Nuffnang Advertisement

Thursday, May 19, 2011

Jahat waktu remaja......

Aku dulu waktu remaja susah sikit nak keluar malam or tidur rumah kawan. Bapak aku mmg tak benarkan. Aku punya limit time kena balik sebelum pukul 7.30pm. Kalau lebih dari tu.....mmg tali pinggang melekat kat badan lah jawab nyer. Tapi kadang2 biasa lah remaja kan suka memberontak.... tawakal jer lah berani kan diri balik jugak pukul 9.00pm..... zasssss 3 line kat badan cantik jer tersusun. Lantak lah janji dapat lepak ngan boyfriend. Matilah aku takut anak perempuan aku perangai macam ni nanti..... dulu2 kalau mak nasihatkan selalu tak nak dengar "kau buat lah mak...esok anak perempuan kau perangai macam ni baru kau rasa nanti"....jahat giler waktu ni dalam hati jawab balik " siapa nak kawin".....hahahahaha.

Lepas aku form 5..... bapak aku masuk kan aku college. Ini permintaan aku sbb perasan bila masuk college ala2 anak orang kaya lah....jahatkan confirmed dapat boyfriend kaya nanti (pemikiran budak2 tak matang waktu ni) kawan2 mesti stylo nanti....waktu ni jugak aku terpengaruh ngan cerita Beverly Hill 2010 901201. Tapi belajar ttp belajar....nak mampus bapak aku keluar duit aku nak main2. Waktu tu aku ambik Diploma in Tourism and after that sambung lagi ambik Diploma in Secretarial.

Sambung balik kejahatan aku.... biasa lah bila dah join budak2 college diorang selalu keluar malam.....waktu ni aku mula berjinak-jinak ngan disco. Macam mana nak keluar ni???? mmg sah tak dapat. Tapi korang tahu lah kan hati remaja membuak-buak nak ikut kawan.

Satu malam tu aku suruh kawan2 aku stand by depan rumah pukul 12.30 malam sbb waktu ni keluarga aku dah tidur. Ceh! aku punya lakonan tak boleh blah langsung....pukul 10.30 aku masuk bilik kata nak tidur. Hati berdebar2 ni.....pada hal dlm bilik aku dah siap make up.... pakai baju ala2 tarzan lepas tu cover ngan baju tidur. Aku stand by jer dlm bilik dgr bila mak bapak aku nak masuk tidur ni. Yes!! pukul 11.30 lampu semua dah tutup...... walawei waktu ni berdebar-debar siot!! takut nak mampus tapi gagahkan jugak. Aku budget mesti diorg lena pukul 12.30 jer nanti.


Hahahahah 12.30pm aku bukak pintu pelan2...kaki jalan terjengkit-jengkit takut diorg dgr. Lepas tu cabut lah....dlm kereta bukak baju tidur....menjerit-jerit kegembiraan kerana berjaya keluar. Fuh!! best giler perasaan ni. Kalau tak silap aku we all pergi FIRE kat jalan P.Ramlee. Lepas ni kena tempuh satu lagi cabaran.....nak balik rumah pulak. Tukar balik.... pakai baju tidur dlm kereta. Sampai depan rumah pukul 4.00 pagi....takut giler. Bukak pintu pelan2....jalan pelan2 terus masuk bilik. YES!! BERJAYA. Aku buat perangai macam ni adalah dekat 1 tahun....terlepas uolls. Mak Bapak aku x perasan langsung.

Pepatah melayu "sepandai-pandai tupai melompat akhirnyer jatuh ketanah jua". Malam kejadian.....jeng3. Aku sampai rumah seperti biasa pukul 4 pagi.....hambik kau cuba buka pintu tak boleh berkunci dari dalam... dalam hati aku matilah aku malam ni badan mengigil ni....dgn muka aku bermekap tapi pakai baju tidur.. Cekal kan hati ketuk pintu pelan2....sambil baca ayat kursi....konon2 kalau baca ayat2 ni lembut lah hati bapak aku (giler bodoh kan). Pintu terbukak jer hambek kau melekat lima jari kat muka aku kiri kanan.....zass tali pinggang kena kat badan. Aku pun drama queen lah mintak ampun janji tak buat lagi. Esok nyer aku demam uolls.....demam terkejut. Bapak aku cakap kalau aku keluar lagi dia berhenti kan aku college..... i tak berani uolls terus belajar bersungguh-sungguh...tu yg ambik sampai double diploma.

Tapi bagi aku ini semua kenangan indah.....kalau jadi budak baik boring tu....asyik baca buku jer. Tapi sejahat-jahat aku dulu....aku tahu macam mana nak keep a limit....tak ada masa aku nak ambik pil2 dadah ni. Aku suka menari and lepak2 ngan member2 tu jer. Tak jahat kan!!

No comments: