan perasaan. Perasaan bini kau pulak macam mana? (tapi tak semua lelaki yer). Betul tak aku cakap....beranak ikut kemampuan korang....jgn bila laki nak anak jer korang mengandung. Fikir utk diri sendiri....lepas tu baru utk orang lain....sebab yg banyak menanggung yer perempuan bukan lelaki. SAYANGI LAH DIRI ANDA.....RENUNG2 KAN DAN SELAMAT BERAMAL.......

Monday, March 28, 2011

Saturday nite....

Saturday lepas enjoy bangat.....selalu nyer dalam sebulan or dua bulan sekali aku akan keluar ngan kawan2 aku &  En Win akan keluar ngan kawan2 dia. Macam buat hal masing2 konon nyer.....dia perasan bujang akau perasan anak dara ("Ma u jangan pakai seksi sangat tau nanti org ngorat.... wah jeles jugak laki aku ni).  So Saturday lepas aku keluar ngan Zura sbb rasa malas pulak nak keluar ramai2. Just spent time ngan kawan aku yang sorang ni jer.....kepala minah ni mmg sempoi...... kau kutuk macam mana pun dia gelak jer. En Win pulak keluar gi Pub ngan kawan2 college dia kat Putrajaya.

Anak2 aku awal2 lagi aku dah pos kan rumah mak mertua. Seperti biasa anak no.2 aku tu kan mulut dia laser siap sound aku lagi "Ni mesti nak pergi disco kan"...... shut up lah Dik.  Dalam pukul 8.00 aku jumpa Zura kat Curve....gi makan dulu kat Little Penang..... after that we all continue gi Karaoke kat Red Box the Curve....lantak melalak sampai pukul 11.00. Kejap2 suara aku merdu....kejap2 kang suara jantan pulak keluar. Tapi aku tetap mengatakan suara aku lebih sedap dari Siti Nurhaliza. Dah habis lagu kat karaoke kitaorang nyanyi.....we all decide lepak Zeta Bar pulak. Zassss.......laju jer sampai sana.

Tak sangat kat Zeta Bar ni ada live band baru.....superb!! best giler. Aku pun apa lagi  terkinja2 macam orang giler mengalah kan penyanyi tu.......aku ngan Zura berdiri betul2 depan stage tu. Tersenyum2 macam kerang busuk. Tapi aku mmg rasa betul2 realese malam tu....... perasaan macam anak remaja tanpa ada gangguan dari sesiapa. Ialah aku bukan lah selalu keluar macam ni.....selalu nyer kalau pergi mana2 pun ngan En Win & anak2. Tapi sometimes kita kena ada masa utk diri kita sendiri..... buat apa yg kita rasa kita nak buat. Bukan aku suruh korang menderhaka kat suami but aku rasa kita juga kena bagi peluang kat diri kita untuk berseronok!! betul tak.

Itu sbb kalau En Win nak keluar ngan kawan2 dia pun aku tak kisah. Confirmed as a husband or Wife kita akan tahu limit kita....most important mesti jujur ngan pasangan  masing2. InsyaAllah tak akan terjadi apa2. Aku sampai rumah dalam pukul 2.30 pagi. En Win pulak pukul 3.30 pagi. Korang tahu lah En Win kalau balik mesti bawak makanan......terjebak lagi aku makan malam2 buta. Fuh!!! Sah mmg aku tak boleh kurus.

Esok hari Ahad pulak......hari aku ngan anak2. Mesti lah balance kan....kesian pulak diorg tak gi mana2 waktu cuti. So bawa diorg gi Pavillion....lepak2.....makan2 (yang special sikit). Tapi rabak jugalah duit aku laki bini....sbb beli kan diorg baju. Aku dah janji ngan Danea kalau result exam dia bagus aku akan belikan baju Girl. Alhamdullillah result dia excellent...... so bawa lah dia kat kedai Girl suruh pilih baju. Bila dah beli baju Danea kesian pulak kat Adik......so pergi GAP belikan kan dia baju & skirt Jeans. Danea pun nak jeans jugak......mana lah tak bankrap aku. Habis lah jugak dalam RM300.00. Tak apa lah utk anak2 (nak sedapkan hati sendiri....rezeki lebih apa salah nyer kan). Bila nampak kasut...nak kasut pulak.....yang ni bapak kau pulak bayar yer. By end of the day diorang shopping aku yg tak dapat apa2. Tak apa.lah....sekali sekali....mak kau  ni kan cop duit. The moral of the story lain kali jgn mulut tu gatal2 nak belanja kalau lulus exam....bila jer hadiah tu senyap2.

Khamis ni En Win tak ada gi China lagi ada barang nak kena ambik....... busy balik lah aku. Tak pe ini semua utk masa depan kita sekeluarga. Semoga rezeki kita sekeluarga bertambah murah. Amin......

Wednesday, March 23, 2011

Zaman kanak2

Uolls.....i anak cerita sikit zaman kanak-kanak i.....cube cite2

I ni dulu cicit tok penghulu uolls......so waktu moyang I jadi penghulu dia telah membeli tanah dan membina rumah dikawasan tu....(maklum lah penghulu pun ala2 sultan jugak.....kau mintak jer mesti org bagi punya).  Jadi anak2 dia semua duduk kat kawasan itu.......ini bermakna kawan2 aku semasa kecil ada lah sepupu-sepapat aku. Sbb bapak aku pun duduk kat kawasan tu jugak.

Kecik2 dulu uolls permainan yg paling popular mesti lah main kawin-kawin (I like). Dah semesti nyer aku jadi pengantin perempuan.....sbb waktu kecik aku lah yg paling comei (sila muntah). Tak kuasa aku nak jadi mak andam....kehulu kehilir cari baju lah...make-up lah. Pengantin lagi best duduk jer. Seperti biasa....make up yg digunakkan adalah bedak talkum. Letak kat mata bedak, pipi merah bedak....lipstik pun bedak. Tapi sbb yg menjadi mak andam nyer kakak aku....consider terror lah tu touch up muka aku. Seperti biasa lampin adik aku akan jadi veil......bunga raya confirmed letak kat telinga...rantai guna tali kasut. Meriah uolls. Ada adat merenjis.....silat....tarian depan pengantin (tak habis2 lagu Sireh Pinang tu). Camera man pun ada uolls.....bila dia nak tangkap gambar jer mesti ada bunyi klik2....klik2. Sepanjang aku jadi pengantin aku kena tunduk jer....konon2 malu lah tu. Tapi dah habis kawin bab masuk dlm bilik tak adalah pulak.....(gatai na).

Aku ingat lagi waktu raya....lepas jer sembahyang raya dalam pukul 10 pagi.....kita orang sepupu-sepapat ni akan berkumpul.....ketuanyer kakak aku lah. Dia akan bawak peta yg dilukis malam tadi. Uolls nak tahu tak peta apa.......hahahaha peta kawasan rumah kita orang uolls. Kakak aku akan decide rumah mana nak pergi dulu.....ikut urutan. Mula2 rumah mak long, lepas tu mak ngah dan seterusnyer (giler kan....pada hal tiap2 tahun pergi tapi still nak lukis peta juga). Dapat duit raya 24 jam kira....takut salah uolls. Kalau tak puas hati suruh kakak aku tolong kira kan..... pada  hal x sampai 10 hinggit pun.

Aku kalau banyak duit tak ada kerja lain....gi kedai main tikam. Kalau no yg aku beli tu kena dapatlah patung askar kecik.....itu pun aku dah meloncat keriangan macam dapat kereta kancil uolls. Kalau mak aku nampak siap lah memang paip getah lah kat badan. Lagi satu aku cukup suka time hujan. Tingkap rumah aku jenis yg bukak besar tu. So bila hujan jer aku masuk bilik air......kunci dari dalam. Lepas tu bukak tingkap  bilik air lompat keluar. Nak pulak air yg turun tu dari bumbung....pergggghhh  ala2 macam air terjun.....fuh best giler!. Dah lah mandi hujan mak tak tahu....tapi ada hati lagi pergi mandi sampai terpekik2 menyanyi......hambek kau bila mak aku dgr kelam kabut aku lari. Tapi macam mana pun still kena balik rumah kan.....jadi rela kan lah badan ni kena pukul (lantak lah yg penting dapat mandi hujan uolls). Seperti biasa aku yg kena pukul....kakak long aku yg menangis teresak-esak (tak faham2).

Kakak aku selalunyer ada group kawan2 dia sendiri....maklum lah dah besar. Aku pun ada group aku sendiri dlm group aku pulak aku lah yg paling besar......so mmg lah budak2 tu kena buli ngan aku. Aku cukup suka kalau main boss2 and secretary......dah semestinyer aku jadi boss. Tak kuasa aku nak cari secretary kena buli ngan boss (tapi sekarang kerja aku secretary jugak). Aku cukup suka jadi boss garang....masuk jer office terus baling2 kertas....konon2 secretary salah type suratlah. Lepas dah marah2....angkat pulak phone ala2 telepon client."Dato macam mana dgn projek kita di London"....london jer uolls tak main lah malaysia.

Aku kecik memang banyak aktiviti....main galah panjang lah, baling tin lah, baling selipar lah, main nyorok2 lah ..... aku akan menyorok dalam bilik sampai tertidu sbb boring kakak aku malas nak cari aku (giler dengki), paling best main masak2. Cerita pasal main masak2 selalunyer aku akan mintak mak aku 10 sen....senyap2 pergi beli minyak gas. Kak Long aku pergi curi telur kat dapur. Kak ngah aku pulak pergi cari ranting pokok kecik2 sbb nak masak telur lah konon nyer. Minyak gas kan bau dia kuat.....bila mak aku nampak jer aktiviti kitaorg lintang pukang lari selamat kan diri. Bodoh mana lah mak aku tak nampak....dah kau main masak2 tepi rumah sah2 mak aku tahu. cuba lah menyorok sikit (tapi waktu mana lah nak terfikir....sbb tahu nak seronok jer).

Zaman kecik2 mmg best uolls.....tak fikir masalah pun. Dari pagi sampai petang main jer. Ok kalau i ada masa nanti.....I ceritakan zaman remaja pulak.

Tuesday, March 22, 2011

Lat..... Kampung Boy

Cuti sekolah bulan ni..... we all tak pergi mana2. En Win busy..... so saturday lepas we all decide gi tgk teater "Lat Kampung Boy" kat Istana Budaya. Aku ingat teater Lat Kampung Boy ni macam cerita kartun Kampung Boy kat TV tu. Rupa nyer bukan uolls.....dia menceritakan ttg kehidupan Dato' Lat dari kecil sampai tua.

Tapi cerita dia mmg superb..... aku takut jer anaks2 aku boring. Tapi nasib baik diorg pun teruja. Pelakon2 dlm teater ni semua best2.....ada Awie, Atilia yg lain tu aku x ingat nama diorg tapi aku kenal. Yang paling buat I teruja uolls sbb duduk sebelah Aflin Shauki, Johan Raja Lawak, Hans, & Harith Iskandar. Waktu ni.... i dah perasan macam pelakon uolls. Tapi tak berani nak tegur.....segan.  I terlupa uolls.....En Win ada kat sebelah I.....sebab mata I asyik menjeling dekat Hans uolls. Perasan sekejap diri ini seperti Erra Fazira (Gatai na).

Ok berbalik pasal cerita teater Kampung Boy ni...... ceritanyer mengesahkan kehidupan Dato' Lat yang memang dari kecil minat melukis kartun...... hobi nyer disokong penuh oleh bapak Lat. Barulah aku tahu yg Mamat Khalid ni rupanyer adik Dato' Lat (cube cite2)....sbb malam tu dia pun ada. Sambung balik cite Dato' Lat ni......bila Dato' Lat ni dah besau dia telah berkerja di NSTP......sebagai wartawan bahagian Jenayah. Of course....jiwa Lat memberontak sbb dia mmg x suka dgn pekerjaan yg dilakukannyer.....tapi memandang kan dia org susah waktu tu terpaksa lah Lat meneruskan pekerjaan itu. Hobi melukis nyer tidak dilupakan.....Lat telah menghantar lukisan yg dibuat kesebuah produksi dan lukisan nyer telah dicetak tanpa pengetahuan Lat. Agaknyer mmg rezeki Lat....karya nyer itu telah dibeli oleh boss tempat Lat bekerja.....apa lagi Lat telah dipanggil dan boss nyer telah membenarkan Dato' Lat melukis karton diruangan suratkhabar NSTP. Barulah aku tahu rupanyer karton Dato Lat ni popular sehingga kan Orang Jepun, Orang Germany, Orang London semua nyer meminati karton Lat ni.  Jalan cerita nyer sangat menarik di tambah lagi dgn lawak jenaka Awie. Mmg tak boring walaupun teater ni selama 3 jam.

Sebenar nyer En Win yang minat sangat ngan Dato' Lat ni........dia kata karton Dato' Lat ni menarik. Aku kan Kampung mana ada nak baca karton2 omputih ni......baca karton UJANG adalah. Habis jer teater ni dia ada jual buku Lat limited edition....hambik kau melayang RM200.00. Oooooo.....kalau aku mintak duit beli baju kau kata budget lari.....tapi bila beli buku karton ni ada pulak.......

Anak2 aku yg teruja nak gi tgk Teater Lat Kampung Boy......kau rasa anak no.2 aku tu faham ker nanti.



Wah! suka korang yer.......

Ini lah Dato' Lat......

Friday, March 18, 2011

Hubby balik.......

Salingan....

Ni nak cerita sikit hal anak2 cuti sekolah.....

Atok (mak aku) : Ameera! Cuti sekolah ni meh lah tidur rumah Atok....
Ameera: Tak nak lah Tok!! Kalau Ameera tidur rumah Atok nanti Mama mandi ngan Papa sama2.
Aku : Bila? Macam mana adik nampak.
Ameera : Ia..... adik nampak. Mula2 Mama masuk dulu.....lepas tu papa masuk pulak bilik air tu.
Aku: Gulpppp!!!

Danea : Macam mana Mama boleh suka papa?
Aku : Ialah Papa kan hensem....tu lah mama suka
Danea : Tak hensem pun... hitam pulak tu....
Kurang asam punya budak itu kan bapak kau.....berani lagi nak kutuk

Ameera : Mama.... dah besar nanti adik tak nak kawin lah
Aku : Kenapa pulak?
Ameera : Ialah nanti kena tidur sama2....adik takut
Aku : (tak terkata.....mana lah anak aku belajar semua ni).

Aku : Adik....dah besar nanti nak jadi apa?
Ameera : Nak jadi macam Mama lah....
Aku: Hah! kenapa nak jadi macam Mama
Ameera : Sebab boleh tidur selalu.....tak payah buat kerja
Korang rasa macam nak lempang tak dengar jawapan dia yg selamba tu.....mama kau tidur sebab penat...

Wednesday, March 16, 2011

I teruja uolls........

Ingat tak i pernah cerita kat blog I ni pasal rumah Serenia kat Ukay Perdana. Alhamdullilah......Loan I approved uolls. Ini bermakna rumah ini akan jadi milik I. Gembira tak terkata bila orang bank yg hansem tu call i kata loan rumah u approved.....i gembira uolls sambil menjerit-jerit macam orang giler kat office ni. Tapi.....En Win kan tak ada..... jadi I call jer lah anak I yang tak faham apa2 tu ckp kita dah dapat rumah. Monster aku yg blurrr tu cakap...yer ker Mama....oklah Yaya nak sambung tgk TV...... tak teruja langsung uolls.

Tapi uolls i tak ada lah nak terus pindah.....nak kena buat renovation sikit2 uolls maklum lah duit bukan nyer banyak sgt....so buat perlahan2 jer lah. Banyak idea kat kepala ni nak decorate rumah ni. Kalau i pindah rumah ni uolls ini bermakna anak2 i kena tukar sekolah.....kesian jugak kena berpisah ngan kawan2 diorg. Lantak lah kan yg penting i suka rumah ni uolls. Jom i tunjuk kan sekali gambar rumah ni.........





I like......macam2 nak kena tukar ni uolls....I kan Eric Leong.

Tuesday, March 15, 2011

Rinduuuuu.......

Hi uolls..... Issshhh.....rindu nyer kat hubby I. Padan muka.... time En Win ada aku ngada2....suka cari pasal. Dia tak ada baru nak miss2. En Win tak ada seminggu pergi China. I meroyan  uolls tak ada suami ni. Mana tak nyer dia lah tempat i mengadu, manja2, tempat pukul2. Tak ada org tidur sebelah I.....itu yg buat lagi jadi meroyan.

Kalau En Win tak ada makna nyer kerja i bertambah uolls. Pagi kena hantar anak gi rumah MIL, petang ambik diorg balik, malam pergi kedai....check2 staff. Bukan betul diorang ni boss tak ada tutup kedai awal pulak. Seperti biasa En Win akan ke China utk ambik stock baru.....I risau uolls buat nyer dia tersangkut ngan perempuan China kat sana....meroyan I.

Sebelum dia gi China hari tu.....ada lah gaduh2 manja ngan En Win.....sbb balik lambat. Aku kan sensitive kalau dia nak gi outstation dia mesti bawa aku & anak2 gi dinner and spend time together2. Tapi malam tu dia terbalik lambat sbb banyak benda nak kena settle. So aku kan Drama Queen merajuk lah (ngada kan....lempang baru tahu). En Win letih....aku pulak merajuk maka terjadi lah petengkaran tsunami. En Win pun keluar rumah bawak anak2 naik kereta tinggal kan diva vogue ni sendirian di rumah. Uolls tahu lah kan.....I kalau gaduh ngan En Win 1/2 jam jer.... tak boleh lama2 sebab dua2 cepat sejuk. So....bila En Win dah ok sikit dia call ambik aku kat rumah. Maka terjadi lah drama minggu ini di dalam kereta.....En Win terus peluk & kiss aku minta maaf (type sambil tersipu-sipu senyum). I suka uolls....maka i pun memulakan bakat artis yg ada di dalam badan ku ini terus meminta maaf sambil mencium tangan En Win (gelikan). Penonton nyer adalah dua org monster dibelakang yang terpinga-pinga kenapa mak bapak dia berkelakuan sedemikian.

Alhamdulillah..... one thing good yg aku rasa pasal kita orang berdua ni..... we all tak malu mengaku salah. Tak kisah lah siapa betul atau salah....salah sorang bila dah ok cepat2 mintak maaf. No point gaduh lama2.... buat sakit hati lagi ada lah. Since kita orang kawin lagi.....we all dah janji apa2 masalah sekali pun mesti berbaik hari yg sama jugak. Esok kita bukak buku lain pulak. En Win tak suka fikir masalah.....semua benda dia buat lawak......so jarang tengok dia stress. Aku pulak cepat stress & melenting so bila ada dia keadaan akan come back normal.

So bila dia tak ada aku rasa sunyi sangat......rinduuuuuu. gilerrrrrrr. Tapi aku tak suka call or kacau time kerja sbb aku tahu dia mesti busy kat sana. So malam after settle everythings baru call. Kadang2 best jugak berjauhan ni.....baru boleh borak2 kat phone macam org bercinta. I hope sampai tua aku ngan En Win akan berjalan berpegangan tangan & masih lagi tidur berpeluk-pelukan. Satu benda aku perasan orang melayu ni kalau dah tua tak boleh buat tu semua sbb malu ngan anak2 & cucu. Setiap tahun after aku bawa anak2 bercuti.....after that we all pulak akan bercuti berdua tanpa anak2. Aku rasa bercuti berdua ni sangat perlu cause kita pun perlu masa utk bersama2...wujudkan cinta & kasih sayang tu balik.....sbb sometimes bila kita sibuk bekerja kita lupa yg kedua-dua kita ni sebenarnyer perlukan belaian manja. So pada masa bercuti ni lah kita boleh buat tu semua utk suami or isteri kita tanpa gangguan org lain.

Darling kalau u baca blog ni......I Luv u so mucccchhhhhhhh.....I bersyukur sangat berkawin dgn u, u bagi I kebahagian.....u adalah lelaki yg sempurna dimata I. Thank you sayang......(kan dah nangis ....sob....sob...sob)

Monday, March 14, 2011

Majlis Aqiqah & Cukur Jambul

Hi uolls!!! I busy uolls.... kena pi Kedah uruskan Majlis Aqiqah utk anak boss.... 4 hari kat sana. Kedah panas giler berkerak rasa badan ni!! Tapi demi boss dan anak2 nyer i sanggup uolls. I bukan nyer kena urus kan apa2 sangat....sengaja nak menyibuk jer. Kenalah pura2 sibuk uolls nanti ni chop pekerja yg tidak bertanggung jawab.

Hari pertama sampai terus pergi rumah my boss....utk melaporkan diri. Kena lah tunjuk muka kan. Lepas tu terus naik atas tolong buat Bunga Telur.....jemputan ramai uolls dalam 1000 orang. So makna nyer kena buat bunga telur pun dlm 1000 jugak lah. Juling mata I.....bukan juling jer.....badan pun dah senget. Everday balik pukul 12.00 mlm. Kuat kan I bekerja..... bila boss pandang jer bersungguh I betul kan bunga telur tu.....cepat angkat barang sana sini....sah2 tahun ni bonus meletup.

One thing good abt my boss & wife dia ni...... tersangat lah baik menjaga kebajikan pekerja.....ada jer makanan yg power2 disediakan. Pagi Nasik Lemak......Tengahari....Nasi & ulam2......Petang....Laksa Kedah.....Malam...Nasi Minyak....Tengah Malam.....Kuih2. Fuhhh!!! makan tak henti.....perut i dah buncit uolls.... cover dgn baju sebab dah tak boleh button.

Majlis Aqiqah ni utk cucu yg ke-lima. Grand bangat uolls.....macam orang kawin pun ada jugak. Jom kita tgk gambar2 yg tak seberapa ni.....ialah i kan busy.....


Belum siap lagi baru nak cucuk2 bunga.....

Cantik.....meletupkan!!. Waktu ni I dah perasan uolls.....I dah berangan akan duduk disitu sampai dodoikan anak monster ku. Tentu I jelita waktu tu....dgn memakai pakaian Rizalman....dan di Make up kan oleh Nurul Syukor. Tapi....tak ada makna nyer berangan jer lah.


Yang lelaki berpakaian Baju Melayu....tu lah anak Boss I yang pertama. Cantik kan Colour yg diorang pilih. Very Sweet...

Ini wife dia & 3 orang anak perempuan dia (satu lagi tu dlm buaian lah).

Best kan jadi org kaya ni kan!! Fikir apa jer konsep yg korang nak.....confirmed terlaksana punya. Ingat lagi waktu anak dia yang no.2 tu kawin...wife dia minat sangat kat Anuar Zain so boss i pun buat suprise panggil Anuar Zain nyanyi kat wedding diorang. Romantik kan. Kalau I....sure panggil Lady Gaga baru lah meletup kan. Tapi boss ni walaupun Kaya bangat tapi dia sangat lah pemurah dan tak sombong!!.

Ni nak cerita Uolls.....angan2 I (tapi tak tercapai & tak akan pernah tercapai....jadi berangan jer lah). I nak kawin kat tepi pantai uolls.....ala2 Beach Wedding. Pakai Tube Dress.....my Darling pakai Suit. Jemputan tak ramai dlm 100 org. Cuma Family & rakan karib sahaja. Romantik dinner....boleh slow dance, ada org main piano. I nak org yg hadir dipenuhi dgn rasa cinta dgn pasangan  masing2. Bestkan!! Mana lah tahu kalau dah banyak duit nanti uolls....I akan cuba realisasi kan impian ni utk wedding annivessary I. InsyaAllah. Gilerkan I uollss.....

Tuesday, March 8, 2011

Kenapa???

Kenapa aku tak suka gaduh - Aku malas nak peningkan kepala otak.... kalau gaduh ngan En Win confirmed aku kalah....sbb aku kan suka berckp....sikit2 nak mengadu. Sah2 aku yang tegur dulu. Kalau ngan kawan2 lagi aku malas nak bermasam muka or bergaduh. Dah tua bangka nak merajuk...nak  masam2 muka. Giler ker apa. Life indeed can be fun if you really want to. Life is too short, let's enjoy life to the fullest!!. Kalau muka tu asyik nak mengamuk jer...asyik fikir masalah jer....confirmed korang cepat tua aku jugak yg tetap vogue.

Kenapa aku garang - Kalau aku tak garang dua orang monster aku tu sure buat rumah ni macam taman permainan, sah2 kerja sekolah tak buat.....jadi aku kena jadi garang sbb En Win tak akan marah anak2 dia....sbb dia nak tunjuklah dia bapak yg paling sporting di dunia. PODAH!!.

Kenapa aku suka pergi Karaoke - Sbb aku perasan suara aku sedap waktu menyanyi.....walaupun En Win selalu kata aku tak ikut melodi....aku peduli apa....kau bukan nyer Ramli MS.....Yang penting suara aku mmg meletup waktu menyanyi

Kenapa waktu remaja aku suka menipu - kalau aku cakap jujur....confirmed bapak aku tak bagi keluar. "Abah, hari ni Elly nak keluar ngan Jantan....nak gi Sunway Lagoon". Memang penamparlah jawapan nyer. Cuba kalau aku ckp..."Abah... Elly nak gi belajar ngan kawan2 pagi ni (Study group)". Terus mengangguk kan kepala sambil menghulurkan duit. Best2!!

Kenapa aku takut ngan boss aku - Sbb aku tak tahu waktu bila dia marah...waktu bila dia berckp....sbb intonasi suara dia sentiasa kuat. So....aku sentiasa dlm keadaan ketakutan dan berjaga-jaga.

Kenapa aku suka bercuti di Pantai - Sbb aku akan perasan waktu ni aku org kaya yg duduk di kerusi rehat ditepi pantai....memakai bikini dan topi besar sambil membaca buku cerita dan Watermelon juice disisi ku.....dan pada waktu itu aku merasakan akulah paling jelita. Hahahah giler ker apa....pantai lah best boleh rehat kan otak.

Kenapa aku terlalu sensitif - Korang boleh ker tiba2 menanggis.....ini adalah senjata aku. Bila aku bersalah jer cepat2 nangis.....supaya En Win tak boleh marah2 lagi.....dan akhirnyer aku menang. Bila aku menangis mesti orang disekeliling ku akan  bersimpati. Jadi aku akan menjadi Drama Queen yg berjaya.

Kenapa aku boros.... siapa lagi nak menghabiskan duit En Win selain aku.....kalau aku tak habis mesti dia akan bejoli dgn kawan2 nyer....jadi aku haruslah pantas menghabiskan duit poket nyer.

Kenapa bila cakap suara aku kuat - kalau suara korang perlahan...confirmed orang malas nak dgr.  So....jadi lah macam aku sentiasa menggunakan suara yg nyaring dan tajam supaya semua mata akan tertumpu dekat aku.....walaupun aku cuma nak bagitahu yg pagi ni aku makan nasi lemak.

Kenapa aku malas menggosok - sbb aku tak pandai mengosok.....sbb dari kecik mak aku yg gosok kan baju aku dan aku rasa menggosok ni buat aku stress dan membuatkan ketiak aku akan berbijik (alasan yg aku selalu berikan kepada En Win). Walaupun aku tahu alasan itu terlalu bodoh....aku peduli apa. Aku sanggup mengeluarkan duit untuk menghantar semua pakaian2 ke Dobi.

Kenapa aku suka pergi SPA - ini memang tak dinafikan....aku mmg suka urut dan dimanja-manjakan. Penat pekerja harus duit tu digunakan untuk membelai diri ku ini. Sebulan....confirmed aku akan pergi 2 or 3 kali ke SPA. Best nyer!!! nak pergilah petang ni!!.

Friday, March 4, 2011

Perangai anaks

Bila sampai rumah jer aku mesti tanya anak2 aku ada homework atau tidak.... tapi jawapan memanjang jer tak ada. Bila tanya pasal peperiksaan pulak..."Boleh buat tak maths tadi yaya"....."kacang jer ma".

Seperti biasa malam aku akan duduk dgn anak2 aku check homework diorg..... mana lah aku tak menjerit macam kucing.....melambak kerja sekolah kau boleh ckp takde. Satu lagi yg membuat aku mengamuk bila tulisan buruk....memang aku padam semua....kau buat lah balik. Makesure size tulisan tu sama besar. Menitik-nitik airmata bercucuran aku peduli apa. Aku kalau mengajar mmg garang tak ada nak main2. Lepas homework semua siap....aku akan suruh diorg buat latihan pulak. Anak2 aku ni aku tak hantar gi tuition lagi sbb kesian....bagi diorg rehat saturday & sunday. Tapi still jugak lah ada class...pagi sabtu mengaji...ahad ballet. Bila result exam keluar kalau markah penuh laju jer dia tunjuk kat aku.....kalau bawah 90 markah dia tunjuk kat laki aku.....Aku sebenarnyer tak kisah.....tak semesti nyer kena dapat semua 100 markah tapi yg paling aku tak suka bila time belajar korang jgn nak main2. Aku pun tahu pelajaran sekarang bukan nyer senang...kalau dah berusaha tapi tak berjaya apa nak buatkan. Kalau Danea baca ni....Mama x garang lah...Mama sayang Danea Mama cuma nak yg menjadi seorg yang berdisplin....

Danea ni very sensitif......kalau aku marah dia tak menjawab tapi airmata dia meleleh-leleh. Lepas tu terus masuk bilik. Esok nyer bila aku nak gi kerja dlm beg aku mesti ada surat from Danea..... I'm sorry Mama...Yaya janji tak buat lagi...Yaya sayang Mama sangat". Dia start tulis surat2 macam ni waktu umur dia 5 tahun. Surat2 ni semua aku simpan utk kenang-kenangan.

Anak aku no. 2 tu pulak...tak menyempat-nyempat nak buat homework....aku baru jer tanggal kasut kerja.."Ma adik ada homework jom buat". Fening2. Ameera ni nakal dia jgn cakap lah kerja dia asyik buat sepah jer.....kalau buat salah cepat2 dia tuduh kakak dia. Ameera ni degil & keras kepala sikit.....kau jeritlah macam mana pun satu air mata gatal pun tak keluar.

Nanti sambung lagi yer....laki aku sibuk jer mengacau. Dengki lah tu.....

Sessi luahan perasaan....

Eeeeee....tension nyer!! Tak boleh tahan dgn org yg hipokrit, kaki bodek & Talam dua muka.

Hipokrit - Kenapa nak kena jadi hiprokit tak boleh ker jadi diri sendiri. Aku tahu lah kau tu dah baik.....dah alim tapi x payah nak betul2 kan & tegur2 org. Kau betul kan diri kau dulu baru boleh tegur org lain. Kau cuma berlagak baik depan orang tapi sebenarnyer bila jumpa kawan2 kau habis segala perangai buruk kau keluar kan. Yang paling tak tahan.....bila org tak sembahyang....tak pakai tudung.....tak mengaji. Kau anggap dia jahat dan harus dijauhi. Kau ingat kau sembahyang & tutup aurat tu kira dah baik sangat ker? Wahal hati kau busuk....kerja asyik nak menegur dan membetulkan orang. Fikir buat kebaikan tuhan bagi pahala. Kau fikir nak mengejar Syurga jer.... tapi kau tak fikir berapa banyak hati orang kau lukakan, perangai kau ni buat org kutuk jer sbb org blh tahu kau sebernarnyer HIPOKRIT. Aku ni dah dewasa...dah ada laki....takan aku sembahyang....aku mengaji aku nak canang kat semua orang. Walaupun aku x sembahyang atau menutup aurat semua ini aku yg akan tanggung bukan kau lah bodoh!! nak tegur tu boleh tapi jgn sampai memaksa pulak.....kau siapa nak paksa2 aku tutup aurat. Aku nak gi Clubbing ker....pakai pendek sampai nampak bontot ker itu hak aku lah.....kau jaga jer laki or bini kau. Rumahtangga pun x betul nak nasihatkan orang. Gosok dulu baju, masak kan laki kau tu dulu, jaga anak tu betul2 & betulkan keluarga kau tu dulu baru boleh fikir masalah orang lain. Aku tak faham betul kenapa manusia ni bila dah pakai tudung, sembahyang x tinggal diorang anggap diri tu terlampau baik sgt. BODOH punya pemikiran!!!

Kaki Bodek - Ini lagi satu penyakit yg aku x boleh tahan (rasa nak lempang2 jer). Boleh tak kau kerja jer macam biasa. Tak payah bodek2...... kau buat orang sekeliling meluat tgk kau tau!! Aku mmg tak pandai bodek2 ni biarlah pangkat aku lambat naik aku tak kisah...pening lah nak bodek & kipas2 ni. Stressssss lah jumpa orang macam ni tiap2 hari. Berlawan bodek antara satu sama lain. Bukan kau nak berlawan siapa kerja paling bagus. Ini siapa bodek paling terror. Fuhhhhh......giler2.

Talam dua muka - Depan aku...."betul ckp u....I setuju" tapi belakang aku kau kutuk2 kau kata aku bodohlah tak ada otak lah. Baik ngan aku bersebab. Lain yg aku cerita lain yg kau sampaikan kat orang. Orang yg tak tahu cerita sebenarnyer tadi terus masam muka kat aku. Kau rasa bahagia sangat ker melaga-lagakan orang ni. Aku beli barang mahal kau puji..."ialah lah u kan penat bekerja...u patut beli semua ni...ini kan hasil titik peluh u". Tapi belakang aku kau cerita lain "entah2 ada org sponsor tak? tak kan lah cuma ada kedai baju dah boleh beli handbag mahal2 & pergi holiday luar negera". SIAL kau tahu ker duit aku sikit ker banyak....mana tahu dulu2 bapak aku jual tanah ker...dia bagi aku sejuta.

The moral of the story - manusia tak akan puas hati bila diantara kawan2 nyer hidup senang & bahagia. Mencari kesalahan orang lain adalah satu kepuasan untuk diri mereka. Aku tak ckp lah aku ni baik sgt. Tapi kalau boleh aku minta aku dijauhi dgn perangai2 buruk macam ni......MAK STRESS NYAH....

Wednesday, March 2, 2011

Stress....

Minggu ni aku ngan En Win stressssss.....giler. Asyik bergaduh jer. Bukan pasal perempuan yer tapi pasal kedai. Biasa lah kalau berkerja laki bini ni pendapat mesti tak sama. Aku nak menang sbb aku rasa pendapat aku yg paling bagussss.... En Win lagi lah..... I husband u....u kena dgr cakap i. Tapi we all gaduh tak lama sbb lepas tu dua2 senyap sbb malas bertekak.... tak sampai setengah jam bincang balik.

Bagi yang tak tahu actually aku ngan En Win ada business baju.... we all ada dua kedai (Satu kat Bukit Bintang & Satu lagi kat Sungei Wang). InsyaAllah satu lagi cawangan lagi akan dibuka di Semua House. Kepada sesiapa yg minat berniaga datanglah jumpa we all berdua. InsyaAllah aku ngan En Win akan bantu. Kedai kat Bukit Bintang we all jual baju lelaki & seluar jeans (terletak di tingkat satu..... satu row dgn Al Ikhsan). Kedai kat Sungei Wang we all jual pakaian wanita (terletak di Ground Floor). Nama kedai  Daneadani (sempena nama anak2 aku).

Minggu lepas kitaorg sponsor baju utk program 1,2,3 tukar. Ala.... yang Sarimah Ibrahim jadi hos tu. Kalau tak silap aku cerita ni keluar setiap hari Ahad pukul 7pm. Lepas tu kitaorang dapat surat dari TV3 mintak sponsor baju untuk cerita Awan Dania musim ketiga pulak. Ini lah salah satu cara utk we all promote our shop. Sekarang tgh pening nak pilih baju pulak.....

Selalu nyer yg buat kitaorg pening kepala pasal masalah staff......bukak kedai lambat, suka2 hati bagi diskaun (kau ingat aku beli baju tu byr ngan kertas ker.), baju tak berlipat, tak bergosok....eeeeee tension kan. Kedai lampu terbakar lah, bocor lah ( tak senang kan ada kedai ni). Total staff yang ada sekarang 4 org.

Kerja aku pulak kena survey baju2 yg latest design....korang tahu lah kat Sungei Wang ni kan semua fashion very the up to date. Kang kedai org lain dah ada fesyen baju keluar tetek kau tetap jual blouse labuh (macam mana tu.....). Bila aku dah survey baju yg latest design kat internet kerja laki aku pulak akan ke China beli baju2 tu. Dalam sebulan  laki aku akan duduk seminggu kat China utk beli stock2 baru. So kau dapat bayangkan tak betapa busy nyer kitaorg. Kadang2 dapat bercakap kat telefon jer sbb tak jumpa kat rumah kalau jumpa pun 1jam jer. Kalau u baca blog i ni darling....i miss u so much....(jiwang2).

Mula2 bukak kedai aku ngan En Win mmg busy sbb nak cari stock baju, nak renovate kedai, cari pekerja, bukak acct....mcm2 lah. Sampai kan anak2 aku terabai sekejap...asyik kena tinggal ngan nenek dia jer. So bila semua dah settle down..... En Win decide biar dia sorang jer handle kedai tu....aku kena jaga anak2 kat rumah, hantar diorg gi class, tgk homework, bawa jalan2 sbb En Win mmg tak ada masa. Cuma Sunday jer aku suruh dia cuti. Itupun dia lari2 gi kedai jugak. En Win dah berjanji setahun sekali dia akan cuti panjang dan bawak we all gi bercuti......



Ini kedai kat Bukit Bintang. Pakaian lelaki sahaja




Ini kedai kat Sungei Wang. Pakaian wanita sahaja. Jgn keliru....depan kedai tu ada tulisan cina sbb waktu tu nak dekat Chinese New Year tu yang decorate tanglung nenas tu....

Cita2 aku ngan En Win nak bukak lebih banyak Cawangan lagi di serata Malaysia. Nak jadi perniaga wholesaler yg terbesar & berjaya. Korang doa2 kan yer. Nanti kalau kedai kat Semua Hse dah bukak aku update yer.

Birthday lagi!!!

Hi uolls.....jap2 nak bersihkan sawang kat blog ni sbb dah lama tak update. Sorry korang....lately ni i busy giler...org giler pun x busy macam i tau. Ni nak cerita pasal birthday i lagi (jgn muntah yer) sbb esok2 bolehlah anak2 baca balik apa yg mama dia buat waktu muda2 dulu. Saturday lepas (26th Februari) turn my inlaw pulak belanja I makan....we all celebrate kat Chilis Bangsar.

Muka kelaparan sbb tak makan tengahari....dah set kat kepala nak makan kaw2 kat Chilis nanti
Smile.....

Hambik kau.....order macam tak makan 3 hari. Tapi bila gemuk tahu pula kau melalak. Tapi bila order....I nak steak, Float, Chocolate cake....
Suka perempuan gemuk ni dapat makan.

Lepas makan kat Chilis dalam pukul 10pm...... Aku, En Win & Shira mereng nak pergi Zeta Bar pulak sbb kawan2 dah tunggu.....we all janji jumpa kat sana pukul 11pm (party lagi) apa nak jadi dgn kau ni Elly...meloncat kaki kau nak menari sedar lah diri sikit.....hahahaha


Sampai jer Zeta Bar kawan2 dah tunggu.....mesti korang pelik kan kenapa aku suka gi clubbing walaupun dah kawin dah ada anak. Bagi aku pulak......ini lah masa aku dapat spent time ngan En Win....dapat menari (kalau kat rumah jgn harap lah kau boleh menari) ala2 pelbagai rentak, boleh peluk2 (gatai na...), Lepak ngan kawan2, boleh release kan tension (korang tahu lah laki aku kan berniaga so hidup dia seharian asyik berfikir jer macam mana nak pusing2 kan duit, nak bayar sewa kedai lah, gaji staff lah, nak kena ambik stock lagi). So we all rasa dgn cara ini lah we all boleh rehat kan minda sikit sbb both of us mmg suka muzik. Lagi pun bukan lah we all pergi tiap2 minggu. Sebulan sekali jer.......tak salah kan.

Zura

Ini Zura & Hazalin kawan aku sejak Sekolah.....dia org ni  mmg satu kepala ngan aku. Kerja kitaorg tak ada lain mengutuk each other....kalau tak tahan jgn join group aku.... actually ramai group giler aku ni cuma diorg tak dapat dtg sbb laki tak bagi.....hahahaha. Tapi disebabkan diorg tak dapat datang kat Zeta Bar member2 aku ni dah arrange dinner Sabtu ni (makan lagi....sah2 berat aku naik lagi.) Dengkilah tu sbb aku jelita. Sporting tak Hazalin tu walaupun montok tetap seksi kan (nyampah).

Ini kawan2 adik ipar aku...join jer lah baru lah nampak muda.

Esok nyer pulak ada makan2 kat rumah my mum....tapi x sempat tangkap gambar sbb battery dah low.... Thanks Mak.....sedap tahap maximum mak masak semalam. 2 kali tambah nasi aku.