Nuffnang Advertisement

Thursday, June 30, 2011

Mari memasak....

Last week....boleh katakan tiap2 hari  makan kat kedai tak berbaloi langsung terasa mahal (tetiba laks kedekut kan) jemu pun ada gaks. Hujung minggu hari tu gi tesco beli sekali lauk2 utk dimasak minggu ni. Segala binatang ada dlm fridge aku sekarang ayam, daging, ketam. udang, sotong. ikan, Sayur brocoli, kobis bunga, kacang buncis jgn aku buang sudah sebab layu.....aku kadang2 waktu nak beli berkobar-kobar nak  memasak terbayang2 lauk yg nak dimasak tapi bila sampai masa aku goreng jer atau aku biarkan berkurun dalam fridge tu.

Aku suka baca blog small kicthen resepi dia pun senang2...... aku tak ada lah teror masak bebenor kadang2 kena refer resepi book gaks. Agak2 En Win kata sedap tu dah kira baguslah tu. Padan muka aku jugak dulu2 waktu remaja mak suruh belajar masak aku lari2....konon berangan kawin ngan anak orang kaya ada orang gaji bagai.....nan doooo. Aku yang memasak, aku yang cuci pinggang, aku yang menyapu, mengemop dah mcm org gaji jugak.

Dulu kat rumah tugas aku cuma masak nasi....lepas tu cuci pinggan yang lain semua mak ngan kakak aku buat. Ingat lagi mula2 kawin aku tak tahu siang ikan habis muncung ikan tu aku kerja kan...... malu tu kat mak mertua..... hujung minggu aku lari balik kat rumah mak aku baru terhegeh2 nak belajar....apalagi habis mak aku tunjal2 kepala aku sbb dulu suruh belajar tak nak....."kau ni buat malu mak jer anak mak tak tahu masak". Ampun mak........saya salah.

Semalam mood rajin aku datang.....masak ketam cili, sayur tak tak tahu nama tapi aku suka dan sup ayam utk anaks.

Bahan2 utk ketam masak cili

Siap utk dimakan.... tak ada masa nak snap waktu goreng kang hangus ketam aku.

Sayur yg tak tahu nama tapi aku suka....bila beli kat pasar aku tunjuk jer "bagi saya sayur tu". Dah berpuluh kali En Win sebut tapi aku x ingat jugak....lembab2 ("Pa apa nama sayur yg i suka tu...."). Nama ikan pun macam tu jugak bukan semua aku tahu. Aku tunjuk2 gak "Apek bagi ikan tu......" 

Sila abaikan kuali aku yg hitam tu....bak kata En Win baju boleh beli beratus-ratus tapi kuali hitam. Tu lah uolls tak tahu lagi hitam kuali tu lagi sedap masakan tu nanti....petua kata nyer.

Sedapnyer.... (boleh jer kan puji diri sendiri)

Bahan2 sup ayam

Makan yer anak2

No comments: