Nuffnang Advertisement

Wednesday, November 2, 2011

Kedekut.....

Mari kita berbincang topik kedekut hari ni.....matilah dah perasan penulis laks ajak orang berbincang sama ngan ko. Bajet glamer sorang2. Hahaha....aku suka laks. Topik yand dibincangkan ada lah orang berduit tapi kedekut nak mampussss.

Wei! aku mmg tak leh tahan kalau berkawan dengan orang kedekut, tahi hidung masin dan berkira ni. Tapi part mengenakan kan orang ko laju jer. Asal ajak gi mana2 jer or makan ker....."mana lah aku ada duit". Tak baik tau ada duit cakap tak ada....tak ada betul2 baru tahu.

Ia aku faham kadang2 korang ada benda nak bayar....semua orang macam tu jugak. Aku tahu korang ada kira2 utk simpanan tu sbb tak boleh berbelanja sesuka hati. Tapi janganlah sampai tekak ni nak makan ko nak tahan.....wei! kerja penat2 kadang2 utk diri sendiri kena fikir kan jugak. Asal ajak makan jer..."saya diet hari ni"....padahal ko takut nak keluar duit kat poket.

Aku banyak kawan jenis macam ni sanggup tak makan padahal bila cakap asyik teringin nak makan tu ini.......kadang2 aku pun tak ada hal belanja....rezeki apa salahnyer kongsi sama2. Lagi kau belanja orang lagi rezeki ko murah kan..... so jangan kedekut. Tapi yang membuat aku hangin tu... kau tak fikir ker bila time mkn tu....ishhh asyik kawan aku jer belanja kali ni aku bayar lah pulak.....sedap sikit bunyi nyer kan. Ada duit share sama2.. hidup ko happy....kawan2 pun happy.

Part baju pulak....sanggup tak bertukar walaupun lusuh. Kemon lah..... bila orang cantik ko tegur tapi duit kau biarkan berkepuk kat dalam bank. Tak cantik tak apa asal kan duit banyak dalam bank. Aku tak sanggup! Esok dah tuo duit banyak tapi x tahu nak buat apa....by end of the day anak ko enjoy duit tu nanti.

Sanggup tak pergi mana.....kalau nak holiday fikir minyak lah, hotel lah , makan lah sudahnya orang dah berjalan satu Malaysia ko duduk rumah jer ngan anak2. Simpan2 gaks tapi utk diri dan keluarga kena rewardkan jugak sebab kita berkerja siang malam tapi tak dapat nak enjoy sbb suka tgk duit banyak dalam bank....pelik kan orang macam ni.

Ada yang separuh tu tak makan tak gi holiday tak apa janji rumah besar kereta mewah. Sanggup ni bila beli makanan berkira2 terlebih RM1 pun sanggup lah ko bertekak ngan pekerja pasar tu. Janji rumah mesti best kereta mesti bagus....makan lah ko kereta tu...hahahaha

Tu sbbnya simpanan aku tak banyak sbb aku asyik melantak jer...tapi aku puas hati. En Win pun macam tu apa nak makan...makanlah pasal makanan jgn nak berkira mmg dia angin satu badan nanti. Ada duit lebih sikit baru beli benda2 kehendak pulak.

Ia lain orang lain pandangan....tapi kalau part makan kau nak tahan tekak mmg PANTANG DATUK NENEK AKU!.

4 comments:

HappyIrfa said...

:-(
en Win sama cam laki aku.
bab makan katanya reward diri sebab dah penat keje.

aku je kot yg kedekut..eh bukan.
jimat .hehe

Anonymous said...

kak elly...
salam.
i love reading your blog.klaka.hehehe.keep it up,k?
rajin2 la update slalu... i msti singgah jenguk blog u everyday=)
by the way,nice knowing u.

and if i may... jz ignore what people say bout u.i think u're honest wt yourself.and u're happy that way.jz be yourself=)

Elly said...

Irfa: Jimat boleh tapi jgn tahi hidung masin. Muahahahaha

Thanks laling.....auuuuwwww malu I

Anonymous said...

kadang-kadang kita tak tau commitment org tu mcm mana.. mcm sy, gaji 6 ribu ok tapi tetap tak dapt nak g holiday, makan mewah, blanja mewah.. still kena jimat sbb byk family commitment.. family in law lagi.. sbb bukan semua org bertuah mcm org lain..

-just my 2 cents-