Nuffnang Advertisement

Tuesday, September 27, 2011

Mama Garang........ i tak garang uolls

Ia aku mengaku aku mmg garang waktu mengajar anak2......sampai En Win kata aku macam perempuan giler bila marah kan anak2. Tapi time belajar sahaja waktu lain aku boleh menari, main pertandingan AF, main nyorok2 ngan anak2 aku....kalau aku tak garang....confirmed memanjang homework tak ada, buka latihan tak buat, tak pergi ngaji dan tuisyen. En Win bapa yg sangat lemah dgn anak2. Anak2 tipu ckp sakit perut pun dia percaya bulat2.

Tapi kadang2 aku sendiri pun tak faham dengan perangai aku .....macam mana aku blh jadi garang sejak ada anak. Aku sebenarnya sempoi jer tak reti nak marah2 ni....dulu kalau waktu remaja kalau aku tak puas hati atau marah teramat sangat.....mesti sambil cakap tapi disulami dgn air mata bercucuran by end of the day orang yang aku marah tu tak faham langsung apa yang aku cakapkan.

Isnin lepas balik jer dari office nampak anak2 aku dah ada kat rumah. Ini menandakan diorg tak pergi kesekolah tanpa bagi tahu mama dia yg vogue ni. Sambil buka gate telinga aku dah berasap.

Aku : Kenapa tak pergi sekolah?
Yaya: Kitaorg nyantuk
Aku: Kenapa tak call mama?
Adik: Takut nanti mama marah.....tapi papa kata ok.

Betul tak aku dah cakap tadi En Win mmg lemah ngan budak2. Korang  tahu En Win buat apa waktu aku tgh mengamuk....dia pura2 tidur tapi muka senyum. 

Aku: Jangan cakap ngan mama.....budak malas pergi sekolah mama malas nak kawan. Mulai hari ni kalau apa2 tanya papa jgn tanya mama. Mama garang kan....papa jer baik so nak apa2 mintak kat papa yer. (Hahaha....ngan anak pun nak merajuk)
Yaya : Sorry mama....janji tak buat lagi (dah melalak waktu ni)
Adik: Sorry mama..

Sampai malam aku merajuk.....boikot tak berckp. Diorg lalu depan aku....aku buat mcm tak nampak. Diorg tanya aku soalan aku buat2 tak dengar. Aku nak tergelak sebenarnyer tapi cover ngan muka garang....penat ko! En Win seperti biasa malas layan kitaorg anak beranak cepat2 cabut gi kedai.

Aku masuk bilik tiba2 nampak surat cinta dari anak2 aku.......



From Danea......

From Adik.....

Terus hati aku sejuk......panggil anak2 aku nasihatkan cara baik. Mama tak nak dgr lagi Yaya ngan Adik  tak pergi sekolah....that way mama kata tidur awal....lepas buat homework main kejap pukul 10 masuk tidur. Faham tak.....

Faham Mama....sorry yer. Ok give me a hug.....sayang mama tak. SAYANG! sejuk hati aku.

1 comment:

Syielala said...

alaaahaaaii..so cute..