Nuffnang Advertisement

Saturday, December 17, 2011

Lega sikit....

Sebelum gi bercuti aku kena pastikan semua barangan keperluan sekolah cukup.....kang tengah2 bercuti teringat pulak barang sekolah tak beli lagi..... tak aman pulak. Baru nak peluk En Win teringat buku sekolah.....baru nak muncungkan mulut nak kiss....teringat buku tak balut lagi.  Baik aku settlekan semua benda ni....so boleh cuti dengan tenang.


Balik cuti pun tak adalah kelam kabut nanti.....


Buku sekolah - Done!



Peralatan Alat tulis dan stock untuk 6 bulan - Done!. Anak2 aku kalau duit belanja aku bagi tak cukup diaorang akan makan pencil dgn pembaris....asal malam jer aku check pencil box mesti ada jer benda hilang.....so senang citer kita simpan stock utk 6 bulan terus.



Shoes and Socks....ini pun aku beli stock utk 6 bulan. Agak2 kotor berus pun tak hilang kotoran kat socks tu jalan terbaik terus buang jer....giler pemalas.


Baju sekolah 5 pasang. Jadi 2 orang anak 10 pasang. Senang 1 hari satu pasang....hari jumaat rendam hari Sabtu basuh 10 pasang sekali....berbiji ketiak aku.


Getah rambut....kalau ikutkan aku potong pendek jer rambut budak2 ni....senang x payah ikat. Tapi En Win tak bagi dia kata perempuan kena rambut panjang....rambut pendek nampak tak ayu. Sekali lagi stock utk 6 bulan jugak...nak mandi jer sure diorang campak jer getah rambut ni.....kalau aku menyapu confirmed jumpa bawah katil lah, celah almari lah dalam tong sampah pun ada. Dah malas nak bebel.....sekali mak ko ni jadi singa....berbekas peha tu aku kerjakan!


Selesai barangan utk stock simpan dalam bekas.....kita tengok bertahan tak selama 6 bulan.


Ok sekarang berkemas utk barang bercuti pulak.....mengadakan nak pergi tempat sejuk....tak agak2 nak main snow konon.....jadi keluarkan jelah duit beli baju sejuk.....lepas tu nak buat apa baju ni.....aku tak peduli tengok wayang korang pakai lah sweater tebal ni nanti.....


Hambek ko satu beg baju sejuk.....socks lah, topi lah, gloves lah, scaft lah.....lepas bercuti ni sesiapa nak sewa sila hubungi aku......


Ubat-ubatan paling penting. Macam ni lah travel kalau ada anak2. Semua benda kena fikir..... sejuk kat sana.....sakit pulak kang. Ubat demam, ubat batuk, panadol, plaster, nevea cream macam2 lah semua aku angkut.

Milo & nescafe 3 in 1, Maggi, Ikan bilis cili, Pari cili ini semua mak aku sedia kan. Orang tua ni tekak diorang susah sikit nak terima makanan china. So layan jer....itu pun nak kena pack dalam kotak cantik2 senang masuk kargo nanti. Nasib baik gi 5 hari jer....kalau sebulan....mau satu rumah aku angkut.

1 comment:

CikFi said...

kena buat list mcm itu..jgn ada yang tertinggal..hehe..smt brcoti sis